Izbor novice

Poudarki

  • Inšpektorat za delo je na tujih veleposlaništvih v preteklosti obravnaval več kršitev delovnega časa in pravice do odsotnosti z dela, a so možnosti inšpektorjev omejene
Indija
Inšpektorat za delo je v preteklosti že obravnaval kršitve delovne zakonodaje na indijskem veleposlaništvu. Foto: EPA
MZZ
Na ministrstvu za zunanje zadeve morajo posredovati v primeru postopkov zoper tuja veleposlaništva v Sloveniji. Foto: BoBo

Dodaj v

Indijsko veleposlaništvo: Po bolezni delavce pričaka položnica za plačilo prispevkov

Pregon kršitev delovne zakonodaje na tujih veleposlaništvih je omejen z diplomatskimi notami
26. marec 2018 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Neplačane nadure, prištevanje sobot in nedelj v dopust, omejeno nadomestilo za prevoz in samoplačništvo prispevkov v primeru odsotnosti zaradi bolezni so pogoji za zaposlene Slovence na indijskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Inšpektorat za delo je pri nadzoru veleposlaništev omejen, saj ta poteka po diplomatski poti, verbalne note, s katerimi ima ministrstvo za zunanje zadeve čast sporočiti kršitve, pa preprosto obtičijo v predalih.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Diplomatski protokol, izraža svoje odlično spoštovanje Veleposlaništvu Indije v Ljubljani in ima čast sporočiti,” se začne verbalna nota, ki jo je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pred štirimi leti naslovilo na indijsko veleposlaništvo in ga v nadaljevanju obvestilo, da ga je ministrstvo za delo seznanilo s prijavo kršitve delovne zakonodaje na veleposlaništvu. Temu sledi prošnja za sodelovanje s slovenskim inšpektoratom za delo in ponovno izražanje odličnega spoštovanja.

A kljub nadzoru in pozivom, seveda z odličnim spoštovanjem, k ureditvi razmer se zaposleni na veleposlaništvu v Indiji srečujejo s pogoji dela, ki niso skladni s slovensko zakonodajo in ki bi sicer skladno z določbami Dunajske konvencije o diplomatskih odnostih zanje morala veljati. Tako imajo že s pogodbo o zaposlitvi določen oseminpolurni delovnik z možnostjo neplačanega podaljšanja, skladno s potrebami.

Po bolniški odsotnosti delavec dobi položnico za prispevke
Tudi dnevi dopusta v pogodbi niso opredeljeni kot število delovnih dni, zato v praksi – po naših informacijah – prihaja do situacij, da se zaposlenemu za koledarski teden dopusta odšteje sedem dni od siceršnje kvote 21 dni dopusta. Prav tako so na veleposlaništvu za prevoz pripravljeni plačati največ 100 evrov na mesec, ne glede na to, kje zaposleni živi. Še najbolj pa v oči bode to, da je s pogodbo omejeno število dnevov odsotnosti zaradi bolezni, in sicer na 30 dni.

Po naših informacijah sta tako dopust kot tudi dnevi bolniške odsotnosti privilegij, ki so ga zaposleni deležni šele v drugem letu zaposlitve. V prvem letu veleposlaništvo nadomestila za bolniško odsotnost ne plačuje. Če zaposleni kljub temu zboli, se mu preprosto od plače odštejejo dneve odsotnosti. Zanje prav tako ne prejme plačanih prispevkov, temveč mu delodajalec zgolj prepošlje položnico finančne uprave za manjkajoče prispevke. Glede pogojev za zaposlene smo na indijsko veleposlaništvo naslovili nekaj vprašanj, a nanje po več tednih nismo prejeli odgovorov.

Kršitve tudi pri turškem, japonskem, egiptovskem in venezuelskem veleposlaništvu
Na zunanjem ministrstvu so na indijsko veleposlaništvo v zadnjih sedmih letih naslovili že več verbalnih not, s katerimi so ga pozvali k sodelovanju z inšpektoratom za delo. Skladno z Dunajsko konvencijo mora namreč vsa komunikacija s predstavništvi tujih držav potekati prek MZZ-ja, to so tako postopki pred začetkom inšpekcijskega nadzora, kar pomeni, da MZZ obvešča veleposlaništva o prijavah domnevnih kršitev, kot tudi vročanje odločb. Ne nazadnje je tudi vstop inšpektorjev možen le ob predhodnem soglasju veleposlaništva, pojasnjujejo na inšpektoratu za delo.

Indijsko veleposlaništvo pa še zdaleč ni edino, ki si slovensko delovno zakonodajo interpretira po svoje. Na MZZ-ju na naše vprašanje, koliko verbalnih not, povezanih z upoštevanjem delovnopravne zakonodaje, so poslali od leta 2010, odgovarjajo, da je bilo teh not osem, brez odgovora pa smo ostali na vprašanje, katera veleposlaništva so te note prejela. Bolj zgovorni pa so bili na inšpektoratu, kjer navajajo, da so od leta 2012 obravnavali domnevne kršitve delovne zakonodaje na veleposlaništvih Turčije, Indije, Venezuele, Japonske in Egipta.

Kršitve glede nadur, odsotnosti, starševskega dopusta ...
Ob svojih nadzorih na veleposlaništvih so inšpektorji za delo ugotovili kršitve glede dodatkov in njihove višine, obračunov plač in nadomestil plač. Ugotovili so tudi kršitve delovnega časa, določanja in trajanja letnega dopusta, zagotavljanja pravice do odsotnosti z dela, izrabe starševskega dopusta in opravljanja nadurnega dela. Prav tako so tudi ugotovili kršitve glede uporabe slovenščine pri notranjem poslovanju, dajanju navodil in obveščanju delavcev. Nepravilnosti so bile tudi na področju zdravja pri delu, in sicer glede izjav z oceno tveganja, zagotavljanja preventivnih zdravstvenih pregledov, usposabljanja delavcev za varno delo in hrambe dokumentacije o varnosti pri delu. Z vsemi kršitvami so seznanjeni tudi na MZZ-ju.

Na vprašanje, kako lahko v primeru kršitev MZZ sploh ukrepa, na MZZ-ju odgovarjajo, da diplomatska predstavništva pozovejo k spoštovanju predpisov in sodelovanju s slovenskimi organi, kadar je zoper veleposlaništvo sprožen kakšen postopek. Prav tako na MZZ-ju poudarjajo, da vsa veleposlaništva stalno opozarjajo, da se za Slovence, zaposlene na veleposlaništvih, mora upoštevati slovenska zakonodaja in da o kršitvah, s katerimi so seznanjeni, obvestijo pristojne organe.

MZZ: Nepravilnosti naj bi bile odpravljene
Glede konkretnega primera indijskega veleposlaništva, ki so ga pri MZZ-ju z verbalno noto leta 2012 in 2013 opozorili na kršitve delovne zakonodaje, na MZZ-ju odgovarjajo, da naj bi bile po zagotovilih veleposlaništva kršitve že odpravljene, z novimi pa niso bili seznanjeni. Zaposlenim, ki si morajo zaradi bolniške odsotnosti sami plačevati prispevke, tako preostane le prijava na inšpektorat, ki pa bo imela, glede na izkušnje, omejene posledice.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
mornar1310
# 26.03.2018 ob 07:32
Preprosto zapustite delodajalce, kateri vam ne plaöujejo plac po nasi zakonodaji. Pa je probem resen.
ata
# 26.03.2018 ob 07:11
Ta pričakovati je, da pravice delavcev kršijo v veleposlaništvih dežel podivjanega neoliberalizma, ampak Venezuela!

Venezuela?
Ta raj za delavski razred, kako je to mogoče? Kaj na to pravi Levica?
dante123
# 26.03.2018 ob 07:57
Indijci pac. Kdor jih pozna ne more bit presenečen.
Celt
# 26.03.2018 ob 07:17
Slovenci na delu v tujini :)
Strogo gledano je veleposlaništvo ozemlje tuje države.
21.12.2012
# 26.03.2018 ob 06:32
teh umetnih veleposlaških for ne bom nikdar povsem razumel.
Bivši uporabnik
# 26.03.2018 ob 08:11
Zanimivo bi bilo vedeti, koliko letnega dopusta imajo zaposleni na japonskem veleposlaništvu. Predvidevam, da 7 dni in dodatek 2 uri za vsakih 10 let delovne dobe.

@ata
ampak Venezuela!

Tu je pa ja vse jasno. Venezuelci tak zdravo živijo, da si ne znajo predstavljati, da obstajajo na svetu osebki, ki potrebujejo bolniško odsotnost.
mend055
# 26.03.2018 ob 07:32
Nehajte že s tem odličnim spoštovanjem (kot značilnostjo diplomatskega dopisovanja) in recite cesarju, da je gol/nag. Kakšno spoštovanje tistim, ki ne upoštevajo naše zakonodaje.
Sicer pa z odličnim spoštovanjem do vsega kar je svobodnega, pravilno pravnega itd.
cvirn1
# 26.03.2018 ob 08:10
Tale "čast sporočiti" je pa ena boljših. Se lahko bere kot čestitka ob kršitvi delovnopravne zakonodaje. Idiotizmi diplomatskih narejenih odnosov...
kataklizma
# 26.03.2018 ob 13:01
Moje izkušnje z delom na eni izmed zgoraj naštetih ambasad ... podpisal pogodbo za 8-urni delavnih, delal povpračno 12h dnevno, prispevke so pa plačevali (ko so jih, ČE so jih) kot da bi podpisal pogodbo za polovični delovni čas ... seveda se lahko za prispevke in ostalo lepo obrišem pod nosom ... diplomacija in veleposlaništva in ekselence, ki služijo do 10x višjo plačo od "nas" ... da ne govorimo o pogojih in nečloveških pravilih, ki jih od tebe zahtevajo na teh "pomembnih" delovnih mestih .... ambasade izkoriščajo lokalne prebivalce, ne nasedajte!
Yanez
# 26.03.2018 ob 07:34
Kje je zdaj Levica in njihova obljubljena država Venezuela.
Čakam, da vložijo protestno noto in da se Violeta Tomić javno distancira od teh nepravilnosti.
Binder Dandet
# 26.03.2018 ob 14:36
Če veleposlaništvo ne spoštuje zakonodaje države, kjer gosti, zapret veleposlaništvo.
pogled
# 26.03.2018 ob 09:11
Pokvarjenosti s strani že naših delodajlcev je je toliko, da če bi se naš inšpektorat z njimi ukvarjal tako kot je potrebno, veleposlaništva sploh na vrsto ne bi prišla. Jaz sem prejšnjo službo izgubil, ker sem se uprl delodajalčevi pokvarjenosti, zdaj pa delam pri delodajalcu, ki še bolj krši slovensko zakonodajo glede zaposlitve, kjer ne škodi samo meni , ampak tudi državi, tako kot prejšnji delodajalc. Tokrat pa ne bom niti s prstom mignil, saj so naše službe nesposobne ali pa pokvarjene in svojega dela ne opravijo tako kot bi morale. Konkretno: v prejšnji službi inšpektor prišel, a je bil delodajalec o tem že vnaprej obveščen-v Sloveniji se itak vsi poznamo-tako so bile stvari "skrite", inšpektor ni ničesar našel.
megan
# 26.03.2018 ob 09:58
Če prav razumem članek, lahko na veleposlaništvih z zaposlenimi počnejo, kar hočejo in jim nihče nič ne more. Največ, kar jih lahko doleti, je to, da jih MZZ "lepo prosi" da naj upoštevajo slovensko zakonodajo ...
Se pa pri tem vidi primitivizem zgoraj omenjenih držav z Japonsko vred. Japonska je sicer tehnološko izredno napredna, družbeno pa precej primitivna država brez vsakršnega posluha za človeka. Tudi enakopravnost med spoloma jim je precej tuja - glede tega so komaj kaj boljši, kot muslimanske teokracije.
boro007
# 26.03.2018 ob 11:00
@negasega

Zakaj potrebujemo venezuelsko veleposlaništvo?


To ni naše veleposlaništvo temveč njihovo, očitno menijo da ga potrebujejo v Sloveniji... Gre za naše državljane, ki so zaposleni na njihovem veleposlaništvu.

Delajo pa z delavci kot svinja z mehom, in ti garantiram da se do nemških državljanov ne obnašajo tako... Kje je torej srž težave, pri nas ali pri njih? Dejstvo je da se do zaposlenih obnašajo tako kot večina drugih delodajalcev v Sloveniji... Zakaj? Ker se lahko, ker je to pri nas postal šport.
boro007
# 26.03.2018 ob 08:58
Inšpektorat za delo je pri nadzoru veleposlaništev omejen, saj ta poteka po diplomatski poti, verbalne note, s katerimi ima ministrstvo za zunanje zadeve čast sporočiti kršitve, pa preprosto obtičijo v predalih.

No potem razmišljam takole... Pojdite v manjša, srednja podjetja in v kakšno fabriko pogledat, tam imate vse pristojnosti ki vam jih omogoča slovenski zakon... Pa začnite tam ne na veleposlaništvih, ki so kaplja v morje po številu zaposlenih. Prekrškarjev je namreč dovolj le videti/obiskati jih je treba.

In začel bi kar na Pošti Slovenije Prosim obiščite to podjetje preden nam tuji državljani brez znanja slovenščine pričnejo prinašat pošto, hvala.
Jarik
# 26.03.2018 ob 07:28
Na ameriških , britanskih španskih ipd ambasadah vse štima, se pa streljajo na šolah, pa spet ni vredu...
Našim zaposlenim na u+indijskem veleposlaništvu svetujem, da naj gredo na grško ambasado, tam bodo dobili vse izgubljeno...
naš človek
# 26.03.2018 ob 22:44
Slovenci na delu v tujini :)
Strogo gledano je veleposlaništvo ozemlje tuje države.

Pravno gledano so zaposleni na ozemlju tuje države, zato je tudi zakonodaja temu primerna. Če komur ni všeč delo v tujini, naj se zaposli doma. Nič jamrat.


To je pretirana poenostavitev. Veleposlaništvo ima poseben položaj po Dunajski in še kakšni konvenciji, v skladu s katerim pa mora lokalce zaposlovati po lokalni zakonodaji, kot piše tudi v članku.
AM
# 26.03.2018 ob 09:22
"Prav tako so na veleposlaništvu za prevoz pripravljeni plačati največ 100 evrov na mesec"

Tole bi pa bilo potrebno vnesti v SLO zakonodajo, potem pa bi se nehalo goljufati s fiktivnimi prevozi in dnevnicami.
Mitcho_Buchannon
# 26.03.2018 ob 07:20
Naj gre kdo raje še malo po kakšnih slovenskih firmah pogledat. Bolniška sicer v teoriji obstaja, vendar je ponekod zato ker ni nadomeščanja v praksi ne morejo/smejo koristiti. Tudi dva tedna dopusta v kosu, ki zaposlenemu pripadata po zakonu, si nekateri ne morejo omogočiti, če pa že, pa jih delodajalec non stop nadleguje po telefonu.

Najprej dajmo pred svojim pragom pomesti!
jezus
# 26.03.2018 ob 15:40
A ni tudi ukrep, če imaš kaj proti državi, da veleposranika pokličeš na zagovor? No, Cerar, to bi pa lahko storil, pa mu povedal, da si naj ekselenco nekam zatlači, če ne misli spoštovati slovenske zakonodaje.
Mi je pa ta diplomatski jezik grozljivo beden in ne vem zakaj jih še vedno morajo nazvati ekselenca. Kot da so obtičali v času.
Lovec
# 26.03.2018 ob 11:15
Iz naslova sem mislil, da pišete o Stožicah in javno zasebnem partnerstvu in najboljšem županu.
cairns
# 26.03.2018 ob 09:53
“Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Diplomatski protokol, izraža svoje odlično spoštovanje Veleposlaništvu Indije v Ljubljani in ima čast sporočiti,” se začne verbalna nota, ki jo je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pred štirimi leti naslovilo na indijsko veleposlaništvo

Glede na stil pisanja bi rekel da so to pismo poslali pred 400 leti in ne sedaj. Ta arhaični stil pisanja je smešen. Spoštovanje in diplomatska vljudnost se lahko izraža na popolnoma drug način.
negasega
# 26.03.2018 ob 09:19
Zakaj potrebujemo venezuelsko veleposlaništvo?
marinaio
# 26.03.2018 ob 08:21
“Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Diplomatski protokol, izraža svoje odlično spoštovanje Veleposlaništvu Indije v Ljubljani in ima čast sporočiti,”

S takim uvodom ta prav noben ne more jemati resno...
tupamaross
# 26.03.2018 ob 11:30
Čast mi je sporočiti, da so vsa poslaništva nedotakljiva,
mi pa moramo prvo pred svojim pragom pomesti, ker se
naših tisoče podjetij neprimerno hujše vede do delavcev,
kot katerokoli veleposlaništvo.

Vzemimo samo Šešoka in njegovo taborišče.
Chopin
# 28.03.2018 ob 17:10
Recimo tu kjer jaz delam v Spaniji nimam placanega prevoza na delo, nimam regresa in se nekaj ostalih ugodnosti, ki jih imajo slo zaposleni. Ampak se ne pritozujem, je pac placa toliko visja in sam razpolagam s tem denarjem, ki bi sel za zakonsko predpisane zadeve.
Epafrodit
# 26.03.2018 ob 12:25
Indijsko veleposlaništvo: Po bolezni delavce pričaka položnica za plačilo prispevkov

Le navadite se. Ker vse bolj postajamo družba razdeljena na kaste, bo to, v ne tako daljni prihodnosti, standard za vso Sloindijo in njene državljane iz nižjih kast..
Rocknrolla
# 26.03.2018 ob 09:19
zagrozit jim, da jim bo naš inšpektorat zapru veleposlaništvo... Tukaj smo v EU in naj svoje nazadnjaške poglede pustijo tam od koder so prišli...
glasilo
# 27.03.2018 ob 06:30
Kar naj gredo nazaj v njihovo Indijo... bolj se bomo po kolenih plazili bolj nas bojo izkoriščali. Zato pa marš kapitalizem ven iz Slovneije!
tsinamuh0
# 26.03.2018 ob 23:30
Eno vprašanje za komentatorje, ali sploh obstaja domača inšpekcija, ki bi resno delala v vsej zgodovini Slovenije? Ne mislim, da je prav ta hip najslabše, morda se celo malo izboljšuje, sprašujem pa bolj na splošno...
Imam nekaj izkušenj z ZIRS, TIRS, IRSD, pa za nobenega od naštetih ne bi mogel reči, da dela kolikor toliko resno (ves ta čas), od naštetih najslabši in najbolj skorumpiran je TIRS.
Prosim za mnenja!
xerces8
# 26.03.2018 ob 17:28
Hecno, v drugih primerih pa lahko veleposlanike pozovejo na zagovor, ali celi izženejo.
Tu pa kao ne gre...
vranek
# 26.03.2018 ob 10:38
Zdaj si pa predstavljajte, kako je šele v Indiji? In tudi drugod. Npr. V Nemčiji, z gostujočimi profesorji recimo! Saj pri nas ni vse idealno, ampak povprečen Slovenec, navajen na nas standard delavskih in socialnih pravic, v večini držav, umre v enem letu. Ne dobesedno verjetno, gotovo pa umrejo vsi visoki ideali o "večvredni" tujini. Verjemite.
Sem na vrhu možne izobrazbe in meni se to ne dogaja, običajnim zaposlenim na fakultetah, profesorjem, asistentom in navzdol, redno, dnevno. Saj so plačani, večina Slovencev le to vidi, ko pa njihovo plačo razdelite na število ur....na to, da je normalno, da dajo čas za doizobrazevanje, delo v dobrodelne namene, delo za dobro ime ustanov in firm,. In še in še.... Ne smete videti le nekaj "zvezd" ki jih vsaka ustanova postavi v izložbo.
Tudi veleposlaništva bi naj bila izložbe držav pa poglejte. In tako je v medicini, univerzah, .....zmeraj je treba malo popraskamo pod glazuro.
Preberite knjigo Gunter Wallradf : čisto na dnu! In od ena do vrha je enako, le vsote so malo večje, odnos pa niti za miško dlako, le bolj skrito je vse. Visja ko je izobrazba bolj v rokavicah vse poteka, zato je mogoče še bolj nepričakovano in grozno! Ponižujoče je prava beseda, pa ne gre za denar, gre za to, koliko se ceni človek, spoštuje, .... Malo. Tudi tukaj smo zelo dobri, pa če verjamete ali ne. Pa zdaj ne govorim o delavcih na gradbišču.
cairns
# 26.03.2018 ob 10:04
Kršitve tudi pri turškem, japonskem, egiptovskem in venezuelskem veleposlaništvu

Upoštevajo svojo nacionalno zakonodajo in ne slovenske.
Levica pa naj se prepriča preden poje hvalnice Venezueli in njenemu ''socializmu''. Delavci imajo tam še manj pravic kot v kapitalističnih državah. (viva internacionala & Maduro press)
Homer.
# 26.03.2018 ob 09:44
Da pa z veleposlaništvi le ni potrebno delati "v rokavicah", pa kaže tudi:
Naknadno je veleposlaništvo prejelo tudi globo italijanskega zavoda za pokojninsko zavarovanje za obdobje od junij 2010 do junij 2015 v skupnem znesku 6.070,37 evra,
Homer.
# 26.03.2018 ob 09:38
Naj vrže kamen tisti, ki je brez greha!
In da nismo brez greha, je lepo napisano tukaj:
https://www.zurnal24.si/slovenija/stari-grehi-veleposlanistev-cistilki-v-italiji-izplacali-70-tisocakov-odskodnine-304922
https://www.zurnal24.si/slovenija/stari-grehi-veleposlanistev-cistilki-v-italiji-izplacali-70-tisocakov-odskodnine-304922
zelda
# 26.03.2018 ob 08:49
Tako pač uraduje Karel Erjavec, mene ne preseneča.
slovenkaaaa
# 26.03.2018 ob 07:12
teh umetnih veleposlaških for ne bom nikdar povsem razumel.

fora teh for je v tem, da so države suverene... diplomatsko predstavništvo ima poseben pravni položaj, ker je kot roka svoje države na nekem drugem ozemlju... zato v obravnavi teh veleposlaništev taka previdnost, če jih hudo napadeš, je kot da si napadel drugo državo...
Nikolaj
# 26.03.2018 ob 19:26
Rešitev je preprosta: Na ozemlju države R Slovenije se mora spoštovati slovenski pravni red. Če indijsko veleposlaništvo slovenskega prava ne bo spoštovalo, se izreče izgon indijskih diplomatov.

Kakršnakoli toleranca nadaljnjih kršitev ne pride v poštev, saj bi to pomenilo, da R Slovenija ni država.
DXM
# 26.03.2018 ob 18:42
ravno zadnjič so iskali voznika, lol, raje ne bi. Hvala Lukič da nas obveščaš, ni svetih krav tu Indijci ! Zagovarjate se lahko pred inšpekcijo in policijo.
mkrebs
# 26.03.2018 ob 17:15
In plače so indijske ali se sučejo, kot pri nas?
MZ
# 26.03.2018 ob 13:02

tupamaross
# 26.03.2018 ob 11:30

Vzemimo samo Šešoka in njegovo taborišče.


No ja...to "taborišče" je še vedno eno najuspešnejših slovenskih podjetij, ki ima rast in v zadnjem času celo precej zaposluje, pa tudi plače so redne. Sicer pa - če proti drugim podjetjem ne zganjajo take medijske gonje, kot so jo proti Šešoku, to še ne pomeni, da pa je tam vse v redu.
samburin
# 26.03.2018 ob 10:50
Kdo sploh še resno jemlje tole greznico!
navigator007
# 26.03.2018 ob 07:53
Očitno je Karel cel mandat opravljal samo tekoče posle, če na veleposlaništvih takole ravnajo z zaposlenimi.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 15:49
Pa še naša davkarija jih verjetno dvojno obdavči, kot avstrijske migrante.
poharc
# 28.03.2018 ob 10:44
In če si tako pameten, da lahko delaš na takšnem veleposlaništvu istočasno pa tako strašansko butast, da se jim podrejaš in delaš pri njih, namesto da bi šel delat kam drugam, potem se vprašaj, ZAKAJ SI HODIL V ŠOLO?
naš človek
# 26.03.2018 ob 22:51
Upoštevajo svojo nacionalno zakonodajo in ne slovenske.

Ni nujno. Zlahka si izmislijo svoja pravila v tujini, a misliš da bo indijski inšpektor šel preverjat diplomate na drugem koncu sveta, če se mu pritožiš?
Bobrock
# 26.03.2018 ob 18:27
vranek
Mislil sem povedati, da imamo dobro, predobro in drago delavsko zakonodajo. Vsi, ki navaja te neke primere, zamenjajte službo. Nikjer nihče ne bo hiši za vas disciplinirati delodajalca. Ampak zaradi socializma mislite, da morajo to drugi početi za vas. Motite se, vi si postavite ceno z izborom delodajalcev, izobrazbo in znanjem. Če se "prostitutke " ste, se bodo do vas tudi tako obnašali!

ja vranek in potem ti delodajalec pripelje inžinirja iz Srbije ki je pripravljen delati za 4,5 evra na uro omeniš povišico in ti lepo razloži da če lahko on lahko tudi ti pa se pejt zamenjaš delodajalca pa ista ali podobna zgodba in koliko si boš potem ti postavil ceno
h123
# 26.03.2018 ob 16:21
No to s placanim prevozom je pa v Sloveniji totalna neumnost in je seveda tuje drzave ne morejo doumeti. Saj je povsem skregano s kakrsno koli logiko, da je delavceva placa (konec koncev je prevoz del place) odvisna od tega kje delavec zivi.
labodjejezero
# 26.03.2018 ob 15:59
https://www.zurnal24.si/slovenija/stari-grehi-veleposlanistev-cistiilki-v-italiji-izplacali-70-tisocakov-odskodnine-304922
Kaj je sedaj to? Mi plačujemo, drugi pa kakor jim paše?!
cgn
# 26.03.2018 ob 12:29
Naj naši sprejmejo sklep, da pri nas v teh veleposlaništvih delajo lahko le samostojni podjetniki in podjetja ki imajo tako dejavnost kot jo tam potrebujejo in jim izstavljajo račune za opravljena dela.
Kazalo