Božična zgodba se dotakne vsakega izmed nas. Vsak hrepeni po materini in očetovi ljubezni. Zato se ne bojmo biti nežni! Otrok prinese v hladen betlehemski hlev toplino. Na božič nam Bog prinese toplino in se rodi v našem srcu. Božič je tudi naš rojstni dan. Začnimo znova. Foto: EPA
Božična zgodba se dotakne vsakega izmed nas. Vsak hrepeni po materini in očetovi ljubezni. Zato se ne bojmo biti nežni! Otrok prinese v hladen betlehemski hlev toplino. Na božič nam Bog prinese toplino in se rodi v našem srcu. Božič je tudi naš rojstni dan. Začnimo znova. Foto: EPA

Evangelist Luka je takrat zapisal: "Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod."
"Božič je srečanje Boga s svojim ljudstvom," pravi papež Frančišek. Bog se torej ni zmotil, ko je prišel z neba na zemljo v mrzel hlev v Betlehemu. Prav v Sveto deželo je uprt v teh dneh naš pogled. Latinski patriarh v Jeruzalemu Foud Twal pravi, da se je Bog učlovečil med nami, ker je želel izkusiti, "kaj pomeni imeti človeško srce, ki se veseli, pa tudi trpi. Zato prihaja Bog k revnim, bolnim, invalidom, zatiranim. Naša solidarnost je v življenju z begunci, da jim damo najboljše, kar imamo. Bog ni postavljal nobenih pogojev." Ali se bo tudi letos na sveti večer po svetih krajih orožje ustavilo? Bo prebivalcem svetih mest uspelo premostiti sovraštvo in odpreti dlan gostoljubja? Nam pa biti majhni z majhnimi in revni z revnimi.
Zakaj Bog prihaja na zemljo?
Bog prihaja na zemljo, da ne bi podlegli obupu, ker bi nam rad s svojo ljubeznijo ogrel srce. Ko namreč izgubimo upanje, izgubimo smisel življenja. Bog pa prihaja k nam, ker zanj nismo nepomembni, ampak neskončno ljubljeni ljudje. Vidi naše solze, ne spregleda krivic, ki se nam godijo.
Ali nismo prav zato prižigali po mestu luči in v svojih domovih lučke? Ali ne upamo, da bo božji blagoslov razsvetlil naše temne noči krivic, obupa, notranjega trpljenja? Lahko smo nemočni in ležimo bolni v postelji. To pa še ne pomeni, da se ne moremo drugemu nasmehniti. Osamljeni v mrzlem domu si lahko drznemo poklicati znanca. Mu izreči tistih nekaj toplih besed, ki bi si jih v sveti noči tudi sami želeli slišati.

Vabimo tudi k ogledu oddaje Obzorja duha: Jožefova pripoved
(22. december 2013)


Sveti obredi

Priporočam vam, da se na sveti večer spomnite obredov. Vaših družinskih ali osebnih. Po slovenski tradiciji pokadimo stanovanje, blagoslovimo svoj dom. Na sveto noč, ko že vse spi in je polnoč - "človek, zdaj si otet". Božična zgodba se dotakne vsakega izmed nas. Vsak hrepeni po materini in očetovi ljubezni. Zato se ne bojmo biti nežni! Otrok prinese v hladen betlehemski hlev toplino. Na božič nam Bog prinese toplino in se rodi v našem srcu. Božič je tudi naš rojstni dan. Začnimo znova. "Bog ni poslal svojega Sina na svet, da bi svet obsodil, ampak da bi se svet po njem odrešil," pravi evangelist Janez. Božič je praznik veselja. To je čas, ko se obdarujemo, sprejemamo darila, lahko pa tudi Boga. Naj mu bo slava na višavah, nam vsem pa mir na zemlji.