Zapečatena poslovalnica podjetja Aurum investicije v ljubljanskem BTC-ju Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar
Zapečatena poslovalnica podjetja Aurum investicije v ljubljanskem BTC-ju Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar

Inšpektorji Finančne uprave so včeraj zapečatili poslovalnice podjetja Aurum investicije v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in na Vrhniki. Podjetje, ki se ukvarja z odkupom zlata in srebra, je moralo očitno hudo kršiti zakon, saj Finančna uprava tako stroge ukrepe uporabi le redko. ''Poslovne prostore zapečatimo in dejavnost prepovemo opravljati le takrat, ko je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev ali odpravo nepravilnosti. Uporabi se ga praviloma pri zavezancih, ki kontinuirano kršijo zakone in druge predpise,'' so sporočili iz

Furs tako takšen ukrep uporabi, kadar zavezanci ne oddajajo davčnih obračunov, zaposlenim ne plačujejo prispevkov za socialno varnost, ali dolgujejo državi denar, pa so v postopkih izvršbe izčrpani že vsi ostali ukrepi. Zapečatenje je možno tudi, če zavezanci poslujejo gotovinsko, poslovnega računa pa nimajo odprtega ali pa je račun blokiran zaradi davčne izvršbe. ''Poslovanje takih zavezancev pomeni nelojalno konkurenco drugim zavezancem,'' še poudarjajo na Finančni upravi.

Je družba plačevala prispevke zaposlenim?

Kako je torej zakon kršila družba Aurum investicije? Na Finančni upravi odgovora nismo dobili, saj zaradi varovanja davčne tajnosti konkretnih primerov ne morejo komentirati. iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da družba, ki ima registrirano trgovino na debelo s kovinami in rudami, podatkov o zaposlenih pa v javno dosegljivih evidencah ni, delavcem ni niti obračunavala niti plačevala prispevkov za socialno varnost. Informacijo smo hoteli preveriti tudi pri podjetju, ki na spletni strani jamči profesionalnost, a je telefon zvonil v prazno.