Izjava dneva
(4)
Srečko Zajc. Foto: BoBo

Dodaj v

Srečko Zajc

30. junij 2018 ob 11:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Javni sektor ne more tekmovati z zasebnim, kadar zmanjkuje primernih kadrov na trgu. Dejstvo je, da jih je zmanjkalo. Gre za vprašanje, ki nima politične barve: ali naj Slovenija ima vojsko ali ne? Ali hočemo imeti vse sestavine obrambnih sil, torej stalno sestavo, pogodbeno rezervo, prostovoljce na služenju vojaškega roka? Če hočemo to imeti, moramo resno premisliti in spremeniti pogoje, ki bodo ljudem v sistemu omogočali varno prihodnost in perspektivo, da se bodo za vojaški poklic sploh odločali.

Direktor direktorata za obrambne zadeve je prepričan, da je področje obrambe države enako potrebno resne obravnave kot zdravstvo, Večer.

Prijavi napako
Komentarji
veza
# 30.06.2018 ob 15:30
endrug
# 30.06.2018 ob 14:14

znanje brez implementacije v prakso ne pomeni nič, tu šepamo še najbolj
mihael jazbec
# 30.06.2018 ob 12:23
Ne, slovenija vojske ne potrebuje - je brezpredmetna v primeru vojne agresije. Če že, je slovensko vojsko je potrebno na novo iznajti in jo preoblikovati v nadgrajeno varnostno in zaščitno strukturo. Bojnih elementov ne potrebujemo, so nepotreben strošek, ki na noben način ne pripomore višanju blaginje v Sloveniji.
Osebe, ki menijo, da potrebujemo bojne enote so povečini psihopati in sociopati, skregani z realnim pogledom na resnične razmere - bojna sestava, ki šteje pod 10 tisoč mož bo namreč povožena v enem dnevu in zato je vsak evro vložen v bojne sestave izgubljen in pomeni investicijo v smrt slovenskega fanta.
Na ta račun bi morali okrepiti civilno zaščito in okrepiti policijo, ki bi se ji dodalo nekaj novih enot, ki bi bile zmožne odgovarjati izivom današnjega časa (zaščita pred naravnimi tragedijami, upravljanje z migracijami, drubeno odgovorna opravila...).
Obenem bi bilo potrebno podpreti terenska raziskovanja Slovenije že od malih nog ... sistematinčo bi se morali učiti preživetja v naravi in preživetvenih sposobnosti že v osnovni šoli, pripraviti vikend izlete itn. Saj, v kolikor res zapademo v neke konflikte, se ne smemo slepiti, da bomo sami (naše bojne sestave) obranili našo domovino - igrice so prevelike in sedaj smo vpeti v večje geopolitične manevre in strukture (NATO, evropske sile za hitro posredovanje...), da bi si lahko pripovedovali pravljice o lastni obrambi države - lastna obramba države bo pri nas na koncu partizansko, uporniško gibanje.
A, ker smo vpeti v večje igrice, bi bilo smiselno obdržati nek kontingent 2 - 3 tisoč mož, od katerih bi se jih 1/4 redno udeleževala raznih izobraževanj, vaj, izmenjav (nikakor pa ne vojaških misij v tujini), da obdržimo dostop do znanja in tehnologij, ki se bodo v modernem vojskovanju uporabljali.
endrug
# 30.06.2018 ob 14:14
Manjka tudi dobrih študentov, ki bi delali doktorate. Ti bi potegnili Slovenijo razvojno naprej in omogočili višje plače. Žal gredo iz države. Bomo res le poceni delovna sila? Potem bo vojska res pomembna. Za krotenje nezadovoljnih množic.
veza
# 30.06.2018 ob 13:18
Znižat socialo za delovno sposobne, dvignit plačo vojakom, uredit njihov status po 45 letu in bomo imeli dovolj kadra za vojsko.
Izjava dneva
Izjava dneva
link
Simona Kukovič
16. november 2018 ob 13:03 Letošnja kampanja za lokalne volitve je precej groba, včasih že na meji etičnega ali sprejemljivega. To pa je z vidika povprečnega volivca že težko poslušati.
Več novic ...
Kazalo