Glavni problem je jasen. Roki za volitve so tako nerodni, da se zabijejo med počitnice. O demokratičnih velikih mašah med počitnicami pa se je nedavno izreklo ustavno sodišče v primeru referenduma o arhivih. Tedaj je priporočilo, da ni smotrno imeti odločanj v času, ko je večina prebivalcev na oddihu ali ko so šolske počitnice – čeprav šolarji praviloma ne volijo. Pa so se zbrali ustavni pravniki pod vodstvom najmodrejšega in se posvetili slovenskemu nacionalnemu športu: “Kako prevarati zakone, da je protizakonito dejanje videti legalno!” Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Glavni problem je jasen. Roki za volitve so tako nerodni, da se zabijejo med počitnice. O demokratičnih velikih mašah med počitnicami pa se je nedavno izreklo ustavno sodišče v primeru referenduma o arhivih. Tedaj je priporočilo, da ni smotrno imeti odločanj v času, ko je večina prebivalcev na oddihu ali ko so šolske počitnice – čeprav šolarji praviloma ne volijo. Pa so se zbrali ustavni pravniki pod vodstvom najmodrejšega in se posvetili slovenskemu nacionalnemu športu: “Kako prevarati zakone, da je protizakonito dejanje videti legalno!” Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marko Radmilovič
Marko Radmilovič je sodelavec Vala 202. Foto: Osebni arhiv M. Radmiloviča


Tema je bila: "Ali je dopustno imeti volitve v času dopusta?" Bistvo problema je skrito v skupnem korenu besed "dopustno" in "dopust", kar pomeni, da je le še enkrat veličina slovenskega jezika pokazala vse duhovno siromaštvo naroda, ki ga uporablja. Torej se vprašajmo še mi, čeprav sta nam ustava in pravo tuja vsaj toliko kot večini državljanov: "Ali je dopust dopusten?"

Glavni problem je jasen. Roki za volitve so tako nerodni, da se zabijejo med počitnice. O demokratičnih velikih mašah med počitnicami pa se je nedavno izreklo ustavno sodišče v primeru referenduma o arhivih. Tedaj je priporočilo, da ni smotrno imeti odločanj v času, ko je večina prebivalcev na oddihu ali ko so šolske počitnice – čeprav šolarji praviloma ne volijo. Pa so se zbrali ustavni pravniki pod vodstvom najmodrejšega in se posvetili slovenskemu nacionalnemu športu: "Kako prevarati zakone, da je protizakonito dejanje videti legalno!"

Pravo, celo ustavno pravo, v Sloveniji očitno omogoča več različnih interpretacij in izrazi kot "slediti duhu ustave" v bistvu govorijo o tem, da ali imamo dvoumno napisano ustavo ali pa premoremo posebno iznajdljive ustavne pravnike. Kakor koli; veliki zbor je pred javnost prišel z modro rešitvijo, da naj bodo volitve julija. Volitve junija bi bile preveč očitno kršenje zakonov, avgusta pa so počitnice. Avgust je izpadel kot povsem neprimeren, volitve septembra pa bi Slovenijo pustile brez vlade vsaj osem mesecev - kar pa je glede na obljube politike o ekspresnem končanju politične krize potem že smešno.

Red stvari julija in avgusta
Na tem mestu moramo jasno in glasno protestirati proti prisvojitvi počitniškega koledarja, ki so si jo privoščili ustavni pravniki. Protestirajmo vsaj mi, če so že turistične agencije tiho! Gre pa tako: odkar nam je evropsko blagostanje prineslo dopuste, je red stvari julija in avgusta povsem jasen. Počitniški čas od 1. do 10. julija je za neučakane, čas od 10. do 20. julija za sladokusce, od 20. do 30. julija pa za starejše. Avgustovski datumi, recimo tisti od 1. do 10. avgusta, ali bog ne daj od 10. do 20. avgusta, so za tajkune, bleferje in Italijane. Tisti od 20. do 30. avgusta pa je sploh za ljubitelje vzhodnjaških filozofij in samotarje. Tako je to od nekdaj oziroma je julij čas za prave moške in predane ženske, da o otrocih ne govorimo! Z eno besedo: julij je absolutno bolj počitniški mesec kot avgust.

Je pa res problem, ker so parlamentarne počitnice avgusta … Tako so poslanci skupaj z ustavnimi pravniki in predsednikom republike podobo dopustov pač ukrojili po podobi svojih počitnic.

Tako smo namesto modre, celo kompromisne rešitve, odprli novo, izjemno ostro delitev slovenskega naroda, proti kateri so partizani in belogardisti kot otroci v peskovniku. Zdaj gre za julij proti avgustu, za naše dopuste proti vašim dopustom … Dva rimska cesarja se bosta udarila pod vročim mediteranskim soncem in od rezultata bitke bo odvisno, ali bo Slovenija dobila novo vlado ali pa bomo še naprej uživali v brezvladju. Interregnum kot način življenja. So torej dopusti dopustni?

Žrtvovati dopust za volitve?
V javnosti politični analitiki in kolumnisti večkrat opozarjajo na odtujenost politike od realnega življenja, nihče pa natančno ne ve, kaj za vraga to pomeni. Zapleti z datumom volitev so eden lepših primerov te odtujenosti. Namreč; predlagane volitve julija temeljijo na dveh napačnih predpostavkah. Prvo, ki predvideva, da julija nihče ne hodi na dopust, smo že razkrinkali. Druga napačna predpostavka pa govori o tem, kako so ljudje pripravljeni žrtvovati dopust, da bi se udeležili volitev. Nihče, ampak res nihče pri zdravi pameti, ne bi govoril o volitvah julija, če bi hotel odločanju zagotoviti kolikor toliko normalno volilno udeležbo. Politične in pravniške elite napačno predvidevajo, da bo tistih nekaj čudakov, ki hodijo na dopust julija, pa že premaknilo datum odhoda ali pa se vrnilo kak dan prej. Morebiti celo za krajši čas prekinilo dopust in se potem vrnilo! Saj veste: Hvar, volišče in spet Hvar, vmes pa jagnjetina na Plitvicah.

Kaj je lahko lepšega kot državljanska dolžnost in pravica v najtoplejšem delu leta? Kaj bolj osvežilnega kot bevanda in SDS, ali dagnje na buzaro z okusom po volilnem uspehu socialdemokratov? Ali pa neprekosljivi vonj kreme za sončenje, prepleten z vonjem po novem vetru, ki bo morebiti zavel v slovenski politiki …

V resnici pa je vsa šarada prozorna in ni potrebne bog ve kakšne analize, da jo razmišljujoči sprevidi. Če bodo volitve julija, bo Šoltesu in Cerarju zmanjkalo časa, da bi usodneje vplivala na volilni rezultat. Če pa bi bile volitve septembra, bi lahko oba povzpetnika, zvita kujona, žrtvovala svoj avgustovski dopust in po slovenskih vaseh in mestih pospešeno razglašala svoje prevratniške ideje. Tako bi lahko po jesenskih volitvah slovenska politična, celo družbena realnost resnično dobila drugačno podobo, kar pa je za današnje elite nesprejemljivo. Zato volitve julija, nato pa avgusta – "juhuhu" – na počitnice kot že vsa leta. Domačinska, kvazikonservativna politična opcija v hribe, urbana, kvaziliberalna, pa na morje.

Volilna udeležba pa je tako ali tako stvar stališča oziroma v duhu odločitve ustavnega sodišča – stvar pravniške interpretacije.

Zapisi iz močvirja na Valu 202