I otok
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 9 glasov Ocenite to novico!
Na otoku Biševo živi zgolj 13 prebivalcev. Foto: Arhiv Mihe Čelarja
Lada, učiteljica joge iz Zagreba, se je, potem ko je spoznala Lucija, odločila ostati na otoku. Foto: Arhiv Mihe Čelarja

Dodaj v

Kako je medena hobotnica prepričala Lado, da ostane na Biševu?

Druga epizoda interaktivne dokumentarne serije
23. januar 2017 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

iOtok, multimedijska dokumentarna serija o boju zadnjih prebivalcev otoka za njegovo boljšo prihodnost, v drugi epizodi predstavlja zgodbo Lade in Lucija.

Lada, učiteljica joge iz Zagreba, je na poletno noč pred devetimi leti iskala prenočišče na Biševu. Ponudil ji ga je ladijski kuhar Lucijo. Pripravil ji je medeno hobotnico in Lada je z njim ostala na otoku. Njun otoški raj pa vsako poletje zmoti 100.000 turistov, ki na gliserjih pridrvijo v Modro špiljo. Lada in Lucijo zato ustanavljata mestni odbor, ki bo združil vse biševske otočane. Mestni odbor bi otoku prinesel zastopnika v komiškem občinskem svetu, ki zdaj mimo otočanov odloča o usodi Biševa.


Mezzo Porat, glavno pristanišče Biševa, v poletni sezoni zasede tudi do 2.000 obiskovalcev dnevno, ki si pridejo ogledat znamenito biševsko Modro špiljo. Glavni otoški pomol je tako blokiran, zaradi česar prebivalci Biševa ne morejo več pristajati na otoku ali z njega odpluti. To jim v poletnih mesecih povzroča velike preglavice, saj so življenjsko odvisni od dnevnega priobalnega ribolova.

Na Biševu stoji tudi stara osnovna šola, ki je delovala do leta 1963. Ta šola zdaj razpada, ker jo je država zanemarila. Devet let je bila v najemu pri enem izmed hrvaških farmacevtskih podjetij, ki se je obvezalo, da bo šolo obnovilo, a jo je pustilo propasti. Zdaj je šola prešla v last komiške občine, ki bi rada v njej uredila turistični objekt. Lada in Lucijo pa se zavzemata, da bi otok dobil šolo v uporabo vsaj v zimskem času. Mestnemu odboru bi lahko nudila zatočišče in postala družabno in administrativno središče otoka.

Miha Čelar, Foto: Arhiv Mihe Čelarja
iOtok
Prijavi napako
Komentarji
slovenkaaaa
# 23.01.2017 ob 14:42
Sicer romantična ideja, z dragim živeti na oddaljenem otoku, a ta joga teacher je v Zagrebu pri starih starših pustila svojega sina. Je prikazano v posnetku od Dolenca. To pa ni tako romantično.
"krvodajalec"
# 23.01.2017 ob 18:23
Najbrž jo ni samo s hobotnico prepričal.
nizakej
# 23.01.2017 ob 22:14
Ta Lada mi nekako na paše na Biševo...
Krjavelj
# 24.01.2017 ob 10:07
Pa kako ga komandira! :) Očitno mu paše biti copata...
slovenkaaaa
# 23.01.2017 ob 21:13
ne zdi se mi pošteno - on ni bil pripravljen zapustiti svojega otoka zaradi nje, ona pa je zanj zapustila sina. Takega moškega jaz ne bi hotela. Hobotnica gor ali dol.
FancyBoy
# 25.01.2017 ob 11:54
In spet še ena izmed številnih rubrik za promocijo Hrvaškega turizma. Poglejte si malo njihove strani in boste ugotovili kako na debelo promovirajo naš turizem.....NOT.
ZIZITOP
# 23.01.2017 ob 10:10
Podobno imamo v Brkinih. Res je treba ukrepat.
Dr. Kumrovec
# 23.01.2017 ob 13:50
Država bi morala prevzeti bolj aktivno vlogo pri urejanju države.
dharma
# 23.01.2017 ob 13:38
Ne štekam koncepta sorry...
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo