Izbor novice

Poudarki

  • V Delavski svetovalnici opozarjajo, da se vsakodnevno srečujejo s primeri delavcev iz BiH, ki jim v prvem letu zaposlitve delodajalec krši pravice, oni pa se kršitev ne upajo prijaviti, saj se bojijo, da bodo ostali brez delovnega dovoljenja.
Tovornjaki
V GZS-ju in OZS-ju kot rešitev pomanjkanja poklicnih voznikov predlagajo vezavo veljavnosti delovnega dovoljenja za državljane BiH-a na zaposlitev pri enem delodajalcu, ki bi morala trajati najmanj pet let. Foto: BoBo
BiH
Državljani BiH-a morajo biti za veljavnost delovnega dovoljenja eno leto zaposleni pri enem delodajalcu, zato se jih veliko boji prijaviti kršitve pravic, kot so prekomerno nadurno delo ali pa celo neizplačilo plače. Foto: Luka Lukič

Dodaj v

GZS in OZS bi zaradi pomanjkanja kadrov za državljane BiH-a uvedli obvezno petletno zaposlitev

Predlog delodajalcev, ki ga je prejelo ministrstvo, ostaja zavit v tančico skrivnosti
30. junij 2018 ob 06:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Določilo sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji, po katerem morajo biti ti delavci najmanj eno leto zaposleni pri istem delodajalcu, če želijo obdržati dovoljenje za delo, je bilo že večkrat deležno številnih kritik, saj omogoča, da nepošteni delodajalci zaposlene izsiljujejo.

Nasprotno pa sta sekciji za promet pri OZS-ju in GZS-ju mnenja, da bi bilo rok smiselno podaljšati. Na ministrstvo sta naslovili pobudo, da bi morali biti državljani BiH-a za veljavnost delovnega dovoljenja pri enem delodajalcu zaposleni najmanj pet let.

Pobuda, ki sta jo na ministrstvo skupno naslovila Sekcija za promet Obrtne zbornice Slovenije (OZS) in Združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je sicer zavita v tančico skrivnosti, saj so bili odzivi na naše poizvedovanje pri obeh združenjih o tej pobudi razmeroma skromni. So pa na ministrstvu potrdili, da so prejeli pobudo, po kateri bi se obvezna zaposlitev pri enem delodajalcu za državljane BiH-a podaljšala z enega na pet let, preden bi delavec pridobil pravico do prostega dostopa na slovenskem trgu dela.

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil argument za to pobudo pomanjkanje ustreznih kadrov na slovenskem trgu dela in nelojalno prevzemanje usposobljenih kadrov, kar počnejo t. i. slamnata podjetja. Podrobnejše utemeljitve pa pri pobudnikih žal nismo prejeli. Pri OZS-ju so nam odgovorili zgolj, da bo na naša vprašanja o aktualni problematiki zaposlovanja voznikov pri slovenskih prevoznikih odgovoril predsednik sekcije za promet Peter Pišek, ko se vrne iz tujine, a njegovih odgovorov po poldrugem tednu čakanja nismo dočakali.

Brez utemeljitev o petletni zaposlitvi
Redkobeseden je bil tudi direktor Združenja za promet pri GZS-ju Robert Sever, ki je dejal, da v združenju pričakujejo, da bodo pri ministrstvu in zavodu za zaposlovanje skrajšali "nenormalno dolge birokratske postopke pri izdaji delovnih dovoljenj za delo tujcev". Ti postopki, tako Sever, lahko trajajo tudi do tri mesece. Prav tako pričakujejo odpravo administrativnih ovir, ki so nastale pri izdaji potrdil A1 in brez "katerih tuji državljani ne morejo opravljati dela poklicnega voznika na območju EU-ja. Na odgovor ministrstva za delo, kljub obljubi, da ga bomo prejeli, in rešitev za izdajo potrdil A1 še vedno čakamo". Ni pa Sever niti besede namenil naši prošnji za utemeljitev podaljšanja obveznosti zaposlitve pri enem delodajalcu za pet let.

Da so na strani GZS-ja naklonjeni sporazumu o zaposlovanju državljanov BiH-a, je sicer znano že dlje časa, kot je tudi znano, da je v pripravi podoben sporazum s Srbijo. Pred časom pa je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti na razpravi pri GZS-ju razmišljal tudi o tovrstnih sporazumih z Gruzijo in Ukrajino. Ob tem pa lahko navedemo, da imajo slovenski delodajalci težavo tudi z iskanjem delavcev v tujini. Tako je znano, da je prvi srbski delavec razmeroma hitro zapustil Pošto Slovenije. S podobnimi težavami pa se srečujejo tudi prevozniki.

Ministrstvo: Potreb po spremembah ne vidimo
A kot kaže, na ministrstvu taki spremembi sporazuma z BiH-om vendarle niso naklonjeni, saj pravijo, da v tem trenutku ne vidijo potrebe po spreminjanju sporazuma in da so trenutne rešitve ustrezne, ne izključujejo pa možnosti sprememb. "Vsekakor pa smo se pripravljeni s socialnimi partnerji dogovarjati tudi o drugih možnih rešitvah, vendar pa bi podprli le tiste, ki bi bile dogovorjene v okviru socialnega dialoga," so zapisali na ministrstvu.

Seveda pa je odprto vprašanje, kako naklonjeni bodo podaljševanju obvezne zaposlitve v morebitnem okviru socialnega dialoga predstavniki delavcev. V Delavski svetovalnici že dalj časa opozarjajo, da se vsakodnevno srečujejo s primeri delavcev iz Bosne in Hercegovine, ki jim delodajalci v prvem letu na različne načine kršijo pravice delavcev, oni pa si kršitev ne upajo prijaviti, saj jih je strah, da bodo ostali brez veljavnega delovnega dovoljenja.

Pogoste zlorabe obvezne zaposlitve
Goran Lukić
iz Delavske svetovalnice tako navaja, da je bilo septembra in oktobra 2017 med delavci, ki so se zaradi kršitve njihovih pravic obrnili nanje, največ tistih iz BiH-a v prvem letu veljavnosti delovnega dovoljenja. Teh je bilo 173 od skupno 495 primerov kršitev pravic delavcev, ki so jih v svetovalnici obravnavali. Najpogosteje so se ti delavci srečevali z neplačevanjem nadurnega dela in prekomernim nadurnim delom. Prav tako se jih je 29 na Delavsko svetovalnico obrnilo zaradi vsiljevanja prenehanja pogodb o zaposlitvi, 15 pa zaradi neizplačanih plač.

Delavci iz BiH-a so v prvem letu zaposlitve v nezavidljivem položaju, poudarja Lukić in dodaja, da so vezani na delodajalca, in ga, če ne želijo izgubiti delovnega dovoljenja, tako rekoč ne morejo zamenjati. Če pa delovno razmerje preneha tudi po krivdi delodajalca, pa začne pri novi zaposlitvi to enoletno obdobje znova teči od začetka. Dodatno Lukić opozarja, da se prav na področju voznikov v mednarodnem transportu srečujejo tudi s številnimi primeri izgorelosti na delovnem mestu in preobremenjenosti.

Zato je Lukić prepričan, da bi bila boljša rešitev urejanje panoge s kolektivno pogodbo, ki je trenutno v panogi ni. Podaljševanje zaposlitve na pet let pa bi po oceni Lukića na stežaj odprlo vrata kršiteljem pravic delavcev, ki bodo tako, kot to že počnejo danes, že tako prestrašenemu delavcu v pogodbo dodali še določbo, po kateri bi moral v primeru odpovedi delodajalcu plačati znesek poslovne škode in potem še grozili z izvršbo, kot se to v praksi že dogaja.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 30.06.2018 ob 06:47
In izkoriščanje ljudi se nadaljuje!
Da bi stopili na prste goljufivim delodajalcem, to pa ne!
Sheppard22
# 30.06.2018 ob 07:10
plačajte pošteno plačilo našim delavcem pa bo! A ne to pa ne marš banda dobro, da delam v taki firmi kjer je še nekaj poštenja okoli plačila, dopustov, prostih vikendov in pa profita na koncu za vse xd vse se da ce se hoce, da so vsi zadovoljni.
rubin
# 30.06.2018 ob 07:15
A ni pri pomanjkanju paradižnika na trgu njena cena višja? Aja.. Trg velja samo ko treba nižat plače za gsz.. Predlog : pred uvozom tujega delavca je delodajalec dolžan razpisati delovno mesto in zraven plačilo vsaj 1.5 kratnik običajnega po kolektivnih pogodbah. Če ne dobi delavca tu, zaposli za tako plačo delavca iz tujine... Bo šlo?
paver
# 30.06.2018 ob 07:34
Aha, oni bi podaljšali sužnjelastništvo na pet let?
Labod
# 30.06.2018 ob 07:54
Sem delodajalec in lastnik podjetja s cca. 15 mio letnega prometa in lahko samo napisem , da me je sram taksnega predloga. Najbolje, da se predpisejo, da kupci lahko dobavitelja zamenjajo sele po 5 letih. Potem bo lahko vsak direktor. V glavnem grozljiv predlog, ki me je sokiral. Dobro placajte delavce, dajte dobre pogoje in garantiram, da vam bodo dobri delavci zvesti in marljivi.
STANE
# 30.06.2018 ob 07:32
To je čisto izkoriščanje.Delavca zavezat za pet let,pa lahko dela z njim kar se mu zahoče...
Moj sin je na Malti in je v letu dni zamenjal tri službe...gre na boljše seveda...
amigo
# 30.06.2018 ob 07:36
Vodilni na OZS in GZS bi radi uvedli sužnjelastništvo v Sloveniji. Tako bi lahko bosanskega sužnja delodajalec (sužnjelastnik) izkoriščal najmanj pet let. Če bi se delavec temu izkoriščanju uprl pa izgubi delovno dovoljenje. GZS in OZS bi morali zaradi prizadevanj po rušenju delavskih pravic prepovedati.
james blake
# 30.06.2018 ob 06:40
ko se tole prebere je eno popolnoma jasno - podkupnina.
hizli tren
# 30.06.2018 ob 07:51
a sem res ti prebral??? 1.april??
da pa bi odstranili pravi problem..to pa ne.
To je Butalsko razmišljanje.
amigo
# 30.06.2018 ob 07:45
Tako zabitih sindikalistov ni nikjer na svetu. Še vedno niso skapirali, da kršenje pravic in slabo plačevanje tujih delavcev zbija ceno dela domačim delavcem. Spomnim se pripovedovanja naših gastarbeiterjev v Nemčiji pred 40 leti. Prvi je k njim prišel predstavnik nemškega sindikata in jih povprašal, če je vse v redu. Pri nas pa svobodno hara kosovska mafija, kar je sramota za državo Slovenija. Če je to glede na kaos, ki v njej vlada sploh država.
sverc
# 30.06.2018 ob 07:25
V slovenskem gradbeništvu je tako, da se cene, kljub višjim stroškom materiala in dela, letos niso dvignile. Zaradi prevelike konkurence iz Kosova ipd., kateri svojim šefom (prav tako iz Kosova) delajo večji obseg ur in še to za minimalno plačo. Tako našega delavca ni mogoče bolje plačat, saj na trgu premalo zaslužimo. Naši delavci pa seveda gredo delat preko t.i. slamnatih podjetij, pa še to ponavadi na črno, v druge EU države (Nemčijo, Avstrijo, Belgijo..), je pa res, da mnogo krat pridejo nazaj praznih rok. Ampak takega delavca, logično, se več ne vzame nazaj.
veso123
# 30.06.2018 ob 08:04
Za snovalce takih predlogov bi uvedel obvezno petletno bivanje na Dobu.
STANE
# 30.06.2018 ob 07:52
Ma me spominja kot na one "delodajalce",ki poberejo dokumente potem pa.......
firtoh
# 30.06.2018 ob 08:15
Jaz to vidim kot sužnjelastništvo. Pet let boš moj,potem pa se boš mogoče odkupil in boš svoboden.
Sramota.Se ne čudim,da morajo iskati delavce zunaj.Tukaj ne morejo najti nobenega,ker vsi vedo na kak način poslujejo in kako kršijo zakonodajo.
blue.night
# 30.06.2018 ob 08:11
Slovenski privatni sektor (cca 70 % le tega) je pač eden najslabših na svetu - brez tovrstne suženjske sile, brez študentskega servisa in brez nizkih davkov crkne v cca dveh dneh.
fah-q
# 30.06.2018 ob 10:21
GZS in OZS bi zaradi pomanjkanja kadrov za državljane BiH-a uvedli obvezno petletno zaposlitev

prvič-ni nobenga pomanjkanja kadrov, plače so prenizke! vsak, ki si vzame pol ure za branje osnov ekonomije to MORA vedet..

drugič-sužnjelastnišvo smo baje že "prerasli"....vsaj mislil sem tako...
paver
# 30.06.2018 ob 07:35
Jok brate, odpade!
Ramus
# 30.06.2018 ob 08:38
"GZS in OZS bi zaradi pomanjkanja kadrov za državljane BiH-a uvedli obvezno petletno zaposlitev"

Seveda ne gre pričakovati da bi gnojna zbornica slovenije kaj zahtevala tudi t.i. gazd in kaj dejansko naredila zato, da bi delavci sami imeli interes da bi ostali dlje pri delodajalcu,....
ajša55555
# 30.06.2018 ob 08:21
Na ministrstvo sta naslovili pobudo, da bi morali biti državljani BiH-a za veljavnost delovnega dovoljenja pri enem delodajalcu zaposleni najmanj pet let.
Tole je pa definitivno sužnjelastniško razmerje !!!
Včasih so v ZDA uvožene in kupljene "zamorčke" , ki so jim hoteli pobegniti nečloveško pretepli ali pa ustrelili, zdaj pač tega ne smejo, ker smo kokr bolj človeški, ampak jim lahko poberejo - zaplenijo vse..... A je sploh kakšna razlika v razmišljanju ???
Novejša različica sužnjelastništa na pohodu , zdaj bi jo samo še uzakonili ????? !!!!!!
el CARTEL
# 30.06.2018 ob 12:05
kako pomanjkanje kadrov???????

na zavodu je 75.000 ljudi.
prostih delovnih met pa 2.000 (uradno po zavodu)

nehajte izkoriščati ljudi iz tujine, plačajte normalno plačo slovenskim državljanom!!!!
STANE
# 30.06.2018 ob 07:58
V glavnem grozljiv predlog, ki me je sokiral. Dobro placajte delavce, dajte dobre pogoje in garantiram, da vam bodo dobri delavci zvesti in marljivi.

Točno tako,delavec je pripaden firmi,če je zadovoljen....tu pa že naprej vidiš,da je v ozadju izkoriščanje.
brehme
# 30.06.2018 ob 07:56
Po eni strani so izkoriščani delavci, p0o drugi strani smo pa vsi, Namreč, večina ljudi ki pride s kosova, Srbij, Bih, eden dela, drugi ne, rorej tisti ki dela je slabo plačan, medtem ko ostali del družine visi na sociali. Primerov kolikor čem okoli mene, pa tudi okoli vas.
Aprila
# 30.06.2018 ob 10:26
Glede na to da GZS in OZS poskušata zakoniti pet letno "suženjstvo" bi bilo dobro da kriminalisti malo prečikirajo finančno stanje vodilnih teh dveh organizacija, tistih ki so to idejo predstavili in tistih ki jo poskušajo realizirati.
mikitr
# 30.06.2018 ob 07:32
Prvo bi morali zaostri pošten nadzor.Vsak delavec tuj delavec bi moral imeti pri sei vedno pogobo o zaposlitvi,delodajalec pa potrdilo o rednih plačilih plač in prispevkov,spoštovanju delovnega časa,mesečnih obremenitvah in nadurah.(enostavno a dosledno).Birokrati ,bi morali delovna dovolenja glede na e-poslovanje izdali v nekaj dneh.Potrebno je preveriti le če je tidti storil kakšno kaznivo dejanje,prekršek in če je opravil zdravniški pregled pozitivno.
Funai
# 30.06.2018 ob 13:29
GZS, OZS ukinit, to so sami sebi namen.
Sorrento
# 30.06.2018 ob 08:49
Pa kaj 5 let, kar obvezno doživljensko jim dajte! Zakaj bi jim sploh dajali plačo, malica je čisto dovolj, pa še vsako leto ob božiču bi dobili nove čevlje. Obleko pa naj jim pletejo in pošiljajo kar svojci iz Bosne.

Seveda tole pišem kot SARKAZEM.
mali_piscek
# 30.06.2018 ob 08:31
V Ustavi sem rebral, da je Slovenija pravna in socialna država.

A slučajno to ne velja več?

Samo vprašam.
samogledam
# 30.06.2018 ob 07:37
ce boste tako nadaljevali, bo pritisk delovne sile v gradbenistvu iz Indije in Pakistana narasel kot v Emiratih, ko vsako leto pride vec ljudi za pest riza.Me pa zanima kako bo urbano naselje v Sloveniji temu kos.
šurda
# 30.06.2018 ob 12:45
GZS-ju in OZS-ju predlagam, da se sami zaposlijo
v teh "branžah", lahko za začetek v nočni smeni v
Revozu Novo Mesto ! Tu pri nas v soseščini so
obnavljali starejšo hišo, pogovorni jezik "zidarjev"
je bila Albanščina !!!

Edino PRAVO ZDRAVILO je pošteno plačilo !
Kritik25
# 30.06.2018 ob 13:03
Samo osnova za še večje izkoriščanje. Poloviti je potrebno delodajalce, če ne izplačajo plač, ne plačajo prispevkov, nadur ... čorka TAKOJ in pa tolikšna zaplemba denarja, premoženja, da se poplačajo delavci, pa tudi dobavitelji z OBRESTMI.
Problem poštarjev! Poštarji postajajo deficitarni poklic to pomeni, manj dobička in deficitarne (višje) plače.
Predor Karavanke! Turki najugodnejši. Naši iščejo vse mogoče variante, da bi Turki ne delali. Jasno! Pri nas je vedno tako, da gre ob takšnih primerih kar nekaj miljonov v privatne žepe. Delali pa tako ali tako ne bodo naši delavci. Bodo pa Turki, zakaj pa ne, saj je to isto.
firtoh
# 30.06.2018 ob 12:49
Prosim,naj se začnejo zbirati podpisi za prenos avstrijske delovno-pravne zakonodaje in kazenskega zakonika.
Ker tale naša zakonodaja je, nič od nič.
Kje so sindikati...Že zdavnaj bi morali uvesti, da je prvi upnik v primeru propada podjetja,delavec.
Prepovedati veriženje podjetij.Za d.o.o. uvesti enako jamčenje s celotnim premoženjem kot je za s.p.
Lunatix
# 30.06.2018 ob 12:30
Koliko komplikacij brezveze... naj dajo normalne plače in ne bo potrebno uvažat delavce. Na koncu bodo morali res neke migrante zaposlit, ker drugih za ta denar ne bodo dobili. Država bi morala zahtevati, da ti delavci dobijo enako plačo kot če bi delali domači. In inšpektorji kontrolirat ...
gorcin
# 30.06.2018 ob 10:25
Da bi poskrbeli za zvišanje plačil ali pa 5letno delovno dovoljenje za delavca, to pa ne. Tipična izkoriščevalska mentaliteta.
adamus
# 30.06.2018 ob 09:12
Delodajalec, ki svojim zaposlenim ne plača prispevkov, gre za 5 (pet) let v zapor.
STANE
# 30.06.2018 ob 08:06
Še malo,pa jih bodo na trg pripeljali in zbirali za delo po zobeh.....
pink panther
# 30.06.2018 ob 10:19
tukaj se samo vidi,da vsak večji delodajalec ima svojega človeka v gzs,kaj res mislite,da si inšpektor upa pregledati papirje od senice ali od čeferina
oliva
# 30.06.2018 ob 09:43
Tako da brez zveze nabijate po Levici tule, članek je o pokvarjenih kapitalistih tule.

Smo pa tud videli stanovanja za 190.
Zakaj pa pol Jurša itd. ('desničarji') niso za to, da vsak sam financira svoje bivanje?
Zakaj po socialistično od države se jemlje?
Pa socialistična parlamentarna menza?
Aja ne, sam Levica naj bo tolk butasta in hodi v maxlna držaje jest. :o)
Ropotanje122
# 30.06.2018 ob 09:30
Pri nas v firmi imamo trenutno kar nekaj delavcev iz BiH in gre zares za pridne in strokovno izobražene ljudi.
Porihtajo pa se naj zakoni in inšpekcijske službe, da bo delo pošteno plačano in, da se po nepotrebnem ne črpa denar iz proračuna.
blue.night
# 30.06.2018 ob 09:09
urosh444

Liberaliziramo že enkrat gospodarstvo in državo pa da bodo sposobnejši imeli več in to ne na plečih zgolj svojih delavcev.

LOL, si pa naiven. Poantan neoliberalizma po celem svet je močna država, ki dela za 'privatni sektor'. Ljudje so kar šokirani, ko izvedo, da so vsa zdravila razvili z javnim denarjem na javnih univerzah, tržijo in patentirajo jih pa 'privatna' podjetja. Pa dejstvo, da je celoten iPhone produkt razsikav, financiranih iz javnega denarja (GPS, polprevodnik, zaslon na dotik, internet itd itd).

Skratka, država in davkoplačevalci smo tu, da privatnikom dajemo denar.
vipmit
# 30.06.2018 ob 08:43
Da bi pa inšpekcija pričela za delom to pa ne!?!?
STANE
# 30.06.2018 ob 08:00
brehme
Kolikor je meni znano, si lahko na sociali,če imaš naše državljanstvo,ti družinski člani ga zagotovo nimajo....
Bivši uporabnik
# 30.06.2018 ob 15:06
Prosim,naj se začnejo zbirati podpisi za prenos avstrijske delovno-pravne zakonodaje in kazenskega zakonika.
Ker tale naša zakonodaja je, nič od nič.
Kje so sindikati...Že zdavnaj bi morali uvesti, da je prvi upnik v primeru propada podjetja,delavec.
Prepovedati veriženje podjetij.Za d.o.o. uvesti enako jamčenje s celotnim premoženjem kot je za s.p.


1+++++
blue.night
# 30.06.2018 ob 09:06
taprauslovenc
zakaj v preteklem mandatu ni levica zmanjšala plač poslancem,kar je Tomička oznanjala da bo?

Ker ni bila v vladi?

ali ista vprašanja postavljaš tudi drugim strankam, ki ne izpolnijo niti ene alineje programa, ali si to pravico rezerviraš samo za levico? So pa zvišali socialno pomoč (kot so obljubili). So vsem otrokom omogočili hrano v šoli (kot so obljubili).

Zakaj Trump ni postavil zidu? Zakaj ni izgnal vseh muslimanov in latinotov?
SF
# 30.06.2018 ob 08:03
Torej spet zbijanje cene domačega dela... Problem je, ker pri nas določeni delodajalci trg razumejo samo, kadar njim pride prav. Primer Akrapovič in varilci je identičen primer, ko delodajalec noče plačat ljudi po tržni ceni in jamra, da je treba ljudi uvažat izza meje... Dokler so tu ljudje ustreznih profilov, naj se jih plača po tržni ceni; ponudba - povpraševanje. Seveda v isti sapi takoj ukinit socialo za vse dela zmožne, ukinit financiranje vse družbeno nekoristne civilne družbe in znižat davke na delo, dobiček in DDV, prav tako ukinit subvencije... Naj bo trg za vse.
pepar
# 30.06.2018 ob 15:04
Kako,a sedaj bomo morali pa učbenike na novo pisat in vnest odstavek,da se v Sloveniji še ni končalo suženjstvo.
Barabe pokvarjene.pri nas nimamo samo luške gazde,povsod jih je polno ti v gospodarski zbornici jim pa štango držijo.
Poleg politikov.
aktivist
# 30.06.2018 ob 09:18
GZS bi samo izkoriscala. Ne glede kdo je. Samo da se najde kdo.
zapravico
# 30.06.2018 ob 08:02
Državo prav boli Q za delavce,važno da dobi davke od prevoznikov,in da imajo oni lepe plače.Ne vem pa če bo tem na vladi všeč,ko bodo zaposlili pakistance,in bo ta zasnubil njihovo hčer.
pero-perica
# 30.06.2018 ob 16:57
da bi po tem nad delavci bih spet izvajali genocid kot ga je tovšakova/brez,plače brez hrane -samo delaj 12 ur na dan
oliva
# 30.06.2018 ob 10:36
*najmicenejši fact

Izkoriščevalci, uvedba sužnjelastništva, tle pa po tomički...
No saj, kako zelo neskončno tipično, pravzaprav. :))
medo357
# 30.06.2018 ob 09:36
To so neumnosti, treba je izboljšati pogoje dela in plače, ukiniti razna izkoriščanja, prekarno delo,... In ne se le hvalisati, kako "dobro nam gre".
Kazalo