Kolumne
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Ali vam delam krivico?

Kolumna Romane Kocjančič
26. februar 2017 ob 09:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evangeličani praznujejo letos 500-letnico reformacije! Spomin na prenovo kristjanov in ustanovitev nove Cerkve pa pomeni tudi 500 let iskanja dialoga med kristjani. Veliko srečanj, razprav, v iskanju skupnega in različnega v teh stoletjih!

V tem iskanju edinosti pa krščanske ženske že 130 let živijo preprost in praktičen ekumenizem. Prvi koraki segajo v leto 1887. Metodistične in prezbiterijanske kristjanke so se prvič zbrale v Združenih državah pri molitvi za misijone. Iz tega je zraslo največje ekumensko svetovno gibanje. Temelji na molitvi žensk različnih Cerkva in krščanskih skupnosti ter solidarni podpori.

Molitev ne pozna meja, tudi prava dobrota ne! Prvi svetovni molitveni dan je potekal v Evropi leta 1927 v Lodžu na Poljskem. Molitev pripravljajo vsako leto ženske ene države. Tako na prvi petek v marcu molijo ženske 24 ur po vsem svetu z ženskami iz določene države, od sončnega vzhoda na Vzhodu do zahoda. Leta 1982 so bile v središču molitvenega dne Irke. Na ta dan so skupaj molile po različnih krajih Irske katoličanke in protestantke s severa. To pa je bilo šest let pred mirovnim sporazumom.

Svetovni molitveni dan je karizmatično gibanje, ki temelji na poglabljanju Svetega pisma, molitvi in solidarnosti. Pri molitvi se pridružijo ženskam tudi možje in otroci.

Letos so molitev pripravile ženske s Filipinov. Poudarek so dale socialni, ekonomski in družbeni pravičnosti. Predstavile so svojo bogato in lepo otoško državo. Vsak dan jo zapusti 4.000 ljudi zaradi revščine. Dodatno težo življenju predstavljajo naravne katastrofe. Ženske tudi v boju proti kriminalu, mamilom, ki ga vodi predsednik Duterte, izgubljajo može in sinove. Prav tako umirajo tudi v zemljiških sporih. Zato so spodbujene z evangelijskim besedilom naslovile svojo molitev z vprašanjem Ali vam delam krivico?. Božja logika pozna pravičnost, kjer ima vsak pravico do življenja in ne vladajo zakonitosti trga kot v naši človeški logiki.

S svetovnim molitvenim dnevom žene opozarjajo tudi na ekumenizem, ki ne pozna meja. Ko molijo, spoznavajo življenje in stiske žensk v eni izmed držav sveta, ki prek njih dobijo svoj glas. V Sloveniji pripravljajo molitev ženske že 20 let. Tudi letos bo potekala 3. marca v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Rogaški Slatini, Izoli in Velikih Laščah. Podprle pa bodo projekte, ki pospešujejo izobraževanje in dostojanstvo žensk na Filipinih, v Evropi in Sloveniji. Že dobro leto pa pripravljajo molitev Slovenije, ki bo potekala leta 2019.

Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim. Ob možatosti izgubljamo sebe. Različni smo in živimo drug ob drugem. Poklicane pa smo ženske, da v stiku z življenjem varujemo veličino človeka. Lepe smo zaradi sebe, topline in domačnosti, ki ju nosimo v sebi. "Harmonija, poezija, lepota," so vrline ženske, ki jih prinašamo v ta svet, je pred kratkim dejal papež Frančišek.

"Brez žensk ni harmonije v tem svetu, ni lepote!" Tudi v našem patriarhalnem družbenem prostoru ne, kjer je vloga ženske še vedno zgodovinsko in sociološko pogojena. Toda brez ženske ali tudi brez moškega bi bil svet sterilen!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ajaa
# 26.02.2017 ob 11:28
Pravite, da bi bila rimokatoliška cerkev lepša z prvo papežinjo?

kakšne bogokletne misli, saj ti je že odgovorila:

Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim

imamo pravico da smo lepe in lepo dišimo, da ne težimo možem, ko utrujeni od reševanja sveta pridejo domov, da dobro kuhamo in preprečujemo otrokom da s svojim hrupom ne motijo očeta

ah, dobri stari časi, žal protifemistično nastrojeni, ne bojo se vrnili nazaj, tudi papež vam ne bo pomagal.
zefiris
# 26.02.2017 ob 12:54
@Ramus
Da, svet bi bil lepši, če bi bile tudi papežinje!

Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim. Ob možatosti izgubljamo sebe. Različni smo in živimo drug ob drugem. Poklicane pa smo ženske, da v stiku z življenjem varujemo veličino človeka. Lepe smo zaradi sebe, topline in domačnosti, ki ju nosimo v sebi. "Harmonija, poezija, lepota," so vrline ženske, ki jih prinašamo v ta svet, je pred kratkim dejal papež Frančišek.

Kake nebuloze! Pa kdo pravi, da morate biti možate? dobro so vas naučili! Za cerkev niste nič drugega, kot njihove hlapice in stroji za proizvodnjo otrok!

Ženska in moški sta dve strani enega kovanca! dominacija ene strani nad drugo je ena izmed osnov tega zablojenega sveta!
cairns
# 27.02.2017 ob 11:09
Evangeličani praznujejo letos 500-letnico reformacije! Spomin na prenovo kristjanov in ustanovitev nove Cerkve pa pomeni tudi 500 let iskanja dialoga med kristjani.

Nobenega iskanja dialoga ni bilo.
Kdor se ni odrekel evangeličanstva je bil likvidiran. Spomnimo se samo slovenskih evangeličanov v Trubarjem na čelu in francoskih hugenotov.
Tudi RKC ni nikoli bila religija miru, kot bi jo radi nekateri prikazali.
Ramus
# 26.02.2017 ob 10:11
Brez žensk ni harmonije v tem svetu, ni lepote!" Tudi v našem patriarhalnem družbenem prostoru ne, kjer je vloga ženske še vedno zgodovinsko in sociološko pogojena

Pravite, da bi bila rimokatoliška cerkev lepša z prvo papežinjo?
lemur3
# 28.02.2017 ob 14:25
Reduciranje ženske vloge na poezijo, harmonijo in lepoto mogoče zveni lepo, ampak je tudi škodljivo.
Saj ni treba vseh žensk in vseh moških tlačit v iste okvirje; dovolj prostora je za ženstvene in za možate ženske. A ni bolj pomembno, da so svobodne, ljubeče, delovne, kreativne in da prispevajo najboljše, kar lahko prispevajo? Enako kot moški.
cairns
# 27.02.2017 ob 21:37
VxMxPx
Enakost ne izraža nujno enakopravnosti.

Pa bi jo morala.

Tudi v ustavi so napisali :Vsi so pred zakonom enaki. kar pomeni da so enakopravni.

Te pojme RKC vedno in povsod zlorablja. Predvsem do drugih cerkva ali verskih skupnosti. V ustavi jasno piše: Verske skupnosti so enakopravne. RKC pa pravi da RKC ni enaka z drugimi ker je večja, bogatejša ..........ipd.
Kobilica-poet
# 26.02.2017 ob 14:52
..brez mene...
krjavelj
# 26.02.2017 ob 17:05
Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim.

Pa katere so prave ženske. Do sedaj sem mislil, da je njihov cilj emancipacija. Kdo bi ženske razumel kaj hočejo ?
Ramus
# 26.02.2017 ob 12:08
Pravite, da bi bila rimokatoliška cerkev lepša z prvo papežinjo?

Ja no,... ga. Romana se zmrduje nad našim patriarhalnim družbenim prostorom, pa se izgleda ne zaveda svoje pozicije, oziroma svojega članstva od koder se zmrduje, pa me je zanimalo, če bi bil rimokatoliški svet s prvo papežinjo kaj bolj lep?
Ramus
# 26.02.2017 ob 10:04
V tem iskanju edinosti pa krščanske ženske že 130 let živijo preprost in praktičen ekumenizem.

Ni prostora za feminizem v Krščanstvu ga. Romana,...
VxMxPx
# 27.02.2017 ob 13:12
Toda brez ženske ali tudi brez moškega bi bil svet sterilen!

Lep zaključek.
Ramus
# 26.02.2017 ob 10:08
Svetovni molitveni dan je karizmatično gibanje, ki temelji na poglabljanju Svetega pisma, molitvi in solidarnosti. Pri molitvi se pridružijo ženskam tudi možje in otroci.

Mož je glava ženi ga. Romana, verjetno ste zasledili, če se poglabljate v Sveto Pismo,... kaj pa vi imate moža?
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kazalo