Delovanje državnega zbora v zadnjem letu so vsekakor v veliki meri določile predčasne volitve, od katerih je minilo dobro leto dni. Foto: BoBo
Delovanje državnega zbora v zadnjem letu so vsekakor v veliki meri določile predčasne volitve, od katerih je minilo dobro leto dni. Foto: BoBo
false
Tomaž Celestina Foto: MMC RTV SLO

Delovanje državnega zbora v zadnjem letu so vsekakor večinoma določile predčasne volitve, od katerih je minilo dobro leto dni. V parlamentu imamo namreč največjo poslansko skupino doslej, to je Stranka modernega centra, in velikost te stranke je vsekakor prinesla tudi kar nekaj drugačnega političnega delovanja.

Delovanje parlamenta v zadnjem letu lahko označimo s številko 62. Toliko poslank in poslancev je namreč podprlo zakon o fiskalnem pravilu. Gre za dosežek, ki je z ustavno večino povezal koalicijo in opozicijo, dosežek, o katerem so zadnje vlade lahko le sanjale, in dosežek, ki kaže, da so volitve pred enim letom vendarle prinesle nekaj premikov v delovanju slovenske politike. Res je, vladi Mira Cerarja še vedno zlahka očitamo počasno delo, precej nerodno roko, ko je šlo za nekatere kadrovske odločitve, in prevečkrat uporabljeno besedno zvezo "najprej bomo premislili". Ampak dogajanje v državnem zboru vseeno kaže drugačno podobo. Poslanska skupina SMC je tako velika, da si zlahka privošči seganje na vse strani parlamentarnega spektra, in njene odločitve so vsekakor zanimive.

Levo in desno
S pomočjo SMC je tako parlamentarno pot preživel zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je pripravila Združena levica, na drugi strani so podprli zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je pripravila Nova Slovenija. Stranke s tako širokimi stališči v slovenskem parlamentu ni, v takšnih in drugačnih navezah pa se doslej ni znašla le vedno bolj osamljena SDS. SMC s svojo velikostjo v sprejemanje odločitev, ki so doslej čakale na pogumnejše vlade, sili tudi koalicijske partnerje, pa omenimo zgolj strategijo za upravljanje državnega premoženja in uvedbo davčnih blagajn.

Nevarnost, ki se je mora SMC dobro zavedati, pa je ob tem, da ne bodo prehitro začeli delovati kot tipična "stranka", torej preveč v okviru razmerij naši-vaši, tudi nadaljnje luščenje poslanske skupine. Vrata so se z Bojanom Dobovškom vsekakor odprla, je pa res, da politični pragmatizem morebitne osamosvojitvene težnje hitro zatre. Politični pragmatizem pa bo morala sama SMC pokazati pri želji, kako dolgo vladati oziroma kako ustreči zahtevam koalicijskega partnerja DeSUS-a, saj napovedi odhoda te stranke iz vlade po navadi prinesejo tudi predčasne volitve. In Karl Erjavec je za zdaj miren.