Kolumne
Golobi
Ob jedi priporočam branje Bevkove povesti iz leta 1931 Lukec in njegov škorec. Foto: BoBo
Miha Žorž
Miha Žorž je urednik na Radiu Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Golob, vrabec in skorja kruha

Kolumna Mihe Žorža
28. december 2012 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Okoli Fontane Maggiore na trgu Piazza IV Novembre v Perugi je turistov občutno manj kot na primer v Firencah ali Benetkah. A tudi golobov ni toliko kot na Trgu svetega Marka.

Golob po peruško
Potrebujemo dva velika očiščena mlada goloba, se pravi dobro rejena in mehka (stare golobe je treba prej pokuhati v zeliščni vodi), nekaj črnih oljk, deciliter oljčnega olja, kozarec rdečega vina, v katerega smo dodali žlico balzamičnega kisa, limeto, pol pesti svežih žajbljevih listov ter brinove jagode, sol in poper.

Goloba napičimo na palico za raženj, poleg njiju nataknemo še drobovino. Pismonoši premažemo z olivcem in vinom ter "poprašimo" s poprom in soljo. Ptičji ražnjič montiramo v pečico, podenj pa postavimo pekač, v katerega prilijemo ostanek olja in vina. V tekočino vržemo žajbelj, brinove jagode ter na krhlje narezano limeto in oljke. Po tri četrt ure pečenja na 180 stopinjah snamemo ptičici in ju dodamo omaki pod ražnjem. Podušimo. Goloba razpolovimo z ostrim nožem in ju prelijemo z omako. Zraven postrežemo pečen krompir ali popečene rezine starega kruha. Ob jedi priporočam branje Bevkove povesti iz leta 1931 Lukec in njegov škorec.

Več načinov, kako pripraviti to krotko ptico, najdete v številnih kuharskih knjigah od Apicija naprej in na številnih spletnih straneh, recimo tukaj.

A ne pozabimo, golobi, vrabci in podobna drobna "perjad" so danes na krožnikih predvsem tistih bogatunčkov, ki se tako radi šopirijo po restavracijah okoli Gardskega jezera, po trattoriah v Sienni in v hotelskih depandansah Riminija. So na jedilnikih tistih, ki so že zdavnaj izgubili stik z realnostjo. Z realnostjo, ki jo tudi v Sloveniji vse bolj zaznamujeta le skorja kruha in kruljenje v želodcu.

P. S.
Urednik ene izmed revij je na Twitterju objavil opazko, da je na nekem kuharskem televizijskem programu "teta, ki govori nizozemsko, pravkar spekla goloba". Alenka Paulin, nekdanja direktorica STA-ja in vladna piarovka, pa je odgovorila: "Tole z golobom je ideja za slovenske šole, da otroci ne bojo več lačni ..."

O Mariji Antoaneti, ki ji pripisujejo izjavo, da če ljudje nimajo za kruh, naj pa kar potico mlatijo, ne bom izgubljal besed. Zgodovinskih preigravanj je v našem družbenem in političnem življenju že tako preveč. Zato me bolj zanimajo razlogi, ki so Alenko Paulin spodbudili, da je na družbenem omrežju zapisala stavek, ki tako grobo žali in ponižuje vse, ki živijo na družbenem robu, da težko izbiram besede. Perverzen cinizem, ki ne veje le iz omenjenega čivka, temveč tudi iz vseh nadaljnjih, ki so odziv na odzive, je skrb vzbujajoč. Trditi, da pri nas ni lačnih otrok, da je to le fatamorgana tranzicijske levice, zlobno natolcevanje kvazinovinarjev, zloraba podatkov centrov za socialno delo, da je to zgolj priročna municija za napad na aktualno oblast, je milo rečeno pomanjkanje osnovnega občutka za mero. Je odraz pomanjkanja dostojnosti in empatije. Je, če povem kar naravnost, spahovanje prepolnih želodcev!

Ne vem, ali se avtorica tega sramotnega tvita zaveda, da s takimi opazkami omalovažuje vse, ki tolčejo bedo iz meseca v mesec, ki "štukajo" konec s krajem vsake plače, če jo že imajo. Ne vem, ali se Alenka Paulin zaveda, kako se počuti osnovnošolec, ki ga njegovi vrstniki stigmatizirajo zaradi socialnega statusa, ne vem, ali razume, kaj pomeni biti lačen in kaj pomeni živeti na pragu revščine ali pod njim. Upam, da ne ve. In upam, da se ne zaveda. In upam, da ne razume. Kajti v nasprotnem primeru je sporni stavek zapisala nalašč, kar pa pomeni podlo naslajanje nad mizerijo, katere je iz dneva v dan več. Tudi pri nas!

Miha Žorž
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Mr.D
# 28.12.2012 ob 09:40
to bi bil skandal kjerkoli drugje v evropi, da vladna PR oseba kaj takega izjavi. Pri nas je seveda bolj pomembno, koga poznas.
Jethros
# 28.12.2012 ob 07:54
Bravo Miha!!!
steva cenejac
# 28.12.2012 ob 08:58
Bravo za članek in sredinec za dotično "gospo".
sotomajor
# 28.12.2012 ob 13:47
@MIRNČAN - "Če bi kakšen levičar to napisal bi bili čisto tiho" - NE SERI! Protestnik, ki je nosil tablo - politike v Barbara rov - je izražal samo svoje mnenje (pa recimo, da je levičar) pa smo o "javnih pozivih k pobojem" in ne vem kakšne še poslušali iz ust Velikega Oblastnika na državni proslavi, desni pisuni in varuhi lika in dela vodje pa so se skoraj razpočili ob komentiranju tega neumnega napisa (ki brez zagotovo ni sporočilo protestov!). Tole z golobi je pa zate satira... Dokler ne bomo enako obravnavali dejanj, izjav, komentarjev ne glede na to kdo je njihov avtor bomo še bolj razdeljeni! Pa polna usta so vas o prenehanju delitev, spravi, bla bla bla bruh bruh bruh!
zozozo
# 28.12.2012 ob 12:43
Je pa nivo zelo podoben.

Ne, niti približno ni podoben. In če ne štekaš razlike med podjebavanjem odraslih ljudi, ki sedijo na položajih in pobirajo mastne vsote davkoplačevalskega denarja, in podjebavanjem ljudi, ki ne morejo skupaj nagrebsti dovolj denarja, da bi nahranili lastne otroke, ti res ni pomoči.
zozozo
# 28.12.2012 ob 12:27
Kot sem že večkrat napisal - od desničarjev me loči samo politično prepričanje, od SDSovcev pa kulturni in etični nivo.
Jethros
# 28.12.2012 ob 12:19
MIRNČAN:
Ko boš imel otroke in, če bodo ti lačni (upam, da nikoli), ne želi si slišati od nikogar "satire", kot si jo poimenoval, da lahko tvoji otroci jedo podgane, ker so na Kitajski specialiteta.
Res si en omejenec.
Binder Dandet
# 28.12.2012 ob 10:55
"Ne vem, ali se avtorica tega sramotnega tvita zaveda"

Gotovo se ne zaveda, ker ti iz notranjih krogov sedanje oblasti živijo v drugem svetu. Cinizem, aroganca, to sta njihova zaščitna znaka.
sotomajor
# 28.12.2012 ob 10:22
Mr. D - še slabše: Vladen PR-ovec (Jernej Pavlin preko twiterja) recimo imenuje protestnike - jugoslovenci...

O protestih kulturnikov: Imamo Slovenijo, ki praznuje dan samostojnosti in enotnosti in neznatno manjšino, ki organizirano uprizarja patos na ulici.

O protestih 21.12. v Ljubljani: Sramota: par sto podpornikov Danila Türka v Ljubljani zahteva spremembe s cunjo z rdečo zvezdo. Naj gredo raje pred belorusko ambasado.

Smeti, ki tem osebkom padajo iz njihovih tablic se ne prebavi kar tako, ni twiter medij za mentalne hendikepirance!
papiga
# 28.12.2012 ob 11:13
Jaz pa mislim, da Pavlinova to dobro razume, da je pa njen zapis odraz arogance, primitivizma in mizerije duha, ki jo že tako skoz odlikuje. Nevredno vlade je, da ima tako mizerijo od osebe za vladno predstavnico. Samo kaj, ko je Pavlinova je slika in prilika same vlade, zato... gotovi ste.
Verjemte. In zdaj, po vsem tem, se potuhniti za 4 ali 8 let ne bo dovolj, enostavno v celi družbi boste nesprejemljivi. Dno dna.
didl
# 28.12.2012 ob 19:34
@MIRNČAN
LINK, ki ti pristoji.
severna zvezda
# 28.12.2012 ob 11:03
.......a ni ta Paulinova tudi neka super poduhovljena in čuteča oseba, ki jo skrbi položaj Tibetancev, še posebej otrok ...... Pa vegetarijanka, borka proti mučenju živali?! ........

........potem ti pa butne tak tvit ven?? ....... Samo po sebi se ponuja odgovor, da gre bolj za formo kot vsebino, instant aktivistka na vseh možnih področjih, le na področju bontona in zdrave pameti ne :-((
bozan-zabjek
# 29.12.2012 ob 15:21
Italijanski časopisi poročajo, da so včeraj popoldne v Perugi morali posredovati tako policisti kot urgentno zdravstveno osebje. Neka Slovenka, kasneje so odkrili v potnem listu ime Alenka Paulin, je sredi množice brutalno grizla še žive golobe. Zaradi mučenja golobov jo je policija odpeljala v urgentnem vozilu, saj zaradi iztrebkov v grlu niso mogli opraviti pogovora z aretirano Slovenko Alenko Paulin. Noč je preživela v golobjem zavetišču, vendar je imela zgolj ločen dostop do vode in golobje hrane, pa tudi stranišča.
magnetek
# 23.01.2013 ob 10:48
Odlično napisano! Zadeta poanta današnje družbe.....določen sloj ljudi, ki nam vlada nima občutka za ralnost večine, saj ne živijo te iste, naše realnosti......zato nam Oni ne bodo mogli nikoli rešiti naših problemov, ker jih preprosto ne razumejo. Verjeti, da pa pri teh ljudeh obstaja kak rešilen občutek empatije, je pa že skoraj preveč romantično in naivno. Sami se moramo postavit zase!
www
# 02.01.2013 ob 20:49
Pa ravno, ko smo mislili, da SDS ne more nižje od zombijev in trenirkarjev.
fzorz
# 29.12.2012 ob 17:34
Ali Mirnčan pomeni iz Mirna ali iz Mirne, če bi bilo prvo, bi se sekiral.
Fr Ro St
# 29.12.2012 ob 00:46
Ima kdo še recept za Morske prašičke?

Baje je to specialiteta v Peruju. Nekaj podobnega kot pri nas K. klobasa in pleskavica za Jugo?

Če ima kdo recept, prosim, da ga obljvi.
MIRNČAN
# 28.12.2012 ob 12:39
Evo satira na istem nivoju:
"Namreč, ljudje se delijo na dve opciji. Prva so ljudje, ki imajo ime in priimek. Ti delujejo s položaja časti, ponosa, ugleda in dostojanstva. Drugi pol pa so ljudje, tako imenovani anonimusi ali skrajšano anusi. Ti delujejo vse drugače kot našteti pred tem. In anusi so ljudje, ki nimajo hrbtenice, ki so preprosto pripravljeni žrtvovati svoj ugled, dostojanstvo, čast, vse, zato da služijo svojemu gospodarju. In anusi služijo in levemu in desnemu gospodarju. In poslušajte me, Pahor. Ne naredite tega, kar je naredil premier pred štirimi leti. Pustite anuse, da delajo. Ti ljudje družbi niso nevarni. Obstajajo pa ljudje, ki so ravno tako brez ponosa, brez ugleda in dostojanstva, nimajo pa znanja. Tem se reče bedaki. To so pa turbo anusi. Turbo anuse lahko zamenjate s preprostim razlogom, ker imate vzrok in posledico, ker imate dokaze ..."

Je pa res da se ne norčuje iz lačnih otrok. Je pa nivo zelo podoben.
MIRNČAN
# 28.12.2012 ob 12:33
Sem ti jasno napisal da je to satira na nivoju Hribarja. Hribarja podpiraš njo pa napadaš. Čeprav identične stvari govorita. dvoličnosti? rekel bi hinavščina. S tem ko jo omenjate pa ji dajete medijske minute. Podatki so seveda nekaj drugega kot levičarski manipulatorski mediji. Tko pač je.
MIRNČAN
# 28.12.2012 ob 12:26
hinavc to je satira ala Hribar ki ga v eni novici tako dobro zagovarjaš.
MIRNČAN
# 28.12.2012 ob 12:45
Če bi kakšen levičar to napisal bi bili čisto tiho. Javnost nebi niti trznila. In nikjer nisem napisal da podpiram twitt. Govorim samo o očitni javni usmerjenosti v določeno opcijo pa ni važno kje je.
MIRNČAN
# 28.12.2012 ob 12:08
Sramoten twitt? hahahaha. Čista satira po levičarsko.
Miha Žorž
link
Mati domovina
32
7. februar 2018 ob 15:59 Potem ko je v javnosti zaokrožila devet let stara fotografija performansa Simone Semenič, ene od letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, na kateri ta pozira z razrezano slovensko zastavo, ovito ...
Več novic ...
Kazalo