NLB čaka na novega predsednika uprave. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB čaka na novega predsednika uprave. Foto: Borut Živulović/BoBo
Maja Derčar
Maja Derčar je novinarka Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Po menjavah na DUTB-ju in SDH-ju je tako na vrsto prišla Nova Ljubljanska banka. Vsaka politika hoče vpliv v NLB-ju ali vsaj preprečiti vpliv nekoga drugega. Razlike v pristopu ni, saj vedno sledijo kadrovske menjave. Tako je bilo tudi v zadnjih dneh, ko je z vrha banke odšel Janko Medja, SDH pa je imenoval nove nadzornike.

Tokrat je Slovenski državni holding zadostil pričakovanjem, da v nadzorni svet največje slovenske banke imenuje starejše, izkušene bančnike. A nekateri zmajujejo z glavo, saj naj bi bili trije med njimi NLB-jevci, vodje NLB-jevih hčerinskih družb, torej staro omrežje. Da bi se izognili podobni zadregi ali sodbi, bi morali poslušati priporočila, da na čelo družb v državni lasti imenujemo profesionalne tuje ekipe, ki niso vezane na omrežja, seveda z ukinitvijo plačnih omejitev Lahovnikovega zakona, ali pa da to, kar počne SDH, damo v celoti v upravljanje tujcem, recimo velikemu skladu, ki mu določimo jasno merljive cilje, ta pa naj potem išče kadre po svetu in dosega donos na slovenske naložbe.

A tujcem smo se odrekli, so nezaželeni, z njimi imamo slabe izkušnje, bi rekli po epizodi v slabi banki. Zato je enako vprašljivo, ali bo oblast tujce spustila v lastništvo Nove Ljubljanske banke konec leta 2017. Privatizacija NLB-ja je trenutno zastavljena tako, da je veliko vprašanje, ali bi nakup sploh koga zamikal, če pa se bo moral v banki bosti s slovensko državo. Lahko se zgodi, da bo SDH vse svoje moči, podobno kot v primeru Telekoma, usmeril v privatizacijo NLB-ja, ki je na koncu ne bo ali jo bo politika preprečila.

A še pred privatizacijo bo vroče vprašanje, kdo bo nasledil Janka Medjo? Očitno ga bodo morali odlikovati strokovnost, integriteta in poštenost - pa, bodimo realni, poslušnost lastniku. Izbran naj bi bil mednarodno. A nihče se ne čudi, če je prek mednarodnega razpisa na koncu izbran Slovenec, saj mora biti sprejemljiv za politiko, ne pa uganka. Sicer pa prihodnjega predsednika uprave čaka nehvaležna naloga - nadaljevanje sanacije banke, odprodaja slabih posojil na Balkanu. In če jih bo prodal z velikim diskontom, bosta politika ali SDH spet zahtevala njegovo zamenjavo?

V nocojšnji Tarči ob 20.00 analiza bančnega kadrovskega vrtiljaka. Kaj pomenita ekspresen odstop šefa uprave in menjava v nadzornem svetu NLB-ja? Kdo so novi stari obrazi na čelu banke, ki jo kar naprej rešujemo davkoplačevalci? Kakšni so politični interesi? Gosti voditeljice Jasmine Jamnik bodo Alenka Bratušek, Franci Križanič, Jožef Horvat, Goran Novković, Tanja Porčnik in Metod Dragonja.