Ob  prejemu viktorja za Odmeve leta 2002 je kratko in jedrnato pokomentiral: »Odmevi so zakon!« Foto: MMC RTV SLO
Ob prejemu viktorja za Odmeve leta 2002 je kratko in jedrnato pokomentiral: »Odmevi so zakon!« Foto: MMC RTV SLO

Sredi popoldneva smo v pisarno oddaje Odmevi prejeli klic, da se je od nas za zmeraj poslovil Vlado Krejač - Uha, naš novinar, naš urednik, naš šef.

Novica je prišla, kot bi jo napovedal sam — sredi dogovarjanja o temah, preverjanja informacij in med klicanjem gostov.

Vlado je vse svoje življenje posvetil novinarstvu. In to prav televizijskemu. Da bo novinar, je vedel že v Prvi gimnaziji v Mariboru, ko se je odločal za študij novinarstva na FSPN-ju ( današnji FDV) v Ljubljani in ko je nato leta 1971 prestopil prag Televizije Slovenija.

Začel je v našem televizijskem desku, kjer je bil praktično vse — od dežurnega novinarja, tistega, ki trga tanjuge, teka po izjave, piše prometne informacije, popravlja za kolegi, do redaktorja, voditelja Dnevnika in urednika.

Novinarsko se je prekalil tudi kot dopisnik v Novi Gorici in v domačem Mariboru. Vodil in urednikoval je regionalne oddaje TV Obzornik, sodeloval je pri oddaji V znamenju, zametku aktualnopolitične oddaje V žarišču.

Za dopisnika v Beograd je odšel leta 1985, v času razpadanja nekdanje države, ko se je razmahnil srbski nacionalizem. Med drugim je poročal z znamenite nočne seje centralnega komiteja Zveze komunistov Srbije, ko je Slobodan Milošević odstranil Ivana Stambolića in prevzel oblast nad srbskimi komunisti. Šel je na Kosovo, med kosovske Srbe in med Albance, in tudi od tam smo v Ljubljano dobivali njegova poročila.

V Mariboru je kot novinar dočakal osamosvojitev Slovenije, gledalcem je prenesel zgodbo o pekrskih dogodkih, med osamosvojitveno vojno se je oglašal z barikad po Mariboru. Poročal je o uboju Ivana Krambergerja.

V paru z Nado Lavrič je vodil osrednji televizijski Dnevnik.

Nato pa je sredi devetdesetih postal urednik notranjepolitične in gospodarske redakcije in urednik oddaje Odmevi — najprestižnejše, največkrat nagrajene televizijske informativne oddaje, za kar gre zasluga tudi njemu.

Ob prejemu viktorja za Odmeve leta 2002 je kratko in jedrnato pokomentiral: "Odmevi so zakon!"

Vladovo življenje in svet je bila televizija, mi "informativci" njegova širša družina.

Zadnji, že dogovorjeni Odmevi zaman čakajo, da jih uredi.