Kolumne
Matej Tonin
S kakšnim obrazom bi NSi še lahko komuniciral vsaj s svojo 'desno' evropsko skupino, kamor spada, in tudi z delom svojega članstva, če bi ignorirala poskus oblikovanja koalicije s SDS-om? To bi stranki in Toninu povzročilo nemalo težav. V bistvu se je prehitro ali pa preveč tvorno vključil v oblikovanje levosredinske koalicije takoj po volitvah – in zdaj popravlja svojo zunanjo podobo. Nekoliko dolgo je trajalo, da je, da so – prišli do tega spoznanja. Foto: BoBo

Dodaj v

Imamo politikante ali državnike?

Kolumna Ljerke Bizilj
18. julij 2018 ob 12:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno. A tega skoraj nihče ne reče, ne zapiše. Zakaj? Ker ima ta odstop, seveda, ozadje.

In Toninu 'smo' v javnosti, v medijih dokaj naklonjeni: domala vsi računajo – SDS v prvih krogih ne bo mogel oblikovati koalicije in Tonin se bo – za dobro države in v izogib ponovnim volitvam (ki jih večina državljanov noče - kot je dal izmeriti NSi) vrnil k prvotnim pogajanjem.

S kakšnim obrazom bi NSi še lahko komuniciral vsaj s svojo 'desno' evropsko skupino, kamor spada, in tudi z delom svojega članstva, če bi ignorirala poskus oblikovanja koalicije s SDS-om? To bi stranki in Toninu povzročilo nemalo težav. V bistvu se je prehitro ali pa preveč tvorno vključil v oblikovanje levosredinske koalicije takoj po volitvah – in zdaj popravlja svojo zunanjo podobo. Nekoliko dolgo je trajalo, da je, da so – prišli do tega spoznanja.

Živimo seveda v Evropi in povsem 'po domače' se ne da več delati, če hočemo kot država ohraniti kanček ugleda in dostojanstva. Predsednik republike Borut Pahor, ki se sam umešča v levi politični pol, in skuša s svojo držo, s svojim ravnanjem presegati delitve in biti predsednik tudi 330 tisočim državljanom, ki so volili t. i. desne stranke, pravi, da bo čas za streznitev v političnem prostoru avgusta.

Kaj bo avgusta? Najbrž imajo politiki srečo, da je poletje, da so počitnice, da je večina volivcev na dopustu in se malo manj poglablja v njihovo kvačkanje 'oblasti'.

Za nekoga, ki spremlja to kvačkanje od daleč, pa se poraja kar precej vprašanj. Imamo v Sloveniji sploh kakšnega državnika ali zgolj politikante, ki skrbijo najbolj za svoj položaj? Je kaj modrosti?

Volilna kampanja je bila letos določena korak naprej. Politiki ob teh volitvah niso razpravljali o drugi vojni, ideološke teme prvič niso bile v ospredju. Pa so se izkopali (predvsem politiki, mediji, ne ljudstvo) iz ideološke preteklosti, iz sistema, v katerem so se rodili? Iz kapitalske 'požrešnosti'? Iz razmer dogovorne ekonomije? Iz 'turbokapitalističnih' prijemov na drugi strani?

Ima Šarec dovolj človeške veličine? Izkušenj? Koliko se zmore dvigniti nad pritiske, nad močne igrice, ki so tako zelo prisotne v slovenskem političnem in medijskem prostoru? Namigi, da ni iz pravega testa za predsednika vlade, da bi moral predlagati za vrh vlade koga drugega, da potrebuje podpredsednika/podpredsednico, ki bo vodila vlado namesto njega, niso redke. Spomnimo se, v preteklosti smo vse to že doživeli, od Peterleta, Drnovška naprej in nazaj. Pahorja so npr. prvi dan po zmagi na volitvah – lastni začeli odstavljati in cel mandat se je boril s svojimi in koalicijskimi partnerji za svoj položaj, kaj šele, da bi se lahko ukvarjal z 'vladanjem'.

Volilni programi? Se politiki resno ukvarjajo z vsebino? Ali se zgolj s tem: s kom grem v koalicijo in s kom ne grem in kdo bo imel kakšno funkcijo? Je kdo v teh tednih pokazal kaj svetovljanstva – ali zgolj zapečkarstvo? Iskati je treba rešitve: vsa področja postaviti strokovno, premišljeno. 'Postaviti' Slovenijo kot trdno državo. Kdo s kom, kaj – nas pravzaprav manj zanima! Dolžni so najti rešitev!

In 'gospodje', čas za igre, kraje, nesposobne ali osebne poteze, za diletantsko politiko je minil!

Je kdo slišal direktorja kliničnega centra – ko je previdno povedal, da je nemogoče voditi sisteme, če nimaš nobenih vzvodov? Da je javni sektor povsem zavožen in – če ga ne bomo uredili in z njim trga dela jutri/danes, bomo ostali brez mladih strokovnjakov, ostali bomo/do stari in oni, ki se jim ne da. V sistemu, kjer dobri in prizadevni niso nagrajeni, slabi oz. oni, ki se jim ne ljubi – pa vendarle dobivajo plačo, je razpad sistema, propad države in politika ne vidi luči na koncu predora. Gospodarstvu je treba omogočiti, da dela, da se razvija. Najti je treba način, da bo vsak iskal in našel svojo priložnost in izziv v Sloveniji! Ja, splošno razpoloženje in družbena klima, optimizem, potrebujemo! Za boljše življenje državljanov in za ugled Slovenije – naj skrbijo politiki!

Za to pa potrebujemo vsaj enega državnika, ki se je sposoben dvigniti nad politikante! Postanimo optimisti!

Ljerka Bizilj, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
runcajz
# 20.07.2018 ob 17:23
Predzadnji odstavek modrovanja Ljerke pove vse! Škoda, da ni rekla kakšno na račun dela javnega sektorja, kjer je sama vedrila in oblačila , o RTV ! Ali pa se spomnila, ko je še sama drgnila, skupaj z drugimi politikanti, parlamentarne klopi !
Potem pa v stilu "vse prodat, vse privatizirat " naklada o urejanju javnega sektorja, kjer meša jabolka in hruške, saj so del javnega sektorja tudi vsevedni in vsega sposobni novinarji in novinarčki ( podobno kot politikanti ), ki nam solijo pamet, pa čeprav o tistem, kar solijo nimajo niti pojma!. Med njimi je tudi gospa doktor Ljerka z razširjanjem svojih floskul in dajanje receptov ! O njih pa raje ne bi , kaj ne, gospa Ljerka !
Pa toliko priložnosti je imela na RTV , vse kar ji je uspelo pa je bila vedno slabša slovenska televizija v državni lasti. Tudi po zaslugi Ljerke, slaba in slabša. Tudi z RTV so dobri odhajali, 31 med njeno "vladavino" !
Gospa doktorica, česarkoli že, v pokoj bo treba ! Tako boste še največ dobrega naredili za Slovenijo.
gerder433
# 19.07.2018 ob 17:12
ko beres te kolumne si mislis da so ti novinarji totalni mentalci. najprej nas drkajo z neumnimi clanki, vsa predvolilna soocenja so na nivoju prepiranja osnovnosolcev, teme ki jih novinarji direktno sprasujejo na teh soocenjih nimajo veze s tem kaj nas dejansko muci in potem napisejo kolumno kjer se distancirajo od vsega, ces, lejte kaksno sr*** mamo.

pa vi sami ste najbolj krivi za to stanje. zacnite sprasevati realna vprasanja o vsebinah ne pa kdo bi s kom in s kom ne bi.
nevem
# 19.07.2018 ob 07:44
Oh gospa Biziljeva...
Res se niso pogovarjali o drugi vojni. Ampak namesto o programih, vizijah gospodarstva, druzbe... so se pogovarjali kdo s kom ne bi. In, draga Ljerka, prav nacionalka je to iz soocenja v soocenje neverjetno vzpodbujala!
blaz3k
# 23.07.2018 ob 10:16
To pa je res bolano: obramba domačega praga, naselja , domovine je za njih zločin? To se vidi kaki zločinci so desničarji s skorupirano, lažnivo, dobičkonosno in moralno etično proslulo RKC na čelu ki je kapitalni krivec za vso zlo na naših tleh že v drugo tisočletje. Bolana Dežman in Možina sta samo stopila na vlak ki pelje v prepad,
blaz3k
# 23.07.2018 ob 09:30
Če nas je kaj v hlačah bi nam moralo uspet da se mora jj umaknit iz javnega življenja ker ne dosega standarda za človeka.
RJSlo
# 18.07.2018 ob 16:14
In Toninu 'smo' v javnosti, v medijih dokaj naklonjeni: domala vsi računajo – SDS v prvih krogih ne bo mogel oblikovati koalicije in Tonin se bo – za dobro države in v izogib ponovnim volitvam (ki jih večina državljanov noče - kot je dal izmeriti NSi) vrnil k prvotnim pogajanjem.
----------------------------------------------------
No ja. Počasi leta skup zbrat in v penzijon. Takšnih bedarij pa že dolgo ne. ...za dobro države... naj bi čisto desna stranka vstopila v koalicijo čisto levih strank? Čez šest mesecev pa razpad.

Vsakemu, ki pet minut spremlja politiko je bilo jasno, da je Toninovo "pogajanje" samo pesek v oči. Razen, če je levičar. Vsakemu, ki spremlja politiko pet minut je bilo jasno, da si levičarji prizadevajo za vstop Nsi v koalicijo, da bi spodnesli Janšo. Realno pa takšna koalicija v Sloveniji ne more preživeti. Preveč intrig, preveč klientelizma, VIP, "strici + old boys", itd.

V resnici imamo samo še javni sektor razdeljen na politične kvazi združbe + nekaj posameznikov, ki so se jim pridružili zaradi lastnih interesov.
vaški stražar
# 18.07.2018 ob 13:31
Saj sploh ni potrebno, da v izogib novim volitvam Tonin vstopi v levo vlado. Saj lahko in še bolj naravno je, da vanjo vstopi Levica. Bomo vsaj imeli jasno situacijo - en politični pol na oblasti, drugi v opoziciji. Mešane vlade in opozicije res ne vodijo nikamor.
anny22
# 18.07.2018 ob 12:55
Če se ne bi hotel pogajati, bi bil tudi politikant? Sam prašam...

Logični zaključek bi bil, da bi bil državnik samo v primeru, da bi vstopil v levo sredinsko koalicijo, kjer stranka z desno usmeritvijo nima kaj početi, vladi bi dal legitimnost v očeh Evrope, uresničiti mu ne bi uspelo niti p od programa, bil bi grešen kozel za vse narobe in na koncu bi NSi na naslednjih volitvah izpadla iz parlamenta.

Zrel je tisti politik, ki zna vse to predvideti.
MythBuster
# 20.07.2018 ob 11:04
gerder443> "teme ki jih novinarji direktno sprasujejo na teh soocenjih nimajo veze s tem kaj nas dejansko muci in potem napisejo kolumno kjer se distancirajo od vsega, ces, lejte kaksno sr*** mamo. "

Jaz recimo pogrešam, da bi na soočenjih Janša kateri od novinarjev orenk namučil z vprašanji glede izvora financiranja, pa recimo, kako si predstavlja biti predsednik vlade, če javno žali novinarje.

Kar se tiče konkretnih vprašanj o programu, bi me nadvse zanimalo, kako si politiki predstavljajo določeno točko programa in kako bi, po njihovem mnenju, ta točka v praksi povzročila blaginjo. Npr. Tonin si želi privatizacijo zdravstva, nihče pa ga ni vprašal, kako konkretno bo to povzročilo nižanje cen zdravstvenih storitev? A pri vprašanju je treba vztrajati; na prvi pogled se zdi, da konkurenca ustvarja nižje cene. Ampak, zakaj zdravniki silijo v privat sektor (in delajo v prostorih, ki so jih opremili z denarjem iz javnih sredstev)? Nemara zato, ker več zaslužijo? Od kod pa več denarja?
miro789
# 18.07.2018 ob 18:36
Pa nekaj več pozitivnosti bi človek pričakoval tudi od novinarjev. Po moje so mediji precej prispevali k trenutni slabi podobi slovenske države.
percar
# 22.07.2018 ob 09:03
Zanima me, kako spoštovana gospe ve, da je večina ljudi proti ponovnim volitvam? Ali s tem poziva male "sredinske" stranke, naj podprejo vodilne tri stranke vlade, ki so izgubile na volitvah po štiriletnem prepiranju pri koritu?
MythBuster
# 18.07.2018 ob 14:18
Spoštovana gospa Bizilj,

pravite: " V bistvu se je prehitro ali pa preveč tvorno vključil v oblikovanje levosredinske koalicije takoj po volitvah"
Čudi me, da tako razgledana oseba, kot nedvomno ste, pride do zaključka, da je šlo za levosredinsko koalicijo. Ni vse, kar je bolj levo od Janeza Janše, tudi objektivno na levem polu. Zagotovo pa na levico ne morete uvrstiti NSi. Gre torej kvečjemu za sredinsko, če ne za desnosredinsko koalicijo. O levosredinski koaliciji bi lahko govorili, če bi bila vanjo namesto NSi vključena Levica.

Tudi ni skrivnost, za koga navijate, ko pravite: "Za to pa potrebujemo vsaj enega državnika, ki se je sposoben dvigniti nad politikante!"

Čeprav ni dileme, da imate v mislih Janeza Janšo, ta seveda ni državnik. Čudi me, da tako strokovno podkovana novinarka ter oseba s širino, lahko tako očitno navija za Janeza Janšo, kljub temu, da le-ta prestopi vse okvire obnašanja, ko vaši stanovski kolegici na Twitterju ozmerja z odsluženima prostitutkama. Ne, to po vaše očitno ni zadosten razlog, da bi rekli bobu bob in Janši zgolj politikant, tako kot vas v to ne prepriča niti sporno najemanje kreditov in najmanj sporno kreditiranje medijev, ki so v (delni) lasti SDS, s strani Madžarov.

Vsak lahko upa in si želi kar hoče; jaz si npr. stranke SDS z Janšo na čelu ne želim več videti v parlamentu, kaj šele v vladi oziroma Janše kot mandatarja. Prepričan sem, da SDS lahko predstavlja kredibilno alternativo ostalim strankam, vendar mora najprej doživeti katarzo in očediti svoje vrste - začenši pri Janši, Grimsu in Gorenaku, pa še komu drugemu bi se lahko zahvalili za dolgoletno sodelovanje.

A kot rečeno, to so moje želje; živimo pa v demokraciji, ljudje lahko počno, kar želijo - dokler med kriljenjem z rokami ne začnejo udrihati po drugih, ki stojijo v bližini. Ali pa žaliti ljudi po Twitterju.
blaz3k
# 23.07.2018 ob 09:17
https://www.youtube.com/watch?v=UQNzYyCa
BIA
stanolio
# 29.07.2018 ob 11:57
Nimamo politikov in nimamo novinarjev. Imamo sebične politikante in pokvarjene novinarje, še huje nimamo pametnih novinarjev. Vsakdo, ki ima svaj malo v glavi v tako posrano politiko, kot jo imamo ne bo šel. Sicer nisem strankarsko opredeljen, vendar ljudi cenim po dejanjih, po teh pa Janša res ni več primeren za kakšne javne funkcije. V tem toliko osovraženem javnem sektorju, direktorja javnega podjetja odnesejo če se zadolži brez soglasja ustanovitelja, seveda na nivoju občine. Verjetno je v državni politiki dovoljeno še mnogo kaj več, sicer bi morala zastavica pasti.
sajn.frane
# 27.08.2018 ob 12:34
roli!

Torej zakaj bi Akrapovič in Boscarol jemala Šarca v službo če ne za drugao vsaj za kakšeno minuto dobre volje. Ampak, če bi vzela našega dpl. Obramboslovca dr. ice creame, ta še za varovanje vratarnice ne bi bil dober!
sajn.frane
# 27.08.2018 ob 12:29
Tonin ni bil Janšev trojanski konja ampak trojanski mezeg NSi-ja! Nikoli nič!
mihajloo
# 26.07.2018 ob 09:45
Politikante.
blaz3k
# 23.07.2018 ob 09:21
Lupo
# 20.07.2018 ob 23:08
Ljerka je prva znesla LDS jajce, imenovalo se je "Slovenski Forum". Z leti so jim sledila Zares, PS, DL, SAB, SMC, LMŠ...
roli
# 28.07.2018 ob 13:39
Myth Buster
Katarzo morajo doživeti najprej neki drugi, med katere spada tudi g.Ljerka.
Danes ko je vse v k... kot ugotavlja gospa, pa naj SDS doživlja katarzo, vse drugo in drugi pa
naprej po starem. Sokrivci za vse so tudi prostituti na RTV in še mnogokje. Merila, ogleda morajo postati realna in ne pravljična.To pa se mora začeti predvsem z novimi v novinarstvu in šele potem v politiki. Prosim vas, le kdo od Boskarola,Akrapoviča ...bi vzel Komika šarca za vodenje svoje
delavske menze???Ljerka, MythBUster, katarza najprej za vas.Potem šele lahko začnemo pot v svetlo prihodnost.
divinedante
# 20.07.2018 ob 06:57
Ponovne volitve!
Kazalo