13. november 2017 ob 16:41 MMC RTV SLO, Radio Slovenija Slovenija

Bi se včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala tudi na državnozborske volitve?

Analize po volilnem dnevu
Marjan Šarec in Borut Pahor
Bi se včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala tudi na državnozborske volitve? Foto: BoBo
false

Glede na volilno napoved Ninamedie in grobo strukturno analizo glasov so zmagovalca podprli desno usmerjeni volilci, protikandidata pa levi del volilnega telesa. Foto: BoBo

Udeležba na predsedniških volitvah

Na predsedniških volitvah je glasovalo največ predstavnikov volilnega okraja Kamnik, dobrih 58 odstotkov, in najmanj upravičencev okraja Piran, zgolj 28 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Stranke komentirajo izvolitev Pahorja

Golobič in Brejc - analiza volitev

Borut Pahor je sicer zmagovalec volitev, vendar mu, kot kaže, pozornost jemlje poraženec Marjan Šarec, ki že napoveduje, da se bo s somišljeniki potegoval za stolčke v državnem zboru.

Bi se torej včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala na državnozborske volitve, ki bodo predvidoma junija? Nekateri poslanci so skeptični do tega, češ da je bil glas za Šarca bolj glas proti Pahorju, drugi pozdravljajo vsakršno konkurenco.

Nekateri poslanci ugibajo, da bi Šarec lahko s svojo stranko najbolj posegel prav v volilno bazo vladajočega SMC-ja, torej med levosredinske volivce. "Vsaka zdrava konkurenca v demokraciji je zelo dobrodošla in jo pozdravljamo," odgovarja poslanka stranke SMC Simona Kustec Lipicer.

V SD-ju morebitnega novega tekmeca ne podcenjujejo. "Socialni demokrati smo na sceni 25 let, na zadnjih nekaj volitvah pride vsakič nov obraz, na to tekmo bomo, verjemite mi, pripravljeni," zagotavlja Matjaž Han.

Po mnenju Franca Jurše iz DeSus-a pa ne gre enačiti predsedniških in parlamentarnih volitev. "Tisto so povsem druge volitve, niso primerljive s temi, ki so bile včeraj," pravi.

Podobno razmišljata tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek in Luka Mesec iz Levice, češ da je za Šarca večina glasovala zgolj zato, ker na predsedniškem stolčku ni želela več Pahorja. "Bolj kot to, da so dali glas Marjanu Šarcu, so dali glas proti Borutu Pahorju," je prepričana Bratuškova. "Mislim, da ne bi bilo veliko drugače, če bi na volilnem listku namesto Marjan Šarec pisalo Nepahor," dodaja Mesec.

Šele s konkretnim programom se bo pokazalo, ali si volivci želijo videti Šarca v državnem zboru. "Takrat, ko ljudje človeka bolje spoznajo, se potem lahko lažje odločijo," dodaja Ljudmila Novak iz NSi-ja.

Kot še dodaja Novakova, pa svoj boj za parlamentarne stolčke napoveduje še veliko drugih, zato je za vsakršna ugibanja o ponovitvi Šarčevega volilnega izida na naslednjih volitvah še prezgodaj.

Kako so šli glasovi?
Glede na volilno napoved Ninamedie in grobo strukturno analizo glasov so zmagovalca podprli desno usmerjeni volivci, protikandidata pa levi del volilnega telesa.

Glede na podatke državne volilne komisije so se Gorenjci in okolica z izjemo dveh kranjskih volilnih okrajev v večini odločili za Šarca. Najvišjo podporo je Pahor prejel v postojnski volilni enoti: 63 odstotkov.

"Mislim, da podpiranje svojih oziroma domačih ni začudujoče, kajti tisti, ki so nam bližje in so bodisi iz naših krajev ali so nekaj za nas naredili, dajejo upanje, da bodo še naprej naši in bodo še več naredili za nas," pojasnjuje predsednica uprave Inštituta Mediana Janja Božič Marolt.

"Pahor je bil, glede na napoved Ninamedie, nekoliko močnejši v mestih, medtem ko je bil Šarec uspešnejši na podeželju. Šarca je volil levo usmerjeni delež volilnega telesa, Pahorja pa sredinski in bolj desni del," pravi Nikola Damjanič.

Za Pahorja – tako Mediana na podlagi analize predvolilne raziskave – se je odločilo več žensk kot moških. "Naši podatki kažejo, da tudi več mladih med 18 in 24 let, od 35 in 44 let in najstarejši, nad 65 let. Podpovprečno so zanj glasovali udeleženci z višjo in visoko šolo," našteva Božič Maroltova.

Ninamedia pa: bolj izobraženi so glasovali za Pahorja, tisti z nižjo izobrazbo so glas namenili Šarcu. Srednja generacija je bila na strani Šarca, mlajši in starejši so bili bolj naklonjeni Pahorju.

In volilna udeležba? Glede na predhodne raziskave je bila ta po mnenju Božič Maroltove presenetljivo visoka. Po mnenju Damjaniča pa pričakovana. "Mislim, da je realna in je odraz stanja v slovenski politiki, anemičnost znotraj volilnega telesa je odraz razmerij, ki zaznamujejo slovensko politiko," je prepričan.

Na predsedniških volitvah je glasovalo največ predstavnikov volilnega okraja Kamnik, dobrih 58 odstotkov, in najmanj upravičencev okraja Piran, zgolj 28 odstotkov.

T. H., Tina Lamovšek in Urška Valjavec/Radio Slovenija

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 126

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Slo_v_k 13. november 2017 ob 16:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Da.
  +10
  -30
 • Dancoman 13. november 2017 ob 16:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sarec bi bil lahko novi predsednik SDS
  +13
  -37
 • wooody 13. november 2017 ob 16:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dejstvo je, da Šarec nima programa. Nekajkrat se je povsem osmešil s svojim (ne)poznavanjem zunanje politike, sploh škandalozen je bil njegov odgovor glede Brda-Brioni.
  To se bo na državnozborskih še toliko bolj pokazalo kot hiba, zato mu osebno napovedujem 5-10%.
  Ne glede na vse je trenutno SMC edina realna opcija, če si želimo stabilne politike, ki se ne opredeljuje ne levo ne desno. Spomnimo se kakšne bizarne scene smo imeli v preteklosti, ko so vlado vodile SDS, SD in Alenkica. Danes je to kot noč in dan....
  Ne hvala, imam pa še vedno raje Cerarja in mislim, da se bo to na prihodnjih volitvah pokazalo...
  +37
  -50
 • SamoRes 13. november 2017 ob 16:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ključ do svobodnih volitev ima desnica, če gredo na volitve z Janšo bo spet večina volila proti Janši, se pravi tisto stranko, ki ji bo najbolje kazalo na zmago, če se modernizirajo pa bo vsak lahko volil tisto stranko, ki mu je blizu.
  V letu 2018 pa res ni prostora za politike, ki so v kazenskih postopkih, ki ne znajo pojasnit premoženja, ki zmerjajo državljane, novinarje in ne izpolnjujejo osnovnih načel politične integritete.
  +37
  -29
 • artoum 13. november 2017 ob 16:59
  Prijavi neprimerno vsebino
  ahh. torej je res . Šarec gre na nove volitve z novo stranko , z novimi obrazi , z istimi strici in tetami iz ozadja.
  sploh ni bilo mišljeno da Šarec tele volitve zmaga , samo javnosti so ga hoteli predstavit. in da njegova ekipa dobi nekaj predvolilne prakse.
  kera farsa , kako prozorno.......
  +53
  -15
 • Valuk_ 13. november 2017 ob 17:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Precej bizarno,

  Pahor kandidat SD-ja a večinsko ga je podprlo desno volilno telo. Levo pa Šarca. Ali pač niti ni bizarno?

  Karkoli, Šarec je pač vaški šerif, morda to vloga še kar ok opravlja niti ne vem, a državna in mednarodna politika je mnogo več kot ukvarjanje z komunalnimi težavami občanov.
  +39
  -10
 • MajWill 13. november 2017 ob 17:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  SamoRes
  Se pravi, ce ne bo Janse bos ti volil za SDS?
  Ker ce ne bos, ne vem zakaj vpletas v zadeve, ki te niti ne tangirajo?
  +34
  -7
 • PONOS 13. november 2017 ob 17:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pahor za las zmagal dokaz da Slovenci niso naivni palil se je na spravo.Spravo lahko hitro pridobimo za vse večne čase ,zgodovinarji morajo pač začeti razlagati pravo zgodovino 1 IN 2 SV vojne ter komunizma.Začeti morajo vedno z Wallstreetom tam se namreč vse začne in konča ali po domače ,naši predniki so bili fino nategnjeni zato da peščica globalnih bogov naprej vlada.Ni jim za zamerit imeli so vso medijsko propagandno mašinerijo proti sebi.
  +8
  -13
 • Prismuknjen 13. november 2017 ob 17:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spet bodo volivci padli na finto novih obrazov.
  +35
  -11
 • jbzt 13. november 2017 ob 17:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ali ima Slovenija res tako "pametne" volilce,da bi za glavnega ministra-Predsednika vlade izvolila humorista,župana z lesarsko šolo ?
  +28
  -17

Zadnji prispevki