Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 39 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec
Trenutek, ko je Ilka Štuhec osvojila še drugi kristalni globus. Foto: Reuters
VIDEO
Ilka: Dobro je zaključiti...
VIDEO
Pot Ilke Štuhec na vrh

Dodaj v

Hiter tempo življenja hitro menja tudi športne junake

Kolumna Slavka Jeriča (160)
17. marec 2017 ob 10:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Življenje piše številne zgodbe, žalostne, pestre, polne padcev in obratov. Ko na karieri Tine Maze in Ilke Štuhec pogledamo skozi prizmo številk, dobimo zelo podobni zgodbi.

Obe sta v svetovnem pokalu debitirali zelo zgodaj (Tina Maze pri 15, Ilka Štuhec pri 16). Oba sta hitro dotaknili zvezd (Črnjanka je pri 19 dobila prvo tekmo za svetovni pokal, Mariborčanka je postala svetovna mladinska prvakinja tako v slalomu kot smuku).

Njuni poti sta se nato razšli, Tina Maze je imela v začetku kariere v članski konkurenci precej več uspeha, a se ji ni stalno uspelo zasidrati med samo smetano, kamor je vedno čutila, da sodi. Na drugi strani je bila Ilka Štuhec bolj kot ne žrtev številnih poškodb, ki so ji preprečevale, da bi nizala odmevne uvrstitve.

A skok višje je obema uspel sredi tretjega desetletja življenja. Spodnji graf je zgovoren.

Obe sta eksplodirali približno ob enakem času, napredek je sploh opazen pri Ilki Štuhec, ki je samo v letošnji sezoni osvojila 1.325 točk, v vseh prejšnjih pa skupaj 841. Pri obeh so opazni sadovi delovanja v samostojni ekipi.

V ključni sezoni, ko se je zgodil preboj, sta obe zablesteli tudi na najpomembnejšem tekmovanju v zimi – na svetovnem prvenstvu, kjer sta osvojili medaljo v paradni disciplini – Tina Maze srebro v veleslalomu, Ilka Štuhec zlato v smuku.

Aktualni primer meteorske sezone Ilke Štuhec odpira vsaj še dva vidika, ki sta vredna omembe. Ob uspehih so na plan privrele zgodbe iz časa prebijanja proti vrhu, o odrekanju, težkem finančnem stanju, kreditih, ... Današnji zorni kot, v katerem se Ilka lahko smehlja z naslovom svetovne prvakinje, dvema malima globusoma in še dvema medaljama za končni uvrstitvi med najboljše tri, je seveda ugoden. Položaj zmagovalca je pravzaprav idealen za ameriško (filmsko) obdelavo, ki bi pokazala, da delo vedno obrodi sadove. A to je ena zgodba, na katero pride tisoč drugih zgodb, v katerih enako tveganje, delo in zanos ne obrodijo sadov in se zato ne znajdejo v medijih. Sestavljajo le kruti kontekst, v katerem nekdo drug igra vlogo zmagovalca. Najmanj prostora na piramidi je pa na samem vrhu in ta piramida za svoj obstoj potrebuje tudi dno (v katerem so te manj prijazne zgodbe).

Drugi vidik je soroden, saj v zaznavanju javnosti kaže na omejeni rok junakov. Ob uspehih Ilke se danes bistveno manj ljudi spomni na uspehe njene predhodnice. Seveda rekordi, dosežki, zmage in izjave Tine Maze ne bodo nikoli pozabljeni (in s tem manj vredni), a dejstvo je, da kolo časa teče, v ospredje prihajajo novi junaki, nove zgodbe, novo stiskanje pesti. Najbolj svež primer so smučarski skoki, ki so bili v lanski sezoni svojevrstni fenomen. Zaradi zgodovinskih dosežkov Petra Prevca je bilo 30 najbolj gledanih dogodkov v letu 2016 na TV Slovenija prav iz sveta smučarskih skokov. Danes je slika drugačna.

Hiter življenjski slog na krilih večne povezljivosti pa vseeno ne sme zmanjšati športnikove – človekove – vrednosti.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Kunguruj
# 17.03.2017 ob 10:43
Zanimiv tale grefikon. Marsikaj se vidi iz njega. Nasploh članek za pohvaliti.

Tudi sam vedno ob uspehih Ilke pomislim, koliko smučarjev je zasidranih od 15 do 30 mesta. Vprašanje kakšne nagrade sploh dobijo, starši v dolgovih, otrok pod pritiskom. Enemu uspe, tisočim pa ne. Očitno se Ilka dobro zaveda, kakšna pot je za njo, zato pa v njenih izjavah nikoli ne zaslediš prepotentnosti in nadutosti, kvečjemu optimizem in spoštovanje. Upam, da še kateremu izmed naših smučarjev uspe takšen preboj kot Ilki letos. Čeprav se o tem ne piše in ne poroča, verjetno so starši vseh ostalih prav tako zelo zadolženi. Lahko bi naredili kakšno zgodbo tudi o ostalih in ne čakati, da pridejo na vrh, da bodo tudi za medije bolj zanimivi.
Voly
# 17.03.2017 ob 13:21
SLOBloodPatriot
Je pa lepo, da je prišla za njo nova slovenska smučarska kraljica Ilkica in obe imam enako rad.

Ta stavek mi je pa res všeč in povsem enako čutim tudi jaz! Bravo!
Bivši uporabnik
# 17.03.2017 ob 12:23
Ilka je fajn punca!
cartekmedo
# 17.03.2017 ob 13:55
Prej mi je Tina razveseljevala zimske dni, sedaj pa Ilka. Obe ste naši in obe sta odlični.
joy
# 17.03.2017 ob 12:15
Za Ilko je najbolj pomembno, da ostane zdrava. Za njene nadaljne uspehe se ne gre bati.
Soni
# 17.03.2017 ob 13:30
GeorgeB
Tinka bo kmalu edina Slovenka, ki je osvojila najmanj dva velika globusa in vsaj 6 malih... Zelo kmalu!

Kaj si točno hotel povedati?
figlio
# 17.03.2017 ob 11:42
Kruha in iger, tako je bilo nekoč in danes nismo nič dlje. Vsaj krvi je bistveno manj.

Res trnova je pot profesionalnega športnika. Mi pa ležimo na kavčih in zahtevamo še in več ter nimamo nikoli zadosti.
oviraptor
# 17.03.2017 ob 11:00
Ilka letos ni osvojila 1565 točk, pač pa 1325. Sicer pa zanimiv članek. Upam, da tudi Ilka nekoč dvigne VKG.
por
# 17.03.2017 ob 13:47
@Valco
Pri veličini športnika ne štejejo samo zmage, ampak tudi kdo jih je dosegel, na kakšen način.

LOL. larifari :D Tisti, ki jih ma več, je boljši. Kaj zdaj tu filozofiraš?
Filoktet
# 17.03.2017 ob 11:59
Vedno bolj jasno postaja, kako pomembno ledino je orala Tina Maze, ki se kot Hudabivška Meta navkljub vsem pritiskom in verbalnem nasilju nad njo ni predala, ampak je praktično lastnoročno na kolena med drugim spravila dva (kasneje propadla) tajkuna, ki sta z absolutno medijsko podporo udrihala po njej.

Letos se tako recimo nihče ni zgražal nad Ilko ( po mojem povsem razumljivo), zakaj na Svetovnem prvenstvu ne nastopa na ekipni tekmi, kot se je na splošno zgražalo nad Tino, ko se je ob nastopu na vseh petih disciplinah, pri čemer smo seveda pri vseh od nje pričakovali medaljo, odpovedala ekipnemu nastopu. Še več, nihče se ne zgraža niti nad Ano Drev, ki je nastopila v eni sami disciplini (sic!).

Tini neštetokrat hvala, Ilki pa želim, da še naprej čim bolj cveti in obrodi na zemlji, ki jo je zanjo zrahljala Tina!
SLOBloodPatriot
# 17.03.2017 ob 11:33
Pa obe šampionki sta bili rojeni v splošni bolnišnici Slovenj Gradec.
Voly
# 17.03.2017 ob 11:42
Tudi sam sem ju tukaj že nekajkrat primerjal, trdil sem, da sta si tudi po karakterju podobni, razen v dojemanju zmag in porazov. Namreč, neverjetno voljo, trmo ter slo po zmagah, torej tiste tri postavke, ki jih mora športnik obvezno imeti, če hoče biti v vrhu. Če k temu prištejemo še talent in delavnost, potem je jasno, da imata tudi v karakterju veliko več skupnega, kot izgleda na prvi pogled.
HOR
# 17.03.2017 ob 13:06
Nobody is perfect...

Drugače pa sta obe v (bili) v absolutni svetovni špici enega področja dejavnosti ljudi

Koliko od nas je vsaj blizu tega, celo, kot na primer ostali smučarji med vsaj prvih 100....
anjago2
# 17.03.2017 ob 12:12
Ilka je naredla dovolj, predvsem kaj se zasluženega zaslužka tiče. Ni treba več stanovanja prodajat za plačilo dolga itd itd..... je popolnoma drugačna zgodba v ozadju kot pri Tini Maze. Je pa res smešno lepo da je zadnje čase Maribor slovenska prestolnica smuka v svetovnem pokalu čeprav ni proge na pohorju za več kot 20 sekund te discipline :) kkapo dol Ilki, pa Tini seveda tudi, pa Boškotu seveda
Manos de Piedra
# 17.03.2017 ob 18:26
svabo: "Vedno je bila na nek način izklopljena in je hotela iz smučanja narediti znanost. Smučanje ni znanost. Smučanje je feeling. "

Vsak resen šport je po svoje znanost. Če ne zaradi drugega že zaradi samih priprav. Imeti svoje telo v stanju, da je sposobno tekmovati na tako visokem nivoju, je znanost in treba je paziti na miljon detajlev glede treningov, prehrane, regeneracije, poškodb, utrjevanja specifičnih delov telesa itd. Da ne omenjam priprave na čisto tehnične stvari vezane na specifičen šport. Zato so pač mnogi športniki resnega in odmaknjenega značaja, ker morajo pač paziti na milijon stvari, ne pa kot povprečni ljudje, katerim je pač glavna okupacija v življenju nek resničnostni šov ali kakšna serija.
Ples
# 17.03.2017 ob 17:25
@Lombardo
Saj tudi če ne bo izražala česa več, mene ne moti. Jo sprejemam takšno, kot je in mi je všeč.
Ples
# 17.03.2017 ob 17:05
Ni fer tole pljuvanje po Tini! Kaj hudiča se sploh tako spuščate v karakter? Zakaj nikoli ne berem, kakšen karakter ima npr. Kline? Ker je dolgočasen? ;)

Meni sta obe svetovni smučarki in te primerjave karakterja so mi brezvezne, sta pač različna človeka, noro!
Je pa res, da je mene pri Tini vedno zanimalo, kaj bo povedala o tekmi, smučanju, čemerkoli, pri Ilki pa me pravzaprav ne, ker vem že vnaprej, kaj bo povedala ...
Voly
# 17.03.2017 ob 13:27
Slorim
Mogoče pa Ilka skriva svoje občutke zato, ker so Tino nekateri tako grdo kritizirali, če je bila jezna in se ni obnašala tako, kot bi kavčarji hoteli.
Naša javnost, vsaj tu na tem portalu je pa res zahtevna. Ne samo, da zahteva samo zmage in je že pri drugem mestu nejevoljna, športnik se mora ob uspehih ali neuspehih celo obnašati po njihovem okusu! Nekateri so v teh zahtevah prav ogabni.
Binder Dandet
# 17.03.2017 ob 15:53
Tina je Tina, ilka je ilka. Tina ni skrivala custev, ilka jih. Boljsa pa ni nobena od druge zarad tega. Samo razlicni sta. Primerjave bodo pa na mestu, ko bo Ilka zakljucila kariero, kar bo, ce bo vse po sreci, cez mnogo uspesnih let.

@manos de piedra:
Jaz osebno imam odpor do takih karakterjev kot pravis, da je Maywheather. Zavec je pa mr nice guy. Pa vseeno relativno uspesen. Pa ne pisat, da ni tako uspesen zaradi karakterja, ker je jasno, da okoliscine igrajo mnogo vecjo vlogo.
marjan1953
# 17.03.2017 ob 15:10
In ena od teh junakinj je še hitrejša od tempa življenja. To je Ilka tuhec. Bravo! Izjemno uspešna sezona.
Slorim
# 17.03.2017 ob 13:09
Ne vem kako smesno ne more biti ,ce za 5 tock izgubis globus. Po moje bi bilo bolje da bi pokazala razocaranje ,to bi bilo normalno, pa je zaradi Tv in raznih smotanih ki potem pisejo o nekem sportnem porazu skrila obcutke.
SLOBloodPatriot
# 17.03.2017 ob 12:24
@Voly

Imaš prav prijatelj, obe sta si ful podobni tudi po karakterju, če pozorno opazujemo. Seveda bodo zdaj mnogi razburjeni in rekli, da si nikakor nista, da se Ilka tudi ob porazu smeji in da jih zna bolje prenašat, itd., bi jaz rekel, da Ilka zna od Tine pred kamerami ob porazu veliko bolj skriti svojo žalost in jezo v tistem trenutku. Tina se je ponavadi umaknila na samo, pa se zjokala, to so tudi kamere velikokrat ujele. Ilka pa se smeji in ne pokaže, da ji je hudo. A če dobro pogledate še enkrat posnetek včerajšnje Ilkine vožnje, v trenutku ko je prečkala ciljno črto in ko je videla, da ni premagala Weiratherjeve se dobro vidi za nekaj sekund, da je bila ful razočarana, besna, žalostna. To so lepo vidi po njeni govorici telesa in po zamahu glave. Zdaj razlika med njo in Tino je samo v tem, da bi Tina bila muhasta, zagrenjena jezna na cel svet cel čas med poziranjem prvih treh, ne bi znala skriti svojih čustev, Ilka pa si je kljub razočaranju nadela nasmešek, ga skrila globoko v sebi pred kamerami, se veselila za Tino W, jo objemala in ni pokazala svetu, da jo je v resnici zelo močno prizadel poraz. Vprašanje je samo, kakšne volje je bila Ilka potem v hotelu, v sobi, ko ni bilo zraven novinarjev in kamer, samo njeni ljudje. Jaz upam stavit, da se ni več smejala in prepričan sem, da je ravnala prav, ko je pokazala svoja prava čustva, pa verjetno tudi solze žalosti. In to jo bo gnalo naprej v naslednjo sezono, še dodatna motivacija, da pobere še globus v SG-ju, pa morda napad na VKG.
Tine itak ne bomo nikoli pozabili in njenih rekordov, zmag, čustev, vsega, kar je spadalo zraven. Je pa lepo, da je prišla za njo nova slovenska smučarska kraljica Ilkica in obe imam enako rad.
Lombardo
# 17.03.2017 ob 17:17
Je pa res, da je mene pri Tini vedno zanimalo, kaj bo povedala o tekmi, smučanju, čemerkoli, pri Ilki pa me pravzaprav ne, ker vem že vnaprej, kaj bo povedala ...

to je tako zdaj, ko je ilka ne samo ob zmagah ampak tudi stopničkah dejansko blažena. Ko ji bodo te uvrstitve postale rutina, bo verjetno tudi sama kdaj izrazila nezadovoljstvo ali kaj podobnega.
Miš
# 17.03.2017 ob 15:45
@Valco
Pri veličini športnika ne štejejo samo zmage, ampak tudi kdo jih je dosegel, na kakšen način.
Seveda štejejo zmage. Ja pa to, da so dosežene na regularen način, seveda. Če se pa nekdo pri tem smehlja ali pa grdo gleda, je pa popolnoma nepomembno.
rabelj
# 17.03.2017 ob 15:24
V statistiki se skrijejo okoliščine- Ilka je resda dobila dva mala globusa in bo na koncu skupno druga a deloma tudi na račun poškodb tekmic ki so bile, dokler so tekmovale, pred njo. Zato je zame Tinin rezultat vreden večjega spoštovanja.

In nikoli ne bom odpustil tajkunom na smučarski zvezi ki so Tini metali kolena pod noge!
marjan1953
# 17.03.2017 ob 15:17
Se opravičujem za napačno napisan Ilkin priimek. Seveda, pravilno je Štuhec.
dharma
# 17.03.2017 ob 15:15
Sami športni psihologi. Vsa čast...
dimnik
# 17.03.2017 ob 19:03
@sloblood
Trenutno je zate junakinja, ko ji pa enkrat ne bo šlo(kar se bo prej ali slej zgodilo) ji boš pa želel še mamo zamenjat
gre888
# 17.03.2017 ob 15:40
Obe sta na žalost izgubili desetletje. Pri takih vrhunskih športnikih je to res škoda. Obe bi lahko tekmovali za rekorde z Vonn in Schiffrin ampak tako pač je. To je treba sprejeti in iti pogumno naprej. O karakterju pa moje mnenje. Obe imata zmagovalno mentaliteto in sta pripravljene vse narediti za zmago. Bistvena pa je ena razlika. Tina nikoli ni bila zadovoljna. Že njena slavja so bila antipatična, ker so skoz letele iz nje frustracije. Če bi Tina vedela, da bo lanska sezona tako okrnjena s konkurenco bi sigurno še nastopala, ampak jo je poraz proti Anni v skupnem seštevku sezone dotolkel in še enega takega poraza nebi preživela. Ilka pa tudi sigurno ni skoz vesela. Čeprav sem jo imel še pred to sezono zgolj za kraljico Instagrama ima v glavi precej bolj počiščeno. Ko je tekme konec je konec, zakaj bi imela takrat izpade. Potem se naredi analiza, se sestaviš in poskušaš napredovat. Pomembno je da znaš iti naprej. Tu se mi zdi Ilka svetlobna leta spredaj. Zato pričakujem, da bo nivo v smuku vsaj obdržala, bistveno pa napredovala v veleslalomu. In potem je lahko jezna in razočarana, če tega ne bo naredila in pokazala na tekmi. Ampak ko pride v cilj se lahko spet smeji. A mora bit potem jezna na cel svet, ker so druge hitrejše od nje. (Najboljši mi je v tem merilu Tepeš, na treningu zanič, na kvalifikacijah zanič, potem še na tekmi zanič, razočaran pa kot da je pričakoval zmago. Zakaj razočaran, saj je skočil v skladu z realnimi pričakovanji. In je zaradi razočaranja že kakšno sezono boljši).
as_kgarnett
# 11.03.2018 ob 20:58
upam, da se za prihodnjo sezono 2018/2019 vrne konkurenčna Ilka, samo da ne bojo spet poškodbe
amfora
# 18.03.2017 ob 11:18
Valco : poškodbe - slovenščina=simbol kot odločitev. In tudi Tina jo obvlada in uporablja rodilnik.
amfora
# 18.03.2017 ob 11:13
Valco : zavidam vam, da tako dobro, osebno poznate Tinoi in Ilko.
amfora
# 18.03.2017 ob 11:11
Filoklet : ODLIČLNO!!!!!
por
# 17.03.2017 ob 16:46
@rabelj
lka je resda dobila dva mala globusa in bo na koncu skupno druga a deloma tudi na račun poškodb tekmic

LOL. Raje reči, da so Ilkine tekmice profitirale, ker je bila ona (Ilka) stalno poškodovana. Uporabljaj enake vatle za vse! :D
valco
# 17.03.2017 ob 15:30
hohoho, kot da tina tudi ni izkoristila poškodbo tekmic in da so nekatere resnične velikanke zaključile s kariero.
Lelabra
# 17.03.2017 ob 14:51
In meni, Manos. Tina mi je vzor.
Manos de Piedra
# 17.03.2017 ob 19:19
Meni nikoli ni bilo jasno, zakaj toliko ljudi hoče od športnikov nek ljudski, skromen karakter. To ni tekmovanje v priljubljenosti. Če hočete videti vesele ljudi, ki se zabavajo in imajo radi, vklopite kak zabavni program.

Jaz hočem videti v elitnih športnikih čisto drugačen karakter. V elitnem športniku hočem videti človeka, ki izžareva tekmovalnost, pristno samozavestno aroganco, iskreno verjame v svojo nepremagljivost in ki se NE poskuša priljubiti medijem in javnosti.

Na športniku hočem videti resen, hladnokrven, okruten in krvoločen izraz na obrazu in v očeh, ki daje vedeti, da je pripravljen nasprotnika pred sabo raztrgati na kose, da bi prišel do zmage. Hočem imeti občutek, da je športnik pripravljen iti čez vse meje, da bi premagal rivala. Hočem videti gladiatorje in bojevnike, ne pa nekih običajnih ljudi s ceste, ki se smejijo glupim vicom. Hočem videti borbo in kri, ne pa tekmovanja v tem, kdo je bolj priljubljen v javnosti.

Imaš pač športnike različnega karakterja (dosti od teh kao simpatičnih je v resnici zelo zelo fake, v resnem športu ne uspeš, če si mr. nice guy), meni osebno so najbolj všeč športniki, ki imajo zgoraj opisane lastnosti.

Mike Tyson dobro povzame, kako se je počutil, ko je vstopil v ring v zlatih letih:To je zame pravi izraz plemenitega gladiatorskega duha. Sploh ta pogled, ki ga ima Tyson, ko pride v ring in gleda nasprotnika. To je zame šport, borba, tekmovanje...
Slovencelj_1.1
# 17.03.2017 ob 17:04
#Lombardo

Se popolnoma strinjam
Lombardo
# 17.03.2017 ob 16:19
Tina je meni precej podobna Ronaldu:
- Ko se ji vse izide, žari od sreče
- ko se ji ne izide povsem (je druga in jo premaga realno boljša tekmica) je vesela kot je lahko vesela kisla kumara ali kot ronaldo, ko njegov soigralec doseže gol.
- ko se ji ne izide, se in tina in ronaldo obnašata kot mala razvajena otroka, ki izgubi pri človek ne jezi se

ilka is greater than that.....
davide
# 17.03.2017 ob 11:05
domnevam da so v te točke šteti še rezultati iz Moritza
slamič
# 17.03.2017 ob 14:05
Športni junaki se res hitro menjajo... a bistveno je, kako si jih zapomnimo, ko njihova slava mine... In spominjamo se jih predvsem kakšne osebnosti so bile.. Tako smo v lepih spominih ohranili Roka Petroviča, Matejo Svet, verjamem da bomo tudi Ilko. Tega pa (vsaj jaz in večina ki jih poznam) ne morem(o) trditi za Tino Maze. Ni vse v medaljah...
Manos de Piedra
# 17.03.2017 ob 14:14
"poleg čisto športnih uspehov šteje tudi karakter. In tukaj mazetka ni niti do kolen ilki."

Meni je mnogo bolj všeč karatker Tine Maze kot pa Ilke. Meni so vsi te športniki z nekim vedrim, veselim, skromnim karakterjem totalno fake. Te ljudje vsak dan trenirajo in uničujejo svoje telo na dolgi rok samo zato, da bi tekmovali in premagali druge ljudi in s tem služili denar. Če bi jih zanimala skromnost in zabava bi pač imeli neko normalno službo in hodili vsak petek ven in se smejali butastim vicom. Ta nasmeh je pač za kamere in spoznorje. Meni je to vedno bilo fake. Pri športnikih hočem videti vsaj neko tiho aroganco, najraje pa vidim, če se odkrito hvalijo s svojimi uspehi in jih mečejo vsem v obraz.

Žal je pač tipična slovenska mentaliteta da takoj ko nekdo, ki je naredil neke izjemne uspehe, pokaže malo več samozavesti in pozitivne arogance, slovenčki pač tega ne morejo prenesti, zato je tudi narod kot celota tako nesamozavesten, majhen in brez želje po uspehu.

Meni pač ni težko priznati, da gledam elitne športe zato, da vidim krvoločne delavne ljudi, ki imajo neverjetno voljo, da pridejo na vrh, in so pripravljeni iti čez vsako oviro. Pri teh ljudeh hočem videti tudi karakter, ki gre zraven k temu.

Najbolj uspešen športnik zadnjega desetletja je boksar Floyd Mayweather, (zaslužil več denarja od kateregakoli športnika, 400 milijonov $ net worth, nepremagan, eden najboljših vseh časov), ki je nenehno poniževal svoje nasprotnike in se hvalil, koliko zasluži: https://www.youtube.com/watch?v=Mq0U_gjE
lag . To je zame karakter, ki ga mora imeti športnik, in večina elitnih športnikov je dejansko takšnih, samo si pač ne upajo biti iskreni.
svabo
# 17.03.2017 ob 16:12
Neverjetno nora primerjava. Primerjata se dve osebi, ki sta karakterno popolnoma različni. Tina, ki je bila ves čas pumpana s strani "njenih", da je nekaj več. Da je ona ta, ki bo....Da je najboljša in da jo smučarska zveza ne mara. Pa jo makaronar začutil priložnost in jo je prepričal da je on njen guru. Pa sta šla na to pot. Dejstvo, ki ga Slovencelj ne razume, smučar, ki pa smučanje čuti in razume: Tina Maze ni NIKOLI ob še tako velikem uspehu dala svojim navijačem čutiti da je to to. Da je dosegla svoj cilj. Vedno je bila na nek način izklopljena in je hotela iz smučanja narediti znanost. Smučanje ni znanost. Smučanje je feeling. Smučanje je pogum in smučanje je stanje duha. Ilka je prišla na štart smuka, ki je pred dnevi odločal o kanti za skupno zmago v smuku. Postavila se je na štart. Zamižala. Globoko vdihnilla in v snega narisala svojo sled. Brezkomprisno je šla na polno. Dihjemajoča predstava, ki jo robot Tine MAZE ni nikoli bil sposoben narediti. Zato je Ilka Štuhec najboljša smučarka v zgodovini Slovenije. Zato je Ikla Štuhec oseba ki čustva odpira. Tina pa pač raje šteje bankovce. Ilka je smučarka. Tina je programirana tekmovalka.
GeorgeB
# 17.03.2017 ob 13:23
Tinka bo kmalu edina Slovenka, ki je osvojila najmanj dva velika globusa in vsaj 6 malih... Zelo kmalu!
valco
# 17.03.2017 ob 13:33
poleg čisto športnih uspehov šteje tudi karakter. In tukaj mazetka ni niti do kolen ilki.

Če bo ilka še kakšni 2 leti delala tako vrhunske dosežke, bo postala večja od tine. Četudi bo po primerjanju zmag in kolajn nekoliko slabša. Pri veličini športnika ne štejejo samo zmage, ampak tudi kdo jih je dosegel, na kakšen način.
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Preizkus proge v Areju preložen na torek
11
12. marec 2018 ob 08:57 Pred alpskimi smučarji in smučarkami je le še finale svetovnega pokala v Areju. Na Švedskem jim jo je danes zagodlo vreme, tako da so morali prvi trening smuka odpovedati.
Več novic ...
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo