Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 27 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropa ne izpolnjuje tega, kar jo je postavilo

Kolumna Studia City
23. november 2015 ob 22:05,
zadnji poseg: 23. november 2015 ob 22:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ali vladajo Evropi načela svobode, bratstva in enakosti, ki so tu nastala? Hm, ne. Ter krščanska vera, ki je omogočilo ta načela in ki je po Heglu dovršeno realizirani pojem Absolutnega, torej najvišje postavljena religija, da, ta vera je šibka.

Toda prav v teh dejavnikih je ključ za zmago nad satanistično Islamsko državo. Evropa je v v težkem položaju, ker ne izpolnjuje tega, kar jo je postavilo.

Če se človek tu ne bo počutil resnično svobodnega, ampak sužnja korporacij, elit ali lastnikov kapitala, če tu resnično ne bo prevladovalo bratstvo, marveč nasprotno, da sočlovek obstaja le, če ti kot tvoje orodje prinaša egoistično korist, če ne bomo ukinili svinjskih razlik med bogatimi in revnimi, ki so zato v obupnem položaju, če bodo tri načela francoske revolucije samo poglavje v zgodovinskih knjigah, ne pa prvine, ki prežemajo naše meso in kri, in bo zapoved ljubezni do bližnjega samo prazna fraza, potem bo Evropa poražena.

Triumf Evrope bi bil uresničevanje temeljnih etičnih postulatov v praksi. To pa najprej pomeni zagotoviti pogoje, da bo lahko vsak normalno in dostojno živel. In to bi se lahko zagotovilo. Denarja je dovolj. Kaj pa bo Evropo v nasprotnem primeru držalo pokonci? Nacionalizmi, ki predpostavljajo večvrednost enih nad drugimi, kar vodi v vojno?

Kriminalno bogatenje nekaterih, kar razbija kompaktnost, voljo in moč ljudstva? Propad vere v Boga ali v kaj drugega, ki jima ne more do živega nič in nas dviga nad življenjske tegobe ter bi lahko zaradi njiju spet prekrščevali? Če torej našteto, smo gótovi tudi brez kake zunanje pomoči.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Janx
# 24.11.2015 ob 09:39
Nomnes- Peter pravzaorav ne bi mogel bolje povedati. Samo v tem je naša moč. Vojaško lahko raztolčemo vso puščavo in jih ne bomo uničili.

Pero je spet zadel!
luckyss
# 24.11.2015 ob 04:55
Ja, "Evropa" ima dober scenarij..
Po obdobju terorja in kaosa nas bodo "rešili" ..da bomo z veseljem delali za minimalne mezde - samo da bo mir..
MatjazP
# 25.11.2015 ob 16:38
To pa najprej pomeni zagotoviti pogoje, da bo lahko vsak normalno in dostojno živel. In to bi se lahko zagotovilo. Denarja je dovolj.

Absolutno nerazumevanje problema.

Za življenje ne rabiš denarja. Rabiš pa svoj življenjski prostor, rabiš vodo in hrano, rabiš družbo sebi podobnih.
Rabiš varnost, kulturo izobrazbo, zdravstvo, infrastrukturo.
Pogoje za uspešno delo in za sprostitev. Gore, reke, morje.
Filozofijo in znanost.

Kaj od tega nam bodo prinesli migrantje iz arabskega in afriškega okolja?
PONEUM
# 24.11.2015 ob 17:49
Evropa ne izpolnjuje tega, kar jo je postavilo

Neizpodbitno dejstvo.

Nasa zahodnoevropska civilizacija je v zadnjih izdihljajih in ker nobena civilizacija ni vecna, tudi nasi ne more nihce vec pomagati...
Pojavljali se bodo sicer razni "resevalci "ampak, kdor hoce vztrajati pri starem , je REAKCIONAR
Heldarion
# 28.11.2015 ob 17:50
Evropa je postavljena na stoletjih medsebojnega prelivanja krvi. Francoska revolucija se je odločila, da to mogoče ni najboljša ideja, ampak še vseeno so Evropejci veselo tolkli eden drugega, zasužnjevali nebelce ter ropali druge celine.

To so resnični temeljni današnje Evrope. Mi si mogoče želimo, da bi bila Evropa zgrajena na svobodi, enakosti, bratstvu in podobnem, ampak realnost je drugačna.
dc9
# 25.11.2015 ob 11:04
Zgodovina nam vedno znova kaže, da je človek predvsem ekonomsko naravnano in sebično bitje. Vsi eksperimenti družbenih ureditev z etično visokimi standardi so bili žal kratkega značaja (v zgod. perspektivi). Prihajajo vedno nove generacije, zgodovinska izkušnja in modrost pa sta minljivi. Čoveško vedenje in s tem napake se ponavljajo, modrost pa ponika v grobove...
Enakost bo dosežena, ko bodo na razpolago instrumenti, s katerimi se lahko sebično vedenje dosledno sankcionira. V tem je moč islama - dosledno sankcioniranje odstopanj od dogme. Na dolgi rok pa ne preživijo najmočnejši, temveč najbolj prilagojeni...
Black Eagle
# 29.11.2015 ob 11:49
Peter ti si 1A, pronicljiv, inteligenten..... !!
Zanimivo in vredno je poslušat tvoja razmišljanja, ne pa razne bluzače ala Slavoj Ž.
kozorog1973
# 24.11.2015 ob 12:43
Ali vladajo Evropi načela svobode, bratstva in enakosti, ki so tu nastala? Hm, ne. Ter krščanska vera, ki je omogočilo ta načela in ki je po Heglu dovršeno realizirani pojem Absolutnega, torej najvišje postavljena religija, da, ta vera je šibka.

tvoj pogled na situacijo je površen in najbolj se je bati kritikov, ki plasirajo tim. šalabajzerske ocene.
nomnes
# 23.11.2015 ob 22:37
....Toda prav v teh faktorjih je ključ za zmago nad satanistično Islamsko državo...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ma nemoj Mlakar.. oni s kalašniki in bombami, ti pa njim o Heglu...

Pa kje ta Stefančič dobi toliko salonskih strokovnjakov..?
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo