Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Nekdanji člani skupine Women se v sklicu novega glasbenega rojstva poimenovali Viet Cong. Foto: Promocijsko gradivo/Colin Way
Viet Cong so s pomočjo založbe Mexican Summer 'izstopili' iz okoliša kanadske podtalne scene in ne dolgo tega pristali v objemu znamenite neodvisne glasbene hiše Jagjaguwar Foto: Založba

Dodaj v

Hipsterija

Kolumna Miroslava Akrapovića
20. februar 2015 ob 14:18,
zadnji poseg: 20. februar 2015 ob 18:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najprej je bila njihova kaseta – arhetipski nosilec zvoka, ki ga zagotovo nihče od morebitnih njihovih in drugih privržencev niti ne uporablja – poimenovana enostavno »Cassette«.

Toda za nekdanje člane skupine Women, ki so se v sklicu novega glasbenega rojstva poimenovali Viet Cong, se je ta magnetizirani trak pokazal kot odlična promocijska vaba. Kajti v scenosledu dogodkov po kaseti so Viet Cong s pomočjo založbe Mexican Summer »izstopili« iz okoliša kanadske podtalne scene in ne dolgo tega pristali v objemu znamenite neodvisne glasbene hiše Jagjaguwar, ki jim je objavila prvenec, enostavno poimenovan – Viet Cong. Dobrih osemintrideset minut kitarskega sklicevanja, čaščenja in redefinicije postpunka, ki ga nabriti kanadski kvartet uspeva iztrgati iz zgodovinskega konteksta in vešče krmiliti z odtenki sebi najljubših viž – hrupno & distrorzirano & temačno.

A kljub navdušenju so se pojavili tudi dvomi o pristnosti avtorske refleksije v realnem času. In to se sprašujejo tisti, ki ne poznajo zadosti glasbe 80-tih … kar bi jim omogočilo, da v tovrstnih žanrskih odtenkih – kot so to Viet Cong – delijo nasvete ali se sprašujejo o današnjosti. Bodimo spoštljivo kolegialni in ne hipsterični. Kot že neštetokrat v novejši glasbeni zgodovini se poskuša izpodbijati kredibilnost glasbenikov, ki črpajo navdih iz (pod)talilnega obdobja osemdesetih. Kot da splošno veljavna teza o cikličnih glasbenih žanrih velja za vse, razen za generacijo, ki je odraščala ob Sonic Youth in Joy Division.

Ta kultna & referenčnaglasbena pojma nista naključno izbrana. Lahko čiste vesti (po)trdim, da je (pop)kulturni vzgojnovplivni vidik njune glasbe enako pomemben kot tisti, na katerega se je sklicevala generacija naših starih staršev in staršev – The Rolling Stones in The Doors. Čez nekaj časa bo tudi njihova glasbena zapuščina pridobila uveljavljeni »The« in otroci jutrišnjega dne se bodo ob zvočni kulisi Viet Conga podali še globlje v središče Zemlje. Ko prvič odkrijejo glasbene dinozavre, si bodo prihodnost drugače pisali.

Miroslav Akrapović
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ishgilliath
# 20.02.2015 ob 18:45
Fantastičen album, post punk pa v zadnjih letih res doživlja pravo renesanso. In za razliko od t.i. post punk revivala z začetka tisočletja je to renesansa, ki si jo dejansko zasluži... Če samo pogledamo lansko leto z albumi bandov kot so Ought, Protomartyr, Posse, Eagulls, Parquet courts , letos smo tudi že dobili viet cong, pride še The Soft Moon in pa seveda celotno rusko sceno z Motoramo na čelu, pa Italijane (Soviet soviet, Be forest) in švede (makthaverskan)... Jah, ta trenutek je res super biti post punk fan! Pa vsaj meni osebno je zelo blizu ta ostrejši, noisy in eksperimentalnejši prizvok, ki je vsaj po mojem mnenju bližji zvoku zgodnjih Joy Division, Pil itd., kot pa tista bolj melodična, "indie" interpretacija kot jo prakticirajo Interpol ali pa The National... Saj post punk bi zmeraj moral biti nekoliko umazan!
ti-ne
# 21.02.2015 ob 15:26
Smo v letu 1984. ali 2015?
what?
# 20.02.2015 ob 20:01
@ishgilliath:
post punk pa v zadnjih letih res doživlja pravo renesanso.

lahko recem samo: KONČNO :-)

pod ostalo se lahko pa samo podpišem; sploh o osebni bližini bolj noisy zadev - melodika je čisto fajn, samo grobost in nerafiniranost so zame pravi oz. bolje rečeno lepši zvoki post panka.
Matjaž Fireder
# 20.02.2015 ob 15:58
Dajte pustit pank pri miru. Spomnite si kaj novega.
Madobromakaj
# 20.02.2015 ob 21:36
Zakon.

Že od Unknown Pleasures mi je ta zvok zlezel pod kožo.
Miroslav Akrapović
link
Prestop stoletja ali ...
9
2. junij 2016 ob 15:56 Moram priznati, da sem, kot že dolgo tega ne, o(b)stal zaprepaden nad novico, da je eden od šeživih založniških mastodontov ali t.i.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo