"Televizijski studio vsekakor ni prostor, kjer bi razsojali, kdo je zagrešil kazniva dejanja in kdo ne. To bodo opravila sodišča. Je pa prostor, kjer nudimo možnost, da gledalci in državljani dobijo dovolj celovitih informacij in iztočnic za kakovosten premislek o problemu, ki to vsekakor je: da sta močni politični vodji (pre)dolgo pod težo hudih obtožb in da ima to posledice za širšo družbo. Standardi vedenja v teh primerih pri nas niso uveljavljeni, zato je razprava nujna." Foto: BoBo

Vodja opozicije Janez Janša se je veselil oprostilne razsodbe v zadevi Patria na Finskem, končana je glavna obravnava zoper novinarja finske televizije Yle Berglunda, ki ga Janez Janša toži v zasebni tožbi. V prihodnjih tednih lahko pričakujemo razsodbo v tem primeru, pa tudi razsodbo višjega sodišča glede pritožbe, ki jo je Janša vložil na obsodilno sodbo v Primeru Patria. V teku je finančna preiskava, ki jo vodi davčna uprava.

Močan igralec v največji parlamentarni stranki Zoran Janković je ovaden zaradi suma zlorabe položaja, preslepitve bank, zahteve in dajanja podkupnin v obliki donacij mestu, je v finančni preiskavi pri davčnem uradu.

Oba imata skupno točko, ki je eden izmed temeljev policijskih preiskav: poročilo protikorupcijske komisije, ki pri obeh zaznava visoko tveganje za koruptivnost, pri obeh so ugotovili, da posedujeta gotovino neznanega izvora, pri Jankoviću netransparentne verige denarnih transakcij. Tako visoko, da bi morala po njihovem mnenju in mnenju 80 odstotkov državljanov, kot so kazale ankete po objavi poročila, oba odstopiti. Organi pregona in sodne veje oblasti delajo, vztrajno, a počasi. Tako stanje nedvomno ima posledice za politični prostor, za družbeno klimo, politika se ukvarja s sabo, namesto z realnimi problemi te države.

Televizijski studio vsekakor ni prostor, kjer bi razsojali, kdo je zagrešil kazniva dejanja in kdo ne. To bodo opravila sodišča. Je pa prostor, kjer nudimo možnost, da gledalci in državljani dobijo dovolj celovitih informacij in iztočnic za kakovosten premislek o problemu, ki to vsekakor je: da sta močni politični vodji (pre)dolgo pod težo hudih obtožb in da ima to posledice za širšo družbo. Standardi vedenja v teh primerih pri nas niso uveljavljeni, zato je razprava nujna.

Da bi zagotovili enakovredno razpravo pri obeh gostih, smo se odločili, da nepolitični del zasedbe ostaja enak v obeh oddajah, ta in naslednji teden. Gre za strankarsko neodvisne avtoritete, ki kritično razmišljajo o družbenem dogajanju in za dva predstavnika medijev z različnimi stališči. Ravno mediji so namreč tisti, ki na področju odkrivanja korupcije prispevajo velik del. Politični del pa se v oddajah zamenja. Akter pripelje političnega somišljenika, v oddajo pa je vabljen tudi predstavnik politično nasprotnega pola.

Zoran Janković pride, brez premisleka je privolil v pogovor in tudi nobenega pogoja glede drugih gostov ni postavljal. Prihodnji teden je vabljen Janez Janša.