Kolumne
(8)
Jernej Verbič
Botrstvo v Sloveniji že nekaj časa ni več le projekt. Je gibanje. Gibanje ljudi, ki verjamejo v boljši jutri in so pripravljeni pomagati otrokom v stiski, piše Jernej Verbič. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Da nismo enotni? Seveda smo!

Kolumna Jerneja Verbiča
26. december 2012 ob 07:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

O ukrepih in “čarobnih formulah”, ki jih predlagajo politične elite, ki se že dvajset let zmerjajo in vrtijo okoli “vroče kaše”, se verjetno res ne bomo nikoli poenotili. Ob dejanjih, ki nedvomno prispevajo k boljšemu jutri, pa!

Občasno sredi noči dobim elektronsko sporočilo radijske kolegice, ki že skoraj vse leto skrbi za radijsko upodobitev projekta Botrstvo. V službi ji preprosto zmanjka časa, da bi opravila vse, kar jo vsak dan čaka.Toliko je primerov. In ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Tudi dvomljivcev, ki jim je treba dokazati, da bo njihova pomoč prišla v prave roke. In prav je tako. Ob takšnih akcijah ne sme biti dvomov. In jih, ker Jana dela tako, kot je treba, tudi ni!

Botrstvo v Sloveniji že nekaj časa ni več le projekt. Je gibanje. Gibanje ljudi, ki verjamejo v boljši jutri in so pripravljeni pomagati otrokom v stiski. Ti so namreč tisti, ki bodo boljši jutri zgradili. Lačni težko. Botrov je že skoraj 1.500 in vsak mesec enemu od otrok nakažejo 30 evrov. To je znesek, ki marsikomu ne pomeni veliko, a lahko komu drugemu spremeni življenje.

Televizijski kolegi bodo jutri med deseto in četrto popoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani Botrstvo podprli še na svoj način – z nastopi glasbenikov, otroških TV-junakov, z ustvarjalnicami, televizijsko delavnico … Sami so se spomnili, da lahko pomagajo tudi tako. In zbrali pestro druščino, ki bo poskrbela, da tistim, ki bodo prišli, ne bo dolgčas. Druščina pa je vsak dan večja! Morda se do jutri pridruži še kdo.

Sam letos prijateljem za novo leto ne bom podaril ničesar. Denar bom namenil – Botrstvu. Spontani akciji se je takoj pridružilo še nekaj prijateljev, ti pa bodo idejo širili naprej. In takših pobud je v prijateljskih klapah po Sloveniji, verjamem, ogromno.

Na nedavnem TEDxLjubljana je, ob obilici odličnih govorcev, ki navdihujejo in dajejo upanje v svetlo prihodnost, nastopila tudi Ana Lukner. Mladenka, ki je do tridesetega leta okusila že precej sladkosti in bridkosti poslovnega (ne)uspeha. Ob kreditu, ki si ga je nakopala zaradi zgrešene podjetniške odločitve, je začela nov posel. In ob njem, najprej v prijateljskem krogu, zdaj pa že precej širše, postavila še projekt Anina zvezdica (www.aninazvezdica.si). Zbira hrano za tiste, ki si je ne morejo kupiti. Vsak lahko prinese toliko, kolikor lahko. Pred tremi leti je Ana s prijatelji pomagala tridesetim družinam, lani že več kot petstotim!

In potem naj še kdo reče, da, ker je ravno praznik samostojnosti in enotnosti, Slovenci ne znamo stopiti skupaj … Seveda znamo! Ob oddaljenih, neoprijemljivih svetilnikih in vrhovih, strašljivih drugih republikah, zatiskanjih pasov, ki ne veljajo za vse enako, gradnjah betonskih (mokrih) sanj s sužnjelastniškimi metodami, ob zombističnih, golobjih, slonjih in snežaških oznakah sicer res bolj težko ... Ob stari, dobri, človeški solidarnosti in iskrenih dejanjih za boljši jutri pa!

Jernej Verbič, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
miroslav
# 26.12.2012 ob 20:20
@krajnik
bla bla bla ... politične elite ... bla bla ...

še en navaden titov pionir, ki titoistične kraje, katere je zagrešila jugoslovanska kaviar komunistična (murglska - forum 21: kućan, janković, mermal, ...) elita, pripisuje kar nekim fantazmagoričnim "političnim elitam".

In seveda ni res, da se politiki med seboj zmerjajo!
Slovenske politike zmerjajo pingvinski in kaviar komunajzarski lažnivi politikanti.

Skratka, izdelek vreden titovega pionirja: cvek!


no, en cvek tudi zate...tale mulc je najbrž rojen po titu al pa tam okoli titove smrti...tako da taka etiketizacija vseh, ki ne delijo tvojega mnenja in pa žveplo ki leti iz tebe zaradi tega pove več o tebi kot o njem...
Damyy
# 26.12.2012 ob 11:22
Krajnik zrel si za psihiatra če ti je še kaj pomoči, dvomim v to.
Pozdrav od zombija.
Hubert
# 26.12.2012 ob 18:14
Tudi opevana enotnost je čista in nevarna utopija, pot v enoumje.
Res je bil plebiscit »visoka enotnost«, a še ne 100%-na, kar je povsem normalno in kar se zgodi na 1000 let, ko gre za samo preživetje.
Za normalno razvoj je povsem zadostna uporaba pravil demokracije, različnost mnenj in vztrajno iskanje rešitev, ki zadovoljuje večino in temeljne človekove pravice po Ustavi.
Za to imamo državni zbor in volitve, žal brez oblasti ljudstva, ki nima pravice da odloča, saj nima preferenčnega glasu. Vlada nam strankokracija, kar je slabo.
Zelo akutno pa je stanje države prava, ki najbolj nažira dobrobit družbe, demokracijo in državo.
Milkijevizakladi
# 28.12.2012 ob 11:17
haha krajnik kaj ti more delat v glavi stari.
Mal sm ti fouš u bistvu.
miroslav
# 26.12.2012 ob 20:25
@hubert
Slovenija nima vodstva, nimamo nekoga, ki bi mu sledili, nimamo nekoga, ki bi ga spoštovali.
Slovenija je že dolgo obglavljena kura.


mogoče vidva z župančičem želita komu sledit, jaz sodim bolj med severne medvede kot pa ovce-in tako ne rabim sledit nikomur. ne vidim nobene potrebe za to, še več-sploh ne razumem zakaj bi kdorkoli moral sledit komurkoli. živim očitno v iluziji da imamo svojo pamet da jo uporabljamo in ne da nam "elita" pove "kdaj naj jemo zajtrk"...
Hubert
# 26.12.2012 ob 18:24
Varčni kralj Ludvik XII. je bil eden od redkih francoskih kraljev Ludvikov, ki so gospodarili varčno. Dvorni prilizovalci in varovanci so se zaradi tega jezili, zato so se odločili, da se bo dvorna igralska skupina pošalila na račun kraljeve skoposti.

Ko je kralj to opazil, je zamišljen, vendar smehljaje se dejal: "Rajši imam, da se dvor smeje moji varčnosti, kot pa da ljudstvo joče zaradi moje razsipnosti."
Celo kralji vedo, kaj je prav, v Sloveniji pa protestniki beli ovratniki, celo profesorji tega ne vedo?
Hubert
# 26.12.2012 ob 18:25
Slovenija je obglavljena kura.
Slovenija nima elite.
Komunizem je težil, da elite izreže.
Genialni primitivci iz gozda ( Marinko..) so težili, da pravo odmre. Pravo je bilo pastorka univerze.
Slovenija nima vodstva, nimamo nekoga, ki bi mu sledili, nimamo nekoga, ki bi ga spoštovali.
Slovenija je že dolgo obglavljena kura.
Po 50 letih komunističnega sekanja, Slovenija nima pravega vodstva, ki bi ga ljudje spoštovali.
Slovenija ni sposobna sprejeti nekoga, neko stranko kot vodstvo, kar je povzročil komunizem.
Bistvo pravne države je, da na hiter, učinkovit, legitimen način vzpostavlja stabilnost.
Problem slovenske pravne države je personalna sestava profesije in sodstva.
Islandci gradijo nov zapor, ker se jim je zbudil imunski sistem- morala.
Moralne norme se asimilirajo ali ne.
Predvsem v tranzicijskih državah se ne ponotranjijo moralne norme.
Kaj je prav in kaj ne, asimiliramo v otroštvu, zakoni nič ne pomagajo!

Mnenje sodnika v Evropskem sodišču za človekove pravice prof. dr. Boštjana M. Zupančiča v oddaji 20 let parlamentarizma na RTV SLO, TV2m 26.12.2012, ob 10.10h.
krajnik
# 26.12.2012 ob 10:59
bla bla bla ... politične elite ... bla bla ...

še en navaden titov pionir, ki titoistične kraje, katere je zagrešila jugoslovanska kaviar komunistična (murglska - forum 21: kućan, janković, mermal, ...) elita, pripisuje kar nekim fantazmagoričnim "političnim elitam".

In seveda ni res, da se politiki med seboj zmerjajo!
Slovenske politike zmerjajo pingvinski in kaviar komunajzarski lažnivi politikanti.

Skratka, izdelek vreden titovega pionirja: cvek!
Kazalo