Izjava dneva
(5)
Damijan Guštin. Foto: Bobo

Dodaj v

Damijan Guštin

27. april 2018 ob 07:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Gotovo je res, da je odpor povzročil večje število žrtev, kot če bi vsi lepo čepeli v svojih luknjah, a vprašanje na koncu je, kdo bi se potem boril proti okupacijskemu režimu in veliki vojaško-politični zvezi sil osi, pod katero vprašanje, ali bi si želeli živeti.

Zgodovinar in direktor Inštituta za novejšo zgodovino Damijan Guštin, specialist za obdobje II. svetovne vojne, MMC.

Prijavi napako
Komentarji
Marjan K.
# 27.04.2018 ob 21:07
Stvar je bistveno bolj komplicirana taka razlaga je nevredna človeka, ki se naslavlja z zgodovinarjem. Odpor bi verjetno potekal bistveno drugače če ne bi komunisti partizanščino tako zlorabili za prevzem oblasti. In ko enkrat to postane politična agneda je konec potem ni smisel tega da okupatorju naneseš čim več škode tako materialne kot v sili ampak, da ga ob čim manjših lastnih žrtvah čim bolj zrevoltiraš da se čim bolj znese nad rajo, ki je skeptična do tvojega političnega programa! In tu se je ubila tista enotnost oz. nastal je razkol ko so se ustanovile vaške straže, ki so s v dani situaciji lahko obrnilee k pomoči zgolj na okupatorja. Če do tega razkola ne bi prišlo bi še zmeraj bi imeli nekaj kvizlingov to je pač neizogibno se dogaja povsod in zmeraj ampak zadeve bi se zapeljale precej drugače. Samo primerjajte gorensko pa dolenjsko medvojno situacijo pa vam bo takoj jasno zakaj so stvari na dolenjskem skrenile v tako bratomorno morijo, kot nikjer drugje..
veza
# 27.04.2018 ob 15:59
G. Guštin, če ste specialist za drugi vojno, vas prosim, da pojasnite ustanovitev PIFa dne 26 aprila, kaj je pomenil in zakaj se je potem preimenoval v OF.
Hvala lepa.
veza
# 27.04.2018 ob 15:57
Gotovo je res, da je odpor povzročil večje število žrtev, kot če bi vsi lepo čepeli v svojih luknjah,

ne drži popolnoma, če ne bi bilo odpora, bi vse naše fante poslali na fronto, največ v Rusijo, od tam se jih ne bi veliko vrnilo.
Ne bi bilo toliko civilnh žrtev, to pa drži, ko so zaradi napadov partizanov potem pobijali talce in so gorele vasi, a to se bi na koncu vseeno zgodilo, naš narod je bil namenjen uničenju.
Vsa čast OFu in partizanom, čeprav so bile tudi napake.
kon
# 29.04.2018 ob 05:34
Cairns: potem se strinjaš, da bi morali pobiti, komuniste, ki so odpor zlorabili za revolucijo in so s tem izdali svoj narod? Mimogrede, preden je prišlo do kakršnega koli sodelovanja nadprotnikov revolucije z okupatorjem je vos pobil precej več Slovencev kot Nemcev? Se ti to ne zdi izdaja? Se ti ne zdi to izdaja, da obljubiš prebivalcem neke vasi, v katero si prišel nezaželen, da jih boš zaščitil pa potem, ko izzoveš spopad vseeno pobegneš in pustiš prebivalstvo na milost in nemilost okupatorju? Se ti ne zdi izdaja pošiljanje mladih fantov na juriš pred strojnice brez potrebne opreme samo zato, ker so se prejšnjo noč pokrižali? Se ti ne zdi izdaja, da žrtvuješ neko enoto samo zato, ker je bil večji del te enote politično neprimeren? Se ti ne zdi izdaja, da v zameno za to, da dobiš v ujetništvo in kasnejšo smrt tako imenovanih domačih izdajalcev, celotno pokrajno Koroško?
Pa gre ta seznam izdajstev v nedogled.
cairns
# 28.04.2018 ob 22:47
Gotovo je res, da je odpor povzročil večje število žrtev, kot če bi vsi lepo čepeli v svojih luknjah,..................

Ta gospod ni nikakršen specialist za WW2, ampak en čisto navaden nakladač ki pojma nima o vojni.

1.Če se ne bi uprli bi postali Slovenci kakon futr za nacifašistične ambicije.
2.Dolžnost vsakega državljana je da se po svojih močeh bori proti okupatorju. Kazen za okupatorje pa je samo ena. Smrt.
3.vsaka kolaboracija z okupatorjem je narodno izdajstvo in mora biti kaznovana s smrtjo, ker za izdajalce lastnega naroda druge pravične kazni ni.
Kazalo