Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Marko Radmilovič
Širša javnost si jih predstavlja kot like iz priljubljene nanizanke Teorija velikega poka, a na shodu smo videli, da gre za ljudi iz mesa in krvi. In predvsem iz možganov, kar je za stanje današnjega trenutka precej nenavadno. Foto: Anže Vrabl

Einstein na plaži

Tedenska glosa Vala 202
25. april 2017 ob 17:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pretekle dni je bila v ospredju znanost. Po vsem svetu so potekali shodi v podporo znanosti, na katerih so znanstveniki opozarjali na krčenje proračunov, ki so namenjeni za raziskave; prav tako pa so opozarjali tudi na vse večjo prisotnost alternativnih dejstev v javnem diskurzu. Zato danes o znanstvenikih.

Shod je po vsem svetu potekal prejšnjo soboto, le v Sloveniji sredi tedna. Najbrž sočasno z nami tudi v Izraelu, a o tem nimamo zanesljivih podatkov. Jasno je namreč, da so v soboto pri nas trgovine odprte, znanost pa zaprta.

A ne datum izvedbe, zanimivejša je bila na shodu udeležba. Ob znanstvenikih so se ga udeležila tudi nekatera vidna imena iz politike. Predsednik državnega zbora, recimo. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport pa je poslala sporočilo, da protest podpira. Ker je pri nas javno financiranje znanosti med letoma 2011 in 2015 precej upadlo, je ministrica obljubila, da se bo povečalo. Shod pa podpira, ker je tudi sama znanstvenica.

Pri vsej stvari je nekaj zelo zanimivega – proti komu ali čemu lahko protestiraš, če te vlada podpira? Če grejo na ulice intelektualno manj izraziti poklici, recimo kovinarji, vozniki in podobno, predstavnikom vlade ne pride na misel, da bi se shoda udeležili – pri znanstvenikih pa so ocenili, da se ga lahko. Ter s tem v eni potezi pokvarili shod oziroma protest. Metoda, s katero politiki z udeležbo na shodih proti njim samim otopijo smisel in namen shoda, niti ni tako nova, kot bi si človek mislil. Leta 1968 je tedanji jugoslovanski maršal, menda kot edini evropski voditelj, podprl stavkajoče študente, ki so, vsaj v prenesenem pomenu, protestirali prav proti njemu. Da podpreš ali se celo udeležiš shoda proti samemu sebi, je ne le nekoliko iracionalno, temveč predvsem dejanje visoke politike – proti kateri pa znanost nima nobenega odgovora. Tako so tudi slovenski znanstveniki podali izjave, nekoliko medlo mahali s transparenti, politika pa jim je v kotu zaslonov vneto prikimavala.

A če se preselimo na globalne shode, zbrane pod imenom »Pohod za znanost«, je skrb vzbujajoče nekaj drugega. Iz 500 mest po vsem svetu so prihajale podobe in kar je bilo izrečeno, je bilo kot vzeto iz romanov Dana Browna, kjer se multipraktični harvardski profesor bori s temnimi silami srednjeveškega katolicizma. Danes naj bi se le še v zgodovinskih romanih spraševali o vlogi znanosti v družbi oziroma o njenih namenih ter odnosu do stvarnosti. Znanost naj bi bila danes gonilo civilizacije; religiozne, ideološke in vedenjske zablode pa daljna preteklost … Tako pa smo priča dogajanjem, ki znanost in raziskovalce vsakodnevno spravljajo v podrejeno vlogo, ko se morajo braniti pred šarlatani, magi in populisti. Da gre vse še dlje: politika na globalni ravni ne le odreka znanosti sredstva – kam jih vlaga, si lahko mislimo –, temveč jo celo zanika kot nerelevantno. Najlepši primer je miselni svet novega cesarja v Beli hiši.

Predlagajmo na tem mestu nekaj rešitev, ki bodo znanosti vrnile vlogo, kot jo je imela recimo na začetku dvajsetega stoletja. Se pravi pred stoletjem znanstvenega napredka in družbenega nazadovanja.

Predvsem bi morali znanstveniki postati nesramni. Ta namišljena vljudnost, ki se je držijo le prosvetljeni, enostavno ne vodi nikamor.

»Če boste še naprej ignorirali podnebne spremembe, boste umrli! Če boste še naprej ignorirali cepljenje, bodo umrli vaši otroci!«

Če bi znanost takšne izjave promovirala recimo pred dvema desetletjema (seveda bi veljale za grobe in žaljive), bi se oboje danes ne dogajalo! Pa so prvi okoljski migranti s potopljenega Kiribatija in romunski malčki, umrli zaradi ošpic, le prvi znanilci plazu, ki se ga bojimo v prihodnjih letih. Poenostavljanje v kombinaciji s sveto preproščino in teorijami zarot nam riše družbo, ki bo prepričana o svojem prav tonila na krovu Titanika in gonila vedno eno in isto. In kar je še najbolj neverjetno: vsaj delno je znanost v defenzivo potisnil prav eden njenih najimenitnejših dosežkov. Z internetom je namreč podobno kot z atomsko bombo; takoj po bleščečem odkritju je bilo znanosti žal. Mišljen kot orodje za promocijo in demokratizacijo znanosti je danes svetovni splet vse, le to ne. Stičišče zabave, deviantne človečnosti in ekstremnih idej je postal kača, ki so jo znanstveniki redili na prsih. Vsa gonja proti znanosti se je rodila in uspeva prav na spletu. Tisti del spleta, ki je obogatil izbor človeškega vedenja in ki omogoča izmenjavo različnih, v prihodnost usmerjenih idej, je danes v globoki manjšini.

Rešitev za znanost tako ni več denarja. Niti ni rešitev deklarativna podpora politike. Rešitev za znanost je najbrž tako zelo nedemokratična, da si je na tem mestu niti ne upamo izoblikovati … Kot že kdaj v zgodovini, se bo morala izoblikovati v zadnjih sobah gostinskih lokalov.

VIDEO
Einstein na plaži
Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zelda
# 29.04.2017 ob 11:11
Patetičen zaključek Radmiloviča, namesto da bi nalil čistega vina znanstvenikom, bi ukinil internet, zraven pa se še poskuša nekaj norčevati iz alternative. Znanstveniki so samo poskrbeli za padec svojega ugleda, kar skozi zapis tudi sam lepo prikaže. Brezjajčno mijavkanje na nekem shodu znanstvenikov s podporo ministrice pa je smešnica, ki ni vredna omembe Dana Browna, ker on je vsaj mojster na svojem področju. Najprej naj se ti znanstveniki pogledajo v ogledalo in se vprašajo, če je njihovo početje res namenjeno za dobro ljudi. Sicer pa še vprašanje: kako to, da RTV Slovenija vsaj pri osrednjih poročilih ne nameni VSAJ 5 minut za znanost kot redno rubriko, velikodušno pa odmeri 15-20 minut za šport, kjer zvemo za vsako prečko, oboleli gleženj in rumeni karton v 3. nogometni ligi? Da je kriv internet? Radmilovič, ne ga srat. Tudi tvoji prispevki so ve preveč politično profilirani. Preden zbrišete komentar, ga naj vsaj dotični prebere.
Krimsky
# 25.04.2017 ob 21:45
Če bi se ljudje množično naslonili na znanost – bi se podrla vsa gospostva tega sveta.
Slednja so zato razumljivo proti, da bi množice za svoj orientacijski okvir uporabljale znanost.

Če so pastoralci&mogotci proti zgolj pasivno, ali tudi aktivno kaj pripomorejo ... pa je že dobro vprašanje. Da se v kalnem lažje lovi, se ve od nekdaj, da so dezorientirane in zmedene množice lažje vodljive, se ve že 100 let (od Sionskih protokolov dalje), da sta kaos in kreativno uničevanje boljša za posel in donos, pa vsaj pol stoletja.
~
Inženirjem in arhitektom zaupamo gradnjo mostov in nebotičnikov, ker to evidentno obvladajo. Če se jih zbere 2856 in javno podvomijo, da je WTC7 podrla sapica ... pa nenadoma svojega posla ne ob vladajo več. Dokler gradijo so dobri in strokovni, ko z istim znanjem sestavijo ekspertno mnenje ... postanejo šarlatani in 'teoretiki zarot'.

Dokler znanost služi kapitalu, velja za dobro, ko bi se utegnila obrniti proti njemu, postane slaba znanost. Tako imamo 'dobro in slabo' znanost o okolju, o cepljenju, o GMO in še o čem.
Levji delež pri rušenju zaupanja v logiko&znanost prispevajo mediji, ki ob vsaki obletnici 9/11 poročajo o »četrtem letalu«, čeprav ni nihče ne videl, ne fotografiral, ne posnel razbitin, žrtev, ali raztresene prtljage. Inštituta za analizo propagande od ww2 dalje ni več, ostala je samo še propaganda, in to čedalje bolj izpopolnjena in učinkovita.
~
In potem se čudimo, da nihče nikomur nič več ne verjame ...
Marko Radmilovič
link
Zlatko nacionale
31
20. marec 2018 ob 17:03 Danes pa končno avtor tega besedila vsaj približno ve, o čem govori. Pred leti je namreč za zapisano v javnem mediju postal žrtev besa Zlatka gromovnika!
Več novic ...
Kazalo