Peter Mlakar. Foto: BoBo
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Toda prav v teh dejavnikih je ključ za zmago nad satanistično Islamsko državo. Evropa je v v težkem položaju, ker ne izpolnjuje tega, kar jo je postavilo.

Če se človek tu ne bo počutil resnično svobodnega, ampak sužnja korporacij, elit ali lastnikov kapitala, če tu resnično ne bo prevladovalo bratstvo, marveč nasprotno, da sočlovek obstaja le, če ti kot tvoje orodje prinaša egoistično korist, če ne bomo ukinili svinjskih razlik med bogatimi in revnimi, ki so zato v obupnem položaju, če bodo tri načela francoske revolucije samo poglavje v zgodovinskih knjigah, ne pa prvine, ki prežemajo naše meso in kri, in bo zapoved ljubezni do bližnjega samo prazna fraza, potem bo Evropa poražena.

Triumf Evrope bi bil uresničevanje temeljnih etičnih postulatov v praksi. To pa najprej pomeni zagotoviti pogoje, da bo lahko vsak normalno in dostojno živel. In to bi se lahko zagotovilo. Denarja je dovolj. Kaj pa bo Evropo v nasprotnem primeru držalo pokonci? Nacionalizmi, ki predpostavljajo večvrednost enih nad drugimi, kar vodi v vojno?

Kriminalno bogatenje nekaterih, kar razbija kompaktnost, voljo in moč ljudstva? Propad vere v Boga ali v kaj drugega, ki jima ne more do živega nič in nas dviga nad življenjske tegobe ter bi lahko zaradi njiju spet prekrščevali? Če torej našteto, smo gótovi tudi brez kake zunanje pomoči.