Foto: Reuters/EPA
Foto: Reuters/EPA

Test Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), v katerem so preverili kakovost 17 vzorcev trislojnega toaletnega papirja, ki ga prodajajo pri nas je potekal v dveh delih. “Največji delež ima test v laboratoriju, kjer smo preverili odpornost toaletnega papirja proti pretrganju, njegovo vpojnost in kako hitro se razgradi v vodi. Drugi del testa pa je potekal pri potrošnikih doma, kjer so sami preizkušali nekatere stvari, ki jih v laboratoriju zelo težko ugotovijo, recimo mehkobo,” je pojasnil Boštjan Okorn z ZPS.

Velike razlike v ceni

Dva od sedemnajstih vzorcev sta se, ko so ju izpostavili podobnim pogojem kot je vrtinec vode izkazala za zelo slaba. Najslabši je potreboval približno minuto in pol, da se je začel razgrajevati in tudi po dveh minutah se še vedno ni razgradil. Večina vzorcev se je razgradila v nekaj sekundah. Pri pretrganju in vpojnosti so bili rezultati testa pri vseh vzorcih dobri, so pa odkrili precejšnje razlike v ceni. “Ugotovili smo, da je razlika kar velika, približno od enega evra do 2,81 evrov na 1000 lističev,” je še povedal Okorn. Na splošno pa so se preizkušeni toaletni papirji na testu odrezali pre­cej dobro, saj tudi »najslabšemu« s povprečno skupno oceno do dobre ne manjka veliko.

Zaskrbljujoča mikrobiološka sestava

Toaletni papir, ki je na voljo v slovenskih trgovinah, so leta 2015 vzeli pod drobnogled tudi na Inštitutu za celulozo in papir, kjer so preverili prisotnost mikroorganizmov na devetih vzorcih toaletnega papirja. Eden je vseboval bakterijo E. coli, v treh so našli plesen, v kar osmih vzorcih pa so odkrili sporogene bakterije, ki jih po navadi preverjajo v živilski industriji. Da bi se potrošnik izognil nakupu toaletnega papirja s potencialno škodljivimi bakterijami je po mnenju strokovnjakov z Inštituta boljša izbira toaletni papir iz čiste celuloze kot pa tisti iz recikliranih vlaken. Avtor raziskave Matej Šutaršič je ob tem opozoril, da zakonodaja na področju higienskih papirjev obravnava le kemijsko varnost (določene so mejne vrednosti za formaldehid, izločanje barvil, optičnih belil in nekaterih drugih snovi), medtem ko se mikrobiološka neoporečnost nadzoruje le z dogovori ali priporočili.

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo vlažilnih robčkov

Nedavno sta hollywoodska zvezdnika Will Smith in Terrence Howarda iskreno spregovorila o svojih higienskih navadah in razodela, da po veliki potrebi sploh ne uporabljata toaletnega papirja. Po njunem mnenju je ta prej škodljiv kakor koristen. Tako kot mnogi drugi prisegata na, ki pa jih strokovnjaki odsvetujejo. »Vlažilne robčke odsvetujemo, ker je koža okoli zadnjika zelo občutljiva in vsakršna poškodba, ki je lahko tako mehanska kot tudi kemična lahko povzroči težave, ki so lahko kronične narave. Ne gre za težave, ki bi vodile v bolezensko stanje, so pa lahko zelo neprijetne. Zato ljudem svetujemo uporabo vode in navadnega toaletnega papirja,« opozarja primarij Valentin Sojar, splošni kirurg z medicinskega centra Iatros. Vlažilni robčki in parfumiran toaletni papir lahko povzroči vnetja kože okoli zadnjika, še posebno ju odsvetujejo ženskam, saj sta lahko povzročitelja vaginalnih glivičnih okužb.