Matija Stepišnik. Foto: BoBo
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Evo, medtem ko se nadaljuje lov na murgelske gospodarje in druge šefe centrov moči, sta se ob prvi obletnici vlade Alenke Bratušek predstavnika novih stricev iz ozadja, ki so realno najbolj krojili prvo leto njenega upravljanja države, javila kar sama. Ne dvomimo o iskrenosti pohval Bruslja - tam so gotovo zadovoljni, da je vlada, ki je nasledila Janševo, pa čeprav pro forma bolj levosredinska, poslušno nadaljevala predpisan program večinoma neoliberalnih ukrepov.

Pri čemer je seveda res, da je stopila v močno zožen manevrski prostor, kot so ga začrtale vse korupcijske orgije tranzicijskih zlatih časov.

Toda aplavzi mednarodnega okolja ne pomagajo, če lahko istočasno ugotovimo, da bo še eni vladi spodletelo postaviti dosledne standarde politične, korporativne in pravne kulture, s čimer bi presekala razvojne blokade slovenske družbe in nevtralizirala roparski karakter elit. Kajti, ministrica za zdravje in njeno ekspresno odstopanje dokazujeta neverodostojnost kadrovanja, saj na položaje še vedno prihajajo agenti poslovnih skupin, ki so jim družinski "biznisi" pomembnejši od funkcij.

Šele javni pritisk je vsaj razgalil tudi "haranje" lobijev po slabi banki. In Gašpar Mišič še vedno kraljuje v Luki Koper, Gregor Virant pa v nizkocenovnih praksah z Adrio ne vidi težav. Nizanje afer in gašenje požara s katastrofami okoli nepremičninskega davka sta do konca zaostrila konceptualni vakuum, če ne kar praznino, v kateri je vlada. Gre za politično preživetje - niz volitev se namreč začenja maja z evropskimi.

Več kot simbolno podčrtanje mandata prve premierke, ki so jo na oblast izstrelili korupcijski sumi okoli Janše in Jankovića, je obglavljenje KPK-ja. Prav na dan norcev, prvega aprila, ta nadaljuje pot z one-man bendom Borisa Štefaneca. Da te dni ni do smeha celo podpisniku njegovega imenovanja Borutu Pahorju, bi lahko sklepali, ker smo ga tokrat pogrešali na čelu navijačev v Planici.

A ni nujno: možno, da se je sekira, ker ni več top popularen politik v državi. Ni pa dvoma: korupcija se je v zadnjih mesecih izpod blagovne znamke Gotof si vrnila v varno zavetje slogana Slovenija, moja dežela.