Izbor novice

Poudarki

  • Predstavnici sindikata SZSS-ja sta že pred časom dobili opozorili pred odpovedjo
Starejši ljudje
Direktorica doma poudarja, da je delo zaposlenih v domu težko, zaradi slabih izhodiščnih plač pa težko najdejo ustrezne kadre. Foto: Pixabay
Dom upokojencev Kranj
V SVSS-ju so na slab odnos z direktorico opozorili tudi s protestnim shodom, ki ga v drugem sindikatu niso podprli, saj menijo, da je direktorica pametna in razsodna gospodarica. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Kovačec
Parkirišče
Predsednica sindikata je dobila opozorilo pred odpovedjo, ker je zapustila delovno mesto, ko je upoštevala navodilo, da mora preparkirati svoje vozilo z rezerviranega parkirnega mesta. Parkirno mesto za direktorico ostaja rezervirano in zaščiteno s stožcem tudi med njenim dopustom. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Dom upokojencev Kranj izgubil še drugo tožbo, s katero je od zaposlenih zahteval vračilo potnih stroškov

Sindikati opozarjajo, da so stroški pravdanja že presegli znesek, ki bi ga morali zaposleni po mnenju direktorice vrniti
4. avgust 2018 ob 07:04
Kranj - MMC RTV SLO

Dom upokojencev Kranj je izgubil še drugo tožbo proti svoji zaposleni zaradi domnevno preplačanih stroškov prevoza na delo.

V Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva (SZSS) opozarjajo, da se s pritožbami po nepotrebnem povečujejo stroški za pravdanje, medtem pa direktorica doma Zvonka Hočevar napoveduje reorganizacijo dela, ki bo razbremenila zaposlene.

Ljubljansko delovno sodišče je zavrnilo zahtevek Doma upokojencev Kranj, po katerem bi morala delavka vrniti, kot je trdil njen delodajalec, za 702 evra preplačanih potnih stroškov. Hkrati pa je sodišče ugodilo nasprotni tožbi zaposlene in tako domu upokojencev naložilo, da ji mora izplačati za 1.164 evrov premalo plačanih stroškov prevoza na delo skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Sodišče je namreč presodilo, da zahteva delodajalca, da bi se delavka morala od doma odpraviti v nekaj kilometrov oddaljen kraj, kjer je na voljo cenejši javni prevoz, ni skladna z zakonodajo.

Spor okoli izplačil stroškov prevoza v DU Kranj se sicer vleče že nekaj let in je bil tudi eden izmed razlogov za ustanovitev SZSS-ja. V omenjenem sindikatu so namreč vztrajali, da je DU Kranj z dogovorom, ki ga je podpisal s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije, prikrajšal zaposlene za izplačilo ustreznega nadomestila za stroške prevoza na delo. Direktorica doma Zvonka Hočevar pa je izplačilo razlike v primerih zaposlenih, ki so prejeli prenizka izplačila prevoza na delo, pogojevala z vračanjem potnih stroškov za tiste delavce, ki so po njenem mnenju dobili preveč izplačanih potnih stroškov.

Izgubljen boj proti sodni praksi
V SZSS-ju so sicer opozarjali, da tak zahtevek pravno ni utemeljen, kar potrjujeta zdaj že dve sodbi prvostopenjskega sodišča. Na prvo sodbo so se v DU-ju Kranj pritožili, kot nam je tedaj odgovorila Hočevarjeva, ker po njenem mnenju "sodnica ni upoštevala vseh pravnih podlag". Tokrat je direktorica glede morebitne pritožbe bolj zadržana, saj kot nam je odgovorila, "je odločitev glede tega treba sprejeti, upoštevaje vsa relevantna dejstva in na ravni vseh organov, ki imajo vpliv na odločitev". Končno odločitev glede pritožbe naj bi v DU-ju Kranj sprejeli ob koncu meseca.

A po mnenju Mateja Jemca iz OO-ja ZSSS-ja Gorenjske taka pritožba ne bo uspešna, saj je višje sodišče v podobnem primeru iz drugega doma upokojencev presodilo, da zaposleni, če ni delodajalca načrtno zavajal glede podatkov o stroških prevoza na delo, ni odgovoren za morebitno pretirano izplačilo stroškov prevoza, temveč je ta odgovornost na strani delodajalca.

Stroški odvetnikov presegli zahtevan znesek?
Prav tako pa je Jemec prepričan tudi, da je nadaljevanje pravdanja zaradi potnih stroškov tudi ekonomsko neupravičeno za DU Kranj. Po podatku, ki nam ga je navedla Hočevarjeva, so namreč do zdaj zaradi odgovorov na tožbe, ki so jih sprožili v SZSS-ju, in vlaganju lastnih tožb, povezanih s preplačanimi potnimi stroški, plačali 7.200 evrov, pri čemer je vrednost potnih stroškov, za katere v DU-ju Kranj trdijo, da so bili pretirano izplačani, skupaj okoli 9.000 evrov.

Jemec ob tem poudarja, da je DU Kranj po javno dostopnih podatkih iz aplikacije Erar od januarja 2017, ko se je spor med sindikatom in direktorico zaostril, za odvetniške storitve porabil 14.930 evrov. Ob tem velja spomniti, da je Hočevarjeva pred časom na naša vprašanja odgovorila, da DU Kranj do ustanovitve sindikata SZSS stroškov za odvetnike ni poznal. Dodatno pa so na DU-ju Kranj najeli tudi zunanjega svetovalca za komuniciranje z javnostjo, ki so mu do zdaj plačali 800 evrov.

Rezervirano parkirno mesto tudi med dopustom
Sicer pa so odnosi med SZSS-jem in direktorico že dodobra načeti, tako sta med drugim, kot smo že poročali, predsednica in podpredsednica sindikata prejeli opozorili pred odpovedjo zaradi očitkov, da sta neprimerno napadli delavko v zvezi z najdenim "trikotnim sirom v skladišču perila". Predsednici sindikata pa je direktorica očitala tudi, da je neupravičeno zapustila delovno mesto, ko je morala po navodilih nadrejenega preparkirati svoje vozilo s parkirnega mesta, rezerviranega za določenega zaposlenega.

Očitek predsednici sindikata Nataši Malnar gre še dlje, saj je po opravljenem preparkiranju svojega avtomobila svoji kolegici rekla še "k…. oni, ki ima svoje parkirno mesto", s čimer se je po mnenju direktorice neprimerno izražala na svojem delovnem mestu, kar je popolnoma nedopustno. Da so parkirna mesta večkrat razlog za nezadovoljstvo, potrjuje tudi to, kot so nam potrdili nekateri zaposleni, da je parkirno mesto, ki je sicer rezervirano za direktorico, v času njenega dvotedenskega dopusta, še dodatno zaščiteno s plastičnim stožcem.

Drugi sindikat zadovoljen z "gospodarjem"
Hočevarjeva sicer poudarja, da razmere med zaposlenimi in vodstvom nikoli niso bile sporne, priznava pa, da so razmere v domovih izrazito težke, saj morajo bolničarji in oskrbovalke pomoči na domu skrbeti za zelo bolne in tudi dementne oskrbovance za 700 evrov začetne plače. "V takih razmerah je težko dobiti ustrezen kader, ki bo delal vse dni v letu," pravi Hočevarjeva in dodaja, da bi morali celotnemu zdravstveno negovalnemu kadru dvigniti plače, kar bi pomenilo tudi potrebo po dodatnem financiranju zdravstvene zavarovalnice.

Trditev, da razmere med zaposlenimi in vodstvom v DU Kranj niso sporne, Hočevarjeva utemeljuje tudi s sklicevanjem na javno pismo, ki je podpisano kot mnenje tako članov Sindikata zdravstvenega in socialnega varstva Slovenije kot tudi preostalih zaposlenih, in v katerem je med drugim navedeno, da so zadovoljni, da "nas vodi pameten in razsoden gospodar, kot je naša direktorica". Je pa slabša komunikacija s SZSS-jem.

Vsega so krivi sindikalisti
V SZSS-ju namreč niso takšnega mnenja, temveč direktorici očitajo neetično in nekorektno vodenje. Tako so pripravili seznam 19 spornih točk, kjer direktorici med drugim očitajo nepravilnosti pri izplačevanju potnih stroškov, povračilne ukrepe pri opozorilih o potrebi po plačevanju nadur, ki jih zdaj zaposleni ne morejo več izkoristiti, nezakonito odrejanje dopusta in tudi, da direktorica sama obravnava pritožbe za mobing. Seznam očitkov so posredovali pristojnemu ministrstvu, ki je očitke posredovalo svetu doma.

A svet doma soglasno je sprejel sklepa, s katerima v celoti podpira ravnanje direktorice in izraža nezadovoljstvo nad delovanjem SZSS-ja. Po mnenju sveta zavoda medijsko izpostavljanje in izvajanje javnih demonstracij ni primerno, saj svet sindikatom omogoča, da izražajo predloge in pobude. A Jemec ob tem opozarja, da v primeru potnih stroškov ni bilo mogočeo zadeve urediti drugače kot po sodni poti.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
BAČO
# 04.08.2018 ob 07:56
Tam pod eno izmed slikic je zapisano, da je direktorica pametna in razsodna gospodarica. Ja če odšteješ 15 000 EUR za odvetniške storitve, če plačaš 800 EUR zunanjega svetovalca za stike s javnostjo je to vse prej kot gospodarno.Tu bi se moralo poseči precej globlje in pregledati celotno poslovanje.
osrdek
# 04.08.2018 ob 07:51
@samogledam
kaj tisti ki se vozi iz Vrhnike v Kranj v službo bo imel na koncu višjo pokojnino zaradi potnih stroškov, kot tisti ki stanuje v Kranju ? ali pa dohodek za pot postane nevidni dodatek k plači.Potem res obstaja honorarna luknja na delovnem mestu, vsakega delavca. Se začasno prijaviš v Koper.
Ne razumem, ker v Nemčiji ne poznamo takšne oblike izplačil.


Potni stroški niso in nikoli niso bili del osnovne plače. Zato tudi potni stroški ne vplivajo na neto ali bruto plačo in nimajo veze z višino pokojnine.
severnik
# 04.08.2018 ob 07:33
V takem duhu se ne da delat.
Hrk hrk
# 04.08.2018 ob 09:26
Lahko se je tožariti,na tuje stroške.
Upam,da ji stroške odbijejo od plače in odpustijo.
Aja,potem bo pa verjetno zahtevala še odpravnino.
srsly?
# 04.08.2018 ob 09:31
Za tako direktorco imam samo eno besedo. Precej grdo, ki se je bojda ne spodobi uporabljati.
kritik101
# 04.08.2018 ob 07:45
@Samogledam
Se pravi, če ukinejo potne, bodo dali kapitalisti večje plače? Ha ha ha. Pa kje živiš, da te ne ukradejo!?
Če sta dva delavca na istem delovnem mestu, dobi tisti, ki živi zraven tovarne 700 evrov, oni iz drugega kraja pa 700 plus kilometrina.
Če ukinejo bosta oba dobila 700 evrov. Na šiht bo oddaljeni še vedno moral priti. In to plačati. Enako velja za malico, regres, nižje obdavčitve. Samo njim bo več ostalo.
Krimsky
# 04.08.2018 ob 07:40
Če se tožimo zaradi slive, ki raste na meji ...
~
... bomo na sodišče kmalu zanosili več, kot so tiste češplje vredne.

Zato s svojim denarjem ne gremo v tako tožbo ... s tujim pa ja ...
21.12.2012
# 04.08.2018 ob 08:01
Očitno nima vseh kolesc v glavi.
Po drugi strani pa je naša zakonodaja marsikdaj smešna, sodišča pa tudi delajo pravno zmedo s svojimi razsodbami.
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 07:39
Zato so se pa naši uslužbenci domov za ostarele, selijo v Avstrijske domove za ostarele. Tako, da bodo morali v Slovenskih domovih za ostarele, delati kar oskrbovanci z Downovim sindromom.
opat
# 04.08.2018 ob 09:35
Zamenjati direktorico zaradi slabega gospodarjenja in trošenja denarja.
medic
# 04.08.2018 ob 09:38
Takšnih mačehovskih uprav v zdravstvu je več, a si o tem ne upa nihče pisati. Kapo dol SZSS in delavcem, da so se upali postaviti zase.
samogledam
# 04.08.2018 ob 07:24
ukinite potne stroške in dvignite osnovno plačo vsem zaposlenim v spodoben znesek, da vam ne pobegnejo vsi delavci v Avstrijo in Nemčijo. Od kod prihaja delavec na delo, nebi smelo zanimati nikogar, to je varstvo osebnih podatkov in osebna odločitev, kje kdo stanuje in kako pride na delo.
Prenehajte s to socialistično krivico zaposlenih, kje kdo stanuje in zakaj ne bližje ni stvar podjetja.
karambo
# 04.08.2018 ob 08:37
Ne razumem, ker v Nemčiji ne poznamo takšne oblike izplačil.

Gre za različne modele, kjer slovenski rešuje nizke neto plače s potnimi in drugimi stroški, ki pa se ne štejejo v nobeno osnovo. To je socialni korektiv. Ko bodo plače višje, ne bo več potreben. Kdor dela honorarno ali pogodbeno za podjetje, ima lahko tudi višjo individualno pogodbo, ki pa ne vključuje malice in prevoza
a.orhidejca
# 04.08.2018 ob 09:45
In zakaj je nihče ne odstavi? Zakaj imajo taki ljudje previsoko plačane službe?
QUENDI
# 04.08.2018 ob 09:57
....direktorica popolnoma nesposobna in škodljiva.......davkoplačevalcem povzroča stroške in jo je potrebno razrešiti iz krivdnih razlogov.....
zeus-zengg
# 04.08.2018 ob 10:20
presenečen
Manjka nam pravih gospodarjev, ki niso lažni humanisti ampak pragmatični realisti.
----------
ja in kaj bi napravil pravi gospodar : zaprl domove za ostarele in jih poslal kam ? Kaj pa če bi kdo kot pravi gospodar EU ,,administrantom ,, povedal že enkrat kar jim gre in da zapravljajo ogrtomno denarja za njihove privilegije in ogromne plače , povedal Nemcem , da izkoriščajo države , ki so v njiihovo dobro ukinili carine in zdaj kupujejo izključno njihove izdelke - se pa posledično dobro zapufali in recimo cerkvi naj tudi ne bo tako pogoltna da se žene za nepremičnine namesto da bi skrbela z duševni blagor ,,ovčic,, . Težko bo - ne res ....
zeus-zengg
# 04.08.2018 ob 10:15
Dom upokojencev Kranj izgubil še drugo tožbo, s katero je od zaposlenih zahteval vračilo potnih stroškov
--------------
ja normalno , kaj pa drugega . Če je namreč neko podjetje izplačalo plače in vključilo tudi potne stroške , delavec pa jih vzel v dobri veri pade krivda na podjetje ali odgovorno osebo ne pa na delavca . Ja kam pa pridemo , če bi začelikar vse vprek terjati od delavcev nekaj za nazaj brez njihove krivde ...
bzbox
# 04.08.2018 ob 09:49
700 evrov preplacanih stroskov, kje je pa drzavnih 700 milijonov, se pa nihce ne sprasuje.
djurif
# 04.08.2018 ob 12:05
Tale Zvonka Hocevar si pa precej upa, da se obnasa takole hitlersko. V marsikateri drugi drzavi bi ji ze grozili, ali pa bi bila med pogresanimi.
Definitivno bi jo bilo potrebno odstaviti od polozaja. V isti sapi se pa sprasuje, zakaj delavci odhajajo ven. Cudn, ane?
mile952
# 04.08.2018 ob 12:58
@Jagoda Lilit

# 04.08.2018 ob 11:07
Prijavi neprimerno vsebino Slovensko domosko osebje ima zanič sindikat. V Avstriji jim dajo za manj dela 1000€ višje plače.

V Avstriji je tudi oskrbnina trikrat višja kot v Sloveniji.Seveda jo plača država, če pokojnina ne zadostuje za plačilo, pa še par sto EUR-ov pustijo oskrbovancu, da si lahko še kaj privošči, ne pa da mu vzamejo vse, izčrpajo svojce ter na koncu vzamejo še kakšno nepremičnino, ki jo ima v lasti ta revež, katerega edini zločin je, da je star in betežen. . Res prava država, ki skrbi za penzioniste tu v Sloveniji, kot nekateri butli stalno nakladajo, da država daje preveč za starejše, LOL. .
janez85
# 04.08.2018 ob 21:51
@admin, zakaj si pobrisal moj post "UKINITE POTNE STROŠKE". Potni stroški so bistven in nepotreben problem: vsa birokracija ki jo prinašajo, odpirajo možnost za neodbavčeno izplačevanje denarja, in hkrati za isto opravljeno delo prinašajo neenakost plačila.
sik
# 04.08.2018 ob 11:17
V Avstriji npr.nad presegom določenih kilometrov ostaja znesek za prevoz na delo enak.
Vsaj tako je bilo v podjetju kjer dem jaz delal.
Mislim da je povsem prav tako.
Moje mnenje je da mnogi ljudi predvsem v drzavnih sluzbah izrablja to pravico in eno tretjino place dobijo dodatno za prevozne stroske od vojakov policistov pa naprej vozijo pa se po dva ali trije v avtu.
Avatrijci so na tem podrocju spet dalec pred nami in zato so drzavni aparat in podjetja stabilna.
presenečen
# 04.08.2018 ob 09:59
ukinite potne stroške in dvignite osnovno plačo

Gre za različne modele, kjer slovenski rešuje nizke neto plače s potnimi in drugimi stroški


Ne nakladajte! Kaj je nekdo iz Maribora ali Koroške kriv, da se mora voziti v službo v oddaljeno Ljubljano! Politika je načrtno centralizirala državo, kar je bolano! Zakaj se ni enakomerno vlagalo v vse dele države?

Potni stroški morajo ostati, da se breme centralizacije enakomerno porazdeli. Če boste ljudem vzeli potne stroške ali jih obdavčili, je s to nepravično državo konec.

Če ne bomo v kratkem nekaj spremenili v naši državi, bo prišlo do sesutja sistema. Bojim se da smo zamudili večino vlakov..
Samybox5
# 06.08.2018 ob 06:08
Tudi lažje vam bo v Avstriji ker ta golazen ki je v Sloveniji na vodilnih mestih nima ne podlage in kvalifikacij za vodilne kadre. Na žalost so same budale na vodilnih mestih po državnih in malo manj državnih podjetij v Sloveniji. Sramota da se na tak način obnaša do delavcev in se za 1.100 € gre tožarit na sodišče z odvetniki, to vsekakor pove o širini človeka.
ErikD
# 04.08.2018 ob 12:21
Sem zaposlen v Italiji in tam ni potnih stroškov in malice. Odkod se voziš v službo je čisto tvoj problem.
a.orhidejca
# 04.08.2018 ob 11:14
in potem naredijo še dodatne stroške, namesto, da bi jih plačal tisti, ki je zajebal?
Chopin
# 11.08.2018 ob 01:03
V nobeni drzavi, kjer sem delal in zivel do sedaj nimajo izplacil potnih stroskov na delo. In ni nikakrsnih problemov, enostavno je lahko zato povprecno visja placa zaposlenega, ki jo potem zaposleni porabi za kar pac zeli.
Chopin
# 11.08.2018 ob 00:58
Potni stroski so ena izmed vecjih neumnosti Slovenije. Ogromno ljudi se laze, prijavlja stalno prebivalisce tam kjer ne zivi, delodajalci izsiljujejo delavce in se vmesavajo v nekaj kar se jih ne tice (kje delavec spi) itd. Res nepotrebni problemi, neumnosti in birokracija. Skoraj nobena drzava sveta nima podobnega zakona.
pa saj bo vredu
# 07.08.2018 ob 13:42
Ja kaj pa ima delavka s tem vračilom potnih stroškov? Kdo ji jih je izplačal preveč
novi_xy
# 06.08.2018 ob 13:39
@samogledam
Ne delaj se pametnega, če ne razumeš razlik med različnim vrstami izplačil in če je v Nemčiji drugače.
paver
# 06.08.2018 ob 06:02
Ženski kokošnjak.
samogledam
# 05.08.2018 ob 08:32
janez85
a zakaj...he,he...ker tudi on prejema neviden dodatek.marsikdo sploh ne stanuje tam kjer je vpisan.
HOR
# 04.08.2018 ob 16:44
Po mojem mnenju admin vzganja tokrat kršenje svobode govora in mnenj ( ki ne vsebujejo nikakšnega sovražnega govora) ...
Vse v redu tam...!?
Slovenec34
# 04.08.2018 ob 17:21
@Maboaz: A to je una direktorica iz kvot DeSUS-a?

To je ta - za nadzorni svet pa so potrjenis člani SDja - potem pa se dajmo čuditi, zakaj podpirajo direktorico.
BAČO
# 04.08.2018 ob 16:36
Admin najlepša hvala za vse pobrisane poste!!!
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 11:07
Popravek: Lahko bi se zdelo...
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 10:58
A se ne bi dalo povečati plače in ukiniti teh nadomestil za prevoze? Ali mi ne mešamo pojmov? S tem, sicer sodiščem ne oporekam. Sistemskim 'rešitvam' pa ja. Plača je eno, mezda z nadomestili pa drugo. Naš sitem in naši sindikati pa za ene predvidevajo plačo plus nadomestila, za druge, predvsem samozaposlene in zaposlene po kakšni pogodbi, pa mezdo brez vsega. V tem je problem.
Coli
# 04.08.2018 ob 09:34
Čas je, da ljudje vzamejo kaznovalna orodja v svoje roke!
alenka2012
# 03.09.2018 ob 21:55
če bi gospa direktorica malce prebrala sodno prakso objavljeno na www.sodisce.si bi takoj pogruntala dameče čez okno denar....ne sicer svojega....ampak vseeno ker teh tožb ne bo nikoli dobila...naj lepo plača delavcem ki imajo itak mizerne plače kar jim gre in bo ne pa da se tožari v nedogled...in sindikalisti voloharji jedni pa tudi ustavite konje in se kdaj tudi pogovrit ene da samo napadate brekompromisno in tako ustvarjate slabe odnose v koelktivih....
minnaema
# 26.08.2018 ob 16:08
Ojej bo potrebno sprejemati ZAKONE in PODzakonske akte-tako da bodo- po meri vsakega Naj se obvaruje prosim Slovenca in človeka-/tudi onega, ki je v jesenskih letih življenja /......
NE pa tako, da interesni močnejšega ali celo določene skupine-ljudi izvajajo represijo nad šibkejšimi......saj veliko ljudi tudi NIMA MOČI in tudi NE ZNANJA pa tudi denarja NE za spraviti KRIVICE na Sodišče - zatorej naj bodo Zakoni samoumevno človeško pripravljeni in pisani in nato sprejeti
od "naših poslancev", ki so bili le ti po večini izvoljeni od državljanov - zato naj se zavedajo tega in delajo tudi za narodovo blago /torej za koristi volilcev in nako naj se sprejemajo odredbe in Zakoni prosim lepo ,da ne bo mogoče izvajati represije-nad šibkejšo nacijo Slovenčkov-kakor so bil islučaji
tudi zato, ker je LUKNJIČASTA ZAKONODAJA.....toliko sem želela spomniti in lp
CarskaRusija
# 16.08.2018 ob 09:08
Za 600 eu, čistiš riti in Bog ve kaj še, najbolje da zastonj delamo
zapravico
# 14.08.2018 ob 09:30
Zamenjat direktorico in vse vodilne pa bo vse v redu
mmeeddoo
# 14.08.2018 ob 01:01
Hm, če je narobe izplačala, naj da iz svojega žepa, ne pa da zaposlene toži in povzroča dodatne stroške.
DamonDash
# 13.08.2018 ob 17:42
Menjajte direktorico takoj. Komu je v interesu da ostaja v sedlu?
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 15:18
Zakaj bi se kdo s Koroške ali Maribora vozil v službo v Dom upokojencev Kranj, če je pa Avstrija tik pred nosom?
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 12:51
@samogledam

Trdim in vem, da socializem ni leva opcija. Da je samo navidezno leva in v bistvu leva frakcija desne opcije. Kaj je levo, se nam ne sanja. ZRN sistem je po vojni za kazen pa res levo. Tam se ne dovoli, da bi si še kak napoleonček še kdaj dovolil prilastiti identiteto Napoleona, celote, družbe. Kakšna Država, ki je upraviteljica, pravno identiteto davkoplačevalske celote. Vzajemni kapital je lastniško-pravno ščiten tudi pred upraviteljico Državo, občinami, pokrajinami, federacijo... Pred vsemi posameznimi subjekti. Je lastniško javni, ne pa državni. Od neke v ta namen opredeljene celote, ki sama ni upraviteljica. Da se jo upošteva.

Da ne bi bil prehitro sprivatiziran, ko se s strani upraviteljev celote še vedno ne bi priznavalo. Naši pa pravijo, da jo potem, ko jo bodo najprej zanikali, bodo in da socializem da jo že je. Brez partije nad upravitelji se je ne da, če se že to grejo. Oziroma bi morali upravitelji družbo priznati ločeno od sebe, kot lastnico, ki se jo razlikuje od upraviteljev. Takoj priznati celoto. Ne pa šele po neskončnem prehodnem obdobju, kakor že tudi prej...

Pa je pač ne. V ZRN so ugotovili, leta 1993, da socialistični 'družbeni' kapital ni bil družbeni, da si ga je lastil subjekt upravitelj /(pri nas ZD, da si ga ne bi subjekt Država), pa da si ga v radikalnih kapitalizmih ta vedno prilašča... Država je upraviteljica. Pa da sploh ne priznava družbe ločeno od sebe, kot trdi da pa jo. Desni je noben ne.

In socializem je kar lepo tudi desno. Podobno kot ostala desnica ne šljivi družbe ločeno od oblasti. Ne podreja oblasti družbi. Ne vidi celote, je ne šljivi... Spodnji dom iupd., zakaj le bi pa to imeli, pa kakšno kulturo sploh... Sploh ni levo. Seveda ti pa to vedeti, pri nas ne pomaga. Priliva se olje na ogenj oblastnosti, kar je pa tudi vse... Pa naj bodo eni za 'leve' ali pa dene na desni. Desno je vse... Prepričano da vedo, kaj levo da je. Verjame se, da socializem da je družbo priznaval ločeno od upraviteljev, kot lastnico kapitala. Malo morgen jo je.

Tudi na osnovi socializma imamo sedaj desni kapitalizem, s povečanimi pooblastili subjekta, ki upravlja, lastniškim... Še naprej radikalnega, ko si upravitelj (kar Država pa je, občine tudi... politično prilasti kapital, s katerim upravlja. Si ga (z ustavo), da si naj ne bi. Za zjokati se.

Da lahko le strmiš in gledaš...
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 12:33
@samogledam

Je razlika, ZRN ali pa postsocializem, ki sebe imenuje liberalizem, obenem ko je čisti radikalizem. Je razlika ali se ščiti družbo z oblastjo ali pa lastniško-pravno pred vsako, magari lastno. V tem ali si sme oblast in upravitelji lastiti kapitala, s katerim upravljajo, ali pa če si ga politično enostavno še vedno kar morajo... ko se naknadno vpliva pa na njih etiko in moralo... Radikalizem pozna bolj mezdo z dodatki, liberalizem plačo brez, socializem pa kot ena od kao manj radikalnih opcij, za ene namesto mezde z dodatki plačo z dodatki, za druge, za tiste, ki naj bi plačo dobivali, za samozaposlene in zaposlene po pogodbi, pa mezdo brez vsega. Seveda pa da tudi ZRN ni več isto. Sedanja oblast pravi da je bila že dovolj kaznovana in da se oblasti in upraviteljem, vključno Državi sedaj pa že lahko bolj zaupa, poveča pooblastila in dovoli, da si vzajemni kapital spet lasti... Pobedv bomo, ker mamo (kao) prov.
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 11:51
@samogledam

Hočem reči, da sedaj razumem tvoj pritikelj. Ne moreš čisto zavarovati podatkov .) Bolje bi bilo @samostrmimlahkoše
Maboaz
# 04.08.2018 ob 11:22
A to je una direktorica iz kvot DeSUS-a?
Bivši uporabnik
# 04.08.2018 ob 11:06
samogleam

Ja in ne. Lahko bi se izdelalo, da govoriš o minimalni plači. Mi ne znamo npr. povišati minimalne plače tako, da ne bi s tem povzročili gorja tistim, ki edini delajo po pogodbah (dobijo denar za narejeno, ne za delo). Ko pri nas dvignejo minimalno plačo, naredijo uslugo redno zaposlenim, samozaposlene pa samo še dodatno obremenijo z dajatvami in jim neto plačo zmanjšajo. Seveda da sindikati delajo le za redno zaposlene. Mi pravimo, da pravna država da je vladavina in da naj zakoni veljajo za vse, da naj bodo univerzalni. Delo po pogodbah pa kot da ni delo. Če ne razumemo smotra, drugače niti biti ne more. Višja sila?
Kazalo