Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 8 glasov Ocenite to novico!
London
Zastrupitev nekdanjega ruskega vohuna Skripala je izzvala zaostritev v mednarodnih odnosih. Foto: Reuters
Marta Razboršek
Marta Razboršek je novinarka zunanjepolitične redakcije na TV Slovenija. Foto: Daniela Vukušić

Dodaj v

Evolucija ...

Kolumna Marte Razboršek
9. april 2018 ob 16:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vemo, kdo je zastrupil Skripala? Ne vemo. Je bil s hčerko Julijo sploh zastrupljen? Ne vemo. Britance res tako muči brexit? Ne vemo. Američani res verjamejo, da so jim Rusi organizirali volitve? Ne vemo. Ali prebeg ameriškega žvižgača na rusko stran pomeni, da je Rusija bolj demokratična od demokratičnega Zahodna? Ne vemo. Ali je Rusija del Zahoda? Vemo. Ali pa bi vsaj naj vedeli.

Če sprejmemo tezo, da je vse evolucija, torej, da so vsi dogodki, ki smo jim priča v naravi – in tudi družba je del narave –, v prid napredku, potem je vse, kar se dogaja v naši neposredni bližini in daleč stran, prav. Natanko tako, kot mora biti, da bi se nekaj in posledično vse spremenilo na bolje.

Kako zagovarjati to tezo? Z lahkoto. S pojavom interneta, recimo. In družbenih omrežij, zagotovo. Številni, ki se jih še vedno bojijo ali pa "bojijo", bi trdili ravno nasprotno. A dejstvo je, da v poplavi novic, takšnih in drugačnih, "resničnih" in še manj resničnih, v resnici rastemo. To je svet, v katerem živimo. Lažnih novic ni bilo nič manj v preteklosti, le da so se nekatere ali celo številne do danes ohranile kot resnice.

Sprva ni lahko ločiti zrnja od plevela, a počasi in zagotovo se naši možgani navajajo tudi na tovrstno selekcijo. Zdi se, da velik del družbe že razume tone in podtone. Ali pa vse bolj. Razvija se del možganov, ki je v poplavi "resničnih" novic miroval.

Vsakič znova me preseneča, ko slišim prepričane. Osebno že leta nisem prepričana. Ko sem prepričana, še vedno dopuščam možnost, da je drugače. In ravno to negotovost nam zagotavlja internet, to negotovost nam vsem, ki smo zraven, zagotavljajo družbena omrežja. In zraven smo vsi, tudi tisti, ki niso.

Nadzor? Ja in ne. Manipulacija? Ja in ne. Vse to se z lahkoto obrne proti naročniku.

K razmišljanju so me vnovič spodbudili zadnji dogodki – v svetu. Primer Skripal, reakcije, sredstva za množično uničenje, napovedani umiki in novi premiki. Trditve. Za in proti. In dejstvo, da teorije zarote niso teorije zarote, ampak del resničnega sveta. Danes in nekoč. Samo da je danes to vidno v realnem času – takoj.

Kdo je proti komu? Ne vemo. Kdo je s kom? Ne vemo. So vsi na isti strani? Vemo. Ali pa bi vsaj naj vedeli.

Ali za spremembe potrebujemo revolucijo ali je dovolj evolucija? Če bo premik v razmišljanju ubral še hitrejšo pot, bodo že evolucijske spremembe revolucionarne. Krvi, tudi na tej poti, je bilo prelite že dovolj.

Marta Razboršek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
UPOR
# 09.04.2018 ob 23:44
Marta Razboršek - trenutno najkvalitetnejša novinarka, kar jih poznam v javnem zavodu RTV Slovenija.

Zakaj? Zato, ker pragmatično, vsako plat resnice predstavi v najboljši možni luči tistega, katerega preiskuje, obravnava. Tudi tisto stran ali plat, katera meni ni všeč oziroma, se mi zdi krivična, neresnična. Prikazuje in poroča o dejstvih, ne pa jih ocenjuje ali prireja v to ali ono korist. Poroča o vsem aktualnem, ne le o tem, kar je všeč eni ali drugi strani. Poroča. Ne pa priporoča. Novinarka z velikim N!

Iskreno spoštovanje!

Kar pa se tiče evolucije, razvoja dojemanja novih "resnic", pa menim, da se zgodovina ponavlja. Pred vsako vojno je velik gospodarski napredek, temu sledijo družbene razlike in neenakosti, posledica slednjih je vse večja stiska vse večjega števila ljudi, kateri so vse bolj ranljivi in posledično dojemljivi za neresnice, laži. A, ko enkrat spoznajo, da je šlo za laži in nimajo več komu verjeti in kaj izgubiti, se uprejo. Kasneje, kot se to zgodi, bolj je krvavo.
Zato ljudje, začnite se upirati. Prej, kot se bomo uprli, bolj bomo to rešili civilizirano. In obratno.

#UPOR

Ljudstvo širom zahodnega sveta nima več oblasti v svojih rokah. Posledično so izpolnjeni vsi pogoji za vsesplošni upor zoper tiranijo kapitala ter njihovih nastavljencev na oblasti. Kajti Cerar, Pahor, Brglez... Vsi ti in mnogi drugi etablirani politiki niso nič drugega kot sledilci ideje o zaščiti kapitala ter v škodo malega človeka. Vi pa ste na strani malega človeka. Nikogar ni in ga ne bo v parlament, kateri bi branil vaša stališča in vas popeljal iz bede - če kdo, se boste iz te godlje morali rešiti sami, ali pa se ne boste. Rešitve ni v volitvah, v demokratični izbiri. Rešitev se nahaja na ulicah in trgih!
Harmonist
# 11.04.2018 ob 17:32
Najpomembnejšega se niste dotaknili - svobode mišljenja in izražanja ter etične drže glede poročanja resnice. Tudi če se piše o post resničnosti, resnica še vedno obstaja, slej ko prej pa te zadane kot kruto dejstvo, ne glede na (d)evolucijo.
Mirko Tipka
# 13.04.2018 ob 11:15
Ali za spremembe potrebujemo revolucijo ali je dovolj evolucija?

To je pa res dobro vprašanje.
burut13
# 10.04.2018 ob 01:24
@UPOR:
Kakšen upor neki. Nič ne bo s tega. Ljudem gre vedno boljše, ne slabše. Poglej malo okrog sebe, s kakšnimi avti se ljudje vozijo. Pa ne samo nekateri, večina. Uprla se bo samo pešcica, ki pa ne bo imela nobene teže.

Vsi jamrajo, kako je slabše, v resnici pa si privoščijo avto, hišo, najmanj dva dopusta na leto, pa še kaj. Taki se ne bodo uprli, brez skrbi.

Tudi vojne ne bo. Kdorkoli že vodi ta svet, ga pametno drži tako, da ljudje tudi nekaj imajo. In ko imajo, se ne bodo šli vojne. Poglej Švico: desetletja se grdo gledajo 4 narodi, ampak stepli pa se še niso. Tudi Rusi in Američani se niso stepli, ker se to ne splača. Niti Trump se ni stepel, pa je izgledalo, da se bo takoj, ko pride na oblast. Rusi in Američani si izberejo peskovnik, pa se tam tepejo. Irak, Avganistan, Sirija, jutri bodo šli pa v kakšno drugo puščavo, samo da bo koga pobijati. Doma se že ne bodo tepli, brez skrbi.
Javorovina
# 09.04.2018 ob 17:46
.. prinese novo oblast
komsomolec
# 09.04.2018 ob 17:38
saj vemo, ko Rusija na fronti razbija natove proxsy teroriste, zahodni mediji lansirajo antirusko histerijo, s ciljem da svetovno javnost naščuvajo kontra Putina.

kinezi-otkrili-veliku-tajnu-o-kojima-zapad-cuti-u-siriji-se-dogodio-veliki-sukob-rusije-i-amerike-evo-kakav-je-bio-ishod
Ramus
# 09.04.2018 ob 16:56
Če sprejmemo tezo, da je vse evolucija, torej, da so vsi dogodki, ki smo jim priča v naravi – in tudi družba je del narave -, v prid napredku, potem je vse, kar se dogaja v naši neposredni bližini in daleč stran, prav. Natanko tako, kot mora biti, da bi se nekaj in posledično vse spremenilo na bolje.

Temu se reče socialni darvinizem in do zdaj bi moralo biti večini kristalno jasno, da stvari niso kot bi morale biti, oziroma gredo na slabše,.... potrebujete še tretjo svetovno vojno, da boste verjeli??!
Kazalo