Govori molk
slice
Depresija, prosim spusti me iz rok!
Podkast (5) Govori molk/z Mišo Molk, 15. februar 2017 ob 06:18 Prazen pogled, utrujenost na obrazu, prazna duša, brez čutenj in zaznav. Tema. Brezup. Ne moreš predvideti, kdaj bo prišla. Včasih je niti prepoznaš ne.
29
Novo očetovstvo: oče, ki takoj po rojstvu otroka aktivira svojo novo vlogo
25
30. november 2016 ob 06:18 Se moški danes zavedajo pomembnosti svoje starševske vloge in pričakovanj, da bi bili dejavnejši v družinskem življenju?
Samomor. Pogum ali šibkost? Egoizem ali obup? Večni tabu, ki mu "držita štango" sram in občutek krivde tistih, ki smo še živi.
56
26. oktober 2016 ob 06:12 Natanko pred letom dni si je vzel življenje moj res dobri prijatelj Mladen. Takrat sem iz notranje nuje zapisala spodnjo kolumno. In potem sta sklenila potovanje na tem svetu še dva.
"O drogah ne smemo molčati, se sprenevedati ali novinarsko blebetati"
19
12. oktober 2016 ob 06:35 Droge - vsak čas, vsaka doba prinese nove, ki so kot odgovor na družbene razmere. Nekateri z njimi "hendlajo" lahko vse življenje. Neopazno. Funkcionirajo pač. No, vsaj njim se tako zdi.
"Veliko partnerstev temelji na strahu pred samoto"
38
28. september 2016 ob 07:04 Samice in samci. Ne po lastni krivdi. Po nikogaršnji krivdi. Razmerje zunanjosti in notranjosti se je ujelo. Dva sama. Samska. Nela Malečkar in Pavle Ravnohrib. Novinarka in igralec.
Podcast Govori molk

Utapljamo se v delu in se pozabljamo premikati z besedami. Tudi molk govori. Vabljeni k poslušanju podcasta
Govori molk z Mišo Molk.
Voditeljici in avtorici lahko pišete tukaj.

Citat

O depresiji:

 

Robbie Williams, pevec: »Enostavno nisem zdržal v nobeni družbi. Bil sem osamljen, zlasti v svoji glavi. Nore misli so mi hodile po glavi, bil sem zelo žalosten. Potem sem poskusil nove antidepresive, in demoni so utihnili«.

 

Lindsey Vonn, alpska smučarka: »Imam dobre in slabe dneve, zdravila pa bom morala jemati vse življenje. Če sem telesno dobro pripravljena in je počutje na visoki ravni, potem so dnevi dobri, sicer pa sem tudi žalostna in takrat mi pomagajo zdravila. Depresija ni neka stigma, da se zdraviti, nihče se zaradi tega ne bi smel sramovati«.

 

Andrej Karoli, radijski voditelj: «Pri meni je bil največji problem, ker do diagnoze nisem vedel, kaj za vraga je narobe. Ko veš, kaj je narobe, se s tem začneš spopadati. Ko se mi občasno spet to zgodi, zdaj vem, kaj je narobe, prej pa so bili to neznani občutki. Ker so zdaj znani, me ni strah. Prej si poskušal vse, kri, blato, slikanje glave ... Ko nisem vedel, kaj mi je, sem si pri slikanju glave želel, da bi imel velik tumor. Samo da bi vedel, kaj je narobe z menoj«.

 

J.K. Rowling, pisateljica:»Mislim, da sem nagnjena k depresiji že od rane mladosti. Zelo hudo je bilo, ko sem imela 25 ali 28 let. Strašno je bilo to pomanjkanje čutenja ali pomanjkanje upanja na boljši jutri. Težko je to opisati nekomu, ki ni bil nikoli depresiven. Depresija ni žalost, jokati in občutiti. Ampak to ledeno pomanjkanje občutkov, to je depresija. Pravzaprav, to so Dementorji. Zaradi svoje hčerke sem se odločila, da poiščem pomoč«.

 

Jože Činč, radijski voditelj in pevec: »Ta zgodba je za mano, ni bila prijetna, ne privoščim je nikomur«.

 

Amy Tan, pisateljica: »Kasneje sem razmišljala, kako drugačno bi bilo moje otroštvo, če bi se mama zdravila z antidepresivi«.

 

Princesa Diana:  »Zbolela sem za poporodno depresijo, a o tem se nikdar ne govori, kar je že samo po sebi težava. Zjutraj  se zbudite in ne želite zapustiti postelje, počutite se, kot da vas nihče ne razume. To je bila za marsikoga priložnost, da me je označil kot nestabilno in duševno neuravnovešeno. Nesreča je v tem, da se me je ta oznaka več let držala. Ko vas nihče ne posluša ali imate samo občutek, da vas nihče ne sliši, se v vaši glavi marsikaj dogaja. Včasih mislijo ljudje, da samo iščete pozornost, ker ste ves čas navzoči v medijih. Iskala sem pomoč, ker sem se želela pozdraviti in opravljati svoje dolžnosti soproge, mame in princese iz Walesa. Večkrat sem se poškodovala, nisem se marala in sramovala sem se, kot da ne vzdržim teh pritiskov«.

 

Susan Sontag, pisateljica in politična aktivistka: »Depresija je kot melanholija, samo brez vseh čarov melanholije«.

 

Sarah Silverman, igralka: "Depresija je kot obupna nostalgija za domom, čeprav ga že imaš in v njem živiš«.

 

 

Facebook - Miša Molk
Kazalo