Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vsi na volitve!

Kolumna Igorja Vidmarja
23. april 2018 ob 21:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bomo šli na volitve ali pa ne, ker je tako in tako vseeno in bomo odločali le o tem, kdo bo služil tisoče evrov poslanskih plač? Tako je naš glas dala v nič ameriški POP TV, pač v prid nižje volilne udeležbe in desnim strankam.

A volitve bodo pomembne, ker smo v prelomnem trenutku, odločali bomo tudi o tem, ali bomo bolj pravična, odprta in s tem demokratična družba, ali pa orbanovsko avtoritarna in ksenofobna. Bomo bolj suvereni ali pa se bo s prodajo NLB-ja za vsako ceno po diktatu Evrope zgodila še ena velika kraja našega premoženja?

Gospod Šarec pravi, da je v Sloveniji vse narobe, morda, vendar bi tudi on NLB čim prej prodal, to je slabše kot stališče gospoda Cerarja. Je pa blizu gospodu Toninu, pa ne le glede NLB-ja, ta misli resno s privatizacijo vsega, razbremenitvijo bolje plačanih in kapitala na račun javnega sektorja ipd. Takšna koalicija bi morda res prinesla večjo učinkovitost in manj birokracije, a tudi nadaljevanje neoliberalne prevare, stroške krize, reševanja bank itd. smo nosili vsi, no, večina, korist od visoke rasti pa bo imela manjšina.

Tu nekje ostaja tudi moderna sredina, finančna ministrica spet ponavlja večne zahteve Mednarodnega denarnega sklada - trojke po strukturnih reformah: privatizacija, varčevanje, reforma trga dela. Bo sledila pravična volilna kazen? Je bo deležen vlačilec nosov upokojencev, gospod Erjavec? Od vladnih najbolje kaže socialnim demokratom, imajo se že skoraj za zmagovalce, manjšali bi socialne razlike. Lepe besede, a njihova ministrska kopačica po socialnem mraku ne bi kaj prida višala pomoči in minimalne plače.

Takle imamo. Pa bom vseeno oživil geslo iz prejšnjega sistema, groznega socializma: Lahko noč in srečno.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako
Komentarji
Mohor
# 23.04.2018 ob 21:21
Velika kraja našega premoženja z NLB se je že zgodila Igor.
Samotna Duša
# 23.04.2018 ob 21:45
Proslule POP TV sploh ne gledam. Njihovih informativnih oddaj pa še posebej NE!
Moramo iti na volitve, saj je izbira nenormalno številčna. Saj odločitev ni težka.
Kdor ti je ideološko najbolj blizu, komur najbolj zaupaš... Programi niso verodostojni!
Saj lahko presodiš, kdo najbolj nerealno naklada...
Anar Hija
# 23.04.2018 ob 21:28
Igor, beri mi z ustnic: NE bom volil Levice!

Levica je zgolj ekspozitura Soroševe Fundacije za odprto družbo oziroma, zunanji oddelek nemške Die Linke. In drugo dejstvo: Levica bi lahko v vlado prišla zgolj v koaliciji z SD-jem in Desusom, teoretično, če bi podvig v Državni zbor znova uspel Alenki Bratušek, še z njo. To se ne bo zgodilo in tudi, takšna koalicija bi bila polna očitkov in prepirov med SD in Levico.
Mesec in pajdaši so hinavska politika - NIKOLI jim ne bi dal glasu, nikoli!!!

Realnost je takšna, da se obeta vlada Šarca, Cerarja, Tonina, reklo se ji bo desno-sredinska vlada, v resnici bo skrajno desna. Teoretična možnost je, da se zgodi vlada Šarca, SD-ja in Desusa ter mogoče zraven celo Cerarja, a je to manj možno.

Ergo: NE iti na volitve je edino stališče, katerega lahko levi volilec zavzame. Odzvame legitimnost oblasti in začne organizirati uporniško gibanje. Kajti to, kar sledi, za malega človeka v prihodnjih štirih letih ne bo lepo.

Pripravite se - v vsakem primeru smo izgubili. Gre le še za vprašanje, s kako pokončno glavo.
Steffy
# 23.04.2018 ob 21:51
"koalicija" Studio Citiy. Mladina, oddaja Tednik, Čezvesoljska zombi cerkev, UP-ornik in ostali sateliti stranke Levica, so za aktivacijo levega volilnega telesa naredili več slabega kot dobrega. Ne grem volit, nimam koga. Še na koncert, katerega organizira Svetlana Makarovič, ravno iz gornjega razloga ne grem. Stranka Levica in njen Luka Mesec so levico čisto razbili. Kolikor nas 2013 ni dotolkel ĐejĐej, nas je pokončala fake levica, Levica.
dvince
# 24.04.2018 ob 21:35
nisem noben poltični agitator levice in se z njimi tudi ne strinjam vedno,ampak druge alternative z možnostjo preseči parlamentarni prag resnično ne vidim na levi politični strani. Razbitost strank in rekordno število novih stranik, ki fehtarijo za mesečno subvencijo je žalostno dejstvo. Ne razumem zakaj se ne morejo vse skupaj zediniti v eno parlamentarno stranko..: pirati, dobra Slovenija, levica, združena levica itd..
Ob taki pestri izbiri tudi ne razumem izjav, da nimate koga voliti.. Z bojkotom volitev boste posredno podprli novo staro politiko novih obrazov brez ideologije in programa: koalicijo Šarec, SD in Desus, kar pomeni staro novo neoliberalno politiko privatizacij, varčevanja, dodatne obdavčitve srednjega sloja..
Ogroženi
# 24.04.2018 ob 15:21
Tole "nekaj" je bilo v nedeljo zvečer na I. programu SLO TV. In je šlo mimo kot, da ni pomembno.
Tole je predvolilni program stranke, za katero takoj podpišem do smrti:
Link: https://www.imdb.com/title/tt44495
76/?ref_=fn_al_tt_1


In žal nobena od strank teh "navodil" nima v svojem programu.
Zaradi tega ne bom šel volit.
Ker nočem biti del tistih, kateri ne želijo spremeniti tega sveta temveč želijo od obstoječega sistema imeti zgolj koristi kot je dobra poslanska služba, plača in prestiž v okolju, v katerem se nahajajo.
Zato, ker vem, da karkoli od mogočega bi izbral, ne bo nič spremenilo. Predvsem ne v smeri, kot je opisano v gornjem dokumentarcu.

PS: Za vse, kateri ste dokumentarec zamudili in nimate možnosti, da ogleda za nazaj, bo film v ponovitvi na sporedu dne 28.5. ob 21:55 na II. programu RTV Slovenija.
Bivši uporabnik
# 25.04.2018 ob 16:46
Desničarska grožnja se spet krepi in ogroža demokratične, pluralne temelje naše družbe. Ljudi je strah za prihodnost, zato so lahek plen za demagoge, populiste ki širijo strah in sovraštvo, zato da si elite polnijo žepe! Banda pokvarjena!!
DrMatilda
# 25.04.2018 ob 12:03
dvince # 24.04.2018 ob 21:35

Imaš prav, na teh volitvah bodo člani volili svoje stranke,kar potemni,da taki vojaško policijski sateliti kot so pirati avtoamtsko odpadejo. Kljub temu, da nihče ne rabi takih strank, bodo še naprej obstajale v neki pisarni, financirani iz proračuna, ker so jim te stranke ustanovili vplivni očetje, da njihovim otrokom ni bilo treba privezati šnicl okoli vratu, potem bi se vsaj pes igral z njimi, tako imajo pa zdaj svoj klub.

Nizko število volilcev bo naredilo volitve napol legalne, isto kot velja recimo za Pahorja, ki je menda najbolj priljubljen slovenec, pa brez vsake javne podpore v civilni sferi in za katerega je glasovalo mogoče 20%, pa še to samo zato,ker so se morali odločiti med manjšim in večjim zlom.
Kar naj vse propade in pocrka, tudi tako se narava očisti sama od sebe.
viper81
# 23.04.2018 ob 22:23
Nov teden, novo širjenje leve propagande in tolčenje po vsakem, ki kani ogroziti ultra levičarje s strani studia city.
Če me spomin ne vara so nekoč celo vabili nasprotno misleče goste, ki so zagovarjali vsak svojo stran, a čas pred volitvami očitno ni primeren za to.
ksljbles
# 11.05.2018 ob 09:03
Stari "komunistični prdec", a si sploš še upaš kaj povedati!
kostolomec
# 26.04.2018 ob 15:19
Kdo je Igor Vidmar, da lahko kar na javnem mediju propagira svoje politične poglede. To kar piše, ni komentar, ampak propaganda. Ve se: Igor Vidmar - kandidadt ZSMS-LS na volitvah, komentator politike od leta 1988 naprej,.. In seveda za svoje, kljub idiotizmom še danes ne najde kritike.

Takle mamo.... ja, predvsem zato, ker se taki, kot je Vidmar, čutijo poklicane, da drugim solijo pamet. V stilu - lopovi: kradejo pa niso naši. MMC pa ga (očitno) podpira. Nič, bo treba narediti diametralno nasprotno njegovim idejam, pa bo najbolj prav. Ker njegove ideje že iz osemdesetih let ne delujejo.
qwertz
# 24.04.2018 ob 13:52
Pirati...so dobra izbira... pogooglajte in preberite program... pa zdi se mi da nimajo odpadkov iz drugih strank pri sebi...
DrMatilda
# 24.04.2018 ob 15:35
Današnje stanje ne pomeni nič drugega kot, da s svojo državo nismo mislili resno. Še huje, kot narod, smo preveč zarukani za svojo državo.
Potem je tu še geopolitična stvarnost, življenje pod Apami je samo po sebi težavno, ravnine skoraj ni, v rovtah je vse težje in več stane, klima pa je več kot pol leta neprimerna za sproščeno življenje. To je geo delo, politični so pa štirje nekdanji okupatorji indanašnji sosedje, ki se jim tudi ne zdi,da je Slovenija nekaj dobrega, kar bi rabili na svojem stičišču z vsaj omembe vrednimi večjimi sosedi.
Na koncu velja omeniti še glavni razlog zakaj je Slovenija propadla država, Slovenci smo narod potomcev hrvatov in srbov, mejimo pa samo na hrvate. Povedano drugače, ta hip se lahko polovica slovencev, po rodu iz Hrvaške odloči, da bod opripojili pol ozemlja svoji matični domovini in ostali si tu ne moremo čisto nič pomagati. Druga polovica bi šla pa med preostale tri sosede, ki lahko rečejo edino, saj smo vam že zdavnaj rekli, kar bi ob enem pomenilo, da je imel Hitler glede te regije prav.

Aja, zakaj se nima smisla sekirat za vse te luknje, ker to niso bile napake ampak zlonamerna dejanja, s katerimi smo ustoličili post socialistične oligarhije, na neomejeni oblasti, saj danes financirajo popolnoma vse. VLda gor ali dol, ne glede na Ustavo ali zakone, oni vladajo nam, ne mi njim. Iz osebnih izkušenj pa vemo, da to ni nobena evropska noblesa ali ruska močna oligarhična scena temeč so kvečjemu hudi duševni bolniki, pa temu ustrezno tudi ne preveč pametni, zato niti po 30 letih nismo uspeli izdelati neke minimalne vizije, ki bi omogočila omemebe vreden razvoj te dežele. Tako je, tujci bodo pa znali, točno zato, ker je za njih kapital glavno merilo smiselnosti razvoja civilizacije in se pri tem ne bodo ozirali na naše dvomljive nacionalne potrebe, ki so itak zavožene. Slovenija se bo pod tujci močno spremenila, stari centri bodo izginili in nastajali bodo novi, primerni za globalno tržno okolje, najhujše posledice pa bod občutili naši rovtarji na podeželju, ki jim enostavno ni mesta v nobeni realni viziji prihodnosti, saj njihovo vzdrževanje preprosto nima nikakršnega ekonomskega in tudi ne moralnega smisla. Denar za razvoj podeželja je bil še bolj stran vržen kot tisti za sanacijo bank, s katerimi so si oligarhi uzakonili svoje lastniške deleže, tako bodo vrednosti v urbanem okolju in na periferiji padle na nulo, kar pomeni, da Slovenije že danes ni več. Narod bo obupal, se razselil in sprejel pogoje noih gospodarjev, kakršni pač bodo.

Mogoče še za konec, celo nekdanji ustaški NDH so dovolili obdržati ozemje v mejah, ki so ga okupirali najprej od Slovencev, nato pa še od Italijanov, mi smo se vedno imeli za največje partizane, čepav so nas bombardirali vsi zavezniki in rusi po spisku, kako je to mogoče? Mogoče zato, ker je tedanji Slovenski parlament brez boja prepustil Slovenijo okupatorjem, saj so izdajo tudi dlje časa načrtovali in pripravljali, v partizane pa so šli šele po padcu fašistične Italije,mogoče so lahko naplahtali diktatorja, ki je bil po rodu iz Hrvaške, cel svet pa zagotovo ne. Slovenija je bila od nekdaj fašistična država, mogoče zato borci molčijo kot grobovi in oblast dela z nami slabše kot je nekoč Hitler. Ne trdim, da je to res, ampak nekaj je z našo zgodovino očitno hudo narobe, pa tudi nacistični shodi bodo kmalu obiskani bolje kot borčevski prazniki.
dego47
# 24.04.2018 ob 11:09
Volimo levico,saj v Koreji in na Kubi ni tolk slabo,mi starejši smo itak navajeni že od prej za vsako stvar stati v vrsti in biti predvsem tiho če ne si sedel,mladi pa itak ne poznajo zgodovine,ker je v šoli verjetno razen NOB,vse tabu tema.Pa nismo bili "tabeli".Moj oče je sodeloval v eni največjih bitk v 2.svetovni vojni pri Batini na Donavi.
SamoRes
# 23.04.2018 ob 21:23
Desnici moramo it znova dati priložnost, da menjajo Janšo. Enkrat bodo menda spregledali.
IndyBob
# 24.04.2018 ob 21:34
A Igor verjame sam sebi, kar govori? Ali še ni opazil, da praktično ne obstaja noben primer uspešne socialistične države in na drugi strani na desetine uspešnih kapitalističnih? Ali se ni pri zgodovini učil, da se je Zahod gospodarsko odlepil od ostalega srednjeveškega sveta po uvedbi kapitalizma in proste trgovine v obdobju renesanse?
MitjaM
# 23.04.2018 ob 21:32
Odvisno.
Če se bo migrantska kriza zaostrila, bo seveda pridobivala desnica,
jaz bom volil eno proto-migrantsko stranko, tudi, a ne nujno deno.
Orionstar
# 23.04.2018 ob 22:34
Eh Steffy...JJ v kratkem času na oblasti nikoli niti teoretično ni dotolkel SLO, ampak kvečjemu desnico. To mu res dobro uspeva.
Priznajte si...JJ ne marate in potem vas vse moti.
Državo je dotolkla 70 letna vladavina ZKS>ZLSD>SD...ti so katstrofa...s Fajonovo, Soroševo borko na čelu in ministrom, ki je šenkal celo Teran. Vedno v vladi...glavni krivci!
...levičarji imate vsaj alter Levico...to vam res zavidam.
Morda bi jo celo volil, toda akcije proŠami in 200.000 tkalcev preprog in pastirjev, namesto jedrskih fizikov iz Pakistana me na debelo odvračajo od tega. Ni šans!!!
Volil bi desnico, ki se ne klanja USrA in vidi skozi GLOBALNO SOCIALNO FASADO!!!...pa nimam nobene alternative...to je hudič!
JJ ima verjetno še ameriški tatoo na tazadnji.
Aja, obstaja še Kangla...pa Primc...za zjokat...

Sem pa odprt za predloge...anyone??
Dobovšek, Pirati??
Bivši uporabnik
# 24.04.2018 ob 10:40
@Orionstar,
Sem pa odprt za predloge...anyone??

razmisli o ReSET. Zato, ker gre v jedru za cezmejne delavce, ki na lastnem zepu obcutijo pozresno, neracionalno in potratno drzavo, so avtomatsko alergicni na vsemogocno globoko drzavo. Po logiki so torej totalna desnica, ceprav se nocejo pozicionirat glede levo ali desno, ampak od primera do primera.

PS: JJ je edini adut levicarjev kako levicarja prepricat da gre volit ta leve, da ja ne bi JJ prevec glasov dobil in to ze zadnjih 20 let, ampak JJ-a to ne zanima in ta clovek bo prej v penzijo sel, kot pa da bi po porazu krmilo stranke prepustil komu mlajsemu.
Kazalo