Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 23 glasov Ocenite to novico!
vlada
Cerar bo prej ali slej moral ukrepati, sicer bi se koalicija, ki ima še vedno nepremagljivo parlamentarno večino, sesedla sama vase. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Cerar nima veliko izbire: čakajo ga ministrske menjave

Kolumna Tanje Starič
15. december 2015 ob 07:41,
zadnji poseg: 15. december 2015 ob 09:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Premier Miro Cerar ob vstopu v novo leto, ki bo hkrati tudi drugo leto mandata njegove vlade, nima veliko izbire. Čaka ga naporna rekonstrukcija vlade, ministrske menjave, pri katerih bo moral upoštevati koalicijska ravnovesja, mir v lastni stranki, apetite lobijev, nervozo opozicije in zdaj že kronično prazen bazen kadrov, ki bi še bili pripravljeni vstopiti v politiko.

Zelo malo možnosti je, da bi praznični premor toliko umiril razmere v državi, da bi se Cerar tej naporni operaciji lahko izognil. Kajti če ministrskih menjav ne bo, bo prej ali slej osrednja tarča nezadovoljstva postal sam.

Zgovorna je kronologija dogodkov. V zadnjih tednih so se zahteve po odstopih zgostile. Na vrhu seznama sta ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Obe sta dobili nezaupnico baze, Kolar Celarčevo pa bremeni tudi niz slabih kadrovskih odločitev, zaradi katerih imajo status vršilcev dolžnosti vodstva vseh pomembnejših zdravstvenih ustanov. Občine so strnile vrste zoper finančnega ministra Dušana Mramorja, takoj za tem, ko so mu gospodarstveniki sesuli predlog davčnih sprememb. Še najbolj neopazno je minil poskus opozicijskega SDS-a, da bi v parlamentu zamajal položaj pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Vsi člani vlade razen Bizjak Mlakarjeve sodijo v kvoto SMC-ja. V tej je tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki ji ne uspe umiriti policijskih sindikatov.

"Frontalni napad", kot temu pravi Karl Erjavec, je prišel v primernem trenutku. Vladni vrh je presenetila begunska kriza in geostrateško preurejanje sil v Evropi v svetu. Že pred tem so z Gregorčičeve prihajala nasprotujoča si sporočila. Minister Počivavšek je o usodi Save govoril drugače kot minister Mramor, nekaj tretjega pa državni sekretar Dragonja. Ministrica Györkös Žnidarjeva ima na državne finance že ves čas zelo očitno drugačen pogled kot finančni minister. Tu in tam se je oglasil minister Klemenčič in med vrsticami nakazal, da ni bil navdušen nad vsemi odločitvami, sprejetimi v mandatu sedanje vlade. Denimo nad menjavami v vodstvu SDH-ja. Erjavec in Cerar še vedno ne ocenjujeta enako varnostnih razmer v državi; prvi iz dneva v dan stopnjuje dramatične napovedi, drugi javnost miri. Kot bi se ponavljala neenotnost in neusklajenost Pahorjeve vlade, le da tokrat ključni akterji obračunavajo nekoliko bolj vljudno in v rokavicah.

Cerar bo prej ali slej moral ukrepati, sicer bi se koalicija, ki ima še vedno nepremagljivo parlamentarno večino, sesedla sama vase. Tako kot njene predhodnice bi sčasoma obtičala v blokadi odločanja. Toda zunanji pritiski, ki se stopnjujejo v zadnjih tednih, ministrskih menjav ne bodo pospešili, ampak bodo, nasprotno, lahko celo podaljšali mandate spornih članov vlade. Ali, kot je povedal Cerar: z izsiljevanjem ne policisti, ne zdravniki, ne župani "ne bodo dosegli ničesar".

Premier je res še v petek odločno branil ministrico Kolarjevo, v ponedeljek pa je že prvič nakazal možnost rekonstrukcije vlade. A to pomeni samo, da bo koalicija v prvih tednih prihodnjega leta skušala znova strniti svoje vrste in si po pretresih turbulentnega začetka mandata, ki se končuje z žičnato ograjo na mejah države, povrniti zaupanje javnosti. Menjave ministrov pa – te bodo prišle na vrsto, potem ko se bo pritisk javnosti zmanjšal in bo s tem odprta možnost častnega izhoda. Predsedniku vlade in kontroverznim ministrom.

Cerar se je skupaj s svojo ekipo političnih novincev znašel sredi tektonskih družbenih sprememb. Prav veliko zaveznikov doma nima; opozicija brez zadrege že nestrpno čaka na svojo priložnost, podsistemi so se uprli v trenutku, ko so začutili šibkost vladnega aparata, vse bolj pa v dogajanje posega tudi predsednik države s svojo agendo, ki ni vedno usklajena s Cerarjevo. V takšnih razmerah si lahko premier krije hrbet samo s svojo stranko, deloma s koalicijo in seveda z ministrsko ekipo. Zato, in ne zaradi pritiskov interesnih skupin, se bo v prihodnjih tednih in mesecih moral ukvarjati z njenimi najšibkejšimi členi.

Tudi če jih bo na koncu obdržal v vladni ekipi, bo namreč moral vedeti, zakaj je to storil. In tudi, kakšne bodo posledice. Prihodnje leto zagotovo ne bo nič lažje od iztekajočega se. Proti zavezništvu interesnih skupin, zaskrbljenih in prestrašenih državljanov ter agresivne opozicije in ob naraščajoči nestrpnosti, nepredvidljivih zunanjih okoliščinah in preurejanju sil v Evropi za politično preživetje tudi orjaška parlamentarna večina ne bo več dovolj.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
severnik
# 15.12.2015 ob 07:46
pri katerih bo moral upoštevati koalicijska ravnovesja, mir v lastni stranki, apetite lobijev, nervozo opozicije in zdaj že kronično prazen bazen kadrov,

Predvsem lobiji me skrbijo. To bi morali biti kaznivo dejanje. Politiki so izgubili kompas ter pozabili, da jih je ljudstvo tja postavilo. No, vsaj tako si mislimo.
Vladoska
# 15.12.2015 ob 07:56
Torej je vse skupaj le igra moči: Lobiji, nervoza opozicije, trenutno na levi nogi, begunska kriza.... Rezultati in ekonomska naravnanost, pa dobri rezultati sploh ne štejejo. Pomembno je le prerivanje okoli korita, ideologija in kdo bo koga. Je to politika, ki vodi nas državljane v boljše čase? Še novinarka s svojimi populističnimi naslovi priliva olje na ogenj.
blabla777
# 15.12.2015 ob 08:18
Sploh ne vem kdo je Ministrica za kulturo tako, da neke škode že ni mogla narediti. Vem pa, da je hotela uzakoniti večjo odgovornost medijev za žaljivo ali pristransko poročanje (beri umetno ustvarjanje javnega mnenja) in od takrat naprej je na tnalu.

Tako, da je edini razlog da je na lestvici očitno strah medijev, da bi morali za svoja pisanja kdaj prevzeti tudi odgovornost.
sosman
# 15.12.2015 ob 08:14
Publika je tu samo za glasove (zaenkrat še?), potem se igra prestavi v druge sfere. Demokracija je le beseda za naivne. Rezultati so na dlani. Če si njihov, ne greš v zapor niti za par dni. Mora pa igra biti relativno skrita, da ni vse čisto očitno.
PodrepnikPolde
# 15.12.2015 ob 07:51
Moje skromno mnenje je, da ne bo nobene rekonstrukcije, saj delajo zares "odlično", mediji pa jih pri tem slepo podpirajo.
sirus
# 15.12.2015 ob 08:14
Samo tisto pipico ilegalcev v Dobovi naj zapre in bo pol več miru v državi.
tanj
# 15.12.2015 ob 08:26
3, 2, 1 ...medijski spin se je zavrtel. Spin doktorji v fensi oblekah vlečejo nitke po naročilu lobijev, katerim sta dobrobit ljudstva in relativno stabilna država hud trn v peti.
Bivši uporabnik
# 15.12.2015 ob 09:07
@SamoRes

HPOA, HOA, HVSA ? :-)
Valuk_
# 15.12.2015 ob 08:17
Najbolj porazna je tisti MNZ ministrica. Res kje so njo najdli????

Ena od večjih megl je pa še tista za EU sredstva, Smrkolj al kaj je že. Če bi iskal take jih ne bi našel.
Lovec
# 15.12.2015 ob 10:25
dr. Cerar ne more izvesti rekonstrukcijo vlade, ker je svoje družinske prijatelje že vse zaposlil v JS.
Radio
# 15.12.2015 ob 09:17
Cerar, čas je da se posloviš. Ti boš govoril, da se z izsiljevanjem ne pride daleč, a ravno ti s svojo škodljivostjo izsiljuješ celotni slovenski narod.
nikefor
# 16.01.2016 ob 17:26
po mojem ga je treba zamenjat iz čisto vzgojnih razlogov, da mu ne zraste preveč ego-v času gospodarske rasti in prodajanja vsega kar se prodati da, dule zrihta da dolg še raste in slovenija še dodatno zajaha ta draghijev obvezniški balon
tsinamuh0
# 17.12.2015 ob 01:57
Različni pokvarjeni lobiji so preko skorumpiranih medijev usklajeno napadli prvo dobro ministrico za zdravje.
Narobe svet!
mikitr
# 15.12.2015 ob 19:11
Lobiji nam bodo sesuli državo.
fafaron
# 15.12.2015 ob 11:30
Ninistrici za zdravstvo in kulturo sta dva problema, tretji je ta neumna žica, ki ne bo ustavila nobenega begunca. Mogoče bo v njej umrl kak mimovozeči kolesar. Če pa ga vendarle bo (sploh če bo teh veliko, ki bodo obviseli nad svojo mlako krvi, kot se to že dogaja živim bitjem), bo zaradi masakra morala oditi celotna vlada.

Prispevek pove, da so "lobiji" baje nad vlado in posredno s tem tudi,. da volitve nimajo smisla, saj vlada in parlament ne odgovarjata volivcem, pač pa lobijem ... to pomeni, da je treba nujno spremeniti predpise tako, da bo tako "lobiranje" "lobista" (beri izsiljevanje izsiljevalca) v nekaj urah pripeljalo za zapahe. Članek s tem dokazuje, da nimamo demokracije.

Najbrž vlada in parlament nista sposobna spisati in sprejeti take zakonodaje, saj lahko ti lobiji koga celo pospravijo (zakaj bi jih sicer kdo poslušal??!!), zato bo treba zbrati pravnike, ki bodo "protilobistični zakon" napisali tako, da ne bo imel lukenj, potem pa je treba to zakonodajo uveljaviti preko Prvega smiselnega referenduma, tako da vlada in parlament s tem ne bosta imela nič.

Torej ti "lobiji", ki to niso - so namreč navadni zsiljevalski karteli oziroma krdela zločincev, morajo zdajle dobiti "pravno tehnično oviro", medtem ko si ljudje in živali dejanske "tehnične ovire" ne zaslužimo.

Vsako lobiranje pa ni sporno. Lobist je načeloma človek, ki kot strokovnjak_inja svetuje neko rešitev ljudem, ki imajo (lokalno, državno, evropsko) oblast. Lobist predstavi pozitivne lastnosti rešitve, oblast pa se potem odloči.

To, o čemer beremo, da so pritiski "lobijev" hudi, pomeni, da ne gre za tovrstno lobiranje, pač pa za izsiljevanje. Naša vlada in parlament so tukaj žrtve. Na Prvem smiselnem referendumu lahko te "lobije" odstranimo in vlada bo končno mogla upoštevati voljo ljudstva. Zdaj tega očitno ne more. Kdo ve, kakšne grožnje so naši vladarji in vladarke prejeli od proizvajalcev žice, saj glede na floskule jasno vidimo, da Cerar ne ve, kaj mu tale žica bode. Ta "lobi" je najbrž madžarski, saj žico proizvajajo zaporniki, kar pomeni, da je nova železna zavesa strahoten dobiček za nekoga na Madžarskem.
PONOS
# 15.12.2015 ob 09:13
Sicer pa te žice ki je napeljal po Sloveniji kaže njegov življenski IQ...nekaj je učni IQ nekaj pa je življenski.
Žice da ,ne pa povsod.Le ob mejnih prehodih in maloobmejnih prehodih za usmerjanje ne pa da Slovenijo ovije brez potrebe v žico-ta žica nobenega begunca ne bo zadržala....in s tem tudi ni navdušil EU-to je bil tudi namen te žice.
uporabnik_no_9
# 15.12.2015 ob 09:00
naj sam sebe zamenja.....nesposoben, ko vsak drug, ki je bil na tem stolcku.
galoper
# 15.12.2015 ob 09:00
Bo Erjavec prvi, ker se je prepozno odzval na naval beguncev ali bo kar del paketa?
Alchemist
# 15.12.2015 ob 10:12
Za Bizjak Mlakarjevo razumem, ker je pač krneki. Za vse ostale pa ne, ker gre samo za to, da se je nek močen lobij obrnil proti njim. A bo vlada popustila, ko bo neka vplivna družbena skupina (zdravniki, občine) že malo močneje zaropotala?
Anar Hija
# 15.12.2015 ob 09:09
Spet smo v položaju, ko desnica ki to ni (SDS) ruši vlado zgolj zaradi tega, da bi se sama zavihtela na oblast med tem, ko levica ruši vlado, ker je ta fašistična, slaba.

Ruši se ministre, ki posegajo v lobije, ne ruši se pa dejanskih uzurpacij ministrstev (ki so postali politični lobiji) in, katerih rezultati dela so dejansko slabi (MDDSZ).

Kar najbolj bode v oči je, da Cerar, fašist po dejanjih, ne deluje v korist prebivalcev Slovenije marveč oblasti v EU. Žica je zahteva Merklove. Ščitenje bogatih je zahteva Evropske banke. Imamo oblast, ki je zavezana tujcem, doma smo prepuščeni svojim prepirom med seboj (SDSDS).

Ni problem Cerar: problem je ljudstvo. Kdaj bo končno vzelo oblast v svoje roke. Lep primer je stavka policistov, katere podpira tako malo ljudi češ, da so za svojo izobrazbo sorazmerno primerno plačani. Malo pa jih pomisli, da je denar slabo razporejen, da so tudi drugi slabo plačani ter, da bi bilo pametno, da bi se uprli (tako, kot policisti). Ampak ne: slovenceljska pamet veleva, dajmo uničit črne ovce.

Cerar se bo obdržal s pomočjo koalicijskega strahu SD, da v prihodnji vladi ne bi več sedeli. Prihodnja vlada bo namreč še bolj desna, tako desna, da za srednje-desno SD v njej ne bo več prostora (NSI). Erjavec pa tako in tako ne šteka kaj dosti: da je le on minister, drugo ni pomembno.

PS: sicer pa ne vem, kaj se vsi skupaj vžigamo: Slovenija je v fazi razprodaje. Države čez 20 let ne bo več, bo le skupek odločitev korporacij, trkali se bodo po narodnostni pripadnosti, državljanskih pravic pa ne bodo imeli. Ker ste hoteli biti moderni evropejci, ne boste več slovenci :)
if
# 15.12.2015 ob 08:24
Priv minister nespopsobni Cerar išče rešitve za ministrske položaje, ker jh zasedajo nesposobni ljudje!

Glede Scengna je Cerar v EU dobil ultimat po načelu ALI - ALI!
Kljub temu trdi, da je ravnal suvereno.
Sosledje dogodkov dokazuje njegovo popolno vizionarsko impotentnost!

Cerarja daje tudi inkontinenca.
Njegove besede in dejanja mimo samokontrole curljajo dokazne vsebine nesposobnosti, prikrivanja, zamujenih odzivov, branjenja nesmislov, živčnost ....
internazionale
# 15.12.2015 ob 08:18
Glede na stopnjevanje novinarskih člankov, Cerar ne bo zdržal do konca tedna, kaj šele do konca leta.
PONOS
# 15.12.2015 ob 09:08
Cerar se je šlepal na fiktivni gospodarski rasti Evrope in ZDA zaradi tiskanja denarja-kmalu bo zgodbe konec.
Dax je včeraj zgrmel 2% če se ne bo ustavil pri 10000 je naslednji cilj 9700 pod to pa si lahko ogledate film abyss.in kriza ki jo svet še ni videl....
Zato čimprej uvesti UTD je edina rešitev za vse.
slovenkaaaa
# 15.12.2015 ob 08:59
tanj, daj daj... a ti bi Janšo nazaj? Ali morda ZL? Cerar je edino, kar imamo. Pa ti komentarji tukaj - se vidi, da sploh ne spremljate zadev nekateri. A okoljska ministrica je pa super? Kulturno ste omenili. Pa ne mi govoriti, kako je Erjavec fajn, no, a imate spomin največ en dan nazaj? Erjavec nas bo stal morja. Notranja ministrica je fajn, samo ni ji čisto jasno, da ona ne bi smela braniti policajev, kot jih. Minister bi naj bil bolj proti. Kolarjevo sem poslušala in verjamem, da potrebuje več časa za reformo zdravstva, ker je v zaglobi že 25 let. Klemenčič je v redu, Mramor tudi, pa šolska ministrica. Če bi moral koga Cerar odstaviti, sta to obe Desusovi ministrici, okoljska in kulturna. Ti dve nimata pojma o svojem resorju.
Springbok
# 15.12.2015 ob 08:12
Meni so najšibkejši členi vlade in zreli za zamenjavo:

1. Milojka Kolar - njena zdravstvena reforma se sesuva in je usmerjena v napano smer,
2. Peter Gašperšič - tip ne ve kaj bi in s čim bi, bencinski cent pa je neumnost
3. Andreja Katič - ali jo je kdo videl v času migrantske krize?
4. Vesna Györkös Žnidar - ali je še ministrica? Ko sem spremljal migrantsko kriizo sem imel občutek, da jo je dejansko že zamenjal državni sekretar Boštjan Šefic
5. ministrica za kulturo in zaposlovanje sosed iz Kamnika (šele na petem mestu zato, ker kake bistvene škode z zaposlovanjem sosed ni naredila)

Solidni del vlade, ki ga nikakor ne gre menjati:

- Dušan Mramor - dela solidno, samo jezik naj drži za zobmi in naj ne nastopa v medijih. Komuniciranje mu je šibka točka.
- Anja Kopač Mrak - ukrepi njene politike kažejo prve uspehe v zmanjševanju brezposlenosti in boljši usposobljenosti maldih za trg dela. To traja in ne pride takoj, kar mora bolje razložiti javnosti,
- Karel Erjavec - nisem si mislil, da bom to kdaj napisal. Vendar v tej sestavi je zvezda, zagotavlja tudi stabilnost v vladi in ima ustrezno kilometrino za zunanje zadeve
SamoRes
# 15.12.2015 ob 07:58
Cerar bo moral rekonstruirati samega sebe. S postavitvijo bodeče žice je pokazal svoj pravi skrajno desničarski obraz, ki ga je skrival pod besedičenjem o etiki in morali. Pred volitvami je govoril kako so naše vlade preveč kimale Bruslju, sedaj pa se je pokazal kot najbolj zvest izvrševalec ukazov v Evropi. Je etično, da vsak dan vse več živali umira v mukah v bodeči žici? Je moralno ljudem ob meji uničiti edine prihodke od turizma?
Odstop vlade, takoj!
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo