Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 85 glasov Ocenite to novico!
Eugenija Carl
Bi enako ravnali, če bi šlo za cenejši poseg? Je prav, da postavimo meje v denarju, ko gre za zdravje? Kje naj bo ta meja in ali naj velja za vse enako? Odgovor na svoji koži občutimo vsak dan, zato je Rene vsak izmed nas. Foto: BoBo
Mojca Petrič Bužan
Mojca Petrič Bužan. Foto: MMC RTV SLO
Če želite pomagati Reneju, lahko prispevate sredstva na:
 
Lions klub Vogrsko, donacija za Reneja. SI56 0475 0000 0454 884; sklic SI00 2024-001.


TRR: SI 56 2900 0003 2052 246 pri UniCredit Banka Slovenija d. d., Rene Muhamed Talić, Martinuči 2, 5292 Renče. Swift: BACXSI22 (za nakazila iz tujine), namen: ZA OPERACIJO.


NOGICE in NOGICE5 na številko 1919 za donacijo v vrednosti enega oziroma pet evrov.

Gospodje ortopedi, bi ravnali enako, če bi šlo za vašega otroka?

10. maj 2014 ob 18:22,
zadnji poseg: 10. maj 2014 ob 20:22
Koper - MMC RTV SLO

Odločitev je padla, zavarovalnica ne bo poravnala stroškov operacije v tujini za Reneja iz Renč.

Ortopedi v svoji razlagi še posebej opozarjajo, da se starši težko sprijaznijo s svetovanim posegom, ko gre za amputacijo. Vendar so tokrat v zmoti. "Težko sprijaznijo" niso prave besede, s posegom se sploh ne bodo sprijaznili - ne le starši, ampak državljani Slovenije. Ne gre več le za ljubkega dečka, ki je s svojo zgodbo ganil vse srčne ljudi, gre za vse nas, ki se brez medicinskega znanja sprašujemo, kako je mogoče, da so starši sami prisiljeni zbirati denar za poseg, ki bo usodno vplival na nadaljnje življenje njihovega potomca.

Zavrnitev posega je cvet ortopedske stroke pospremil s pojasnilom, da so postopki ameriškega zdravnika "dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacije zunanjega fiksatorja, poleg tega trajajo do konca otrokove telesne rasti, rezultati pa so nezanesljivi". Tudi neuki razumemo, da je amputacija vse nekaj drugega – postopek je kratek, številne operacije niso potrebne, fiksator tudi ne, rezultat pa je več kot zanesljiv - noge namreč ni več.

Da plačana napotitev v tujino ni mogoča, zapišejo bele halje. Ker niso bile izčrpane vse možnosti zdravljenja pri nas. Saj, ker otrok nogo še ima. Ko je ne bo več, bodo izčrpane. Bodo takrat odobrili zdravljenje v tujini? Ko dr. Paley ne bo imel več kaj pomagati? Gospodje, pa koga imate za norca?!

Je kdo izračunal, koliko državo stane invalidnost otroka, jutri odraslega? So tisti, ki tako varčno odmerjajo sredstva, pomislili, da bodo prihranili le na kratek rok. Pustimo ob strani kakovost življenja posameznika, ta po navadi niti ne šteje. Tudi finančno ni opravičila za tako poniglavo ravnanje.

Je kdo izmed tistih, ki so se podpisali pod strokovno mnenje, izprašal svojo vest? Bi ravnal enako, če bi šlo za njegovega otroka? Ali zanj osebno? Je to, da nečesa ne poznaš dovolj dobro – v tem primeru dela ameriškega zdravnika –, dovolj tehten razlog za zavrnitev? Nikogar niso prepričali, da je.

Je prav, da se je morala Renejeva mama o drugih metodah zdravljenja podučiti kar sama na spletu? O tem, da obstajajo različni načini zdravljenja, pa čeprav jih pri nas ne izvajajo, nas mora seznaniti zdravnik. Le tako se lahko ohranja zaupanje, na katerem temelji odnos med zdravnikom in bolnikom.

Bi enako ravnali, če bi šlo za cenejši poseg? Je prav, da postavimo meje v denarju, ko gre za zdravje? Kje naj bo ta meja in ali naj velja za vse enako? Odgovor na svoji koži občutimo vsak dan, zato je Rene vsak izmed nas.

In kje so zdaj vsi tisti, ki slišijo na predpono varuh? Človekovih, bolnikovih, otrokovih pravic. Zakaj ne kričijo na ves glas? Zakaj se niso zganili takoj, ko je bila Renejeva nogica prvič omenjena v povezavi z donacijami in dobrodelnostjo. Ste zaspali, spoštovani varuhi? Ali so se tudi vas polastili ravnodušnost, birokratska otopelost in sprijaznjenost, da tako pač je, in pri tem niti zardevate ne več?

Na predstojnika klinike za ortopedijo Vaneta Antoliča letijo sumi, da je od dobaviteljev ortopedskih pripomočkov zahteval deset odstotkov od poslov za donacije Društvu za razvoj ortopedije, katerega član je, nato pa so bila donacijska sredstva porabljena tudi za namene, ki nimajo nič opraviti z ortopedijo, med drugim za društvene kolesarnico, ograje in pogostitve. Če bi gospodje ortopedi ta denar naložili za učne ure pri dr. Paleyu, morda amputacije danes ne bi predpisovali s tako neznosno lahkostjo.

VIDEO
Zbiranje denarja za dečka Reneja
Eugenija Carl, Mojca Petrič Bužan, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
cairns
# 10.05.2014 ob 18:31
Odločitev je padla, zavarovalnica ne bo poravnala stroškov operacije v tujini za Reneja iz Renč.

Operacije v tujini so rezervirane za politike, zato naj navadni ljudje ne upajo preveč.
user491
# 10.05.2014 ob 18:31
ajmo, vzemte GSM, pošlte en sms, vsaj za en euro.

Večina bi lahko tud s 5 euri lahko pršli čez mesec. Ne čakat ljudje, jutri smo lahko mi na tem seznamu.
user491
# 10.05.2014 ob 18:36
K_ris

ampak tvoja racionalnost bi padla prvo sekundo, če bi šlo za tvojega otroka
user491
# 10.05.2014 ob 18:35
takšen članek IMA smisel, če doseže to, da vsaj en človek podari kak €
ice queen
# 10.05.2014 ob 18:38
Vse dobro želi Reneju, moj prispevek je nakazan. Srečno in pogumno!
Bivši uporabnik
# 10.05.2014 ob 18:40
Če bi bil otrok od JJ bi ga na operacijo v tujino odpeljal poseben helikopter.
melanholik
# 10.05.2014 ob 18:43
Pa še nekaj - se je sploh kdo vprašal, kakšni v resnici so rezultati operacij, kakršne dela kirurg v Ameriki? Res rezultirajo v opazno boljši kvaliteti življenja? Preprosto imam pri vsem tem občutek, da ameriški kirurg zna sijajno prodajat upanje - češ, ne bomo amputirali, vse bomo rešili, nato pa otroka čaka milijon operacij, na koncu pa pogojno uporabna noga, ki ne funkcionira nič bolje kot moderna proteza. Carlova bi ta del kot novinarka pač morala raziskati in se ne poistovetiti s stališčem javnosti o dr. Paleyu kot "čudodelcu".
3dc
# 10.05.2014 ob 18:39
V do amena obubožani Srbiji redno zberejo tudi po 1.000.000 EUR za take male junake. Vsi državljani prispevajo po svoji moči od športnikov do 'predsednika, pa se tam res nihče prav ne kopa v denarju.

Pri nas pa ne moremo iz kože. Birokracija, egoizem, brezbrižnost in korupcija. Sramota!
3dc
# 10.05.2014 ob 18:50
Kot bivši pacient z podobno težavo vam lahko zagotovim, da so bili časi ko so Slovenski ortopedi delali čudeže v ortopediji. Mislim predvsem na Prof. Srakarja, Prof. Beblerja in ostale. Amputacija je bila za njih vedno skrajna rešitev. K nam so hodili na posege celo iz bogatega Kuvajta.

Tole kar mamo danes pa je očitni poden, ki dela strikno za denar.
Marx
# 10.05.2014 ob 18:40
Tukaj je tako populistično in brez informacij obsojati ljudi, ki so se sprejeli odločitev neprimerno. Tudi oni imajo določen buđet in imajo nehvaležno nalogo. Brez skrbi, da bi tudi sami radi pomagali vsem.
Vprašanje za gospo Eugenio. Bi bili veseli v primeru, da operacija nebi uspela, " v zrak" bi šle tako velike vsote zaradi preuranjeno odobrenega zdravljenja. Na drugi strani pa bi denar vzeli srčni kirurgiji, kjer bi potem zaradi tega od zdravljenja "izpadel" vaš otrok.

Je pa res sramotno, da moramo en mesec državljani reševat gasilce, drugič šolarje, tretjič bolane. Brez besed :)
Za reneja
# 10.05.2014 ob 18:38
Kje ste bili rtvjevci prej, na socilanih omrežjih je akcija v teku že dva tedna. Tudi podpisi se zbirajo proti nečloveškim konzilijem in Fakinu, ki je sicer za jankovičevega sorodnika dal denar mimo konzilija.

Še sreča, da imamo neodvisne kanale, in ljudi, ki volontersko opozarjajo na probleme, kaj bi bilo, če jih ne bi bilo. Bi se sploh slišalo, da se nekaj dogaja. In koliko ljudem so po nepotrebnem že kaj odrezali, ker se ni izvedelo?
zapatist
# 10.05.2014 ob 19:03
Meni ta članek in ni prvi od Evgenije deluje histerično..

Mene v tem trenutku ne zanima denar..to je stvar zavarovalnice..temveč stroke..kot mi je jasno je uradna doktrina EU tista, ki jo tudi zagovarjajo naši kirurgi..kdo je ta mr perry pa jaz pač pojma nimam...nekje sem tudi.prebral, da amputacija v tej fazi pomeni bistveno manjšo škodo, kot pa verjetna amputacija nad kolenom, ki bi verjetno sledila perryjevi terapiji..

Torej carla...nekoliko manj histerije in več konkrernih strokovnih podatkov bi prosil, preden pošljem svoj evro..

Je takšno.pričakovanje od novinarja nacionalke pretirano?'
alojzr
# 10.05.2014 ob 18:55
Za vsako neozdravljivo bolezen se bo na internetu našel kak dr. Paley, ki bo trdil, da vas za "primerno" vsoto lahko ozdravi. Pa vas res lahko? In zakaj ravno on? In zakaj zgolj on?

Se močno bojim, da pri dr. Paleyu nekaj smrdi.
Insider
# 10.05.2014 ob 18:57
Je prav, da postavimo meje v denarju, ko gre za zdravje?

To je treba tudi vprašati opevanega Ameriškega otropeda.
Motore
# 10.05.2014 ob 19:23
Zakaj pa otrok ne bi lahko normalno živel z amputirano nogo? Seveda, če bi bil moj otrok bi naredil vse kar lahko, pa vendar ne morem tega zahtevati od drugih ljudi. Še posebej, ker je veliko primerov (otrok), ki so nujnejši glede zdravja. Denar lahko vlagate tudi v znanstvene razsikave za boljše proteze, za cenejše postopke (kot je ta v ZDA), itd. S tem bi bilo veliko več otroških življenj rešenih. Samo zato, ker je to ganljiva zgodba ni dovoljšen razlog za nespametno investiranje vašega denarja. Pred dejanjem razmislite, kako bi ta denar porabili za boljše življenje več otrok, ne le enega, za katerega obstaja popolnoma v redu alternativa (amputacija) s katero je življenje dovolj udobno.
Sam imam protezo roke že več kot 10 let (dobil sem jo, ko sem bil star 14 let), pa mi na kraj pameti ne pride, da bi se smilil samemu sebi, kaj šele drugim.
povojček
# 10.05.2014 ob 19:03
In to je napisala raziskovalna novinarka?Samo igranje na čustva in brez nekih podatkov o uspehih te operacije,o času trajanja rehabilitacije,zakaj jo ne izvajajo v drugih državah EU?
Na enem frugem forumu je bil objavljen tale link,preberite ga.

http://www.lisaelaine4.blogspot.com/2011
/08/then-there-were-two.html
Ribanjok
# 10.05.2014 ob 18:56
Dajmo vsak vsaj 1 sms poslat
gospa Rubin
# 10.05.2014 ob 18:54
težko je izgubiti del telesa. Še težje, če gre za otroka. starši reagirajo čustveno, krivijo kirurge, ker ne odobrijo zdravljenja oz. financiranja tega zdravljenja. Starši so se itak že odločili po kateri poti bodo šli. moje mnenje pa je, da otrok z amputirano nogo in s protezo živi kvalitetneje kot otrok, ki se 15 let bori z bolno nogo z vsemi posegi in postopki zdravljenja-z ali brez komplikacij.
Bivši uporabnik
# 10.05.2014 ob 18:41
Gospodje ortopedi, bi ravnali enako, če bi šlo za vašega otroka?

NE!
user491
# 10.05.2014 ob 18:31
s 5 (podarjenimi) euri sem mislil
svobodan
# 10.05.2014 ob 23:08
Torej carla...nekoliko manj histerije in več konkrernih strokovnih podatkov bi prosil, preden pošljem svoj evro..

Je takšno.pričakovanje od novinarja nacionalke pretirano?'


...se strinjam: članek je histeričen, očitajoče zlonamerno tendenciozen, neobjektiven, piha na dušo, moralizira in igra na čustvene strune...

...vse to bi bilo še razumljivo, če ne bi manjkal bistven podatek: namreč diagnoza s strokovno strokovno obrazložitvijo, zakaj in čemu amputacija...

...tako pa nam ostane le špekuliranje, češ, kako neizmerno kruti in skopuški so naši zdravniki, ki dečku ne privoščijo najboljšega, ker pač ni njihov sin...
tihomir
# 10.05.2014 ob 22:23
Gospodje ortopedi, bi ravnali enako, če bi šlo za vašega otroka?

Ali bi tile starši ravnali enako, če bi šlo za otroka drugih staršev?

Če v celi Evropi ni enega samega strokovnjaka, ki bi to vrsto operacije izvajal, je zmotno kriviti ZZZS in slovenske zdravnike. Stroka pravi, da gre za kompliciran poseg, serijo operacij... Gre za projekt in 180.000 je verjetno le strošek osnovne operacije in zna se zgoditi, da jih bo Američan brez meja nategoval, končna vrednost bo nekajkrat presežena in družina bo pristala v bankrotu, kar je katastrofa. Manj trpljenja za družino bi bilo, če bi sprejeli evropsko strokovno rešitev.

Težko je sprejeti usodo, sploh v času, ko je število vrhunskih strokovnjakov tolikšno kot je uporabnikov interneta.
hubert69
# 10.05.2014 ob 20:14
"Gospodje ortopedi, bi ravnali enako, če bi šlo za vašega otroka?"

Tisti, čigar otrok bi bil v tem položaju, ne bi smel biti v položaju odločevalca, jasno.
zapatist
# 10.05.2014 ob 19:29
In tudi mnenje zdravniškega koncilija nima nobene veze z denarjem, na kar namiguje Evgenija..njim se ne bo nič in nikjer poznalo v denarju..če bo fantek opeririran doma ali pa v tujini. To je problem zavarovalnice,ki pa je v tem primeru korektno za mnenje vprašalo stroko. Kot razumem bi naša zavarovalnica operacijo plačala, če bi pridobila pozitivno mnenje stroke.

Glede na to,d koncilij ni imel nobenega interesa,da bi hotel fantku škoditi, tudi ne vidim razloga zakaj jim ne bi zaupal.

Razen seveda, če ao storili strokovno napako..ampak o temu ni v članku niti besede..
bilobil
# 11.05.2014 ob 03:28
moji stari mami in 1000 njenih vrstnikom odpoveduje srce, potrebuje takojšno transplantacijo vsaka pride 100.000 eurov, bande iz zzsa, ki jim to ne omogočijo....
zapatist
# 10.05.2014 ob 22:31
Ampak kakorkoli...Evgenija in komentaroji na tem forumu smo kot ponavadi nad stroko..vse vemo..

Morebitii ima celo novinarka prav..kdo ve..samo naj to prosim vsaj malo argumentira...
Ker takle članek je res podenj od podnja..

Ne pojasni statistike, ne pojasni rizikov, ne vpraša za mnenje razne strokovnjake..tudi neodvisne..tuje..nič od nič..

Samo nek histerični izpad..
MIRNČAN
# 10.05.2014 ob 21:08
Od novinarke bi pričakoval manj populizma.
sanjaevangelina
# 10.05.2014 ob 20:59
Čisti populizem!!! Zakaj točno naj bi ortoped hotel škodovati 2 letnemu otroku? Kaj točno naj bi imeli od tega?

Jao!!! Kje si, novinarska etika? Debilizem, na debilizem ... sploh nimam besed.
Knight Kant
# 10.05.2014 ob 20:35
"dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacije zunanjega fiksatorja, poleg tega trajajo do konca otrokove telesne rasti, rezultati pa so nezanesljivi".
-------------
Je sočutna javnost z Eugenija na okopih bolj kvalificirana presojati o strokovnih zadevah, kot ortopedi? O tovrstni (ali podobni) okvari lahko podobno razlago preberemo tudi v Wikipediji. "Nezanesljivi" rezultati pa je tam bolje opisani, kot da vse te operacije deformacije ne odpravijo ampak le zmanjšajo oziroma olajšajo.

Drugače povedano, z amputacijo bo fant morda kdaj lahko tekmoval na olimpijskih igrah, tako kot na primer Oscar Pistorius, ki se mu je zgodilo nekaj podobnega, po čudežni ameriški operaciji pa bo verjetno še vedno bolj težko hodil.

zapatist
# 10.05.2014 ob 19:15
@johc
.to bi preseglo BDP...

Kot jaz razumen problem, ni problem v denarju..temveč v neki strokovni doktrini..nikjer v Evropi takih operacij ne delajo..ne zaradi denarja, temveč ker so v neskladju z medicinskimi dognanji. Morebirti se evropska stroka moti in ima prav mr perry..ampak jaz menim da o.temu težko odločajo.čustva staršev in pa evgenije..
johc
# 10.05.2014 ob 19:04
in kaj če operacije ne uspejo...vem starši želijo vse toda nekej so meje, drugače bi vsakega z rakom poslali v tujino vsakega z okvaro srca v tujin vsakega...to bi preseglo BDP...
Za reneja
# 10.05.2014 ob 18:51
Še ta podatek. Od znanih osebnosti se je pod zahtevo, da mora ZZZS poskrbeti za plačilo operacija podpisala samo Jadranka Juras!!!
IS
# 11.05.2014 ob 06:22
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/90204
46

kdor zna angleško. Imam občutek, da znata starša obžalovati nepouštevanje stroke.

In dragi novinar, vsaj pozabimajte se kaki so standardi zdravljenja preden pljuvate po naši stroki. Zelo slabo novinarstvo. Povsem (novinarsko) nestrokovno. Ocenjujem kot laik. Kakose počutite ga.Evgenija?
Band3
# 10.05.2014 ob 23:13
@svobodan

V spodnjem delu noge sta dve kosti. Mečnica in golen. Fantu v celoti manjka mečnica, zato se zaradi pritiska in pomanjkanja opore golen krivi, koleno in gleženj pa deformirata. Za zdaj še lahko krevsa, vendar se z rastjo stvar slabša in kmalu bo noga tako kriva, da bo totalno fuč, fuč pa bo tudi koleno zaradi nepravilnih pritiskov, obrabe. Tudi mečne mišice se ne morejo normalno razvijati, etc. Ker normalna hoja brez mečnice v nobenem primeru ni možna, se nogo amputira v zgodnjem otroštvu, da se izognemo fizičnemu in tudi psihičnemu trpljenju. Edina stvar, kar bi presvitli bog kirurg lahko naredil, je da na nek način imobilizira gleženj, za koleno pa nimam pojma. Ja, dolgo srečno življenje s trdo pogojno uporabno nogo.

Če hočeš še kaj več - google is your best friend
trocki
# 10.05.2014 ob 20:16
Eden od komentarjev na omenjeni strani o tem kirurgu:

Gains wealth by using patients as paying lab rats. Paley will make you wait hours to see him, even though you are paying enough to buy a new house. Beware of him experimenting on you; he likes to be "innovative" and I suspect that's why he practices in Florida where there is no mandatory medical malpractice insurance. He has back to back patients and no accountability. Very dangerous man.
kamnojed
# 11.05.2014 ob 00:41
Gospodje ortopedi, bi ravnali enako, če bi šlo za vašega otroka?

BI, ker drugače ne morejo. Pravilnik je jasen in velja za vse.

Eno pregrešno vprašanje. Ste pripravljeni donirati za vse ljudi, ki bi želeli - zase ali za svojce - obravnavo v tujini? Ker če ste res tako čuteči in hočete pomagati, potem morate biti tudi toliko moralni, da ne boste delali razlike in boste torej plačevali ob vsakem podobnem članku. Ker je ta način zbiranja denarja postal že praksa, boste - če hočete biti res pošteni - v doglednem času bankrotirali.

Mimogrede, redko kdaj sem prebrala podobno senzacionalističen in cenen tekst, kot ja tale. In spomnim se Carlove, kako je ob proglasitvi za Slovenko leta (no ja, po Jani...) v visokih tonih na Odmevih pridigala o novinarski etiki. Društvo novinarjev, kje ste?

Malemu Reneju pa vse dobro in da bi se njegovi starši pravočasno spamentovali, preden mu v svoji zanesenosti naredijo več škode kot koristi.
HadvaO
# 10.05.2014 ob 23:15
Se zelo strinjam z No13d-jem. Če sem zaradi tega za koga brezsrčna, tudi prav. Ampak tudi meni se zdi grdo, da moramo državljani reševati stiske ljudi. To je tako, kot bi vrtno cev, ki je že vsa preperela, flikali s selotejpom. A ni logično, da je treba cev zamenjati??

Ko se razkrivajo začarani krogi izginulega denarja, razno raznih afer in vedno novih podražitev ter davkov, se večina malo razburja takole pod članki, po parih dneh, ko je aktualen nov škandal, se pa na to pozabi. Ena stran problema je v tem, da je plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje obvezno, ko dejansko kaj potrebuješ (ne mislim le na drage operacije, ampak čisto osnovne: zobozdravnika, preiskave itd.) pa si skorajda prisiljen plačati zasebnika. Druga stran pa v tem, da moramo reševati še druge.

In da se ne bomo narobe razumeli: lepo je, da si med sabo pomagamo po svojih močeh. V to pa spada tudi, da pomagamo učinkovito. Sem zelo za to, da se razišče vse mogoče oblike pomoči, a hkrati z upoštevanjem mej: tako fantkovih kot finančnih. Nekdo je napisal, da je tudi življenje brez noge lahko lepo, in se strinjam. Tako kot bi za svojega otroka raziskala vse možnosti, bi poskušala upoštevati tudi njega kot osebo. Mu s tem, da ga podvržem vsem operacijam, res delam uslugo ali pa delam to zato, da sama ne bi imela slabe vesti, da nisem naredila vsega? Bi mogoče otroku več pomenilo, da mu prisluhnem, da grem z njim skozi težka obdobja - z ali brez noge? Dolgoročne rešitve ponavadi niso enostavne.
Je mogoče to (vsaj članek deluje brezglavo) iskanje rešitve beg pred invalidnostjo, ker smo prepričani, da potem človek ni več normalen? A nismo po eni strani vsi navdahnjeni in polni optimizma, ko vidimo nekoga, ki je kljub prizadetosti iz svojega življenja nekaj naredil (čeprav mu družba kar naprej govori, da tega ne zmore)? Ja, dokler ne gre za našega otroka.

In se strinjam: grdo je, da se pomaga samo medijsko izpostavljenim primerom. Ste pripravljeni darovati 1 € za vsakega, ki bi bil z dodatnim denarjem bolje zdravljen? Tisti, ki jih je sram prositi za pomoč, si je ne zaslužijo? Ali boste, tako kot ortopedi, nekje potegnili črto, ker dvomim, da imate neusahljive vire denarja?
kamnojed
# 10.05.2014 ob 20:49
Ni bila Carlova izbrana za Slovenko leta? Res da samo od bralk Jane (kar je določena olajševalna okoliščina...), a vseeno - tako ceneno in senzacionalistično novinarstvo ne sodi na MMC, čeprav je sobota zvečer- :-)
zapatist
# 10.05.2014 ob 20:38
@kamnojed

Kot jaz razumem, ne gre samo za dve alternative in sicer amputacija dela noge in morebitna draga operacija z majhno verjetnostjo uspeha. Če bi bilo tako, bi do neke mere razumel ogorčenje javnosti.

Kot jaz razumem gre na eni strani za amputacijo dela noge na drugi strani pa terapijo, ki bo verjetno rezultirala v amputacijo nad kolenom.

Skratka riziko je prevelik, da bi se hecali..
zapatist
# 10.05.2014 ob 20:27
Zaenkrat imam na eni strani mnenje evropske medicinske stroke, na drugi strani pa čustvem odziv Evgenije..

Z darovanjem bom še počakal..
Tkalka
# 10.05.2014 ob 20:23
Clanek je napisan histericno, nestrokovno in neargumentirano. Iz tega ni mogoce sklepati, ali bo operacija v Ameriki otroku resila nogo ali ne itd.
Ampak...! To pravzaprav meni ni pomembno. Gre za moznost in odlocitev, ali nekaj prispevam ali ne. Ce prispevam, povecam moznost, da se otroku omogoci operacija, da ima moznost izbire. Odlocitev in odgovornost pa ni moja, in tudi rezultat operacije ne. To je breme starsev in zdravnika. Zalostno je zgolj to, da so pri nas starsi glede tega prepusceni sami sebi.
zapatist
# 10.05.2014 ob 20:12
Financiranje takih operacij bi bilo neetično.
trocki
# 10.05.2014 ob 19:56
Mimogrede, tudi če amputirajo eno nogo, še ne pomeni, da si na vozičku. Obstajajo proteze in dokaj normalno življenje.

Se mi zdi čudno, da novinarji tako malo vedo o teh ljudeh. Stotine jih je, ki so imeli podobne probleme. Stotine ljudi po 180 .000 evrov pa že naraste v nekaj deset milijonov. Samo za tovrstne posege. Posegov in podobnih slavnih kirurgov pa je še tisoče. Dajte malo razmislit. Če medicinska stroka nekaj zna narediti korektno, z učinki itd. potem je jasno, da bi zavarovalnica dala denar. Ne pa za eksperimentalni poseg. Če je zdravnik tako dober, naj čimprej spravi zadeve v mainstream, ali mu je pač bolj všeč, da takole skubi navadne ljudi?
ninjaturtle
# 10.05.2014 ob 19:02
Tudi moj prispevek je nakazan, pomagajmo skupaj!
daresi
# 10.05.2014 ob 18:58
V preteklosti so v tujini že večkrat pomagali, ko so pri nas rekli, da ni nobene možnosti.
Na nekaterih področjih so naši zdravniki odlični, na drugih pa stopicajo na mestu že desetletja. Ko bi bilo to treba priznati, je njihov odgovor amputacija.
In ja, res je, če bi šlo za njihovega otroka, bi poskusili vse in vse bi dobili plačano od zavarovalnice.
zozozo
# 11.05.2014 ob 01:21
doticnega primera ne poznam ampak sklepam

To pa je fejst popularna disciplina.
Band3
# 10.05.2014 ob 23:54
http://www.paleyfoundation.org/before-after

In kaj točno naj bi bilo na teh 3(!!!) before-after fotkah tako superduper fantastičnega?

Na prvi gre za podaljševanje noge, kar verjetno uspešno počnejo celo v S Koreji. Na ostalih dveh je neka kriva noga brez omembe za kaj se gre, after fotke pa so posnete z varnostne razdalje in oblečene.

Dajmo, junaki, najdite mi before-after fotke pacientov s fibularno hemimelijo. Glede na to, da je presvitli genij v življenju opravil celo 200 tovrstnih operacij se bo menda kaj že našlo.
svobodan
# 10.05.2014 ob 23:01
...a bi končno povedali, kakšno bolezen ima, da je potrebna amputacija??... pa saj vendar hodi in igra nogomet...
zapatist
# 10.05.2014 ob 22:35
@89
Sami pametnjakoviči spet vse naokoli. Kdo ste vi, da sodite kaj in kako.

Se strinjam. Ravno na to opozarjam...da smo vsi bolj pametni kot pa evropska otroška kirurgija skupaj...
zapatist
# 10.05.2014 ob 21:43
@mirnčan

Tudi sam menim, da je teorija, da so evropski otroški kirurgi neki psihopati, ki so si izbrali ta poklic zato, ker użivajo v rezanju otroških nog mal prehuda..
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kazalo