Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 17 glasov Ocenite to novico!
Emmanuel Macron
Emmanuelu Macronu je uspelo kot novincu na političnem prizorišču kljub pomanjkanju programa in izkušenj zmagati na predsedniških volitvah, njegovi stranki pa dobro kaže tudi na parlamentarnih. Foto: EPA
Donald Trump, Emmanuel Macron
Rokovanje ameriškega in francoskega predsednika Trumpa in Macrona. Foto: EPA
Manica Janežič Ambrožič
Večino strank po volitvah čaka boleča in temeljita prenova, meni Manica Janežič Ambrožič. Foto: RTV SLO
VIDEO
Macronova stranka uspešna...

Dodaj v

Grenko zmagoslavje Emmanuela Macrona

Kolumna po prvem krogu francoskih parlamentarnih volitev
12. junij 2017 ob 16:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po parlamentarnih volitvah bo Macrona in poslance njegove stranke čakalo uresničevanje predvolilnih obljub, druge stranke pa brez izjeme boleča in temeljita prenova.

S težkim srcem bi lansko pomlad privrženec novega francoskega predsednika stavil svojo denimo povprečno francosko plačo, da bo to pomlad Emmanuel Macron dobil tako predsedniške kot parlamentarne volitve. Ni bilo verjetno. Novinec na političnem prizorišču. Brez pravega programa. Brez stranke. Brez pravih političnih izkušenj. A že danes, dan po prvem krogu parlamentarnih volitev, pravih dvomov o zmagovalcu drugega kroga parlamentarnih volitev, ki bo v nedeljo, ni.

Emmanuelu Macronu, najmlajšemu voditelju Francije po Napoleonu, je uspel veliki politični met. Bil je v pravem času na pravem kraju polnem jeznih in razočaranih volivcev, ki so se prenajedli praznih političnih obljub francoskih socialistov in konservativcev, in ni mu škodilo, da ga je zadnja tri leta francoski rumeni tisk ujčkal. Fotografije z družinskih slavij tu, zgodbe o nekonvencionalni ljubezenski zgodbi tam, slike s plaže v Biarritzu na naslovnicah časopisov lani avgusta, tik pred začetkom vroče politične jeseni, ko je priljubljenost Francoisa Hollanda drsela v prepad.

Emmanuelu Macronu je uspelo izkoristiti francoski politični trenutek, med predvolilno kampanjo je igral s pravimi kartami in po zmagi na predsedniških volitvah na mednarodnem političnem prizorišču odločno zastavil svoj predsedniški mandat. Tudi rokovanje s pobeljenimi členki in stisnjenimi zobmi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ob njunem prvem srečanju konec maja ob robu vrha Nata v Bruslju je na nedeljskih volitvah prineslo nekaj glasov njegovi stranki. "Bil je trenutek resnice," je pozneje o stisku rok s Trumpom dejal Macron. Balzam za francosko volilno dušo po (mlahavih) stiskih rok Francoisa Hollanda.

A morda so še bolj kot podatki o volilnih glasovih za Macrona in za njegovo stranko pomembni podatki o včerajšnji volilni udeležbi. In ti res bodejo v oči. Udeležba je bila rekordno nizka.

V nedeljo je doma ostala več kot polovica francoskih volivcev, med njimi največ mladih in delavcev. Na volišča se ni odpravilo več kot pol volivcev Marine Le Pen in Jean-Luca Melenchona iz prvega kroga predsedniških volitev. Tokratna politična ponudba jih preprosto ni prepričala. Za primerjavo: leta 2012 je ob prvem krogu parlamentarnih volitev doma ostalo slabih 43 odstotkov volivcev.

Včeraj so doma ostali tudi številni volivci, ki so v prvem krogu predsedniških volitev svoj glas namenili kandidatu socialistov Benoitu Hamonu. "Želite, da se vržem v Seno?" je ob popolnem volilnem polomu socialistov danes, dan po prvem krogu parlamentarnih volitev, novinarjem na sedežu stranke v Parizu zabrusila senatorka Laurence Rossignol.

Nihče ni tega ponižanja na lastni koži občutil bolj kot prav Hamon. V prvem krogu predsedniških volitev je dobil pičlih 6,36 odstotka glasov in včeraj se mu ni uspelo prebiti v drugi krog parlamentarnih volitev. V svojem okraju je osvojil približno 80 glasov premalo za drugi krog. Premalo.

Njegov največji tekmec na strankarskih volitvah, nekdanji premier Manuel Valls, je v nedeljo v svojem okraju dobil dobrih 25 odstotkov glasov in se mu obeta zanesljiva zmaga v drugem krogu.

Težke besede danes niso padale le pri socialistih, ampak tudi pri republikancih. Konservativci so včeraj dobili dobrih 21 odstotkov glasov in upajo na vsaj sto sedežev v novi skupščini. A morda jih bo le 50. Tudi s sedeža njihove stranke je danes slišati o grožnjah z odhodi vidnih članov.

A resnici na ljubo je zdaj za vihar in za pravo strankarsko metlo še prezgodaj. Za zdaj še vsi zadržujejo dih pred zadnjim volilnim opravilom, nedeljskim drugim krogom parlamentarnih volitev. Potem Macrona in poslance njegove stranke čakata uresničevanje predvolilnih obljub in dokazovanje, da niso le politična muha enodnevnica oziroma "enomandatnica", druge stranke pa – brez izjeme - boleča in temeljita prenova.

Manica Janežič Ambrožič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
pwnd
# 12.06.2017 ob 16:44
Malo me ta situacija spominja na Cerarja. Nova stranka, obljubljeni novi obrazi, novo upanje, na koncu bo pa vse skupaj popolno razočaranje
levokrilo
# 12.06.2017 ob 16:34
Francoski volilci so se naredili francoza.
mlamat
# 12.06.2017 ob 17:02
Manica živi v svojem paralelnem svetu, kjer se politika med državami gradi na osebnostnih lastnostih politkov, ne pa na interesih držav in ekonomskih zakonitostih. Torej, čeden Macron in dobrosrčna Merklova se bosta pač razumela, pa bo z ekonomijo Francije vse v redu.

Macron bo povedal en vic, Merklovi enkrat pomežiknil, njegova soporga ji bo dala en recept, pa bo Schäuble takoj za skupne evropske obveznice, hkrati pa bo prisilil nemške sindikate, da zahtevajo zvišanje plač, z namenom, da se zmanjšata nemša konkurenčnost in francoski deficit.

Nobenega razmišljanja torej o neustrezni skupni valuti, nemških trgovinskih presežkih, ki uničujejo francosko gospodarstvo... SNenazadnje je celo sama v podcastu Metina lista priznala, da jo je "presenetilo", da Francozi na prvo mesto postavljajo ekonomska vprašanja. Sarkozyeve in Hollandove obljube so po njenem propadle zaradi njunega osebnostnega značaja, ne pa zaradi nemškega politike varčevanja.

Ampak saj kaj drugega niti ne moremo pričakovati, kljub temu da se menda veliko sprehaja po FNAC-u.
mostnica
# 12.06.2017 ob 17:42
Francoski Cerar?
brain2k
# 12.06.2017 ob 16:56
Zanimivo, nic ne beremo o razbijanju in razgrajanju "porazenih" strank... Kako to? Aja zato, ker razbijanja ni.
moj komentar
# 12.06.2017 ob 17:43
Francozi zvečine niso zadovoljni z nobenim politikom in nobeno politično stranko.
V bistvu nimajo stranke, ki bi se resnično borila za ljudi in njihovo dobro, kar je značilno za večino držav EU.
Evropski politični prostor so si prigrabili skorumpirani bančni in korporacijski plačanci, ki delajo ljudem škodo.
Evropska levica tudi več ne obstaja. Ponaredki, ki se trenutno razglašajo za levico, ne štejejo.
moj komentar
# 12.06.2017 ob 18:31
Ko Francoz začne ignorirati oblast in postane nezaupljiv in apatičen, se oblasti ne piše dobro.
nuLanuLa
# 12.06.2017 ob 17:39
@mlamat - očitno je politika postala zreducirana na nivo resničnostih šovov in telenovel, to volilci razumejo. Prek lobijev pa nam vladajo korporacije in bankirji - očitno s(m)o se s tem sprijaznili. Politika je cipa, gre s tistim, ki jo bolje plača. Ni več idej. Ni več idealov. Sam še profiti in stroški in v tej enačbi smo tudi ljudje. Demokracija postaja farsa. Še bolj kot v Evropi, se to vidi v Ameriki. Kitajska in Rusija nas bosta počasi zgazili. So nas že, a tega še ne vidimo potopljeni v luksuz.
pripet
# 13.06.2017 ob 07:05
Seveda je njegova zmaga grenka. Predvsem za Francoze in posledično za nas na francosko-nemškem vlaku.
mlamat
# 12.06.2017 ob 18:56
Če "zategneš", ne zmanjšaš samo uvoza, ampak uničiš tudi povpraševanje po izdelkih lastne industrije.

Država ni izolirano podjetje, kjer se lahko zateguje po zgledu "švabske gospodinje". Zmanjšan odhodek enega je zmanjšan prihodek drudgega. To pa je recept za kaskadno katastrofo.
mlamat
# 12.06.2017 ob 18:52
@Belief

Ti ne poznaš osnov ekonomije. Če ima en trgovinski presežek, mora imeti drug po matematični logiki nujno trgovinski primankljaj. Razen če bomo začeli izvažati Klingonom

Res pa je, da ima EU trgovinski presežek nasproti z ZDA. Ampak saj zato pa teži Trump.
Ivo Lola
# 12.06.2017 ob 18:05
Macron bo počasi začel uvajati skrajne neoliberalne ukrepe in klestenje pravic, podobno kot pri nas Cerar. Toda Francozi niso Slovenci in se bodo dvignili. Takrat ne bo padel samo Macron, zgodil se bo tudi frexit in EU bo šla v franže.
lprelesn
# 12.06.2017 ob 17:07
bo še veselo pri njih....
SF-SN
# 15.06.2017 ob 09:47
@Nikec3
A padanje brezposelnosti, nadpovprečna gospodarska rast in padanje relativne zadolženosti so zate razočaranje?

Kaj pa bi se moralo zgoditi, da bi bil vsaj pogojno zadovoljen? Bi moral zadet na loteriji? To ti pa Cerar težko priskrbi.


In kaj od tega je posledica Cerarja?
Nisem vedel, da je Cerar zaslužen, da gre državam kamor izvažamo stvari tako dobro, da lahko izvoz nosi gospodarsko rast
SF-SN
# 15.06.2017 ob 09:45
Emmanuelu Macronu je uspelo izkoristiti francoski politični trenutek, med predvolilno kampanjo je igral s pravimi kartami in po zmagi na predsedniških volitvah na mednarodnem političnem prizorišču odločno zastavil svoj predsedniški mandat.

Neee, ker podpora VSEH medijev in VSEH francoske elite tu ni imela nobenega vpliva.
Saj veste, tako kot ste pri nas še predn je Cerar najavil kandidaturo vsak dan govorili kako je on etična in moralan avtoriteta in kako bo vse drugače.
Bivši uporabnik
# 12.06.2017 ob 18:45
Nobenega razmišljanja torej o neustrezni skupni valuti, nemških trgovinskih presežkih, ki uničujejo francosko gospodarstvo...

nemške trgovinske presežke lahko zmanjšaš na dva načina. ti bi očitno rad več uvoza na nemški strani, pozabljaš pa, da lahko tudi zategneš pri sebi in manj kupuješ od jih. na ta način je trojka ustvarila trgovinske presežke v vseh južnih državah (razen grkom še malenkost manjka)

tudi Trump bi lahko zategnil pri američanih, pa se tega boji, in zato raje Merklovi tečnari, naj uvaža več Chevroltov (kot da bi evropejci marali takšne avtomobile...)
April1699
# 12.06.2017 ob 20:06
Če omenim da je bil minister v vladi socialistov pod vodstvom Hollanda ni kaj veliko za pričakovati. Zgledoval se bo po Hollandu veliko obljub pa malo narejenga po čemer so znani rdeči!
Bivši uporabnik
# 12.06.2017 ob 19:09
pol se pa ne pritožuj... in ja, s tem ko so južnaki zategnili se je nemški izvoz zmanjšal. so pač izvažali tistim, ki niso zategovali (zda, uk, kitajska...). bedakov ki drugim na lasten puf dvigujejo presežke se vedno najde dovolj.
Bivši uporabnik
# 12.06.2017 ob 20:20
če bo začel pri dvigu njihovega 35-urnega delovnika na vsaj 37,5 bo že pol narejenega
Nikec3
# 12.06.2017 ob 17:16
Malo me ta situacija spominja na Cerarja. Nova stranka, obljubljeni novi obrazi, novo upanje, na koncu bo pa vse skupaj popolno razočaranje

A padanje brezposelnosti, nadpovprečna gospodarska rast in padanje relativne zadolženosti so zate razočaranje?

Kaj pa bi se moralo zgoditi, da bi bil vsaj pogojno zadovoljen? Bi moral zadet na loteriji? To ti pa Cerar težko priskrbi.
vaški stražar
# 12.06.2017 ob 22:31
V nedeljo je doma ostala več kot polovica francoskih volivcev, med njimi največ mladih in delavcev.
Kdo pa so to "delavci"? Se vi, gospa Manica, uvrščate mednje?
Snežinkica
# 12.06.2017 ob 16:31
Ne razumem naslova, zakaj bi bila Macronova zmaga grenka, če so DRUGI pogoreli? In spomnimo, tudi naša volilna udeležba ob zmagi Cerarja, je bila še ne 50%, pa nihče ni govoril o grenkobi ampak o prepričljivi zmagi. Macron, ob odločilni podpori njegove Brižit, je imel pravo znanje ob pravem času na pravem mestu, to ločuje uspešne ljudi od vseh ostalih.
Manica Janežič Ambrožič
link
Elizejske poljane
4
21. april 2017 ob 08:21 Sinoči okoli 19. ure je bila na Elizejskih poljanah, eni najlepših in najbolj znanih avenij na svetu, nepopisna gneča; s snemalcem Silvom Plavcem sva snemala ljudi na ulici, živahen utrip pariškega ...
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo