Kolumne

Poudarki

  • Kaj vidite, ko gledate v plamene nad vladnimi poslopji?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 51 glasov Ocenite to novico!
Protestnike iz BiH-a lahko s podobnimi zahtevami brez težav premestimo v katero koli drugo balkansko državo, tudi Slovenijo. Foto: EPA
Vprašajmo se, kaj je bolj vredno obsojanja, razbita okna ali razbita življenja? Foto: BoBo

Dodaj v

Atene, Sofija, Maribor, Tuzla: isti jezik, isto sporočilo

Kaj nam sporoča ljudski upor v Bosni in Hercegovini?
10. februar 2014 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Protesti, ki so se začeli v Tuzli, ne sporočajo ničesar novega. Navsezadnje so nam isto govorili Madrid, Atene, Sofija, Maribor. Morda pa bomo to lažje razumeli zdaj, ko je spregovorila Bosna in Hercegovina.

Kaže, da prebivalci Balkana, pa tudi širše Evrope kljub regionalnim in lokalnim posebnostim vedno bolj govorijo z istim jezikom. Ko protestnica na grškem trgu vpije slogane proti trojki, resda ne zveni kot upokojenec v Sofiji, ki sta ga na ulico spravili podražitev elektrike in korupcija, a v resnici gre za isti jezik. Od leta 2011 ga poslušamo tudi s španskim naglasom v Madridu in s katalonskim v Barceloni, slogan "Gotof je" je še vedno živ v tukajšnjem spominu, zadnje dni pa lahko to sporočilo in ta jezik poslušamo in gledamo v Bosni in Hercegovini.

Če kaj, potem val protestov v BiH-u dokazuje, da politika na Balkanu njegove prebivalce hkrati vztrajno deli in jih na povsem perverzen način tudi združuje. Grčija, Slovenija, Bolgarija in Bosna in Hercegovina – pri čemer je seznam teh držav vsekakor daljši – tako ne delijo le slabega in vedno slabšega socialnega položaja njenih državljanov, ampak jih po zaslugi političnih elit združuje predvsem popolna odtujenost političnih in ekonomskih procesov od tistih, ki jih ti procesi najbolj zadevajo. Čeprav globina razlogov za proteste v teh državah variira, pa je njihova srž enaka, kar protestniki na vseh koncih Balkana tudi vedno bolj prepoznavajo. Tako grški protestniki, ki zavračajo vsiljevanje nemogočih ukrepov trojke, kot protestniki v Sofiji, ki vpijejo proti skorumpiranemu predsedniku vlade, in domači zombiji namreč zahtevajo isto. To pa je prav to, kar se z dimom nad vladnimi poslopji z velikimi črkami te dni piše po bosansko-hercegovskem nebu. Kar je skupno vsem tem ljudem, je zahteva po odgovornosti oblasti do njih in večji udeležbi v procesu političnega odločanja, ki tako usodno odreja njihove oziroma naše življenjske pogoje. Če ob tem mislite, da v Sloveniji kljub težavam z demokracijo (še) nimamo razlogov za množične proteste, se vprašajte zgolj, koliko demokracije čutite, ko prestopite vrata svojega delovnega mesta.

Ime česa je nasilje?
Morda boste v želji po kritiki zapisanega porekli, da te proteste združuje še ena stvar, in sicer nasilje. Tega se ne da zanikati, a ob tem moramo na pojav nasilja gledati celoviteje in se izogniti moraliziranju, ki ima le eno, sicer dvojno funkcijo, namreč kriminaliziranje protestnikov in relativiziranje dejanj oblasti. Požigi vladnih poslopij v Tuzli in Sarajevu ter sedežev strank v Mostarju so morda nelagodni za opazovalčevo oko, predvsem ko gorijo stavbe v mestih, ki so preživela vojno, a hkrati ni boljšega dokaza, da je prav nasilje edini jezik, ki ga odtujena oblast sliši. Tuzelski delavci so tako leta in leta te iste politike pred isto stavbo naslavljali z istimi prošnjami. Neuslišane prošnje pa imajo težnjo, da se počasi, a gotovo prelevijo v zahteve, tako kot imajo nenaslovljene frustracije težnjo, da se spremenijo v plamene. Delavskih in splošnih protestov je videl BiH v zadnjih letih nič koliko, vedno z istim učinkom. Do prvega večjega požara.

Drugo, pomembnejše vprašanje, ki ga ne smemo spregledati, ko razmišljamo o nasilju, pa je, kaj vse sploh je nasilje. Da zanj štejemo metanje kamenja v okna ali policiste ter zažiganje stavb in smetnjakov, ni dvoma. O tem se strinjajo tako politika kot mediji in državljani. Vendar, mar ni nasilje tudi to, kar doživljajo okradeni delavci, ki po več mesecev ne prejemajo plač ali jim delodajalec ne plačuje socialnih prispevkov? Prav to je namreč zgodba tuzelskih delavcev. Mar ni to, da opravljaš delo, a nisi niti pravi delavec, temveč le prekerni delavec, in da te iz dneva v dan spremlja negotovost, tudi vrsta nasilja? O tem iz ust ciničnih evropskih politikov in večine medijev ne boste slišali niti besede.

Slovenija "obsoja", ko bi morala biti ponižno tiho
Ko smo že pri cinizmu, omenimo izjavo, ki jo je ob nemirih v BiH-u v soboto podalo slovensko zunanje ministrstvo. Kot so zapisali, ministrstvo "obsoja izgrede posameznikov in napade na poslopja državnih institucij". Pozabimo za trenutek podrobnost, da Slovenija požig nekaj nadstropij poslopij v Tuzli in Sarajevu "obsoja", kaj takšnega, kot je bombardiranje in uničenje celotne države – govorimo o Iraku leta 2003 –, pa kvečjemu "obžaluje", in povejmo naravnost: če je bil kdaj trenutek, ko bi morala biti slovenska politika ponižno tiho, je bil to gotovo ta. Je mar pozabila, da nosi majhen, a simboličen delež odgovornosti za obupen položaj delavcev v Bosni in Hercegovini tudi sama, ali se zgolj spreneveda? Delavce v Tuzli je na ulice pognalo to, da so delali, plačila pa niso dobili. V podobnem, celo slabšem položaju pa so tudi delavci iz Cazina, Bihaća in drugih bosanskih mest, ki so za slovenska podjetja gradili po Sloveniji. Njih so na cedilu pustili delodajalci, ki v nasprotju s tistimi v Tuzli sploh niso propadli, a tega niso mogli storiti brez sostorilstva slovenske države, ki je z delovnopravno zakonodajo leta in leta omogočala naravnost suženjske razmere za gostujoče bosanske delavce. Ne bi tudi tega označili s pravo besedo, za nasilje?

Da je bila "kolateralna škoda" požiga poslopja predsedstva BiH-a v Sarajevu tudi arhivska zbirka, je vsekakor obžalovanja vredno. Ne zgolj, ker je bilo to popolnoma nesmiselno, ampak ker nam nič ne koristi, če preteklost v plamenih izgine pred našimi očmi. Nasprotno, morali bi jo imeti ves čas pred očmi, še posebej to preteklost zadnjih dvajset in nekaj let. Le tako se bomo lahko izognili novemu prehodu iz tragedije v farso in se po vsem Balkanu in vsej Evrope razumeli - ne glede na različne zvene skupnega jezika.

Boris Vasev
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
rebelrebel
# 10.02.2014 ob 08:17
Maribor, srce Slovenije. Ljubljana, prodana za dva bureka in pol kebaba.
JohnnyM
# 10.02.2014 ob 08:00
Isto sporočilo, isto nategnjen narod. Vse hujše bo povsod, Balkan gor ali dol. Če ne bomo stopili skupaj bo vedno manj pravic, svoboščin itd. Ergo postali bomo sužnji. Pa lep dan še naprej.
KLIPAN
# 10.02.2014 ob 06:46
Bravo!
Krimsky
# 10.02.2014 ob 08:38
Prav neverjetna je zaskrbljenost za tiste skurjene papirje, v enem prejšnjih prispevkov je naslov celo poročal, da so zgoreli »neprecenljivi dokumenti«. Kolikšna je ob tem vrednost enega samega človeškega življenja? Še nikoli namreč nisem zasledil naslova »V demonstracijah – tam in tam – je umrl en človek. NEPRECENLJIVA ŠKODA!«
~
Papirje, ki jim rečemo arhiv, častimo po božansko. Čeprav so takrat, ko bi iz teh arhivov potrebovali nekaj konkretnega –le-ti – seveda – »zaprti«. Na koncu filma JFK [1991] izvemo, da bodo arhivi zaprti do ... bla, bla, bla ... Zakaj že? A nimajo tam nobene Lady Pirc, ki bi jih poučila, da gre za javno osebo (predsednika ZDA) in za javni interes, da se zadeva pojasni?
~
V Sloveniji arhivi služijo – roko na srce – zgagarjem in zdraharjem, ki bi o njih celo imeli referendum. Če bi si kdo drznil predlagati, da arhive preprosto skurimo (pardon, moramo biti »eko« – da jih zmeljemo v mlinih za papir) – bi ga razglasili za anarhista ...
~
Arhivi so primer vladavine starega nad novim, mrtvega nad živim. Baje služijo temu, da vemo, kdo sploh smo ... ampak to itak ne vemo – tako ali tako ...
Ivo Lola
# 10.02.2014 ob 08:20
Bosanci so Evropi pokazali, kako se tem rečem streže in da se s petjem in cvetjem ne da nič doseči. Edino, kar še niso pogruntali je, da morajo zasesti vsaj nacionalno TV, če ne še kakšno več. Takrat bi bilo režima resnično konec.

Evropske "elite" se tega še kako zavedajo, zato že razmišljajo o pošiljanju vojske v BIH.
el CARTEL
# 10.02.2014 ob 08:04
Vendar, mar ni nasilje tudi to, kar doživljajo okradeni delavci, ki po več mesecev ne prejemajo plač ali jim delodajalec ne plačuje socialnih prispevkov?

točno to. to je tudi nasilje in proti takem je potrebno vedno povzdigniti glas..
pravzaprav se je povsem legalno braniti proti takemu nasilju - z recimo nacionalizacijo lastnine podjetja, ki ne plačuje plač. zakaj pa ne, kdor dvigne meč bo z mečom pokončan - in kdor krade plače je prav, da se njegova lastnina tudi pokrade za plačilo teh plač, ki jih dolguje..
balistik1
# 10.02.2014 ob 09:18
Protesti v Mariboru imajo grenak priokus,zaradi panike v policijskemu vrhu, so uporabili helikopterje za škropljenje solzilca ,kar je nedopustno in nevarno ,pa nihče zato ni odgovarjal !
Zaprli so nekaj mulcev ,samo zato ,ker so nosili kapuce,kot zaščito pred solzilcem.
Animl
# 10.02.2014 ob 09:13
Bravo..Ni še konmec...In mediji zakaj molčite..poročajte kaj o Bosni
sel
# 10.02.2014 ob 07:38
bravo za članek....
Binder Dandet
# 10.02.2014 ob 10:58
" Slovenci potrebujemo močnejšo vzpodbudo za začetek rabuke. "

Lahka vsi do zadnjega Slovenca gremo na ulico. Pa bo nekdo pomahal z rdečo al črno zastavo, pa se bomo razdelili. Saj se je to pokazalo na vstajah.
R.O.G. Skatepark
# 10.02.2014 ob 09:36
...a hkrati ni boljšega dokaza, da je prav nasilje edini jezik, ki ga odtujena oblast sliši.

Sej bi rad rekel, da sliši tudi konstruktivnost in delo, sam ga ne, ta folk je tko nedojemljivo nesmisln..tko da ne morm druzga, ko da se strinjam z zgornjo izjavo. Ma sej, počas počas prodira ta zdrav razum, ki ga cel svet že predolg čaka in že resno rab. Če bi dojel včeri bi blo lepo, če bomo jutr, bomo mel sam še par primerov, kako vnaprej ne postopat. Kakorkol, pričakovat je, da dlje se bo s tem preklopom na razum čakal, bol veselo bojo gorele vladne palače..sam zapomnte si, noben ni reku, da tko mora bit, konstruktivnost in delo (za vse), bi šlo oziroma 100% gre..

KLIPAN
# 10.02.2014 ob 08:43
@amigo
"Zaradi nevarnosti, da se odkrijejo krivci za bančni rop, so strici organizirali in financirali proteste v Sloveniji."
Če te prav razumem, je torej Kangler zato postavil radarje, ker je hotel prikriti krivce za bančni rop??
Kot vemo , so edini, ki so organizirali in financirali kakšen shod ljudi, bili sds-ovci oz. Zbor za republiko. Če pa imaš dokaz, da je bil financiran še kakšen drugi shod, pa kar na plano z njim.
Jaz sem si namreč pot do Ljubljane kar 3x moral plačati sam, medtem, ko so sds-ovci iz našega kraja po dekretu svojega komandanta morali v Ljubljano z zastonj avtobusom pa še sendvič so dobili. Banda rdeča pa meni ni plačala čisto nič. Krivica vam povem.
modzo
# 10.02.2014 ob 09:43
Odlicen clanek, ce ne kar najbolsi kar sem jih prebral an tem portalu.

Bravo!
soci
# 10.02.2014 ob 08:37
Dobrer pogled na razmere, dokaj dober članek, toda pomanjkljiv! Če se omejim samo na Evropo, zakaj ni v istem košu še Španija, Italija, Portugal, Ciper....Več kot očitno je, da je neoliberalizem s svojo patološko požrešnostjo v zelo veliki krizi, mogoče je že čas, da se po zakonu evolucije umakne novi, pravičnejši obliki obvladovanja ljudskih množic!! In potem bomo gledali nazaj nanj s prezirom -kot naprimer na (moderno) sužnjelastništvo. Koncentracija kapitala v vse ožje kroge je, kot kaže, dobila zaključno obdobje. Pregrešna misel? Tudi ko so rušili fevdalizem je bila to nemogoča misija. Upam samo, da bo proces tekel čim bolj mirnim in nekrvavim tokom......
el CARTEL
# 10.02.2014 ob 08:01
ampak jih po zaslugi političnih elit združuje predvsem popolna odtujenost političnih in ekonomskih procesov od tistih, ki jih ti procesi najbolj zadevajo

avtor zmotno predvideva, da so ekonomski in politični procesi tu v službi srednjega in nižjega razreda..če bi temu bilo tako, bi se delavcem najbolje godilo ravno tam, kjer je najdaljša tradicija demokracije..

da v Sloveniji kljub težavam z demokracijo (še) nimamo razlogov za množične proteste, se vprašajte zgolj, koliko demokracije čutite, ko prestopite vrata svojega delovnega mesta.

to je problem, ja. dokler ne prestopiš vrata delovnega mesta, si človek s pravicami, kasneje pa le še sredstvo produkcije, ki ima neke nerazumske pravice - razen tistih, da pač dela...

potem se sprašujemo zakaj je neokomunizem v razmahu
modzo
# 10.02.2014 ob 09:49
Celi balkanski kotel vre. Mislim pa da se Maribor ne more dat v isti žakelj, ker v Mariboru so bili krivi radarji, v Tuzli pa so človekove pravice do dela in življenja. Res pa se povsod dogaja neka pomlad, da se je narod prebudil in glasno zahteva osnovne pravice.

V mariboru je slo za korupcijo, radarji so bili samo kaplja cez rob.
Povsod gre za isto stvar. Clovek dela in dela in dela in dela in vsak dan ima manj. Drzava naj bi bila nasa, clovek naj bi imel obcutek da sokreira usodo svoje drzave.

Imat kdo od vas obcutek da ima kaj upliva na drzavo ali samo placuje vsak dan visje davke za vse bolj drage izdelke v trgovinah?
melanholik
# 10.02.2014 ob 11:32
Moram priznati, da me zelo veseli, da se ni kdo spomnil v isti koš postavljat še tiste middle class privilegirance iz Kijeva. Tisto pa je nekaj čisto drugega.
birokrat19
# 10.02.2014 ob 09:35
Celi balkanski kotel vre. Mislim pa da se Maribor ne more dat v isti žakelj, ker v Mariboru so bili krivi radarji, v Tuzli pa so človekove pravice do dela in življenja. Res pa se povsod dogaja neka pomlad, da se je narod prebudil in glasno zahteva osnovne pravice.
amigo
# 10.02.2014 ob 08:16
Politična samostojnost Slovenije ni bila zaznamovana z vrednotnimi spremembami institucij pravne države kot so sojenje v razumnem roku, politična neodvisnost sodstva ter varovanje zasebne lastnine, saj je bil socialistični kontinuiteti omogočen prost vstop na politično, sodno, bančno in upravno področje, ki je kasneje povzročil nepregledne privatizacije velikih podjetij ter ujetje države s strani delavskih in managerskih interesnih skupin, ki so namesto podjetniškega prestrukturiranja ob šibki vladavini prava izkoristili dostop do notranjih informacij za bodoče tajkunske prevzeme in politično blokado gospodarskih reform na področjih trga dela in javnih financ.
Rok Spruk

Odlično opisan vzrok vseh naših težav. Sodstvo je popolnoma odpovedalo. Kljub temu, da imamo največ sodnikov na 100.000 prebivalcev v EU.
1976
# 10.02.2014 ob 21:16
odličen članek...škoda, ker ni obvisel malo dlje časa na naslovnici...po drugi strani, super, da je končno nekdo napisal-vse to. Pohvalno!
božo1
# 10.02.2014 ob 11:45
Ali je pravica do protestov demokratična pridobitev?

Zmotna se zdi trditev, da so javni protesti civilizacijska pridobitev, saj so ja ti poznani od kmečkih uporov v fevdalizmu, zgodnje industrializacije s kapitalizmom, do današnje sodobne oblike globalnega kapitalizma s prevladujočo parlamentarno demokracijo. Nezadovoljstva ljudi so posledica družbenega neravnovesja v katerem je prizadet določen sloj človeštva in celo življenjsko okolje.
Protesti najprej izhajajo iz golega boja za življenje ali obstoj na eni strani in na drugi, iz krivičnosti družbene ureditve, ko si en sloj lahko prisvaja ali ozurpira, nenormalno količino dobrin in pravic v škodo drugega.

Problem izražanja nezadovoljstva v strankarskem sistemu je, da stranka opozicije ali tista, ki ni na oblasti, skuša nezadovoljstvo izkoristiti v svojo korist in se polastiti oblasti. Pri tem uporabi splošno nezadovoljstvo ljudi kot svoje orodje, v obliki raznih manipulacij z ljudmi, na poti k svojem cilju.
Problem, tako prevzete oblasti, pri nespremenjenih okvirih splošne družbene ureditve, ne more bistveno spremeniti družbenih razmerij, lahko se spreminja le določeni notranji ustroj privilegijev.

Zdi se, da bi bil možen preboj, v nujne spremembe v smeri večje pravičnosti , v rekonstrukciji političnega sistema. Novi sistem bi moral odvzeti mandat za ustvarjanje oblastnih političnih elit, na temelju domnevne programske konkurenčnosti in postaviti model neposredne odgovornosti ljudem-volivcem. To pomeni, da bi v izvršilni veji oblasti imeli izključno strokovno ekipo. V tem kontekstu nam je lahko blizu preučevanje dobrih in slabih strani, nam dobro poznanega, nestrankarskega modela političnega sistema.

Vsesplošno nezadovoljstvo, ki se je izražalo malo ne po celi Evropi in je danes eskaliralo v, z državljansko vojno še huje osiromašeni in prizadeti Bosni in Hercegovini, bi moralo najti izhod z dolgoročno vzdržnostjo kjer bi morala natopiti nepristranska stroka. In tu je vsekakor tudi vprašanje lastnine in pravice iz te.

Primer, ko opozicijo vodi popularnost svetovnega boksarskega prvaka, vsekakor ne vodi k rešitvi globokih družbenih problemov.
Epafrodit
# 10.02.2014 ob 11:20
Binder Dandet: "Pa bo nekdo pomahal z rdečo al črno zastavo, pa se bomo razdelili...."

Saj v tem je smisel načrtnega ščuvanja s strani naše stranko-banko-klero-kleptokracije vseh političnih barv. Med tem, ko se mi grizemo med seboj namesto, da bi vsaj "lajali" na karavano, gre ta lepo v miru naprej v nove plenitve narodnega bogastva. Vse do bridkega konca, ki ga bodo najzaslužnejši v miru uživali nekje v Dubaju pa na daljnih otokih pa....
nevem
# 10.02.2014 ob 10:19
Res je da sta ob Mariborskih dogodkih in dogodkih pred parlamentom, tedanja vlada in Državni zbor malo počepnila. Vendar... tudi skakalci počepnejo za doberr skok. Prav tako je z menjavo vlade, nova vlada dobila še večji zagon k še večji stopnji koruptivnosti. Kako pa naj si, v teh težkih časih za gospodarstvo in problemi v zdravstveni blagajni, razlagamo... odsotnost obeh ključnih ministrov?
In kako naj si drugače razlagamo predlog Bratuškove za ministrico za zdravje, kar Alenko Trop Skaza,prokuristko v podjetju Klima Ptuj d.o.o., to pa je v lasti njenega moža Smiljana Tropa, ki je čisto slučajno sodelovalo pri energetski sanaciji taiste ptujske bolnišnice, kjer je direktorica hotela postati Alenka Trop Skaza.
V največji koruptivni luknji, kar zdravstvo poleg energetike tudi je... si nekateri že manejo roke.
Binder Dandet
# 10.02.2014 ob 10:16
"Pomlad" se dogaja samo na jezikih spletnih komentatorjev. Ko je treba na ulice stopit, smo se razdelili in se bi razdelili tudi ta trenutek.
zemljemerec
# 10.02.2014 ob 08:32
Povsod v svetu naletimo na problem, ko ta preraste v potrebo za določitev meje v igri z zakoni.Omejitev in dolžnost v posamezniku vzbudi upori, ker vsak posameznik želi za druge mejo in pravila igre, zase prav gotovo ne in tu se rodijo protestniki človekovih pravic, ki se spremenijo v vandale.
valekon
# 10.02.2014 ob 11:22
Maribor isti jezik, isto sporočilo, no ja, zopet ena težka manipulacija. V bosni so na ulicah ljudje brez služb, narod je na robu preživetja. Vmes so gotovo tudi bosanci, ki so prišli iz Slovenije zaradi tajkunskega plenjenja gradbenih firm. V Mariboru pa zelo čudna množica, ljudi. Še najmanj tistih, ki dejansko težko živijo. Zamenjali so župana, dobili, pa še večjega klovna.
zapatist
# 10.02.2014 ob 10:50
@amigo
Zaradi nevarnosti, da se odkrijejo krivci za bančni rop, so strici organizirali in financirali proteste v Sloveniji.

Če prav razumem, ti verjameš, da lovke teh naših stricev segajo vse do Madrida, BIH, in Aten?
V kolikor ti in tebi podobni res verjamete v to kar pišete, potem razumem vašo paranojo.
Mr.Mr.
# 10.02.2014 ob 08:53
Naslednja Ljubljana!
Marko32
# 10.02.2014 ob 09:18
Sporočilo se glasi:

Ne zadolžujte države, ker to vodi v propad. Sploh pa ne pri upnikih tipa Kenneth Darth, ki je mimogrede nočna mora vseh levičarjev, razen seveda, ko posoja denar.
Ivo Lola
# 10.02.2014 ob 11:32
@Krimsky

Po zadnjih informacijah so bile govorice o sežigu arhiva izmišljene s strani aktualnih bosanskih oblasti.
amigo
# 10.02.2014 ob 10:59
Mariborska vstaja se je pripravljala že poleti, ko o radarjih še ni bilo niti sledu. Tako je aktivist CANVASA že poleti predaval tamkajšnjim aktivistom (ala Jašari), o tehniki in taktiki organiziranja nemirov. Po moje pa so Janšo pomagali vreči Šoroševi aktivisti, ki jih vodi CIA. Janša je s Putinom podpisal sporazum o gradnji Južnega toka, kar ni v interesu ZDA. Že čez dober teden so krenili protesti v Mariboru. To je služilo bolj za kamuflažo, saj ima Janković gotovo več masla na glavi kot Kangler, pa proti njemu niso protestirali. V Ljubljani je decembra predaval tudi sam šef CANVASa Đorđevič. Naslov predavanja: Način borbe proti tiraniji. V Sloveniji se je na nek način zgodila Ukrajina. Po moje je večina novinarjev v Sloveniji podkupljena s strani Šoroševe fondacije.
Epafrodit
# 10.02.2014 ob 10:41
Atene, Sofija, Maribor, Tuzla: isti jezik, isto sporočilo

Ni ravno tako. Slovenci potrebujemo močnejšo vzpodbudo za začetek rabuke. Na primer, da ne smemo več voziti 70 km/h skozi križišče. Za aktiviranje podeželskega prebivalstva pa bi bila potrebna vsaj prepoved puščanja blata na cestah v času spomladanskih in jesenskih del na poljih. Pa prepoved oranja njiv v bankine ali pa v robove melioracijskih in regulacijskih jarkov ter brežine vodotokov. Kaj bi šele bilo, če bi kdo dregnil v poti in stranpoti subvencij innepovratnih sredstev.
Karl Marx
# 10.02.2014 ob 08:48
A v Nemčiji tudi kdo razgraja? Ne?

Kako pa to....
amigo
# 10.02.2014 ob 07:18
Zaradi nevarnosti, da se odkrijejo krivci za bančni rop, so strici organizirali in financirali proteste v Sloveniji.
MiranA
# 10.02.2014 ob 08:17
dejte no, v atenah je folk protestiral, ker je bil razvajen, ker ni več dobival denarja zastonj.

v madridu so protestirali, ker ne znajo si priznat, da so ravno tako krivi za zlom javnih financ kot tisti, proti katerim so protestirali.

v mb so protestirali zaradi zavisti do lokalne oblasti.

dejmo ne dajet v isti koš različnih stvari; bih je specifična zgodba in z atenami in ostalimi razvitimi državami, kjer si je raja čisto sama kriva, da je v takem stanju kot je, nima veze.
janko49
# 10.02.2014 ob 07:42
Atene, Sofija, Maribor, Tuzla: isti jezik, isto sporočilo, ki je "OVO JE BALKAN".

Po t.i. zgodbi o uspehu smo definitivno postali tudi v političnem in kulturnem smislu Balkan. Tudi članstvo v EU in NATO pri tem ne pomagata.
SF010
# 10.02.2014 ob 10:08
Boli mene patak za bosno--- žal

smo jih živel 50 let v Jugi. Naj se postavijo sami na noge.
braun
# 10.02.2014 ob 07:22
Ist jezik? Isto sporočilo? Ali novinarji ne znate ločiti zrnje od plevela?
V Sloveniji so demonstracije zrežirale udbo-tajkunska soldateska, ki je ustoličila marinetno vlado AB.
Energija naroda je splahnela, stvari pa so se za Slovenijo drastično poslabšale. Marionetna vlada AB je Slovenijo samomorilsko zadolžila s kratkoročnim kreditom za katerim stoji zloglasni mrhovinarski skladPIMCO. "Z njim so imele opravka vlade Brazilije, Argentine, Ekvadorja, Turčije in predlani Grčije. Nimajo ga v lepem spominu. Streljali bi vanj, če bi smeli. Poceni je kupoval njihove dolgove. Medtem ko so jih drugi investitorji reprogramirali in odpisovali, je Dart vlade prisilil, da mu izplačajo celotno nominalno vrednost. Zaslužil je na milijarde evrov. Državne obveznice je posredno odkupoval tudi od globalnih skladov BlackRock in PIMCO. Prav slednji je bil novembra lani kupec slovenskih obveznic, pravijo finančni viri v Bruslju."
Da o 5 milijardni udbo-tajkunskibančni luknji, ki jo marionetna vlada AB imenovala uspeh..., ne govorimo!
SF010
# 10.02.2014 ob 08:14
levi skrajnež, če mene vprašate
Boris Vasev
link
Kričanje glede Trumpa še bolj poudarja nerodno tišino glede Obame
40
22. november 2016 ob 06:23 Čim glasnejše je zgražanje ljudi in medijev po svetu ob izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, tem bolj je poudarjena tišina večine Trumpovih kritikov glede politik Baracka Obame.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo