Kolumne

Poudarki

  • Za MMC iz Pariza Manica J. Ambrožič
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Francija
Za položaj francoskega predsednika se poteguje deset kandidatov. Foto: EPA
Manica J. Ambrožič
Manica J. Ambrožič bo za Televizijo Slovenija in MMC spremljala prvi krog francoskih predsedniških volitev. Foto: Stane Sršen
VIDEO
Francija pred volitvami

Dodaj v

Francoski volilni in deževni konec tedna

Dnevnik iz Pariza - petek
21. april 2012 ob 06:22
Pariz - MMC RTV SLO

Letalo je v petek opoldne, zadnji dan kampanje pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami, mehko pristalo na deževnem pariškem letališču.

V petek opoldne se mnogim Parižanom že mudi iz mesta, nekam na lepše. Še posebej zato, ker številni francoski šolarji v teh dneh uživajo na spomladanskih šolskih počitnicah. Njihovi starši pa v razpravah o politiki. "Politika je francoski nacionalni šport," je za Paris Match tega tedna dejala dopisnica Guardiana in Observerja iz Francije Kim Willsher. "Francozi skoraj ob vsaki večerji govorijo o politiki in doživela sem že, da je povabljeni ob vroči razpravi s pestjo treščil po mizi, vstal in odšel."

"Gospa, tukaj zdaj govorimo samo o politiki!" Besede prodajalca časopisov pri izhodu s postaje podzemne železnice Georges V. na Elizejskih poljanah. "Danes so objavljene zadnje raziskave javnega mnenja in Hollande vodi že v prvem krogu." Po nasmehu sodeč bi rekla, da bo gospod volil kandidata socialistov. "Ah," zamahne z roko gospod, ki medtem kupuje Le Figaro. "Počakajte na 6. maj!" Uh, dve minuti v Parizu in že sem padla v razgreto izmenjavo mnenj. Prodajalec časopisov mi zdrdra rezultate zadnjih raziskav javnega mnenja. Le Monde: Hollande 29 odstotkov, Sarkozy 25,5 odstotka, Le Parisien Hollande 30 odstotkov, Sarkozy 26,5 odstotka. Le Figaro na naslovnici nima raziskave.

Konec tedna bo deževen, še pravi prodajalec časopisov, medtem ko jo mahnem prek Elizejskih poljan. Najprej mimo trgovine Louisa Vuittona, kjer so v izložbi prozorne torbice letošnje kolekcije. Po 2.270 evrov za kos. Četudi v Franciji krizo občutijo povsod, prav povsod, je prodajalci luksuza ne. Družbi LVMH, ki živi od prodaje luksuznih izdelkov, posel raste. Dobro posluje tudi veleblagovnica Galeries Lafayette. V Parizu je vedno dovolj bogatih kupcev iz Zalivskih držav, Kitajske, Rusije in Brazilije, da luksuz leti s polic in tiste prozorne torbice, ki jih letos Louis Vuitton oglašuje v vseh pomembnejših svetovnih modnih revijah, gredo za med.

Moj hotel, ki mu je nekdo radodarno podaril tri zvezdice, je blizu Elizejskih poljan in predvsem, blizu studia, od koder bom ta konec tedna poročala za informativne oddaje Televizije Slovenija. Računalnik dela, kar je dobro. Zadnje dni kampanje sta bila Hollande in Sarkozy skoraj izenačena. Kampanjo sta marca začela s precejšnjo razliko, občutno več ljudi je podpiralo Hollanda. A je francoski predsednik dobro izkoristil tragedijo v Toulousu. Hitre in uspešne policijske akcije proti osumljenim skrajnežem so okrepile njegovo priljubljenost. V zadnjih dneh kampanje pa sta se kandidata lotila francoske zunanje politike in z govorniških odrov grmela o novih pogajanjih o evropskem fiskalnem paktu in poostrenih pravilih Schengenskega območja ter o okrepljenem mandatu Evropske centralne banke. Take napovedi v Evropi vzbujajo skrb. Zdajšnji predsednik Sarkozy je sicer na začetku kampanje pogosto omenjal partnerstvo z nemško kanclerko, a ga je ta vnema v drugem delu minila. Angela Merkel ni sodelovala v predvolilnih shodih Nicolasa Sarkozyja. Očitno njegovi svetovalci niso menili, da bi mu to prineslo še kaj več glasov.

"Nicolas Sarkozy, Francois Hollande … partnerstvo z Nemčijo je preveč pomembno, da bi ga Francija spreminjala, ne glede na to, kdo jo bo vodil," se strinjava z znanko, s katero pijeva kavo po sedem evrov in pol na enem lepših pariških trgov. Skodelica, iz katere srebam, je omamno lepa. Lep primerek francoskega porcelana. Za sedem evrov in pol že mora biti taka.

Ko se stemni, se po stopnicah stare hiše na Avenue Marceau vzpenjam v 6. nadstropje, kjer ima prostore Evrovizija. Od tam se nameravam javljati v Odmeve. Ker je ves dan deževalo, je prostor, kjer stojim, pet centimetrov pod vodo. A nikogar od ljudi, ki skrbijo za javljanja, to ne moti. Vsi tuji novinarji z mikrofoni v rokah tacamo po lužah, v vodi je tudi morje kablov, uslužbenci studia pa med našimi javljanji nemoteno klepetajo. Najbrž o politiki.

Iz Pariza, Manica J. Ambrožič

T. V.
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
KLIPAN
# 21.04.2012 ob 11:16
Opec,
bi nehal ti s svojimi desničarsko- kapitalističnimi- neoliberalnimi blodnjami???
So grški delavci zavajali mednarodno skupnost kar nekaj let ali Grška vlada?
In to desničarska vlada! In močno dvomim, da se je ta grška desničarska vlada šla socializem.
Močno tudi dvomim, da se je desničar Berlusconi šel socializem, ker je Italija tudi totalno zapufana.
So delavci krivi, če so kapitalisti in bankirji zahebali prav vse kar se je dalo?
So oni krivi, če je kapitalistični sistem naravnan na vedno večjo gospodarsko rast, ki pa je zaradi omejenih resursov mogoča samo z vedno večjim izkoriščanjem delavcev in vedno nižjimi plačami?
So delavci krivi, če so banke dajale tajkunske kredite , ko pa so le-ti propadli pa so jih države dokapitalizirale jim finančno pomagale, bankirji so si spet izplačevali visoke plače in nagrade, ljudstvu pa se je jemalo in varčevalo na sociali?
So delavci krivi, če se dajejo miljoni evrov za Nato, Imf in ne vem kam še vse, ni pa za šole, vrtce, zdravstvo?
KLIPAN
# 21.04.2012 ob 08:39
Upam ,da zmaga Hollande.
Tazadnje kar evropa rabi ta čas so desničarsko-izkoriščevalske blodnje, še večje izkoriščanje in nategovanje že tako revnih ljudi.
lipnik
# 21.04.2012 ob 11:15
oba kandidata sta predstavnika vladajočega kapitalističnega izkoriščevalskega razreda ravno tako kot stranke pri nas
bleeeee
# 21.04.2012 ob 10:20
Pa a lahko nehaš mešat socializem in socialno varnost.
opec
# 21.04.2012 ob 08:05
Kaj je ona Ladu Ambrožiću? Valjda ne žena?

Ona je žena Tomaža Ambrožiča, športnega agenta (agencija S. V. - RSA)

Tako da ona ima priimek Ambrožič po možu, rojena je Janežič. Ona je nekje iz Spodnje Savinjske doline če se ne motim (Šempeter al tam nekje) .
inverzija
# 21.04.2012 ob 15:38
Za Le Penovo in Front Nacional. Zakaj? Zato ker kritizirajo politiko EU v vseh pogledih in se zavzemajo za izstop, potem zato ker je treba končati neskončno priseljevanje iz afriških in arabskih držav in zato ker vidijo prihodnost v povezavi z Rusijo in ne priklanjanju Ameriki&Izraelu.
Nekaj iz lanskega intervjuja za Russia today:

In her interview to RT, Le Pen claims the European union is expanding at France’s expense.

“We no longer control our own territory, our currency or our laws. We don’t decide who comes in, or stays in our country. They impose directives on us without even consulting people. All this is hurting our economy and discouraging foreign investment.”

She believes that France should stop “bowing to America’s decisions” and strengthen its ties with Russia instead.

“I believe we should turn to Russia for economic and energy partnerships. I think very objectively this ‘Cold War’ imposed by America on relations with Russia is a huge political error.”
bsr
# 21.04.2012 ob 15:04
zapatist
Po moje to ne zavisi toliko od barve vlade, kot od finančnega sektorja od IMF do največjih bank. Kljub krizi jim gre vse boljše.
zapatist
# 21.04.2012 ob 14:20
V tistih državah pa, ki jim relativno dobro gre kljub krizi in konservativcem na oblasti, gre zasluga njihovim socialnodemokratskim vladam v preteklosti ( skandinavija, nemčija )

Primer je lahko Nemčija, ki se je relativno ok soočila s krizo, kar je bila predvsem posledica strukturnih reform, ki jih je že pred tem uvedla Shroderjeva vlada.

Nekaj podobnih je sicer z zamudo ( ker se je JJ v tistem času praskal po ... ) hotel vpeljati Pahor, pa ga je naša desnica onemogočila.
Ivo Lola
# 21.04.2012 ob 13:03
Opec, je tisti, ki noče delati da bi lenuh (kapitalist) bogatel, res lenuh?
Dol s kapitalističnimi svinjami!
opec
# 21.04.2012 ob 10:35
Ne pozabi, socialna varnost je odlična na primer tudi v skandinavskih državah.

Že že skandinavska socialna varnost oziroma VARNA PROŽNOST. Ampak to kar se gremo pri nas pod vplivom socialistov in mencingerjanske ekonomije, to ni ŠVEDSKI socialni model, to je SOVIETSKI socialni model. Jaz sem zato, da država pomaga tistim, ki so pomoči potrebni. Če se nekdo rodi invalid, če je otrok mentalno pirzadet.....absolutno mu je treba pomagat, ker si sam ne more, ga je pač življenska usoda kaznovala, pa ni sam kriv. Ne pa da se pomaga tistim, ki ne želijo delat. Realno upravičene sociale je pri nas 30-40% ostalo so špekulacije iz življenje na račun drugih.

Poslušam, da je prinas problem povampirjeni kapitalizem. To govorijo tisti, ki sploh nikoli niso živeli v pravem kapitalizmu, kaj šele povampirjenem. Mi sploh nimamo kapitalizma, mi imamo POLTRŽNI KLIENTELISTIČNI SICIALIZEM. Evo to je naš ekonomsko-socialni model. Ko bomo prešli iz družbe ENOKOSTI
bleeeee
# 21.04.2012 ob 10:19
@opec, sociala pa res nima nič s povzročanjem krize. Vzrok zanjo je služenje s krediti na strani bankirjev in naivnost na strani ljudi. Grki so z ugodnostmi seveda pretiravali in zraven ponarejali izkaze ampak ne moremo pa zaradi njihove razsipnosti in goljufanja zaključiti, da je sociala slaba. Ne pozabi, socialna varnost je odlična na primer tudi v skandinavskih državah.
opec
# 21.04.2012 ob 09:58
Bankirji so bili povod za krizo, ne pa vzrok. Vzrok je "socialna država" oziroma fino žvet pa nič delat in lenuharit!
prerojeni md
# 21.04.2012 ob 09:45
Po moje bo precej izenačeno.
358clenKZ
# 21.04.2012 ob 08:46
Sarkozy je kriminalec.
zapatist
# 21.04.2012 ob 15:55
@bsr
se zavedam, da je obama samo kozmetična sprememba
bsr
# 21.04.2012 ob 15:28
zapatist
Si pogledal na Internetu film Inside job? Ko vidiš, da so direktorji ameriških bank ,ki so zakuhali krizo, isto nepremičnino desetkrat zastavili. Zavarovalnice, ki so to pokrivale. Vsi podprto z najboljšimi profesorji ekonomije na najboljši univerzi na svetu Harvard. Ti direktorji so sedaj svetovalci Obame. Samo par jih je bilo kaznovanih, še to borzni poserdniki.Zraven so še borze in bonitetne hiše, ki so npr. še dan pred propadom neke banke so jo ocenili z najvišjo oceno. Od evropskih je bila zraven le nemškam državna. Še vedno se v finačnem svetu obrne veliko več denarja, kot se ga letno ustvari realnem sektorju. Plače posameznikov ( ne samo direktorjev) dobrih finančnikov so desetkratniki plač najboljših razviojnih inžinirjev.
bsr
# 21.04.2012 ob 15:16
Comando valut
So delavci krivi, če so banke dajale tajkunske kredite ...
Seveda niso in ne podpiram tajkunov. Toda treba je biti realen koliko v vrednosti je sploh bilo takšnih kredititov in v primerih, ko jih niso več mogli odplačevati so banke dobile lastniške deleže, stanovanja,..... Res je to sedaj težko pametno vnovčit. Po drugi strani so bili ti krediti najeti v skladu z zakonodajo, takrat je to izgledal za banke super posel (povsod po svetu) in bi se verjetno izšlo, če nebi bilo krize. Tajkunom lahko najbolj zamerimo izčrpavanje podjetij in posebej, če bi to delali le za svoj dobiček in ne za odplačevanje kreditov. Kolikor vem izčrpavanje pri rednih plačah in drugem zaposlenih sploh ni kaznivo. Me res zanima kako se bo končalo pri Šrotu ali Bavćarju, ki sploh ni bil lastnik.
zapatist
# 21.04.2012 ob 14:54
Vsaj teh najbolj populističnih desnih pajacev se je treba znebiti. In kot kaže proces le gre v to smer.
Sanader je v zaporu, Berlusconi adijo, podobna usoda čaka kot kaže Sarkozija...vsaj dva bi morala biti naslednji tarči, to je Orban in naš JJ.
D.U.P.A.
# 21.04.2012 ob 13:00
opec, torej alternativa zblaznelega militantnega kapitalizma, ki sloni na pobijanju in kraji resursov suverenih držav in podpiranju destruktivne vojaške industrije in večanju že tako ogromnih dobičkov nekaterih posameznikov so zate socialistične blodnje?
bleeeee
# 21.04.2012 ob 10:47
Zanimivo bi bilo videti, če bi Hollande v primeru zmage uresničil obljubo 75-odstotne obdavčitve najbogatejših in kako bi se to obneslo.
bleeeee
# 21.04.2012 ob 10:45
@opec, za družbo pravičnosti sem tudi jaz. Čeprav se mi zdi, da če se bomo zgledovali po zibelki kapitalizma, se nam ne piše dobro :)
opec
# 21.04.2012 ob 10:35
.....v družbo PRAVIČNOSTI, bo vse drugače
uk
# 21.04.2012 ob 10:00
citat: "Ko se stemni, se po stopnicah stare hiše na Avenue Marceau vzpenjam v 6. nadstropje, kjer ima prostore Evrovizija. Od tam se nameravam javljati v Odmeve. Ker je ves dan deževalo, je prostor, kjer stojim, pet centimetrov pod vodo. A nikogar od ljudi, ki skrbijo za javljanja, to ne moti. Vsi tuji novinarji z mikrofoni v rokah tacamo po lužah, v vodi je tudi morje kablov, uslužbenci studia pa med našimi javljanji nemoteno klepetajo."

Ker je ves dan deževalo, je prostor v 6. nadstropju 5cm pod vodo? Morda je bilo v tisti kavici za 7 evrov in pol še kaj drugega, česar pri poceni kavah ne dobiš zraven ...
KLIPAN
# 21.04.2012 ob 09:47
Verjetno bi se marsikdo strinjal tudi s tabo, ČE NE BI ŠLI MILJONI ZA VOJSKO, ČE NE BI BILO VEDNO VEČ REVEŽEV, KI MORAJO PREŽIVETI Z NEKAJ 100 EUR MESEČNO, KI NE MOREJO ŠOLATI OTROK ZARADI VEDNO VIŠJIH ŠOLNIN, ČE NE BI BANKIRJI IN KAPITALISTI POVZROČILI TE KRIZE, KI JO SEDAJ MORAJO PLAČEVATI REVEŽI Z VIŠJIMI DAVKI IN MANJŠIMI PRIHODKI, ČE BI ZA SEDANJE STANJE ODGOVARJALI TISTI, KI SO GA POVZROČILI NE PA REC. MLADE DRUŽINE Z OTROCI ITD , ITD.
opec
# 21.04.2012 ob 09:36
Tazadnje kar evropa rabi ta čas so desničarsko-izkoriščevalske blodnje, še večje izkoriščanje in nategovanje že tako revnih ljudi.

Verjetno bi se marsikdo strinjal s tabo, ČE BI DENAR DELALI V TISKARNI!
Sendi
# 21.04.2012 ob 06:51
zapatist
# 21.04.2012 ob 15:15
@bsr
Mogoče...Ne glede na to pa se lepo sliši, da se je le začel proces, da gredo največji zdraharji in primitivni hujskači počasi na smetišče zgodovine in da se mogoče pa bušizmu le počasi izteka čas.
zapatist
# 21.04.2012 ob 14:09
Res bi že bil čas, da neko vodilno zahodno državo začnejo spet vodit socialisti.
Kam je evropo pripeljal konservativni kocept, ki je zadnje desetletje na oblasti v večini držav lahko občutimo na lastni koži vsak dan.

Dejstvo je, da desnica v Evropi pač ni našla odgovora na krizo. So imeli čas, sedaj pa adijo.
opec
# 21.04.2012 ob 09:57
^^^

A bi nehal s temi marksističnimi blodnjami? A Grki se ti tudi smilijo a ne? Oni pravijo, mi nismo krivi. Ja kdo je pa dobival dodatek za pravočasnen prihod na delo? Kdo je dobival pokojnine za 3 leta mrtve svojce? Koga po 5 let ni bilo v službo pa ga niso odpustili?

To je ta socialna država, reveži bogi Grški, ki so se šli socializem in prerazdeljevanje za uboge ljudske množice, ki so fino živele in nič delale.

Edino kar je pozitivnega v tej krizi je, da MORA DOKONČNO POKOPAT SOCIALISTIČNO IDEJO, oziroma institucionalizirano prerazdelitveno krajo!

KDOR NE DELA NAJ NE JE!
westernboy
# 21.04.2012 ob 13:55
Gremo Marine Le Pen
Comando valut
# 21.04.2012 ob 13:05
So delavci krivi, če so banke dajale tajkunske kredite , ko pa so le-ti propadli pa so jih države dokapitalizirale jim finančno pomagale, bankirji so si spet izplačevali visoke plače in nagrade, ljudstvu pa se je jemalo in varčevalo na sociali?

IZKLJUČNO delafci! Kdo je 3x zaporedoma izvolil lds?
josip1
# 21.04.2012 ob 06:47
Kaj je ona Ladu Ambrožiću? Valjda ne žena?
ferrari458
# 21.04.2012 ob 08:39
če zmaga hollande, gre francija garantirano po poti grčije in slovenije v rdeči propad
opec
# 21.04.2012 ob 08:13
Oba nista kaj prida, a vseeno upam da zmaga Sarkozy. Tazadnje kar evropa rabi ta čas so internacional-socialistične blodnje, rušenje že tako krhkega pakta o stabilnosti....
Manica Janežič Ambrožič
link
Grenko zmagoslavje Emmanuela Macrona
22
12. junij 2017 ob 16:21 Po parlamentarnih volitvah bo Macrona in poslance njegove stranke čakalo uresničevanje predvolilnih obljub, druge stranke pa brez izjeme boleča in temeljita prenova.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo