Mnogim pa res ni mar, samo da pride naš možic dobrega srca, toplih želja, prijazne besede in spodbudnih dejanj. Prebudi nam našega otroka in temu je posvečen ves adventni čas. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Mnogim pa res ni mar, samo da pride naš možic dobrega srca, toplih želja, prijazne besede in spodbudnih dejanj. Prebudi nam našega otroka in temu je posvečen ves adventni čas. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

Tudi noč 5. decembra je posebej čarobna. V jutru na dan njegovega godu nas vsaka majhna pozornost razveseli, če le kaj najdemo na mizi ali v škornju.

Kdo pa pravzaprav je ta neznani mož, ki mu brez težav odpiramo vrata? Za nas je sveti, pa če verujemo ali ne, če smo kristjani, muslimani, Judje, budisti … ali sodobni ateisti.

Stari škof Nikolaj, po domače Miklavž iz Mire, nas ne moti, da je sveti in tudi ne, da prihaja iz Turčije in da je živel že na prehodu iz 3. v 4. stoletje. Udeležil se je celo koncila v Nikeji leta 325, ki ga je sklical cesar Konstantin, naklonjen krščanstvu. Tam je zelo odločno nastopil proti vsem arijskim herezijam, ki so dvomili o Kristusovemu božanstvu. Prav na tem koncilu so sprejeli nicejsko-carigrajsko veroizpoved, ki jo še danes molimo. Miklavževa družina, ki je bila premožna, naj bi se ukvarjala z ribištvom, zato je danes naš dobrotnik tudi zavetnik mornarjev in ribičev. Njemu so posvetili številne cerkve, med njimi tudi ljubljansko stolnico, saj je bila nekoč Ljubljanica plovna reka.

Ta preprosti mož, ki je delil svoje premoženje in dobrote revnim, se sreča v globini z našimi željami. Kljub temu da nismo zadovoljni nad nekaterimi družbenimi in političnimi možmi, ki ne spoštujejo zakonodaje in nam dajejo občutek, da je pri nas nekaj hudo narobe, pa se v številnih protestih, še zlasti organiziranih, težko prepoznamo. Številni dobrodelni koncerti so dokazali, da v sebi tako globoko hrepenimo pa pomoči drugemu. Radodarni smo bili vsem, ki so jih prizadele poplave, brezposelnost, zima brez kurjave. Skrito in dobro smo vrgli svoj mali dinar v zakladnico in nihče ga ni videl. Ob tem pa so se nam odprla nebesa in v sebi smo čutili zadovoljstvo. Dobri sveti Miklavž! S pogledom seže prek egoizma in s prijaznim pozdravom, topli nasmehom, minuto poslušanja napolni s samozavestjo mimoidočega, prijatelja in soseda. Pa naš dobri mož se še ni poslovil. Božiček, mali Bogec bo prižigal luči v življenje osamljenim, brezupnim. Drugi si boste nadeli obleko Dedka Mraza. Mnogim pa res ni mar, samo, da pride naš možic, dobrega srca, toplih želja, prijazne besede in spodbudnih dejanj. Prebudi nam našega otroka in temu je posvečen ves adventni čas!