Nižja ocena za tri slovenske banke. Foto: EPA
Nižja ocena za tri slovenske banke. Foto: EPA

Bonitetne ocene omenjenih bank so znižali, potem ko je v ponedeljek agencija znižala bonitetno oceno Slovenije. Tri banke so negativno označene tudi glede prihodnjih napovedi.

Moody's je SID banki oceno za tri stopnje, in sicer z A2 na Baa2, znižal zato, ker je SID banka v 100-odstotni lasti države Slovenije in se zadolžuje z njenim jamstvom. Z A2 na Baa2 se je znižala tudi bonitetna ocena obveznice SID banke, so v torek prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz banke.

Moody's je 25. julija znižal oceno kreditnega tveganja Abanke Vipa za štiri stopnje, z Ba3 na Caa1, tokrat pa je znižal bonitetno oceno obveznice Abanke s poroštvom RS na Baa2, prav tako zaradi znižanja ocene Slovenije. Vse druge ocene Abanke ostajajo nespremenjene. Iz enakih razlogov je Moody's znižal bonitetno oceno za evroobveznico Factor banke z državnim jamstvom z A2 na Baa2.

Banke potrebujejo dodatne dokapitalizacije
Moody's Investors Service je Sloveniji bonitetno oceno znižal 2. avgusta. Kot glavni razlog za znižanje ocene Slovenije za tri stopnje, z A2 na Baa2, je navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg.

Bonitetna agencija Moody's je v ponedeljek znižala bonitetno oceno Telekoma Slovenije za eno stopnjo, na Baa3. Agencija je kot glavni razlog za znižanje ocene navedla nedavni padec bonitetne ocene Slovenije in posledično nižjo pričakovano stopnjo podpore za Telekom Slovenije kot družbo v večinski lasti države, je v torek objavil Telekom Slovenije.

Moody's je oceno kreditnega dolga Slovenije znižal prejšnji četrtek, in sicer za tri stopnje na Baa2, napovedi za naprej pa je ohranil negativne. Kot glavni razlog za znižanje ocene je Moody's navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer povečujejo tveganja za državni dolg.

Znižanju je v petek sledila tudi bonitetna agencija Standard & Poor's (S & P), ki je bonitetno oceno Slovenije znižala za eno stopnjo, z A+ na A, obete za naprej pa je tako kot Moody's ohranila negativne. S & P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami, kar naj bi predstavljalo tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.
S. B. L.