Donald Trump je računal, da se bo zlahka prebil med vodilne republikanske kandidate za predsedniško nominacijo, a po izpadu proti Mehičanom je politično mrtev. Foto: Reuters
Donald Trump je računal, da se bo zlahka prebil med vodilne republikanske kandidate za predsedniško nominacijo, a po izpadu proti Mehičanom je politično mrtev. Foto: Reuters
Donald Trump
A Trumpov izpad, za katerega se (ne)presenetljivo ni znal opravičiti, meče senco tudi na preostale republikanske kandidate, saj je celo z Mehičanko poročeni Jeb Bush potreboval dva tedna, da se je distanciral od strankarskega kolega. Foto: Reuters
Donald Trump pinata
Prav po Trumpovo je priložnost za zaslužek pograbil mehiški obrtnik Dalton Ramirez, ki je izdeluje "pinate", ki so nepogrešljive na vseh pravih mehiških zabavah. Kaj je slajšega za Mehičane kot s palicami razbiti papirmaše, v katerem se skrivajo sladkarije. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump
Donald Trump je predsedniško kandidaturo oznanil v svojem newyorškem Trump Towerju. Na dogodku seveda ni manjkala niti žena Melania (rojena leta 1970 v Sevnici kot Melanija Knavs), pri čemer pa v uradnem biltenu ni bilo navedeno, da je bila žena rojena zunaj ZDA. Foto: Reuters
Edvard Žitnik je od leta 2011 dopisnik RTV Slovenija v ZDA in je nastanjen v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO

Oboje je že na prvi pogled milo rečeno bizarno, v primerjavi z rekorderji, ki se na četrtega julija, torej na državni praznik, bašejo s hrenovkami, pa Donald Trump govori!

Lahko rečete nečimrnost dopisnika nacionalke, ki ima privilegij, da mu ni treba pokriti čisto vsake stvari, ki v domovini dviguje ratinge gledanosti. Morda pa to lahko razumete tudi kot moj skromni prispevek k slovenski demistifikaciji človeka, ki bi bil brez medijev zgolj in samo eden izmed dolgočasnih ameriških milijonarjev.

Nemalo Slovencev v mednarodni družbi najbrž še vedno rado pove, da je Trump poročen s Slovenko. V frizerskem salonu gospe v priložnostnem branju morda še vedno s prstom ponosno pokažejo na našo tamlado s perfektnim nasmehom in vsem drugim perfektnim, kar spada v Trumpovo družbo. A hkrati ne vedo ali pa morda celo nočejo vedeti, kako nepomemben je podatek o Sloveniji za Trumpa, in ne le zanj!

Da, vsi smo slišali "There is no such thing as bad publicity!", a verjemite, zaradi ebole si v Liberiji najbrž ne morejo obetati navala tujih turistov. Po tem, kakšne klati naš zet po Ameriki, bodimo veseli, da je človek ob objavi svoje predsedniške kandidature izpustil eksotično podalpsko deželico južno od Schwarzeneggerjeve domovine.

Sicer mi je žal, da nisem bil povabljen na razglasitev v eno od njegovih črnih stolpnic na Columbus Circlu na 60. ulici. Vsak udeleženec je dobil 50 dolarjev; a ne gre za to, mislim, da bi si kot dopisnik nacionalke iz domovine bodoče prve dame ZDA zaslužil vabilo! In kljub pridušanju v prvem odstavku priznam, skoraj gotovo bi poročal o dogodku; Trump ne bi bil Trump, če ne bi poskrbel za škandal in prav to se je zgodilo!

Še danes ni popolnoma jasno, ali je šlo za Trumpov besedni spodrsljaj v govorniški vznesenosti (osebno dvomim!) ali pa za zavestno provokacijo, za katero je vedel, da mu bo utrla pot na naslovnice tokrat ne le rumenega tiska. Njegove besede, da Mehika pošilja v ZDA preprodajalce mamil, kriminalce in posiljevalce … včasih pa tudi kakšnega dobrega človeka, so bile nekaj, česar na razglasitvi predsedniške kandidature preprosto ne bi smeli slišati, ne glede na politični predznak …

Američani so vajeni, da iz Trumpovih ust prileti marsikaj; njegovi narcisizem, širokoustenje, nepredvidljivost, bizarnost itd. so tako brezmejni, da bi mu moral ameriški rumeni tisk postaviti spomenik. Znameniti televizijski komik Jon Stewart in pomemben javnomnenjski voditelj, ki se sicer poslavlja, je dejal, da si zadnje tedne svojega šova ne bi mogel niti v sanjah želeti božjega daru, kot je Trumpova kandidatura.

Žalitev milijonov ljudi, ki prihajajo iz Mehike v Združene države Amerike s trebuhom za kruhom, načelno čisto nič drugače kot nekoč naši evropski predniki, je seveda nemudoma prerasla mejo običajnega Trumpovega burkaštva. Televizija Univision, ki velja za latinsko različico ameriške CNN, je odpovedala prenos Miss USA in sodelovanje z vsemi organizacijami, kjer sodeluje Trump, enako so storile nekatere ameriške televizijske mreže.

Trumpovi milijoni zaradi tega ne bodo usodno skopneli, stavim pa, da tudi njegov zakon zaradi tega ne bo trpel. A četudi je imel Trump zgolj teoretično možnost, da svojo poslovno kariero nadgradi s politično, kar si brez dvoma želi, zdaj so njegove politične ambicije dokončno pokopane. Njegovih skritih sanj, da bo nekoč ugleden in spoštovan voditelj, in ne le bogat gradbeni baron, iz katerega se dela norca vsa Amerika, je konec.

Trumpu, selfmademanu, naslednji dan seveda ni padlo na kraj pameti, da bi se po ameriško opravičil, priznal napake, se posul s pepelom, latinsko skupnost prosil odpuščanja … Ne, Trump je vsakič znova, ko je stopil pred kamere, v bistvu ponovil, kar je že povedal, kajti Trump ima vedno prav! In pripadnike latinske skupnosti samo še bolj užalil …

Drugi republikanski kandidati so se zavili v pomenljiv molk, ki je samo potrjeval njihovo silno zadrego. Več kot štirinajst dni je moralo preteči, da se je oglasil Jeb Bush in za njim previdno vsi drugi, ki se poskušajo nekako distancirati od Trumpa. Kritiki opozarjajao: prepozno, premalo, premlačno!

Številni Američani, večinoma tradicionalni republikanski volivci, sicer odkrito delijo Trumpovo mnenje. Njegova priljubljenost je po objavi kandidature odskočila in ne bo presenečenje, da mu bo uspelo izboriti si mesto med deseterico republikanskih kandidatov, ki se bodo soočili pred televizijskimi kamerami.

Če se mu uspe prebiti na televizijsko soočenje, bo s svojo nestrpnostjo, poenostavljanjem, neizprosnostjo ... protikandidate v republikanski stranki zagotovo primoral k radikalnejšim stališčem, ne le do priseljencev iz Južne Amerike.

Republikanski volilni strategi svarijo pred skušnjavo Trumpovega populizma: ameriških predsedniških volitev preprosto ni mogoče dobiti brez glasov, po Trumpu, preprodajalcev mamil, kriminalcev in posiljevalcev iz Mehike ter njihovih potomcev in sorodnikov.

Trumpovo rohnenje ob objavi predsedniške kandidature se utegne izkazati za veliko usodnejše, kot si je gradbeni baron zamislil. Najbolj črnogledi opozarjajo: Trump je morda odločil celo predsedniške volitve.