Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO
Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO

In kordone modrih angelov nad ljudi, ki so prišli na sejo, odprto za javnost, pošiljajo kar mestni svetniki. Da, tisti brezmadežni politiki, ki so pod Kanglerjevim patronatom Maribor spravili domala na 'kant' in ga zavili v mrežo korupcije. Zdaj pa ob topotu policijskih škornjev sporočajo, da so oni še vedno oblast.

Ja, ta pa je v tej državi postala fantastično samoumevna. Čeprav je premierju Janši vlada začela razpadati po poročilu protikorupcijske komisije, je po odhodu Virantove liste in ob hrupu, ki ga je povzročila vrnitev Marjana Podobnika na južno mejo ob pripravi arbitražnega memoranduma, s strankarskimi kadri še utrdil vladajoče linije. In so prevzeli še pravosodje, javno upravo in finance. Istočasno leva opozicija, nesposobna dogovora, tava med Lukšičevim maničnim jezdenjem Pahorjevega vala in obtolčenimi pozitivci zamrznjenega župana, ki prodajajo idejo: ker imamo slabe rejtinge, menjamo projektno vlado za predčasne volitve. A te so v parlamentarnem mandatu še ob vseh poslancih, ki lažejo, goljufajo ali prepisujejo, vse bolj edina mogoča demokratično higienska izbira.

Čeprav je zdaj že postalo tudi nepreklicno res, da so se na družbeni upor, ki ga povezuje predvsem nezadovoljstvo, ne pa še sposobnost artikuliranja alternativ, že namontirali podaljški političnih struktur. In bi volitve težko prinesle učinek nujnega čistilnega servisa. Pod zastavo iskanja novih rešitev so se nagnetli tudi takšni, ki v imenu novih generacij, obsojenih na nasilje tržnega neoliberalizma, ne morejo govoriti. Takšni, ki držijo državo v preteklosti, na relaciji naši - vaši, levi - desni, ker bi zmaga prihodnosti pokazala, da so - gotovi.

Verjetno je v njihovem imenu tudi zato policija danes pred veselim dnevom kulture 8. februarja, ko se bodo v Ljubljani srečali vstajniški zombiji in republikanski zboristi, poslala ulici iz Maribora pozdrave kar - s pendreki.