Kolumne
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: Bobo

Dodaj v

Jezik nestrpnosti je postal politična metoda

Kolumna Studia City
29. januar 2018 ob 21:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Več dogodkov, na videz med seboj nepovezanih, se je konec tedna sestavilo v ogledalo, v kakšno zatohlo močvirje se pogrezamo kot družba.

Hrvat Jakov Fak, naturalizirani Slovenec, ki je prinesel Sloveniji ogromno veselja, se je po žaljivih odzivih in spornih medijskih vprašanjih odrekel kandidaturi, da bi v Pjongčangu nosil slovensko zastavo. Bilo je na isti dan, ko so na odru Cankarjevega doma premierno uprizorili veliko koprodukcijo Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski. V Beogradu je del občinstva pri Crveni zvezdi ostro napadel Alena Omića, Slovenca, rojenega v Tuzli. Predsednik Pahor pa je le dan pred tem razburil z objavo na Instagramu, v kateri se sprašuje o obisku solarija.

Zgodovina bi v eksjugoslovanski regiji, v kateri so nacionalizmi nekdanjo državo pahnili v vojno, morala biti učiteljica, ki bi jo vzeli skrajno resno. A je ne. Dopuščamo, da nacionalistični duh, pomešan z vulgarnim populizmom, uhaja iz steklenice. Kot je opozorila pravnica Barbara Rajgelj, naša tiha privolitev v institucionalno in medijsko toleranco do rasizma, sovražnega govora daje rezultate. In to vsak dan. Vsaj dvolično je, da del politike, ki je k temu najbolj prispeval z uveljavljanjem diskurza o opankarjih, trenirkarjih in demonizacijskih posploševanjih o beguncih, na primeru Fak in s podporo, ki da mu jo zdaj daje, dokazuje, da je jezik nestrpnosti le "občasni odklon". Ne, postal je politična metoda, legitimnost in pospešek je dal anonimnemu komentariatu na družabnih omrežjih, ki ne izbira sredstev.

Spomnimo še nekaj: dokler se slovenska nogometna reprezentanca ni prvič uvrstila na EP na Nizozemskem in v Belgiji, je bila to tako rekoč čefurska ekipa Zahovića, Ačimovića in ekipe. Nato smo ob njej vsi začeli kričati Mi, Slovenci! Sprevžena je nacionalistična selekcija, ki deli med "Mi" in "Oni" na podlagi tako imenovane koristnosti za narod.

Je pozno, a ne prepozno. Za posvet pred uporabo solarija imamo zdravnike in farmacevte, za to ne potrebujemo politike, ki se umika v resničnostne šove za dnevno uporabo. Šentflorjanstvo nam nikoli ni bilo tuje. In nikoli ni bilo bolj nujno, da kot družba presekamo spiralo, ki jo rišejo zgodbe Fak, Ahmad Šami, Omić in druge. Namesto žice okoli države potrebujemo odločen No passaran takšni politiki in retoriki.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Tetameta
# 29.01.2018 ob 22:13
Pa je že kdo našel forume, na katerih je potekala gonja proti Faku? Ne? Se mi je zdelo...
aljaz26
# 29.01.2018 ob 22:09
Grozen studio city je bil danes, mirovni inštitut je skakal ven iz vsakega prispevka, da ne govorim o intervjuju z dvema gospema o plačnin razlikah. Poskušajo nas prepričati da to obstaja, a argumenti so bili skrajno smešni (ena gospa je rekla PLAČNE RAZLIKE SO, TO JE IN TO NI ZA DVOMIT) seveda podatkov nobenih, oziroma neka eurostat anketa ki povzema čisto vse poklice in potem dela mediano tega, kar seveda sploh nima veze z enakim plačilom za enako delo..
Razočaran nad števančićem, lahko bi bil dober novinar in imel kanček kritičnega mišljenja.
Altknight
# 30.01.2018 ob 08:23
Vceraj sem slucajno gledal studio city oziroma mirovni institut tv. Cela oddaja o feminizmu. Najprej en beta moski razlaga o vlogah moskih in zensk v druzbi. Kot, da to ni blo dovolj pa se stefancic gosti dve feministki ki imata enako mnenje kot voditelj. Totalno enoumno. A v sloveniji ne premoremo enga Jordan Petersona, da bi mogoce predstavili se kako drugacno mnenje o placnih razlikah.
sloko
# 29.01.2018 ob 23:04
Družba kot vsaka druga. Dotični portal kreira javno anketo in sprašuje trole kdo naj bo zastavonoša, da si zvišuje obisk in gledanost na prihajajočih ZOI. Potem pa ob edinem možnem razpletu (ki bi bil enak ne glede na kandidate), taisti portal nadaljuje začrtano PR zgdobo z dnevnimi objavami na to temo in jo ožema do zadnje peške...

Lol. Poglej se kdaj v ogledalo!
Pantha Rhei
# 30.01.2018 ob 14:00
Studio City je postal sinonim za fejk novice, prelite z estrogenom.
kovalenkov
# 30.01.2018 ob 15:15
O lej, ko te pobrišejo že samo, če omeniš da je Ahmad Šami navaden ilegalen ekonomski migrant.

Verjetno moramo biti ponosni, da imamo pri sebi tako moralnega človeka, kot je g. Šami, ki je za svojo varnost prebegnil, ženo in otroke pa pustil an vojnem območju. Ker tako se dela.
Slovenc120
# 29.01.2018 ob 22:29
Še vedno čakamo tele poste na forumih, ki so Jakova tako pretresli....se vidi da se volitve bližajo vsak dan več fake news-a v medijih
Bivši uporabnik
# 29.01.2018 ob 23:47
Včasih sem oddajo Studio City celo smatral za objektivno....včasih.
Pa sploh ne govorim iz nekega političnega vidika. Čim se ti postaviš proti ustaljenim zakonom in pravni državi si ratal politično kontaminiran in tako izgubiš vsako kredibilnost kot nek objektivni novinar.
V bistvu rataš lakaj politike. Pravi objektivni novinar si upa imeti jajca razmišljat kontra mainstream medjiem.
masterjoze
# 30.01.2018 ob 20:58
Matija Stepišnik je sindrom slovenske levice "polnih riti" - presite, salonske in liberalne, podprte s strani kapitala in lobijev, s propagiranjem ravno tistih uvoženih idej - ki jih sicer zagovarjajo največji neoliberalci - slovenskemu delavcu v posmeh
Joe Malkovich
# 30.01.2018 ob 11:16
Umetno ustvarjen problem je tale Fak. Medtem v projektu drugi tir milijoni že polzijo v zasebne roke.
nvk
# 30.01.2018 ob 17:30
Pa kdo briše komentarje? In ne, ne bomo se šli skrivalnic, kjer prosim za obrazložitev privat, naj uredništvo javno pove, imejmo javno debato, vabim. Konec koncev gre za javen medij, ki ga mi financiramo iz svojih plač, menda si pa zaslužimo tudi javen dialog?

Stepišnik lahko kraca po Večeru, javni medij pa ne bi smel biti smetišče za kolumne, kjer ljudje pač zlivajo žolč kakor jim paše in porivajo naprej svojo osebno politiko. Ampak ob kolumni uredništvo dvigne roke, komentarje pa sanira.

Zgodovina bi v eksjugoslovanski regiji, v kateri so nacionalizmi nekdanjo državo pahnili v vojno, morala biti učiteljica, ki bi jo vzeli skrajno resno.

Ja, ker v Sloveniji je pa res nacionalizma na pretek. Kot kaže tale kolumna je naš nacionalni šport sovraženje samega sebe in pljuvanja po lastnem narodu. Mogoče je pa neka pripadnost del človeške narave in se je pač s tem treba sprijazniti. Meni je Slovenija moj dom, med drugim so to tudi slovenska imena, priimki in slovenski jezik, če sem pa zaradi tega nor nacionalist, ker želim to ohraniti, pa tudi prav.

Kot je opozorila pravnica Barbara Rajgelj, naša tiha privolitev v institucionalno in medijsko toleranco do rasizma, sovražnega govora daje rezultate.

Sovražni govor je za vas praktično vse, kar spodkopava vašo lastno agendo. Je liberalna različica verskih prepovedi zadnje čase, še malo pa boste knjige sežigali, da ljudje slučajno ne bi dobili slabih idej. Rasizem pa... kje že? Nekaj ga bo vedno, ampak to velja za bilokatero raso, meni je samo pomembno, da se nimamo za večvredne, ampak Slovenci smo pač belci, zame je to moj dom.

Namesto žice okoli države potrebujemo odločen No passaran takšni politiki in retoriki.

Jaz pa rečem odločen NE "novinarjem" kot je Stepišnik, ki spadajo na smetišče zgodovine. Ne rabim duhovnikov, da mi predpisujejo moralo, niti ne novinarjev.

Sicer pa ja, ko pogledaš DNS in vidiš kdo tam sedi: http://novinar.com/drustvo/o-nas/kdo-smo/ je kmalu jasno, da je Stepišnik del liberalne skupinice slovenskih novinarjev, ki pač imajo svojo politično mišljenje, ki ga naprej porivajo, žal tudi čez RTV
Pepe
# 30.01.2018 ob 10:51
Tako je, če mečeš hruške in jabolka v isti koš in potem izjaviš, da je koš poln banan... Upam si trdit, da velika večina slovencev ne nasprotuje nastopu Faka, prej nasprotno. Ne moti nas, da so med nami ljudje iz bivše juge, večina jih ima službe, plačujejo davke in so obzirni do drugih. Motijo nas tisti, ki še vedno mislijo, da živijo na balkanu. Ko pa enkrat začneš tlačiti Faka v isti koš z "begunci" pa takoj veš koliko je ura...
paver
# 31.01.2018 ob 06:22
Tovariš kolumnist oprosti ker sem belec,Slovenec in moški.
redwinger
# 30.01.2018 ob 18:02
Ja tudi mene je zmotilo tisto nabijanje kak imajo ženske manjše plače sam zato,ker so ženske.
Najbolj absurdna pa je bila Marcelova trditev:Ženska rodi otroka...puf pa se ji zmanjša plača.
WTF kakšna trditev je to?Delam v javnem zavodu v mešanem kolektivu in lahko 100% trdim,da tiste sodelavke,ki so v tem času rodle nimajo nič manjše plače,kot trdi on.
Razen,če so uveljavljale pravico,da delajo po 4 ure do 3 leta al nrki tazga,ali pa če so več na bolniški zaradi otroka,ja tako pa potem dobijo manjšo plačo.Ne pa kar tako kar čez noč samo ker so rodile,Mislim bil sem kar malo šokiran nad takimi lahkomislnimi izjavami.
Titomir
# 01.02.2018 ob 00:49
Se en turbo talent ki Ahmada mesa med sportnike.
Warbird
# 30.01.2018 ob 10:17
Ravno taksne oddaje so krive za taksne stvari ! Ljudi hocete uciti enoumja, samo vase/nase razmisljanje je pravilno, kdor razmislja drugace je bebec, idiot, ... ! Dajte najprej pri sebi pomest in imejte v oddajah vsaj debato, se pravi pro in contra neki temi, ne pa predavanja gledana striktno iz ene strani, kako bi naj bilo !!
Ribiič
# 01.02.2018 ob 13:25
Vse bi bilo v redu, če bi Stepišnik zmogel nestrpnost najti tudi na levici (Jankovićeva, Tomićeva, Kordiš itd. itd.) a to je zanj preveč. Napake je zmožen videti le pri onih drugih ... tudi to je oblika nestrpnosti in prikritega rasizma.
#13
# 31.01.2018 ob 16:23
Briga me ali si Slovenka, Hrvatica ali Bosanka. Važno je, da nisi radikalna feminazi levičarka.
TineB
# 01.02.2018 ob 14:08
"Ja", Slovenci smo "res" ksenofoben narod in Slovenija ksenofobna država , ja ... Zato pri nas "NI" med političnimi, medijskimi, kulturnimi, estradnimi, športnimi, profesionalnimi, znanstvenimi, intelektualnimi itd elitami prav "nobenega" predstavnika in predstavnice ex-YU nacionalnosti.

C'mon. Povsod so. In s tem ni nič narobe. Samo ne mi trobit, da smo ksenofoben narod in država. Če bi bili, bi takšno plezanje na vrhove tem osebam sistemsko onemogočali. Pa jim ne.

Več kot 20% jih je med nami. Brez problemov. Pa mi povejte, koliko % ex-YU narodnosti je npr na HR ali SR, in sploh na vidnih družbenih položajih.

Res, to skrajnolevičarsko nabijanje o slovenski "ksenofobiji" je mlatenje prazne slame!
paver
# 31.01.2018 ob 06:16
Pljuvat po lastnem narodu je sedaj zelo moderno v slovenskem medijskem prostoru.
TineB
# 01.02.2018 ob 14:14
Kar se pa Studia City tiče ... Še vedno mi ni jasno, kako lahko tako zelo ideološko profilirana in pristranska oddaja še vedno ima prostor v prime-time terminu na RTVSLO1. Nič nimam proti raznim fringe ideološkim oddajam, a ne v prime-time terminih, no. Take stvari sodijo v druge termine.

Itak pa folk, ki jim je ta oddaja namenjena, TV sploh ne gledajo, ker je gledanje TV "pod njihovim intelektulanim nivojem". Me res prav zanima gledanost te oddaje.

Se prav vidi, da skrajna levica zelo dobro lobira na RTVSLO in ima velik vpliv, ker se ta oddaja tam ohranja in to celo v prime-time terminih.

Na kateri ugledni evropski javni TV ste še videli takšno skrajno levičarsko oddajo v prime-time terminu? Mogoče na grški, to je pa to.
bayernkini
# 31.01.2018 ob 05:33
enoumje skrita propaganda nima meja na RTVS ---
Žalostno ---
anny22
# 01.02.2018 ob 14:08
Vsaj dvolično je, da del politike, ki je k temu najbolj prispeval z uveljavljanjem diskurza o opankarjih, trenirkarjih in demonizacijskih posploševanjih o beguncih, na primeru Fak in s podporo, ki da mu jo zdaj daje, dokazuje, da je jezik nestrpnosti le "občasni odklon".

Dvolično je, da se del politike krivi za vse od propada rimskega cesarstva do pogina cipljev v Piranskem zalivu. Nevredno novinarskega posla; zato pa občasno dobite porcijo nazaj kot v intervjuju Cathy Newman: Jordan Peterson, kjer se nesposobni, pristranski novinarki internetna srednja posmehuje že lepo število dni in še kar ne pojenja. Jakov Fak ima slovenske prednike. Ta del Hrvaške je bil nekoč del etničnega slovenskega ozemlja. Katere slovenske prednike in v katerem kolenu pa ima brivec Ahmed, da ga hoče določena politična opcija na vsak način obdržati v Sloveniji, pa ni prav jasno...
paver
# 31.01.2018 ob 08:00
Ja lepo je bilo včasih vladat, ko ni bilo interneta in demokracije. Partija je bila avantgarda, ostali pa so ji sledili.Če ne pa zapor. Človek je bil največje bogastvo, zato ga je bilo treba nadzirat. Vsi smo bili za bratstvo i jedinstvo. Ja dobri stari časi! Kaj češ. Nikoli ne more več tako kot je bilo.
Bondjanez
# 31.01.2018 ob 07:17
Dejmo se zamislit kako je bilo v dobi pred internetom. Marcel je povedal in tako je bilo. Moj tast se vedno misli,da kar je napisano v Delu je vse sveta resnica. Čudi me ,da nekdo ne zazene enega portala,kjer bi se dejansko kresala mnenja. In pisalo neprijetne stvari za leve in desne.
DrKult
# 02.02.2018 ob 12:16
"Namesto žice okoli države potrebujemo odločen No passaran takšni politiki in retoriki."

Hvala za izraženo mnenje. Jaz glasujem za žico.
Avtor članka bi lahko, glede na to, da nasprotuje generaliziranju, tudi malo manj generaliziral.

Recimo: jaz nimam nič proti Faku. Ravno tako sem na tem portalu izrazil stališče, da se Ahmada Šamija ne deportira, ker se je izkazal kot dober zgled glede vklapljanja v družbo. Poleg tega je prišel v Evropo kot dejanski begunec iz Sirije.

Druga stvar pa je ta, da so bedo resničnih beguncev kot svojo priliko videli in izkoristili ekonomski migranti iz vseh koncev Sveta, da bi se izognili standardnim postopkom, ki so predvideni za priseljevanje.

Mimogrede, spoštovani gospod Stepišnik, če se želite izogniti dejansko strupenim politikam, Vam toplo svetujem, da se ravno tako začnete zavzemati za zaprte zunanje meje Evrope. Orban je še vedno precej zmeren politik v primerjavi s tem, kaj bo na oblast prišlo, če se s to blazno politiko odprtih vrat ne neha. Vam porast popularnosti AfD-ja ne pove popolnoma nič? Si res želite, da na naslednjih volitvah dobijo 60% namesto 12?
Za Vas ne vem, jaz si želim, da številka pade nazaj na 2%. Posledično si želim tudi, da Vas sreča zdrava pamet in se začnete zavzemati za zaprte zunanje meje.
fokus
# 31.01.2018 ob 17:51
Ja, tvoja, Stepišnik.
nvk
# 03.02.2018 ob 13:54
Vsakič, ko mi nekdo nabija o slovenskem nacionalizmu, se spomnim na tale avto, ki je ta vikend zopet parkiran na naši ulici:

novakjoze
# 02.02.2018 ob 11:55
Zato je pričujoč članek, ki namiguje, da se je to (Jezik nestrpnosti je postal politična metoda) zgodilo sedaj ali pred kratkim, popolno zavajanje, fake news.
Napačna diagnoza! in zaradi tega napačno sistemsko zdravljenje!

Matija Stepišnik, zakaj trajbate fake?se?
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 12:18
V bistvu razdvajanje naroda kot kakšen ultra desničar, drugačna metoda, rezultat je isti.
Kregarija, jeza, sovraštvo, to rodi samo eno negativo in stres.
Žalostno, da takšni neobjektivni ljudje, polni jeze in nekega sovraštva( do samih sebe in okolice), sploh dobijo delo na javnem mediju, medtem ,ko so izobraženi, objektivni ljudje na borzi.
jureimacure
# 03.02.2018 ob 11:35
Klasična leva agenda, ki dolgoročno škodi Sloveniji.
Insider No. 1
# 31.01.2018 ob 21:52
1984
Heldarion
# 04.02.2018 ob 22:57
Hrvat Jakov Fak, naturalizirani Slovenec, ki je prinesel Sloveniji ogromno veselja, se je po žaljivih odzivih in spornih medijskih vprašanjih odrekel kandidaturi, da bi v Pjongčangu nosil slovensko zastavo.

A se lahko prosim nehamo delat, da je Fak kandidaturo odpovedal zaradi trolov, katerih komentarjev niti ne bere, ampak zato, ker je dobil 2 čudna telefonska klica?

Krivit trole za vse kar se hudega dogaja je najbolj grotesken dokaz, da se politično korektna kultura slejkoprej sesuje sama vase, ker ne vzdrži niti malo povišanih tonov, kaj šele komentarja kakšnega trola, da sploh ne omenjamo tapravih omejencev.
novakjoze
# 02.02.2018 ob 09:55
Jezik nestrpnosti je politična metoda
odkar imamo v našem prostoru opraviti
s komunistično parti(jo)zanščino.
Hudo bolezen zdravimo počasi. Včasih se zdi da prepočasi.
Pogosto se kod zdravniki predstavljajo tisi, ki so na smrt bolni in še sebi ne znajo pomagati, mi pa jih plačujemo zato, da bi pomagali drugim.
Sklonjen
# 06.02.2018 ob 10:53
Sama oddaja je - ker je popolnoma enostranska- z lahkoto definirana, kot medijska nestrpnost!
Čas je, da se preneha trisiti moj denar za oddajo, ki je čisto ljubljansko levičarsko trobilo. Javna tv mora za javni denar omogočiti uravnoteženost, tega pa ta oddaja ne ponuja!
Sklonjen
# 06.02.2018 ob 10:47
Tapravi se oglašajo!
bayernkini
# 05.02.2018 ob 22:46
levica sproži lažno novico da bi lahko očrnila in obsodila desnico !
Spregledani ste ,niste več v jugi ...
internetna doba je naredila tudi nekaj dobrega ,prepoznavanje enostranske namerne laži ..
1q2w3e
# 02.02.2018 ob 08:26
Enoumje? in kaj je alternativa temu kar je napisano v clanku? kaj bi vi debatirali o tem kako upravicit diskriminacijo na osnovi banalnih razlik kot je spol, vera, nacionalni izvor...? dolocene teme si ne zasluzijo drugega mnenja. relativizacija zla ne spada v splosni javni diskurz.
viljemmm
# 07.02.2018 ob 15:49
Komentarji vse povedo. Ampak, Stepisnik, Šiti & podobni
so kljub vsemu zmagovalci. Kučan ma jih rad.
Haso
# 04.02.2018 ob 17:27
Skušali obesiti nestrpnost desničarjem. Poslušajte kaj blebečejo na Dražgošah. Tam je vir vsega zla in sovraštva.
Samorog37
# 02.02.2018 ob 13:06
Najprej se je potrebno vprašati ali si Slovenci sploh zaslužimo svojo državo? S takšnim ravnanjem zagotovo ne! Zakaj gre.

Nošenje zastave je državotvorno dejanje, je odnos/ponos Slovenskega naroda. Zato lahko zastavo nosi le zaveden Slovenec po rodu, priimku, navadah in zaslugah, ki jih je v svojem življenju pridobil za Slovenijo!!! Ne pa naturalizirani tujec s Slovenskim državljanstvom. Halo.

Kapa dol, Fak je odličen človek, športnik, radi navijamo za njega in še za nešteto drugih naturaliziranih ljudi, ki delajo v dobrobit Sloveniji. Vsi imamo od tega korist.

Pa vendarle je on pri nas samo gost in pika. Dokler se ravna kakor mi želimo, je dobrodošel, sicer pa nasvidenje, se vidimo kdaj drugič. In če želimo obdržati državo Slovenijo in biti ponosni na Slovence in Slovenke po rodu, priimku in navadah moramo to zavest krepiti z dejanji in pokončno držo.
Prvič: Spremeniti ustavo, kjer bi jasno opredelili, pojem zavedni Slovenec/Slovenka. To je oseba, ki se na vodilne položaje v državi od vodij služb naprej lahko imenuje in voli, kjer ima država najmanj kontrolni delež (25% + ena), če je rojen/a v Sloveniji s Slovenskim imenom in priimkom od rojstva, staršema s Slovenskim državljanstvom.
2. Enaka pravila veljajo tudi pri ravnanju in uporabi s Slovenskimi simboli.

3. Vsa državljanstva, ki jih tujecem, zaradi različnih razlogov, država Slovenije podeli niso izključno trajne narave. Če oseba krši ustavni red države oziroma razlog podelitve preneha, lahko država Slovenije državljanstvo kadarkoli prekliče.

Dokler teče med in mleko in se imamo vsi fajn, smo lahko vsi prijatelji. Vendar v življenju ni vedno tako. Si predstavlajte, da bi bil danes predsednik Izraela naturalizirani nemec z imenom Adol, ki bi na državni proslavi Izraela mahal z Izraelsko zastavo. Tukaj se konča država, ponos in vse za kar smo se kadarkoli borili.
Samo Zavedni Slovenci smo si priborili to državo skupaj z našimi dedki, babicami, pradedki, korak za korakom. Zato moramo držati skupaj in ne dovoliti težnjam drugih narodov, da nas s svojimi dejanji razvrednotijo in izbrišejo iz zemljevida.
Ne gre za nacionalizem, ampak za goli obstoj. Vodilna mesta v državni/javni upravi, ter v vseh vejah oblastmi je potrebno izključno zaupati samo zavednim Slovencem, ne pa čefurjem, ... in ostalim, ki ne vejo kako ravnati s Slovenskimi simboli.
In vse to se dogaja danes Sloveniji, ker so na vodilnih državotvornih mestih tujci (čefurji), ..., ki brez kančka sramu, brez vesti serjejo po nas, z besedo, dejanji, ker smo jim to dovolili.
zavedati se moramo, da so oni drugačni, da si med seboj pomagajo, da ne spoštujejo nobenega reda in da zaposlujejo svoje po lestvici navzdol. Tako se počasi zafura država, tepta zavedne Slovence, ....
kapljač
# 17.02.2018 ob 08:58
Jezik nestrpnosti, je postal , odnos državaljanov do nespodobne države
AMFIBIJA
# 05.02.2018 ob 12:27
Lev Desnik

PREPROSTA LAŽ

Vsa nedolžna, vsa preprosta,
vsa zavezana resnici,
in nasprotna vsej krivici,
vseh pomislekov je prosta.

Vsa preprosta, razumljiva
in pa za ušesa všečna,
zlasti še za podpovprečna,
argumentom izmuzljiva.

Razumljiva, kakšna sreča,
ker je vsakič ponovljena,
zlikana, prenarejena,
od sramu nič v lica rdeča.

Rdeča sicer konsistentno
in zatorej prepoznavna,
po kričanju vedno glavna,
laž resnična evidentno.

Kaj nam torej je storiti,
da obrne se v resnico?
Nič, z desnico in levico
laž preprosto v tla zabiti.
KovacevaKobila
# 04.02.2018 ob 21:07
Ne moti nas, da so med nami ljudje iz bivše juge, večina jih ima službe, plačujejo davke in so obzirni do drugih. Motijo nas tisti, ki še vedno mislijo, da živijo na balkanu.

Težko je spregledati rahlo ironičnost vašega zapisa, 'Pepe the Frog'.

Kar nekaj vas je, samooklicanih 'domoljubov', ki nenehno ponavljate, da spoštujete ljudi, ki 'plačujejo davke' ... hkrati pa ploskate šefom multinacionalk, ki se s prevaro za 18 let izognejo plačevanju davkov ...

... in ki nenehno ponavljate, da vas motijo 'tisti, ki še vedno mislijo, da živijo na balkanu' ... hkrati pa zagovarjate stranke, ki perejo denar preko Bosne.
KovacevaKobila
# 04.02.2018 ob 21:23
Kar se pa Studia City tiče ... Še vedno mi ni jasno, kako lahko tako zelo ideološko profilirana in pristranska oddaja še vedno ima prostor v prime-time terminu na RTVSLO1.

Potolažite se. Navsezadnje imamo Ozare, Sveto in svet, Duhovni utrip, Obzorja duha, prenose maš in vse ostale ideološko neprofilirane in nepristranske oddaje, mar ne?
čofotalček
# 30.01.2018 ob 07:00
Olimpiske igre svetovna prvenstva in veliki športni dogodki kjer tekmujejo nacije med seboj so realno gledano neke vrste periodične nacionalistične orgije.
Lahko si zatiskaš oči in se pretvarjaš, da ni res. Potem pa te presenetijo nepričakovani nacionalistični izpadi populacije, ki se in se bo v povprečju obnašala kot ovce. Ščuvanja so pač vajeni.
1q2w3e
# 02.02.2018 ob 13:51
kaj pa pomeni biti slovenc? da si v zivljenju 1435-krat poslusu golico? da si pojedu 23,4 kg kranjskih klobas? da si 12-krat bil na triglavu? da znas 3000 slovenskih besed? ...logika izkljucevanja posameznikov na osnovi samopostavljenih norm nima smisla. dolgorocno pelje v sovrastvo in nasilje. izkljucevalci bodo nekoc tudi sami izkljuceni. neizogibno. predlagam se enkrat prebrat clanek.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo