Kako naj se Evropa upre Trumpu? Foto: Reuters
Kako naj se Evropa upre Trumpu? Foto: Reuters

Pa ne, da je EU res nemško vozilo, sredstvo, kot pravi The Donald? Predvsem pa; ali je Trump vodil evro-politiko neoliberalne globalizacije, varčevanja, diktata trojke? Je Trump porušil Irak, spregledal sirsko vojno, je bombardiral Libijo, da je nato še kaos množičnih migracij okrepil nacionalizme in populizme?

Kako se bo stara Evropa uprla Trumpu in populizmu? S spremembo politike že ne, pač pa z večjo enotnostjo, pravijo in naši vazali s predsednikom države na čelu prikimavajo. A evropska enotnost je okoli votla, na sredi je pa Nemčija.

Torej je na mestu vprašanje: enotnost na čigav račun?

A pojdimo domov. Ali doktor prava na čelu vlade res ni vedel, da predlog novele zakona o tujcih krši ustavo in evropske norme? Prej bi rekel, da gre za novo poglavje zgodbe o Cerarjevih novih oblačilih, torej o krepitvi javne podobe odločnega vodje po navodilih novega PR-guruja SMC.

Vendar je cesar še vedno precej gol. Če vlada ne bo okrepila gospodarske suverenosti, če bo še naprej razprodajala banke, luko, kmetijsko zemljo, če se bo norčevala iz zaposlenih s predlogom povišanja minimalne plače za 12 evrov, bo konec socialnega miru, v novi evro-krizi pa bomo bliže Grčiji.

Cesarjevo goloto komaj pokriva figov list sicer dobrodošle zdravstvene reforme, posnemanje azilne politike sosedov pa je namenjeno pomiritvi javnosti in jemanju vetra iz jader ksenofobne desnice, ksenofilno levico pa bo potisnila na rob. Moralni cesar se amoralne real-politike vse hitreje uči. Lahko noč in srečno.