glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

David Hill: Se vidva, Simon (16. oddaja)

Večina štirinajstletnikov razmišlja o tem, kar se jim dogaja danes, morda razmišljajo še o ocenah in o tem, kam se bodo vpisali, ko bodo končali osnovni šolo. S Simonom je drugače, on mora še bolj premišljevati, predvsem pa izživeti sedanjost, saj prihodnosti nima. Čas je tisto, kar je podarjeno drugim in ne njemu. Simon je najstnik z mišično distrofijo, torej, je neozdravljivo bolan, bolezen pa  napreduje. Kljub vsemu je osupljivo spreten v nogometu, ima nenavaden smisel za humor in deli nasvete v zvezi z dekleti. Počasi se pripravlja na najhujše, vendar s tem ne želi obremenjevati sebe in svojih prijateljev. Poteka bolezni ne more spremeniti, v kratkem času, ki mu je na voljo, pa lahko predrugači svet okrog sebe.

 

Leta 1994 so v Veliki Britaniji pisatelja nagradili s Times Educational Supplement Nasen Award, z nagrado, ki jo podeljujejo najkakovostnejšim delom, namenjenim otrokom in učiteljem.

 

Knjigo je prebral tudi Matic:

"Prav neverjetno je, koliko optimizma in humorja najdemo v knjigi, v  kateri je že vnaprej jasno, da bo glavna oseba prej ali slej umrla. Presenečajo tudi razmišljanja najstnikov, njihovi pristni čustveni odzivi, ki jih premišljeno usmerjajo zrele odrasle osebe. Zanimivo branje za vse starosti."

 

 

Real Media Posnetek Oddaje

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2018 | Vse pravice pridržane | Kontakti