Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 13 glasov Ocenite to novico!
Nato
"Če po desetih letih članstva v Natu potegnemo črto pod slovensko članstvo v zavezništvu, ugotovimo, da eden glavnih argumentov nasprotnikov o povečanju stroškov za vojsko ne drži," v svoji kolumni piše Igor Jurič. Foto: EPA
Igor Jurič
Oddaja Globus o slovenskem članstvu v zvezi Nato, ki ga bo vodil Igor Jurič, bo tokrat izjemoma na sporedu v sredo. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Deset let v Natu

Kolumna Igorja Juriča
29. januar 2014 ob 09:30,
zadnji poseg: 29. januar 2014 ob 09:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

29. marca bo minilo deset let od slovenskega vstopa v Severnoatlantsko zavezništvo. Slovenija je namreč 29. marca 2004 v Washingtonu, skupaj s še šestimi državami, depozitarju pogodbe ZDA izročila pristopno pogodbo k Natu. V istem mesecu se je slovenska vojska pridružila tudi misiji ISAF v Afganistanu.

Slovenija si je pred desetimi leti z vsemi močmi prizadevala uresničiti dva zunanjepolitična cilja: postati članica EU-ja in vstopiti v zvezo Nato. Ker si je za dosego tega cilja bolj ali manj prizadevala večina takratnih političnih strank, sta bila cilja uspešno dosežena. Na referendumu so državljani z veliko večino glasov podprli vstop Slovenije v obe povezavi. Podpora vstopu v EU je bila še precej večja kot v primeru Nata, kar pa je razumljivo, saj so bili nasprotniki včlanitve v Nato zelo glasni in odločni. Kot argumente proti vstopu so poudarjali predvsem povečevanje stroškov za vojsko, prevelik vpliv ZDA na našo politiko, možnost, da si varnost lahko zagotovimo v okvirih EU-ja, udeležba slovenske vojske v operacijah, ki niso v našem neposrednem interesu …

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Helena Milinkovič in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija. Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vljudno vabljeni.Če po desetih letih članstva v Natu potegnemo črto pod slovensko članstvo v zavezništvu, ugotovimo, da eden glavnih argumentov nasprotnikov o povečanju stroškov za vojsko ne drži. V veliki meri gre "zasluge" za to seveda pripisati gospodarski in finančni krizi. Namesto zahtevanih dveh odstotkov BDP-ja, ki naj bi ju vsaka članica namenila za obrambo, je Slovenija lani za obrambne izdatke namenila le 1,09 odstotka BDP-ja, in trend za prihodnji dve leti gre še navzdol. Roko na srce, Slovenija ni edina, ki ne dosega zahtevanih finančnih pogojev Nata. Med 28 članicami mejo dveh odstotkov dosegajo ali presegajo le tri članice: ZDA, Velika Britanija in Grčija.

Ena izmed obveznosti članic je tudi sodelovanje v vojaških operacijah. Ker se je po padcu berlinskega zidu pred 25 leti in sesutju komunističnih režimov v Vzhodni Evropi strateški koncept zavezništva zelo spremenil, so se začele vrstiti mirovne operacije po vsem svetu. Slovenija je z opaznim številom vojakov sodelovala (in še) v BiH-u, na Kosovu in v Afganistanu. Medtem ko sodelovanje v operacijah na balkanskih tleh ni sprožalo večjih pomislekov javnosti, pa so bile reakcije zaradi sodelovanja v Afganistanu veliko ostrejše. Kljub temu pa naši politiki in najvišji vojaški predstavniki ocenjujejo, da je bilo sodelovanje v vseh teh operacijah koristno za slovensko vojsko, tako zaradi usposobljenosti kot tudi za to potrebne opremljenosti. Naša država pa se ob tem kaže tudi kot zanesljiva partnerica v zavezništvu, ki ni le prejemnica pomoči zavezništva (naš zračni prostor ščitijo italijanska in madžarska bojna letala), ampak tudi pomaga zagotavljati mir in stabilnost v drugih regijah po svetu. Ob tem nam je bila naklonjena tudi boginja Fortuna, saj dosedanje akcije niso zahtevale niti ene smrtne žrtve med slovenskimi vojaki, pa čeprav je na misijah do zdaj sodelovalo že več kot 1.000 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Sicer pa je o slovenskem članstvu v Natu, o umiku Nata iz Afganistana in prihodnjem razvoju zavezništva za tokratni Globus obširneje spregovoril tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Oddaja bo na sporedu ob 23.05, tokrat izjemoma šele danes, v sredo, 29. januarja.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
PONOS
# 29.01.2014 ob 10:03
Nepotrebno,zmanipulirano in sramotno.Sodelujemo v agresiji na tuje države in se borimo za žepe lastnikov korporacij in bank.
qayxc
# 29.01.2014 ob 09:36
Lepo sranje smo si nakopali na glavo in že 10 let smo pridni kuža, ki čaka na kost pri mizi gospodarja in tudi sem so nas silili predvsem JJ, Rupel in Petrle.
Whitetrasher
# 29.01.2014 ob 10:14
V Nato so nas popeljali tisti,ki so nam v 80 pridigali kako kot druga Švica sploh ne bomo potrebovali pregrešno drage vojske kot je bila jna.
birokrat19
# 29.01.2014 ob 10:11
Ta norost, ko smo ob osamosvojitvi rinili v NATO in EU nas vedno dražje stane :(
Rasta75
# 29.01.2014 ob 09:38
Ni kaj, Slovenec je najponosnejši hlapec.
gregorsu
# 29.01.2014 ob 12:17
bolje imet možgansko kap kot pa aids, karl markx?
Rasta75
# 29.01.2014 ob 10:22
Roky89, pred desetimi leti sem bil glede NATO enakega mnenja kot danes. In pred desetimi leti sem glasoval proti vstopu v NATO. Enako bi storil tudi danes, oziroma kadar koli.
bulin
# 29.01.2014 ob 17:46
Proč z US NATO-m. Kakšna sramota, da davkoplačevalci podpiramo tiste, ki nas zasužnjujejo in nam pijejo kri. Tisti, ki so nas spravili v NATO bi morali biti predani sodsišču in biti obsojeni kot najhujši državni sovražniki in sovražniki ljudstva. Prvi obsojeni pa bi moral biti Dimitrij Rupel. Fuj!
gregorsu
# 29.01.2014 ob 11:44
a bi kdo potegnil črto in seštel koliko nas je to stalo in koliko smo s tem pridobili?

aja, ugled slovenije in članstvo v tako elitni organizaciji je neprecenljivo....

Od nata pobiti civilisti pa nimajo z nami nič, mi smo miroljubni, da ne bi kdo pozabil...
_____________

me pa res zanima, zakaj smo v natu, Ker se bojimo?? Česa?? napada sosednjih držav? saj so vse v NATO paktu in NATO je vendar miroljuben. Nekih tretjih držav, ki naj bi nam grozile s strašnimi napadi? ravno preko NATA so sploh slišali za nas. Nikoli pa nobena tretja država ni grozila državi sloveniji...

Vsak delovni dan nas stane vojska približno en milijon eurov... ja prav ste slišali. In lačni otroci so nekaj proti čemur se moramo borit samo besedno, medtem ko se vojaški minister prevaža z luksuznim falkonom in obljublja in obljublja, karkoli pač ljudje radi slišijo ... ???

mi imamo moderno demokracijo in v tem sistemu so vojske, večje banke in tiskarne denarja v službi lastnikov denarja.... in politika deluje v interesu kapitala in nas zlorablja na volitvah, da si pridobi masko legitimnosti!
Whitetrasher
# 29.01.2014 ob 11:26
Pridemo do zaključka, da so naši vojaki, ki sodelujejo v »mirovnih« misijah plačanci teh korporacij,

Ne.
Plačujemo jih mi.pa nimamo nič od tega.
In to je najbolj žalostno.
gregorsu
# 29.01.2014 ob 11:47
Uncle Sam, je samo za hece, ne jemljite ga resno, no... naj bo to preizkus da vidimo koliko nasedemo provokacijam politikov, bankirjev in lastnikov kapitala in ga dajte na ignore, če zmorete.

pa brez zamere, Sam. Vem da nisi noben mogočnež in meni so tvoji heci všeč, je vsaj malo humorja v teh težkih svinčenih časih NATO pakta in moderne demokracije.
Rasta75
# 29.01.2014 ob 11:14
Roky89, vem, da s pfc nisva edina, vendar pa, sva takrat, ko smo se Slovenci o tem odločali naredila vse v najinih močeh - torej glasovala sva proti - kar nama daje pravico "jokati" o hlapcih in da sedaj jamrava, kot si zapisal v svojih prejšnih komentarjih.
dmejz
# 29.01.2014 ob 12:20
Zahod pošlje vojsko nekam z namenom da s tem kej zasluž, mi pa pošiljamo zato da lahko rečemo da smo bli zravn. Kosovo je lep primer.
Šamolin
# 29.01.2014 ob 15:03
10 let kapitulacije in nabiranje slabe karme naroda z sodelovanjem v raznih imperialnih vojnah ............
biancocelesti
# 29.01.2014 ob 11:15
Ena največjih napak v zgodovini Slovenije je ravno vstop v NATO. Naši vojaki se po letu 1918 zopet borijo za tujega šefa in za tuje interese, oziroma sodelujejo v ameriški okupaciji in kolonizaciji držav, ki se ne pustijo izkoriščati Američanom ali če smo bolj natančni, ne pustijo, da jih izkoriščajo ameriške multi korporacije, katere pa dejansko vodijo isti ljudje, ki dejansko vladajo ZDA.
Pridemo do zaključka, da so naši vojaki, ki sodelujejo v »mirovnih« misijah plačanci teh korporacij, katerim omogočajo nemoteno izčrpavanje okupiranih držav.
In na to članstvo je veliko Slovencev celo ponosnih in se počuti varno, ker ji nebo varujejo italijanska in madžarska letala, mimogrede nekdanja okupatorja…
Petar Karamazov
# 29.01.2014 ob 13:38
In kaj to koristi brezposelnim in lačnim državljanom, izbrisanim, delavcem in podjetnikom ki so zaradi katastrofalne tranzicije in balkanskega plemenskega kapitalizma naredili samomor?!! JLA je vsaj gradila stanovanja in skrbela za vzpon vojaške industrije, kjer je bilo na tisoče zaposlenih. Danes vojaške industrije nimamo več, kupujemo pa drago robo od lastnih posrednikov zahodnih proizvajalcev.
janšar
# 29.01.2014 ob 11:26
Slovenija si je pred desetimi leti z vsemi močmi prizadevala uresničiti dva zunanjepolitična cilja: postati članica EU-ja in vstopiti v zvezo Nato To je laž
Ker si je za dosego tega cilja bolj ali manj prizadevala večina takratnih političnih strank, sta bila cilja uspešno dosežena. To je resnica
Sedaj pa 10 let hlapci in sramote,postali smo okupatorji na tuji zemlji
pfc
# 29.01.2014 ob 10:48
Na t.i."plebiscitu" nisem bil.Ker sem naivno mislil,da se ga narod ne bo udeležil.(zakaj riniti v propad?)
Zato sem pa z veseljem odšel na referendum o vstopu v t.i."EU+NATO".Obakrat sem zaokrožil-PROTI-NE !
Ni mi žal.
Imam vsaj čisto vest.
Volcano
# 30.01.2014 ob 09:27
Bil in bom proti NATO in EU! Nikoli se ne bom sprijaznil s hlapčevskim članstvom!
bobbek
# 29.01.2014 ob 17:53
Edino za kar sem ZA nato je cd od Laibachov
Šamolin
# 18.03.2014 ob 16:17
NATO v blato je spet aktualen slogan ;)
zemljemerec
# 30.01.2014 ob 07:43
Problem Slovencev je, da hočejo biti vedno povsod prisotni kot profesionalci...in to stane, več kot zasluži ves narod...Nato je smrt...za nekoga.
ciracara
# 29.01.2014 ob 23:06
Slovenska vojska ne potrebuje tankov, zastarelega orožja in vojaški erasmus po bližnjem vzhodu in balkanu..

Mi za tisti 1% BDPja potrebujemo razvojno naravnano visoko-tehnološko vojsko, ki bi bila v top špici v svetu. In potem bi se ta tehnologija prenašala še na univerze in v gospodarstvo.. Pa magari če se naredi samo eno superiorno letalo.

To je danšanji profesionalizem v vojski - ZNANJE!
elGoyc
# 29.01.2014 ob 17:53
Nekaj je idealizirana podoba sveta, ki si jo vsak ustvari, drugo je realnost globalnih odnosov med državami, kjer gre izključno za interese., kot je vedno bilo in vedno bo. Kdor misli drugače, se ni iz zgodovine ničesar naučil. Ko bo nekdo zakopal gorjačo in hodil okoli z rožicami, ga bo drug, ki bo gorjačo še vedno imel, z njo nalomil, mu vzel rože, hišo, ženo in pobil ali zasužnjil otroke. Nikoli ne bomo imeli sveta brez vojske in brez vojn, ker je tudi nasilen boj za interese vgraviran v naš DNK, kot poželenje, jeza, pohlep, ki jih sicer poskušamo z vzgojo že tisočletja prikriti ampak vedno znova izbruhnejo na plano.

V luči tega je NATO za Slovenijo najmanjše zlo, ker tudi kot nevtralna država bi morali imeti vojsko, kot jo imata Švica in Avstrija, ki imata poleg vsega tudi nekaj vojaške industrije.
Švica ima recimo poleg lepega števila bataljonov z oklepnimi vozili (enega smo mi poskušali ustvariti s Patriami ampak je hudo podstandarden) tudi 33 lovcev F-18 Hornet.
Austria ima 114 tankov Leopard 2, 80 samohodnih havbic, cca 300 oklepnikov in 15 lovcev Eurofighter Typhoon. Če se komu da računat lahko vidi, da so naši stroški za vojsko res na minimumu.
Če seveda mislite, da Slovenija rabi 500 vojakov in izolacionistično politiko, ste slabo prebrali prvi odstavek.
MojaOliva
# 29.01.2014 ob 12:54
Lepo sranje smo si nakopali na glavo in že 10 let smo pridni kuža, ki čaka na kost pri mizi gospodarja in tudi sem so nas silili predvsem JJ, Rupel in Petrle.

Janez Drnovšek je imel glavno besedo pri tem. Drnovšek je takrat ukazal drugorazredniku, ki je kar nekaj sral, naredili boste vse, da se priključimo Natu in konec. Kakšno knjigo v roke.
Karl Marx
# 29.01.2014 ob 12:09
Bolja v natu kot v JHA, ki je razpadla ob zločinu zoper svoj narod.
Roky89
# 29.01.2014 ob 10:48
Slovenci bi rinal vsepovsod zram in bi radi bli del čisto vsega, a bohnedaj, da se izkaže, da so s tem povezane kakšne obveznosti in domače naloge. Takrat pa kričimo o hlapcih, izkoriščevanju in zarotah. Slovenci smo hlapci le naši lastni zabitosti, provincialnosti in nesposobnosti.

Dejstva sta:
1) Slovenija sama vojaško NE preživi.
2) Slovenija sama ekonomsko NE preživi.

Kdor si tega ne prizna je obžalovanja vreden!
Roky89
# 29.01.2014 ob 11:08
@ Rasta in pfc

Žal nista samo vidva na svetu in ne odloča samo vajin glas. Večina populacije se je odločila za, če vama paše ali ne, TO je demokracija. Žal ste eni še iz Juge vajeni, da se vas za nič ne vpraša in se vam samo vgovarja kako je vse lepo in prav ter, da za nič ne prevzamete odgovornosti.

Jaz takrat na referendumih še nism mogel glasovati, vendar bi danes, tudi po vsem sranju, ki smo ga dal skozi, ponosno obkrožil ZA na obeh. Močnejši smo Z kot brez.
Roky89
# 29.01.2014 ob 10:14
Uh, ja... ker bi bila slovenija tko zlo sposobna preživeti sama - ekonomsko in vojaško. Pred 10 leti ste vse ploskali - malo bi razmislili in se pozanimali o čem se gre ne pa, da zdaj jamrate.
Crveni
# 29.01.2014 ob 11:10
NATO je super! Če bi bil še enkrat referendum, bi še enkrat glasoval za.
Karl Marx
# 29.01.2014 ob 12:38
bolje imet možgansko kap kot pa aids, karl markx?

Bolje! Prva zadane vsakogar, drugi je pa tipičen za ideološko-nedostojno življenje, kar nas je doletelo v YU.
UncleSam
# 29.01.2014 ob 10:07
....najboljša odločitev slovenskega naroda, čeprav druge države NATA nimajo neke koristi od Slovenije....ampak za število pa je...
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo