Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 55 glasov Ocenite to novico!
Jovanka Broz
"Čeprav so posnetki in fotografije, ki so nam ostali kot zgodovinski spomin, lepi, skorajda kičasti, je njen zadnji, precej dolg del življenja, še vedno skrivnosten, predvsem pa, po človeški plati, vreden vsega obsojanja," piše Marta Razboršek. Foto: EPA
Jovanka Broz
Jovanko Broz bodo v soboto v Beogradu pokopali z vojaškimi častmi, ležala pa bo zraven svojega nekdanjega soproga. Foto: EPA
Marta Razboršek
Marta Razboršek za RTV Slovenija poroča iz Beograda. Foto: Daniela Vukušić

Dodaj v

Dostojanstveno slovo od Jovanke Broz

Kolumna RTV-jeve beograjske dopisnice Marte Razboršek
23. oktober 2013 ob 06:10
Beograd - MMC RTV SLO

Znani hrvaški novinar in pisec Miljenko Jergović je v svojem komentarju za Jutarnji list razmišljanje o Jovanki Broz, njenem domnevnem grehu in medijskem izživljanju, končal z besedami: "Bog ali naključje je hotelo, da Jovanka Broz umre prav 20. oktobra, na dan osvoboditve Beograda izpod fašizma. Tega epitafa ji nihče ne more odvzeti."

Jovanka Budisavljević Broz, rojena 7. decembra 1924 v Liki na Hrvaškem, je bila narodna junakinja. Ker je nosilka partizanske spomenice v 2. svetovni vojni, jo bodo v soboto v Beogradu pokopali z vojaškimi častmi. Z govorom se ji bo priklonil srbski premier Ivica Dačić, ki ji je pred štirimi leti, kot notranji minister, izročil potni list, ki ga sicer ni nikoli uporabila. Organizacijski odbor za pogreb vodi minister Rasim Ljajić, ki ji je leta 2005 prvi priskočil na pomoč, saj so se o vili na Užiški ulici, v kateri je živela, na široko razpisali mediji. Zlato kletko, v kateri je živela od Titove smrti, je leta močil dež. Do danes. V bolnišnici, urgenci kliničnega centra, so ji, preden je padla v globoko nezavest, ponudili, da vilo na Dedinjah zaradi nujne obnove začasno zapusti in se preseli v drug državni objekt. Ponudbo je menda zavrnila, v vsakem primeru je prišla prepozno.

Javno mnenje je Jovanki naklonjeno. Po medijskem poročanju, pa kakršno koli je že bilo - za mnoge šakalsko -, so se številni zamislili. Obiskovalci Hiše cvetja, kjer bo pokopana v neposredni bližini dolgoletnega moža in dosmrtnega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita, so enotni - tako je prav.

Junija in julija letos je srbski časnik Blic objavil življenjsko izpoved Jovanke Broz, izpod peresa Žarka Jokanovića. V domnevni izpovedi se je Jovanka spomnila selitve iz Belega dvora, ki ga je delila s pokojnim Titom. Samo dva meseca po njegovi smrti so jo namreč od tam prisilno izselili. V Jokanovićevih spominih med drugim pravi: "Nihče me ni poslušal, gledali so me kot smrdljiv sir, nihče me ni niti opazil. Za njih je bilo pomembno edino to, da ne prisostvujem popisu lastnine, da so tako lahko pokradli, kar se je pokrasti dalo. Sama sem vizualni tip, dobro sem si zapomnila, kaj vse je bilo v hiši. Dobro se spomnim vseh stvari, ki so mi jih ukradli."

In tudi: "Slovenec Sergej Krajger mi je ukazal, naj se izselim, drugi Slovenec, Ivan Dolničar, je junaško zaplenil moje obleke kot nekakšen vojni plen. Za vsem tem mučenjem in poniževanjem pa je stal tretji Slovenec, Stane Dolanc." Jovankine obleke so menda razparali, saj so iskali mikrofilme.

Kaj natanko se je dogajalo leta 1980, verjetno ne bomo vedeli nikoli. Dejstvo pa je, da je takratna Socialistična federativna republika Jugoslavija po teh dogodkih obstajala še desetletje. In da ni storila nič. No, v tem času, dva meseca po Titovi smrti, je sprejela t. i. zakon Lex Jovanka, po katerem je celotna lastnina Josipa Broza pripadla državi, nam, njegovim naslednikom. Jovanka pa je ostala brez vsega. Brez lastnine, brez osebnih dokumentov, pa tudi brez družinske pokojnine po pokojnem možu, saj so naši nekdanji skupni oblastniki trdili, da Tito ni nikoli prejemal plače. Dolgoletni Jovankin odvetnik Toma Fila trdi, da to ni res, saj je menda od plače Tito plačeval celo alimentacijo. Toma Fila, ki je v njenem zapuščinskem sporu najprej skupaj z očetom, pozneje pa sam vodil boj z državo, je po 20 letih ovrgel neustavni sklep nekdanje skupne države o nacionalizaciji Titove lastnine. Dokaz neustavnosti je Titov zakon v dveh točkah. Prva pravi, da nihče ne sme prejemati dragih daril, druga pa, da to ne velja zanj in da so tako pridobljeni predmeti njegova osebna lastnina. In Tito in Jovanka sta med drugim prejela po proizvod vsakega izdelka v nekdanji Jugoslaviji.

Volje, da bi Jovanka in drugi Titovi zakoniti nasledniki dejansko dedovali, ni bilo niti v času Miloševićevega režima niti po demokratičnih spremembah v Srbiji. Šele lani je bila obnovljena zapuščinska razprava. Letos pa odprt t. i. Titov sef, deponiran pri Narodni banki Jugoslavije, zdaj Srbije. V petek so Titovi nasledniki dobili spisek predmetov v sefu, Titove lastnine v njem menda ni bilo, bile pa so dragocenosti nekdanje kraljevske družine Karađorđevićev.

Čeprav so posnetki in fotografije, ki so nam ostali kot zgodovinski spomin, lepi, skorajda kičasti, saj nekdanjo prvo damo Jugoslavije predstavljajo na svetovnih popotovanjih s Titom, je njen zadnji, precej dolg del življenja, še vedno skrivnosten, predvsem pa, po človeški plati, vreden vsega obsojanja. Jovanka Broz ni bila lahka oseba, pravi Toma Fila, bila pa je borka - do zadnjega diha. Tudi s preostalimi Titovimi nasledniki je pretrgala vsakršne stike. Zakaj? Tako se je menda odločila. Titov vnuk Joška Broz se je spominja kot tople in prijazne, pravi, da ga je nekoč skupaj z dedom vzgajala. Vseeno je ni videl vse od Titove smrti. Jovanka Broz Tita ni videvala že tri leta pred njegovo smrtjo, čeprav sta si delila Karađorđevićev Beli dvor. Razen enkrat. Sodelavci so menda Tita prepričali, da je vohunka. Sama je v Jokanovićevih spominih domnevno trdila, da se ji je Tito odrekel zaradi ljubezni - da bi ji rešil življenje. Je vedela preveč? Je Jokanoviću ali komu drugemu res zaupala svojo življenjsko zgodbo? Se jo da kakor koli preveriti?

Toma Fila se spominja, da ji je na svojem domu, kamor je celo prihajala, predstavil ponudbo neke frankfurtske založniške hiše za objavo njene biografije. Pravi, da so ga le pet minut po njunem pogovoru poklicali iz Udbe in se pozanimali, ali misli resno. "Nisem mislil resno, nisem bil nor, to bi še mene takrat stalo glave," pravi. Predlagal pa ji je, da svoje spomine zaupa kateremu izmed svojih sorodnikov. Ali je to storila, bomo morda še izvedeli.

Če so Jovanko že pozabile vse države, v katerih je živela, po SFRJ še ZRJ, pa Državna skupnost Srbije in Črne gore in nazadnje še Srbija, se želijo od nje vsaj zdaj v Beogradu posloviti dostojanstveno. Grobnice si s Titom ne bo delila, saj je nagrobna plošča pretežka in bi morali za to celo odstraniti streho. Bo pa svoj zadnji počitek našla blizu. Del odgovornosti za pogrebne slovesnosti je prevzelo srbsko zunanje ministrstvo, saj srbske oblasti pričakujejo, da se bodo od Jovanke Broz poslovili tudi ali pa vsaj predstavniki vseh drugih nekdanjih republik Jugoslavije. In se tako poklonili skupni zgodovini. Če ne bo tako, pa se ne bojijo, da tega ne bodo storili nekateri prebivalci zdajšnjih držav. Zato bo v soboto po uradni pogrebni slovesnosti ob novem grobu v Hiši cvetja organiziran mimohod.

Marta Razboršek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
samba
# 23.10.2013 ob 06:51
Tudi do mrtvih nekateri nimate nobenega spoštovanja.
Narod ki nima zgodovine tudi prihodnosti ne bo imel.
Pustite žensko v miru počivati.Kar je bilo je bilo rajši glejmo na boljši jutri.
G. Möderndorfer pravi: Vse bo še dobro!
mc007
# 23.10.2013 ob 07:55
Umrla je Jovanka. Ob njenem imenu nimam nobenih posebnih čustev, razen to, da je umrl človek. Pravzaprav je nisem videl, bil sem še premlad, da bi razumel, kaj pomeni Titova smrt in kaj je ona počela v zakonu s Titom. Govorice so bile, da je marsikatero stvar zahtevala ona. Da je bila živ hudič. Ja, če je bila ali ne, ne bomo verjetno nikoli zvedeli, kar je seveda škoda. Pa naj počiva v miru. Glede Dedinj pa le to, da sem bil tam že dvakrat (zaradi izletov v Beograd) in vedno sem srečal kolone avtobusov iz Slovenije. Pomeni, da če je nekdo tukaj nesramen pri vpisih, je le-ta v manjšini.
xyxy
# 23.10.2013 ob 07:06
Ja, ja kje so tisti lepi časi ..... naj ji bo zemlja lažja, kot ji je bilo v obdobju tranzicije in kapitalizma!
espero
# 23.10.2013 ob 07:14
Čestitam srbom da so doumeli veličino Jovanke Broz in da bo pogreb kot se šika. To si vsi mi tudi zaslužimo , namreč to , da je bila Jovanka del naše novejše zgodovine in kot vidite zelo povezana z Slovenci - v dobrem in slabem.!
braun
# 23.10.2013 ob 07:35
Ex YU in vse postsocialistične YU tvorbe, vključno s tranzicijsko Slovenijo so nehumane. Primer J.Broz dokazuje kako hinavščina lepi in davi družbo.

Tudi sedanja vlada, kot predstavnik slovenske tranzicijske politike, s svojim zakonom o nepremičninah dokazuje kako malo ji je mar za človeško dostojanstvo. Bistvo svojega vladanja in tega spornega zakona je v izžemanju tistih z najnižjimi dohodki, upokojencev, delavcev, kmetov, obrtnikov, gospodarstva. Kar vodi v obubožanje in uničenje Slovenije.

Primer J.Broz je še kako poučen. Članek ga pošteno predstavlja zato se zamislimo. Stvari nas še kako zadevajo.
ma_ri_bor
# 23.10.2013 ob 08:37
Ker je nosilka partizanske spomenice v 2. svetovni vojni, jo bodo v soboto v Beogradu pokopali z vojaškimi častmi.
O tem naj razmislijo tisti, ki so se spraševali, ali se je srbom zmešalo, ko so izenačili status pripadnikov jugoslovanske vojske v domovini (četnikov) s partizani. Srbi so državotvoren narod.

In to je tudi razlog, da bo pokopana z vojaškimi častmi, ne to, da je bila žena diktatorja. Dojeli so, da zmaga ali poraz v revoluciji ni predmet delitve.
BorM
# 23.10.2013 ob 08:41
Ja, ona se je rodila na "oni" dan. Moj nono pa je s premnogimi Primorci, torej Slovenci aktivno OSVOBAJAL Beograd. In ko se je vrnil domov (po letih stradanja, streljanja in bogtigavedi še česa), ga je doma pričakala kopica srbskih državnih uslužbencev z besedami: Mi smo vas oslobodili...

Espero: kaj so dojeli Srbi, vidimo s tem kak odnos so imeli do nje zadnjih trideset let...
cirkus se nadaljuje.

Kakorkoli, omenjeni gospe želim miren počitek.
severnik
# 23.10.2013 ob 08:33
Kaj je že storila tale Jovanka tako pomebnega razen tega da je bila poročena z JBT?

Kaj pa je tako dobrega naredila Urška Bačovnik? Ne bluzi. Pač je bila prva dama.
Modrijan6
# 23.10.2013 ob 08:59
Opažam, da MMC briše komentarje......, in to očitno zato, ker sem se pohvalno izrazil o cenjeni dami Jovanki Broz in bil kritičen do komentatorja, ki se piše Malkovich(v resnici to ni moški, iz profila je razvidno, da gre gre za žensko).........o brisanju komentarjev pa bo očitno potrebno napisati blog in o tem javno razpravljati.....,živimo v demokratičnih časih in moramo biti sposobni prenesti tudi kakšno kritiko na svoj ali na tuj račun..... Kritika pa je vedno zdrava, če je le dovolj utemljena, in moja kritika je bila utemljena, zato je očitno tudi bila brisana.
svabo
# 23.10.2013 ob 10:57
vojnaslo91
Stane Dolanc je bil surov komunist....Kaj si hotel povedat? Je morda sam mučil ljudi,kot napr. to počnejo Amerikanci v Abu Graibu oz. v Gauntanamu? Je Dolanc morda organiziral zasedo nad kakšnim civilistom kot je to storil Janša? Pa bi lahko našteval do jutri. Ti "komunisti" so zate kot strah. Znotraj je votel, okoli ga pa nič ni. Nekako se tvoja matematika ne izzide. Na vsak način poskušaš celo povojno obdobje kriminalizirat. Vendar se ta tvoja matematika nekako ne izide. Gospodje oz. tovariši, ki jih omenjaš so stvari vodili veliko bolj inteligentno, kot to počne danes moderni svet. Morda je pa čas, da se vpršaš zakaj večina ljudi, ki smo živeli v 80 letih prejšnega stoletja v takratni Sloveniji na tiste čase gledamo drugače kot ti. Ko živiš v času, ko že misliš, da te več nič ne more presenetit....pa si spet presenečen je pač potrebno razumet, da je bila v 80 letih kriza, ki pa je imela izhod iz tunela, tole danes pa je katastrofa...in gre še na slabše. Zato pamet v roke, počasi pokoplji "tvoje" komuniste tja kamor sodijo v zgodovino in začni raje spreminjati današnji svet!
von Rhein
# 23.10.2013 ob 09:38
Modrijan6...komentarje brišejo administratorji po svojem okusu.Nekateri pad tudi napišejo svojega.Če vse skupaj gobje pogledaš hitro ugotoviš pri katerih vsebinah se to pojavlja.
pravica33
# 23.10.2013 ob 13:48
tisti rek tito je krao ali je i dao, ovi kradu a nista ne dadu.še zmeraj drži
skoz več jih je enakga mnenja ja v jugi je blo marsikaj narobe sam to kar se danes dogaja je pa juga bla majka
Wolfi
# 23.10.2013 ob 11:28
In tudi: "Slovenec Sergej Krajger mi je ukazal, naj se izselim, drugi Slovenec, Ivan Dolničar, je junaško zaplenil moje obleke kot nekakšen vojni plen. Za vsem tem mučenjem in poniževanjem pa je stal tretji Slovenec, Stane Dolanc." Jovankine obleke so menda razparali, saj so iskali mikrofilme.

...ze tajrat so bili najhujsi komunajzarji in lopovi Slovenci...in nekateri so se ponosni na te tipe, na kardelja, Dolanca in co.!
komsomolec
# 23.10.2013 ob 08:33
Večna slava tov. Jovanki Broz, kraljici jugoslovanskih src!
dusan21
# 23.10.2013 ob 17:32
Jovanka Broz bi lahko dobila družinsko pokojnino. To pa je tudi vse.Vse ostalo premoženje pa je last vseh bivših republik SFRJ - tudi Slovenije.
Vse kar je Tito prejel na državniških obiskih v tujini - in to ni ravno premoženje majhne vrednosti je last vseh naslednic - novonastalih držav.
Ne vem, kako si je ahko neka fizična oseba, pa tudi če je to vdova bivšega predsednika bivše države predstavljala, da so prejeta darila v tujini kar njena last. Prav tako velja za vse nepremičnine. Ja kaj za vraga pa je Jovanka kupila in dejansko plačala. Nič.
Modrijan6
# 23.10.2013 ob 10:43
Gospe novinarki Marti Razboršek, hvala za izvrstno kolumno o Jovanki Broz in moje čestitke, moje občudovanje, ste odlično novinarsko pero in tudi sicer ena boljši RTV dopisnic, redno spremljam vaše delo, le tako naprej......
PONOS
# 23.10.2013 ob 08:50
Zato je srbska gesta nad standardom,je zgodovinsko pravična in odločitev za pokop zraven Tita poštena, kajti čas je in bo pokazal in dokazal proti čem so se takratni ljudje borili.Borili so se proti plenjenju,izkoriščanju,poniževanju,be
di ,lakoti,kraji,korupciji in revščini.
atal
# 23.10.2013 ob 07:51
Jovanka je res bila dostojanstvena dama, prava borka, verjetno pa prestroga žena kar ji je tudi uničilo dostojno življenje skupaj s pomočjo režima in sistema, ki tudi sam po sebi ni funkcioniral, skratka naj počiva v miru.
kozorog1973
# 23.10.2013 ob 12:25
ni kaj licemerstvo v vsej širini, podobno kot pri nas sloevncljih. Ko je kak umetnik, znanstvenik še živ ga niti poduhal ne bomo, ko pa umre, pa začno z vso ihto en bolj kot drugi hvaliti ga, delati take ali drugačen spomenike itd. mrš pa taka mentaliteta, saj ni čudno potem da mladi čedalje bolj bežijo v tujino.
PONOS
# 23.10.2013 ob 08:44
Men je zanimiv slovenski paradoks in zgodovinski fenomen.Kjer kvizlingi slavijo svoje žrtve.In pljuvajo zmagovalce in zmagovalca ki jim je dal to državo.
Čisto zgodovinsko je to fenomen tudi globalno gledano.V Franciji je to epojmljivo da bi se kvizlingioglašali ,Norveška ali Rusija kjer je bil morilec Stalin.Ali ZDA kjer je Truman pokončal Japonce brez veze ali v Angliji Churchill imperialist...Vsi imajo zmagovalca in ga častijo.Mi pa sami sebe pljuvamo-neverjetno.TITO vsa čast je zmagovalec druge svetovne vojne in borec za pravični svet ter prvi ki je rekel Stalinu ne leta 1948 .
Največja napaka ljudi današnjega časa je da primerjajo današnje človeške norme z normam iz 1939-1945.To je absurd.Toje tako kot bi primerjali sežiganje čarovnic in plenjenje,osvajanje v srednjem veku z današnjo demokracijo.
yetti
# 24.10.2013 ob 10:42
NIKOLI - a Dolanc pa Perkovič te motijo - kaj pa vsi ameriški, izraelski, britanski premierji, ki so pobili na desettisoče civilistov po svet pa te ne motijo - a ne? (nikoli podrepnik press)
zemljemerec
# 24.10.2013 ob 07:39
če Jovanka ni bila upravičena do borčevske penzije...ko je bila prisotna na vseh frontah, potem ne vem, zakaj jo prejemajo že 60 let nekatere slovenske osebe, ki so bile samo na eni fronti ali pa še tisto ne...
veleje
# 23.10.2013 ob 11:50
komsomolec
# 23.10.2013 ob 08:48
Prijavi neprimerno vsebino
Jugoslavija in svet bosta zopet zbrana v beogradu. Jovanka je še v smrti dostojanstvena in spoštovana. Titov ugled je neuničljiv.
--------------------
seveda..tko bo
a zato so ji tvoji tam dol..pokradli vse,spraznili sefe,zaprli v bedno vilo,prpovedali izhode,zaprli gretje,skenslali pokojnino..itd..bravo za tak ugled nje in njenga jožeka...
entip1
# 23.10.2013 ob 10:25
Bravo, slovenceljni Dolničar, Krajger, Dolanc, lepo ste se izkazali. Kar sram me je zaradi vas, takih gnusobnih tipov.
vladimirrtvslo
# 23.10.2013 ob 09:00
Slava Jovanki Broz, ki je morala po smrti moža Josipa Broza Tita in "smrti" nekdanje skupne države Jugoslavije, doživeti toliko ponižanja in človeške bede. Pa je vseeno ohranila svojo mero dostojanstva. Sedaj bosta Jovanka in Tito za vedno ostala skupaj, tudi po zaslugi modrega ravnanja državnega vodstva Srbije!
Olympic1
# 24.10.2013 ob 15:39
Nikakor mi ne gre v račun, kako so slovenski komunisti sedaj tako hvaležni tej ženski, če pa so jo izolirali in strpali v nekakšen hišni pripor "njihovi" ljudje ??
pfc
# 23.10.2013 ob 18:41
Nacionalisti umolknite.Ko je bila SFRJ smo živeli življenje dostojno človeka in delavca.Pogreb Maršalove vdove bo v družinskem krogu.Ne glede na to-se bo zbralo kar nekaj nas iz vse JUGOSLAVIJE,ki se bomo priklonili nad grobom tovarišice Jovanke in Maršala Tita.
veleje
# 23.10.2013 ob 11:30
espero
# 23.10.2013 ob 07:14
Prijavi neprimerno vsebino
Čestitam srbom da so doumeli veličino Jovanke Broz in da bo pogreb kot se šika. To si vsi mi tudi zaslužimo , namreč to , da je bila Jovanka del naše novejše zgodovine in kot vidite zelo povezana z Slovenci - v dobrem in slabem.!
-------------
iz kerga planeta si pa ti??..se pravi jim čestitaš,ker so ji ukinili penzijo,zaprli v hišni pripor,zaprli ogrevanje,pokradli titove stvari..itd itd itd...na koncu pa pokopali z nekim pompom??.ni kej,lepo so doumeli vse to..
PONOS
# 23.10.2013 ob 08:46
Pa nisem komunist le realist.
amigo
# 23.10.2013 ob 08:38
Ja čas bo pokazal da smo živeli pod Titom v sanjski deželi...
Precej se jih je po zaslugi Tita preselilo v krtovo deželo. Hvala Tito!
yetti
# 25.10.2013 ob 21:28
Luknje po Sloveniji so polne zaradi prednikov takih kot si ti (nedolžne izjeme katere so se našle zraven pa tako nastradajo v vsaki vojni)!
espero
# 23.10.2013 ob 19:01
veleje@ mislim da si narobe razumel. V glavnem se kar strinjava, tudi to kar si napisal je vse res.
komsomolec
# 23.10.2013 ob 08:48
Jugoslavija in svet bosta zopet zbrana v beogradu. Jovanka je še v smrti dostojanstvena in spoštovana. Titov ugled je neuničljiv.
Anar Hija
# 23.10.2013 ob 06:17
Joe dihaj,..saj bo.... tovarišica Jovanka, počivaj v miru.
nikoli
# 23.10.2013 ob 18:49
@svabo:
# 23.10.2013 ob 10:57
Prijavi neprimerno vsebino
vojnaslo91
Stane Dolanc je bil surov komunist....Kaj si hotel povedat? Je morda sam mučil ljudi,kot napr. to počnejo Amerikanci v Abu Graibu oz. v Gauntanamu? Je Dolanc morda organiziral zasedo nad kakšnim civilistom kot je to storil Janša? Pa bi lahko našteval do jutri. Ti "komunisti" so zate kot strah. Znotraj je votel, okoli ga pa nič ni. Nekako se tvoja matematika ne izzide. Na vsak način poskušaš celo povojno obdobje kriminalizirat. Vendar se ta tvoja matematika nekako ne izide. Gospodje oz. tovariši, ki jih omenjaš so stvari vodili veliko bolj inteligentno, kot to počne danes moderni svet. Morda je pa čas, da se vpršaš zakaj večina ljudi, ki smo živeli v 80 letih prejšnega stoletja v takratni Sloveniji na tiste čase gledamo drugače kot ti. Ko živiš v času, ko že misliš, da te več nič ne more presenetit....pa si spet presenečen je pač potrebno razumet, da je bila v 80 letih kriza, ki pa je imela izhod iz tunela, tole danes pa je katastrofa...in gre še na slabše. Zato pamet v roke, počasi pokoplji "tvoje" komuniste tja kamor sodijo v zgodovino in začni raje spreminjati današnji svet!


Daj, pojdi v otroški vrtec kamor spadaš. Stane Dolanc počel vse to, kar si napisal, le da so bile dimenzije take, kot si jih je Juga lahko privoščila. Kot policijski minister je dal organizirati ugrabitve Jugi neljubih ljudi v tujini, uboje takih ljudi v tujini in še kaj. Si kaj poslušal v zadnjem času o hrvaškem Perkoviću? To je bil en tak seodelavec Velikega Gobarja. Sicer pa je bil, dokler mu jekoristilo, tudi član Hitlerjungeda. Ne misli, da si je to kdo izmislil; Stane Dolanc nikakor ne bi mogel maturirati leta '44 v Grazu, če ne bi bil član Hitlerjevega "Skoja" Hitlerjungeda.

In ne bluzi o krizi, ki je da je ne vem kako hujša kot v osemdesetih. Je natanko taka in obe so povzročili so isti ljudje, učenci hohštaplerje iz Kumrovca. Razlika je samo v tem, da danes o krizi lahko govorimio sviobodno, takrat pa smo smeli samo poslušati pravljice po uradnih medijih. Seveda bi mnogi še danes radi, da bi bilo natanko tako.
john q
# 23.10.2013 ob 17:40
zanimivo je to, da danes slovenci obsojajo tita kot cloveka, ki je moril nedolzne ljudi...medtem se na drugi strani atlantika nahaja clovek, ki to danes dela in zato dobi se nobelovo nagrado za mir...in 95% slovencev ploska ameriskemu predsedniku obami.

torej naj mi zdaj teh 95% slovencev razlozi razliko med titom in obamo!?
Joe Malkovich
# 23.10.2013 ob 08:41
Dajmo povedat po resnici. Jovanko je Tito odrezal zato, ker je imel druge ženske. In ni v ozadju nobenih zgodbih o njenih intrigah. Znebil se je je enako kot vseh svojih političnih nasprotnikov, le da veliko od njih na še mnogo hujši način.
nikoli
# 25.10.2013 ob 07:50
@Jetti:
1. Brigaj se prvo zase in potem za druge.
2. Titovih žrtev je bilo tudi na deset če ne sto tisoče. Vse liknje po severnem delu slovenije so jih polne.
vojnaslo91
# 23.10.2013 ob 10:47
entip1 # 23.10.2013 ob 10:25

Kaj zdaj čez Dolanca???? Dalanc je bil ta'prav komunist, tak surov komunist...

+++++++++++++++++
Stane Dolanc (November 16, 1925 – December 13, 1999) was a Yugoslav communist politician from Slovenia, one of president Josip Broz Tito's closest collaborators and one of the most influential people in Yugoslav federal politics in the 1970s and 1980s.
++++++++++
http://www.rtvslo.si/svet/pirjevec-zanika-trditve-jovanke-broz-da-je-bil-stane-dolanc-nemski-vohun/303509
vojnaslo91
# 23.10.2013 ob 10:41
rdeči baron # 23.10.2013 ob 10:08

Iz slovenije..ovaj ..putuje..5 avftobusa plakajućih..
-----------------------------------------
smrk, smrk, smrk...
rdeči baron
# 23.10.2013 ob 10:08
Iz slovenije..ovaj ..putuje..5 avftobusa plakajućih..
nikhrast
# 23.10.2013 ob 16:08
Po komentarjih, neverjetno da so nekateri res tako trapasti da še vedno poveličujejo prejšni totalitaristični sistem.
mooodeeel
# 23.10.2013 ob 08:50
Mislim kaksen naslov, dostojanstveno slovo. Ne pozabimo, da je imela tudi ona prste vmes pri vseh zlocinih za katere je odgovoren njen takratnji moz. Tudi ona nosi del odgovornosti, saj je definitivno vedela za veliko necednosti! Dajte MMC nehati ze enkrat povelicevati te zlocince in zganjati jugonostalgiko nad bivsim sistemom, ki je terjal toliko in toliko nedolznih zrtev in nas zatiral 4 desetletja! Prosim vas! In da nebi kdo dobil slucajno kaksne ideje za poimenovanje kaksne ulice po Jovanki.....
amigo
# 23.10.2013 ob 07:36
Tako je pač delal z ljudmi tovariš Tito. Jovanko je odvrgel kot staro krpo, kot pred njo recimo Herto Haas mariborčanko in še številne druge. Te so vsaj ostale žive, mnoge druge je uzela magla. Čudi me pa da Slovenci še vedno občudujejo tovariša Tita in so mu v Ljubljani namenili celo ulico.
nikoli
# 23.10.2013 ob 06:24
Se opravičujem, vendar moram vprašati. Kaj je že storila tale Jovanka tako pomebnega razen tega da je bila poročena z JBT?
Marta Razboršek
link
Lepe vasi lepo gorijo ...
39
13. maj 2015 ob 16:52 Veliko je kriznih žarišč, veliko vojn, veliko naravnih katastrof. Nekatera prav blizu nas. Vse smrdijo. Tudi naše, bližnje, znane. O dogodkih v Kumanovu je bilo rečeno vse – in nič.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo