Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 30 glasov Ocenite to novico!
Jure Brankovič
Jure Brankovič, novinar Tarče

Dodaj v

Jan-Jan kot slovenski jin in jang

Kolumna Jureta Brankoviča
11. september 2014 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljana je pred osmimi leti hlepela po odrešeniku. Desnica po simbolu, ki bi ga lahko sovražila. Brezkompromisni in temperamentni Zoran Janković je v obeh primerih upravičil pričakovanja.

Mesto je stagniralo. Interesne koalicije so pred njegovim časom v mestnem svetu leta blokirale vse bolj nemočni županji, ki sta jima često hrbet obračali še lastni stranki. Hkrati je desnica iskala novo poosebitev vsega slabega, saj je stara z vse bolj bledečo podobo Milana Kučana preveč izgubljala čustveni naboj. Ob pravem trenutku se je po odpoklicu iz Mercatorja našla oseba za glavno mesto v glavnem mestu.

Hodi po vodi, so ugotavljali tudi njegovi nasprotniki, ko je mestna uprava pred osmimi leti začela čudežno delovati hitreje in ko so se dolga leta le narisani projekti pod dnevnim osebnim budnim nadzorom Zorana Jankovića začeli resnično izvajati. Ko je leto dni po odstavitvi z vrha Mercatorja z 62,99 odstotka opravil s konkurenco na lokalnih volitvah in dobil večino v mestnem svetu, je bila pot odrešeniku tlakovana. Kakovostno tlakovana, bi samozavestno dodal župan, ki je med drugim osebno nadziral, da so bile kocke v mestu tako lepo in natančno zalite, da v njih ni ostala nobena ženska peta.

S fotografskim spominom za imena in večnim pojavljanjem in osebnim nadziranjem prometa je dosegel občutek večne prisotnosti in božjega (Horusovega) očesa, ki vse vidi in vse ve. Ljubljana je začela živeti hitro, odločno in učinkovito. Ne nujno vedno zakonito. Se spomnite prometa v mestnem središču? Leta razprav, posvetov, študij, analiz in delnih zapor so ali bolje rečeno niso zmogla spraviti avtomobilov iz mesta, kot so to storila prav vsa mesta. Župan ga je zaprl kar sam. Nezakonito. Brez potrebnega odloka. Kljub protestom pred magistratom. Novi način vodenja je bil s tem le še simbolno potrjen in sporočen prav vsem. V Ljubljani zakon ni bil več veljavni predpis, temveč ena oseba.

Ničesar lepšega si ni mogla želeti desnica. Dobili so osebo dvomljivih botrov, dvomljive preteklosti in dvomljivih sinov. Zoran Janković in Janez Janša sta postala slovenski jin in jang, dopolnjujoči si nasprotji, ki skupaj tvorita celoto. Na videz ločeni in nezdružljivi sili, ki se medsebojno dopolnjujeta in oplajata. Po teoriji jin in jang nikoli ne obstajata v mirovanju, vedno v dinamičnem vzajemnem delovanju. Nov simbol je bil tako rojen in desnica si je oddahnila. Politika, sestavljena iz nasprotja med pogoltno Ljubljano in revnim podeželjem, ter strah pred vsem zunanjim sta dobila nov zalet. Premehka strešica priimka je pomagala.

V boj proti Jankoviću je desnica prav zato pošiljala šestorazredne nepomembneže, ki so, kot Zofija Mazej Kukovič, iz periferije komaj našli do Ljubljane in ki jih je aktualni župan premagal z veliko večino. Tokrat svojega kandidata SDS sploh ni našel (oziroma iskal). Kar še zdaleč ni bilo naključno.

Cilj desnice, ki se pred volitvami zbira okoli magistrata, ni odnesti odrešenika iz njegovega templja. Politično veliko bolj oportuno bi mu bilo dokončno odvzeti njegovo magijo, ki so jo korupcijske zgodbe že dodobra načele. Kaže obetavno. Če bo Janković ponovil mandat, ga zagotovo ne bo vodil z udobno večino svoje liste kot zadnja dva mandata. Obeti in napovedi po kuloarjih kažejo, da si utegnejo približne tretjine v mestnem svetu razdeliti svetniki Zorana Jankovića, Mira Cerarja in stranke SDS. Ob averziji SDS-a do Jankovića in poudarjeni poštenosti ekipe Mira Cerarja lahko župan postane podoben talec mestnega sveta, kot sta bili njegovi predhodnici. Po enemu ali dveh blokiranih mandatih pa bo čas za novega odrešenika.

Jure Brankovič, Tarča
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
sportivko
# 11.09.2014 ob 07:59
Jure Brankovič, mislim da ni primerni trenutek, da bi se zopet igrali 'partizane in nemce', kdo je lev in kdo desen, kdo rdeč, črn, rumen zelen …. ni časa za ping-pong!
Dejstvo je, da se s takšni pristopom politika ubada sama s sabo, namesto z stvarmi, ki so za državo in državljane pomembni! Na lestvici konkurenčnosti, sta 'paradnega konja' v gospodarstvu nekdanje Jugoslavije, prehiteli celo Vietnam in Črna Gora. Z eno besedo bi se temu reklo: sramota! Da ostala področja in podrobnosti niti ne omenjam.

Torej, če želiš igrati ping pong ali tenis, ti predlagam da se včlaniš v kakšno športno društvo, med tem ko bi državljani želeli kakšen rezultat in napredek dela vlade.
jack_daniels_666
# 11.09.2014 ob 07:48
če oropam banko in nakažem 1/3 ukradenega denarja unicefu je vse OK, saj sem naredil tudi nekaj dobrega? nekako v tem stilu....
ZeK
# 11.09.2014 ob 09:17
Zoran Janković bo v Ljubljani zmagoval toliko časa, kot bo kandidiral.

sam ga sicer nisem in ne bom volil, je pa zgoraj zapisano pač dejstvo. zato se s svojim kandidatom ne bo nastopila niti SMC, niti SDS....
planet1
# 11.09.2014 ob 09:34
ne da bi branil Jankovica, ampak za razliko od nekaterih tukaj sem prezivel v Lj cas pred njegovim zupanovanjem in zdaj. In razlika se pozna v mnozicah turistov, ki se sprehajajo v lj, vozijo z avtobusi, sedijo v kavarnah, hodijo na kosila, v gledalisca, trgovine z oblekami, na trznico,... in pri nas puscajo denar. To mu je treba priznati in mu cestitati glede tega. Razne stozice in druge pizdarije, ki jih ima na grbi pa so valda obsojanja vredne, samo ne vse kar na splosno.

Tudi Jansi se sem in tja prizna kaksna dobra odlocitev, kar pa ne pomeni, da je kaj manjsi gnoj. Tudi slepe kure kdaj zrno najdejo.
jurica
# 11.09.2014 ob 09:56
SDS je bil leta 2007 proti zaprtju Prešernovega trga za avtomobile!
Danes pa prirejajo mitinge na Prešernovem trgu in pametujejo kako pametno, da tukaj ne vozijo avtomobili :)
povzetek
# 11.09.2014 ob 09:58
Meni pade v kolumni predvsem v oči konstruktivna kritika desnici: "Zbudi se!"
Anar Hija
# 11.09.2014 ob 09:45
Jeza do ZJ je dokaz, da večinski volilci niste najbolj pametni: pregnali boste ZJ, slej ko prej tudi iz magistrata. Kasneje boste ugotovili, da vam je šlo pod njim bolje, da so vas kradli prej in po njem več in večkrat. A ker so tisti, ki kradejo, s prstom pokazali nanj, vi pa vse to kupili, vam bo bolj pomembno, da ste ga dobili (čeprav ga niste). Zmaga lastnega ega bo torej pomembnejša od razumskega.
Naj bodi tako. ZJ bo zase in za svoje že poskrbel, dokazal pa se je tudi. Škoda, ker mu ni bila dana možnost, da bi zasukal tok zgodovine v SLO kot premier. Kasneje bomo tako in tako šli po njegovi poti (v smeri ven iz EU), a veliko bolj opustošeni in jezni.
Skratka slovenčki, imeli boste prav in boste iizgubili! In pri tem sploh en boste vedeli, kaj je res, ker niste želeli poslušati, videti. Zgolj verjetli ste. Tistim, ki vas lahko prepričajo le, če vas opeharijo. Ker njihova resnica je prevara. In vi ste jo kupili.

Janša? Ravno v teh dveh Jan Jan je finta: on je povsem druga zgodba. Enačenje s prvim Janom je namen in cilj tistega, ki je želel potlačiti prvega. Ker drugega zoper ZJ nima.

Uživajte. Vse do bridkega dna. :)
HepiHipo
# 11.09.2014 ob 12:25
Zanimivo, Damjanovič je član SDS, pa ni njihov kandidat. Kdo se koga sramuje?
ti-ne
# 11.09.2014 ob 09:50
Prav primer kandidata za ljubljanskega župana lepo razkrije kako je slovenska desnica žal vaška in provincialna.
Desnica nikoli ni imela primernega kandidata!
ZeK
# 11.09.2014 ob 09:34
ne vem kak "poznavalec" mora biti novinar, da ne ve, da ljubljana ni samo ljubljana center, nekaj sto (100) metrov stran po litijski cesti pa obstajajo naselja, ki v najlepšem mestu na svetu nimajo urejen niti kanalizacije.

ampak itak, pomembno je, da se ledice svetijo po betonskih sprehajališčih ob ljubljanci.
nje.
Tao3
# 11.09.2014 ob 07:48
Ampak karkoli kdorkoli reče o Zoranu, Ljubljana je pod njim postala resnično Evropska, če ne svetovna destinacija (povzeto po tujih medijih in hvalospevih) in mesto, ki se lahko ob bok postavlja vsem evropskim prestolnicam.

Zadolženost Ljubljane na prebivalca pa je dosti manjša kot v večini manjših občin. Torej le hodi po vodi, ali pa drugi župani še bolj kradejo.
slofbi111
# 11.09.2014 ob 18:37
Da se je Jankovič res zavzel za Ljubljano mu ne gre oporekati. Na državnem nivoju pa je simbol vsega kar je narobe v naši državi, simbol pravne države dveh hitrosti. Toliko pretakanja državnega denarja na zasebne račune, pa nobene obtožnice je jasen znak, da je s pravno državo nekaj hudo narobe. Še tiste obtožnice, ki jih je fasal so ležale skoraj desetletje v predalih. Ampak ga izgleda ni novinarja, ki bi upal to raziskat.
ubuntu
# 11.09.2014 ob 15:01
"Ljubljana je začela živeti hitro, odločno in učinkovito. Ne nujno vedno zakonito. Se spomnite prometa v mestnem središču? Leta razprav, posvetov, študij, analiz in delnih zapor so ali bolje rečeno niso zmogla spraviti avtomobilov iz mesta, kot so to storila prav vsa mesta. Župan ga je zaprl kar sam. Nezakonito. Brez potrebnega odloka."

Novinar da samo hvali Jankovića? A sploh preberete cel članek preden udrihate po njem? Sicer pa se spomnim časov ko so tule harali Urbanija in njegova janšistična kolonija, tole je dobrodošla sprememba :))))

to sploh ni bila kritika, to je poveličevanje v pravičniškem tonu
Bivši uporabnik
# 11.09.2014 ob 12:18
@planet1
11.09.2014 ob 09:34
ne da bi branil Jankovica, ampak za razliko od nekaterih tukaj sem prezivel v Lj cas pred njegovim zupanovanjem in zdaj. In razlika se pozna v mnozicah turistov, ki se sprehajajo v lj, vozijo z avtobusi, sedijo v kavarnah, hodijo na kosila, v gledalisca, trgovine z oblekami, na trznico,... in pri nas puscajo denar. To mu je treba priznati in mu cestitati glede tega. Razne stozice in druge pizdarije, ki jih ima na grbi pa so valda obsojanja vredne, samo ne vse kar na splosno.
........................................
.............

V Ljubljani žćivimo Ljubljančani in meni je vseeno koliko turistov hodi k nam in si "ogleduje ntrgovine", kar kdor je nž
e b il kdaj v tujini (Italija, Avstrija, Nemčija, Madžarska itd. ve kaj pom,keni KAJ VIDETI.
Ljubljana je spedenana okolio Jankovičeve pisarne. Torej staro mestno jedro pa nekaj malega izven njega, ostalo so gradili zasebniki. Tudi Situlo in podobne kvadre ter kocke.
Sicer pa Jankovič ničesar ni zgradil brez našega denarja, kar se pozna tudi na višini položnic. Sama jih kar pridno hranim in od nastopa njegovega mandata so se močno povišale.
Stožice so zgodba zase in v nebo vpijoč primer prevarantstva. Seveda se Jankovič še naprej izgovarja na banke, a je čedalje manj prepričljiv. Da stožiški trgovski center ni dokončan pa je prav tako njegova krivda, saj je projekt povsem mzgrešen. Ko sem sem se pred nekaj leti pogovarjala z enim arhitektom mi je že takrat popvedal, da zadeva ne bo pila vode, razen deževnice. Rekel je, da mora biti trgovski del vpet v dvorano, kar pomeni, da vsa trgovska, gostinska in storitvena dejavnost (razen tribun in igrišča) objema športni del. Tako k dvorani stalno privablja ljudi, neglede na to, ali se v dvorani odvijajo športne in druge aktivnosti. Že prej omenjene trgovine in lokali pa morajo dovoljevatin vpogled na podij dvorane, kjer obiskovalci ob kavi ali pa med nakupi lahko pokukajo v dogajanje "tam doli". Ko se v dvorani odvija komercilana dejavnost (tekme, koncertri itd.) pa se stekla zastrejo in preprečujejo brezplačen ogled dogajanja. Tako je dvorana tudi komercilano konstantno obiskana, če se v njej dogaja kaj ali ne.
Ker je bil Jankovič zopet hudo pameten imamo v Stožicah sedaj realsocialistično ikono z lepo dvorano, obdano z nedokončanim gradbenim skeletom in še čem. Seveda ne smemo pozabiti, da je imel pri tem pomembno besedo (zopet) "priznani" profesor Koželj, dvorni Jankovičev arhitekt in osebni prijatelj. Zato se ne čudite, da tudi drugje po Sloveniji ni nič bolje, saj jo obvladujejo prav take (več ali manj s pomočjo novinarjev promovirane) "akademske avtoritete".
Sicer pa je Ljubljana komunalno in prometno povsem na psu. Ko se odpeljete izven dosega pogleda iz Jankovičeve mestne pisarne je zgodba povsem drugačna. Pa naj si gre za Zadobrovo, Sostro, Vič itd.
lev11
# 11.09.2014 ob 09:44
@planet1
praviš da je Zoki tudi slepa kura, ki najde zrno
A - zato denar izginja neznano kam ker ne vidi
potem pa je nujno potrebno zamenjat župana, da ne bo delal na slepo
Ampak zagotavljam, da zase ne počne nič na slepo - dobro ve ...
lev11
# 11.09.2014 ob 09:35
Predlagam, da pri brisanju komentarja - modelator pojasni zakaj je bilo brisano ( na istem metu kjer je bil komentar brisan)
Pravijo, da živimo v svobodni,demokratični,.. državi - kjer naj bi bila svoboda govora zagotovljena
to pa velja samo za eno plat kovanca - kaj pa druga ?
Če jaz napišem šiptar ne kosovc je to moj način izražanja
Tudi novinarje, ki niso "poslušni" umikajo iz gledanih oddaj ali jim le te ukinjajo namesto teh pa posnamejo doma kako žlahta kuga in si delijo denar za čas ki ga gledajo kakšne babice v domu za starejše
Bivši uporabnik
# 11.09.2014 ob 09:33
Še en navijaški in manipulativni prispevek v korist Zorana Jankoviča, ki mu na bližajočih lokalnih volitvah očitno ne kaže najbolje. Avtor tega "modrovanja" (Brankovič) nas torej prepričuje, da z drugim (novim) županom oz. županjo ne bo nič boljše in je bolje, da se držimo že preverjenega fakina, ki je v svojem mandatu vsaj nekaj zgradil. Zanimivo, da enakih misli isti avtor in kopica njegovih kolegov ter kolegic ne deli v primeru vodenja vlade ter parlamenta, saj bi potem takem bilo vseeno, če bi na oblasti še naprej ostal Janša, saj ta tudi ni bistveno škodoval državi, kredite pa bi lahko najemal kakor njegovi nasledniki.
Mislim, da je Brankovičeva kolumna živ dokaz spolitiziranosti ter nizkega nivoja je slovensko novinarstvo.
galoper
# 11.09.2014 ob 09:29
Koliko je kdo plačal za to reklamo v obliki samohvale? Resnica je tudi drugačna: Uničeni mali trgovci po Sloveniji, uničeni dobavitelji, povečana brezposelnost, prezadolžen Mercator, uničen ustaljeni ritem življenja s počitkom konec tedna, nesmiselna investicija v Stožicah, slaba skrb za prometne površine, kvazi urejaje kolesarskih površin, povečana zadolženost Ljubljane.... V mojih očeh ni prostora za takšnega človeka.
magjack
# 15.09.2014 ob 12:54
zokiju bo slo letos za nohte. Ne pozabite, da se je zameril!
magjack
# 15.09.2014 ob 12:51
anarhija, res je ... tako nekako se kaze s prstom ze od leta 2008 in to na drzvni ravni. ;) lepo sledis in apliciras naprej. Priden. :)
ubuntu
# 11.09.2014 ob 14:58
Zanimiv avtor prispevka - zanimiva vsebina, ampak nisem presenečen.
planet1
# 11.09.2014 ob 11:09
@planet1
praviš da je Zoki tudi slepa kura, ki najde zrno
A - zato denar izginja neznano kam ker ne vidi
potem pa je nujno potrebno zamenjat župana, da ne bo delal na slepo
Ampak zagotavljam, da zase ne počne nič na slepo - dobro ve ...


ne, zato ker kljub temu, da je generalno nekdo ki negativno vpliva na mesto, drzavo, politiko in ima precej masla na glavi, je se vedno uspel kakso stvar speljati dobro. bodimo prosim objektivni. slepa kura, zato ker se slepi, da dela dobro za drzavo, ko grabi miljone. Prav tako kot, njegova opozicija v zaporu. S to razliko, da ima drugi zveste podpornike v tem misljenju.
impor
# 11.09.2014 ob 09:38
Ljubljana je dočakala odrešenika, ki hodi po vodi. S fotografskim spominom, brezkompromisen, temperamenten in samozavesten je upravičil pričakovanja.

Copperfield?
Blue-Star
# 11.09.2014 ob 09:26
Zadolženost Ljubljane na prebivalca pa je dosti manjša kot v večini manjših občin. Torej le hodi po vodi, ali pa drugi župani še bolj kradejo.

absolutno ne drži. statstike so javne.
musician
# 11.09.2014 ob 09:12
Sportivko
Se ne bi mogel bolj strinjati z tabo.Predvsem tisto da je to da je Črna gora po konkurenčnosti gospodarstva prehitela nas je ne samo skrb vzbujajoče ampak sramota in mislim da nižje ne bi mogli pasti.
mihamiha23
# 11.09.2014 ob 08:24
tao3 - ja sploh, ko turist zagleda avtobusno postajo
fassbinder
# 11.09.2014 ob 11:11
"Ljubljana je začela živeti hitro, odločno in učinkovito. Ne nujno vedno zakonito. Se spomnite prometa v mestnem središču? Leta razprav, posvetov, študij, analiz in delnih zapor so ali bolje rečeno niso zmogla spraviti avtomobilov iz mesta, kot so to storila prav vsa mesta. Župan ga je zaprl kar sam. Nezakonito. Brez potrebnega odloka."

Novinar da samo hvali Jankovića? A sploh preberete cel članek preden udrihate po njem? Sicer pa se spomnim časov ko so tule harali Urbanija in njegova janšistična kolonija, tole je dobrodošla sprememba :))))
jvill
# 11.09.2014 ob 09:58
Takšne promocije določene osebe v obliki novinarske "kolumne" in to na javnem mediju (ki ga plačujemo davkoplačevalci) pa še ne.

Celo življenje živim v Ljubljani, zadnjih 6 let pa zelo blizu centra in povem lahko le to, da je župan poskrbel le za območje radija 1 - 1,5 km od Mestne hiše, po ostalih delih mesta (90%) pa se sem ter tja najdejo kakšne kozmetične malenkosti. Da ne govorim o gradbeni in posledično tudi socialni sramoti imenovana kompleks Stožice.

Avtor tega zmazka, ki naj bi bila kolumna pa je "kolumno" spisal z namenom, da izpostavi dobre efekte župana in slabe desnice. Torej, že videno.
jurica
# 11.09.2014 ob 12:47
Zoki sam še tržnico zrihtaj !
Plečnik se v grobu obrača.
Dežniki od Cockte in Jupija ne sodijo na tržnico.
O razpokanem asfaltu, pa raje nebi :(
Kdor pa meni, da je garažna hiša pod tržnico zgrešena naložba, naj si pogleda Kongresni trg pred in po obnovi !
Peroz
# 11.09.2014 ob 10:05
Zanimivo mi je, kako mi večino dni admin ne briše mnogo sočnejših komentarjev. Zanimivo je tudi, kako vestno bdi nad to "kolumno", prav tako je zanimivo, da je na prvi strani MMC, še največja uganka mi pa je kolumna sama.
Nas imajo za norce?
lev11
# 11.09.2014 ob 09:21
Seveda brišejo komentarje - tako jim je naročeno - "resnico o levici morajo brisat"
Koliko so Ljubljančani zadolženi še Zoki ne ve točno - drugi pa ne pridejo do podatkov ali pa ne smejo
Ker nisem iz LJ bi moral vsakič ko pridem v LJ opazit te velike pozitivne spremembe - pa jih ne
Razen kakšnega novega prometnega znaka - kakšno obnovljeno cesto - kakšno novo "čvaparnico" - ampak to je novo tudi v vsaki vasi - "čvaparnice" po vaseh ni to je razlika
Zokijev spomenik v stožicah, ki še ni dokončan še man pa plačan - plačljiva neurejena parkirišča, ki jih nadzorujejo južnjaki
In kaj je tu tako fantastičnega - aja - uspenjača na LJ grad - za to pa res ni bilo potrebno osem letni mandat in zapravit toliko denarja - zanima me kam je izginilo 3/4 denarja
Sedaj je prišel še Cerar na oblast, ki niti svojega premoženja ne zna izračunat - Zokija bodo njegovi bratje ponovno izvolili - "živela svoboda ropanja"
Ponovno se bo nekaj gradilo kar LJ ne potrebuje - in denar se bo vrtel iz računa na račun dokler ne bo izginil
ali je res tako draga voda v LJ, da si je ne morete privoščit niti toliko da bi si umili oči in spregledali - nekoč so vas dali v žico - danes pa so vas kar okupirali
Desnica v velikih vaseh kakor je LJ ne more zmagat - saj bi potem morali vele vaščani delat
runwithscissors
# 11.09.2014 ob 09:58
Ne gre toliko za levo in desno, kot gre za to, da živijo Ljubljančani in Zoki v nekem paralelnem narcisoidnem vesolju in zato, da si je tip iz pozicije moči veselo plemenitil lastno premoženje pa se še vedno smehlja po granitnih kockah. Sicer pa pravi, da drži obljube, tako da lahko začne pit Ljubljanico, kot je obljubljal, da bo, in se na tak način samoukini.
SAM
# 11.09.2014 ob 08:40
@Tao3
Postala je resnično balkanska (no mihamiha23 je tudi lepo povedal o prioritetah v mestu pod vodstvom gazde - dobili smo razpadajočo Marakano, glavna mesta vrata, ki jih predstavlja avtobusna in železniška postaja, pa so na nižjem nivoju kot v Banovićih).
Jure Brankovič
link
Drugorazredna tema
29
9. april 2015 ob 22:22 Bliskavice v državnem zboru bodo spremljale še zadnji korak sage o ničemer.
Več novic ...
Kazalo