Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 48 glasov Ocenite to novico!
Južni tok
Za Bolgarijo je odpoved sodelovanja z Rusijo globlja nesreča. Podobna srbski. Tudi tam politično-historična mitologija igra svojo vlogo. Ne glede na to, kaj priznava uradna politika. Predsednik Putin je zgovorno opozoril tudi na problematiko suverenosti evropske članice Bolgarije. Upravičeno, čeprav se suverenost druge udeleženke projekta, Madžarske, ni obrestovala. Madžarska je prejšnji mesec celo zakonodajno pospešila gradnjo Južnega toka in tudi v tem pogledu se premier Viktor Orban ni oziral na Bruselj. A je ostal brez cevi. Južni tok je namreč igra velikih. Tudi Ukrajina, ki ohranja vlogo najpomembnejše tranzitne države, je v tem primeru le "kolateralna" etapna zmagovalka. Foto: EPA
       Ni malo mnenj, prepričanih, da skuša Putin z odpovedjo Južnega toka poraz maskirati v zmago. Nam to bore malo pomaga. Ostajamo na "južni razvojni progi". Brez konceptov in pametni pretežno po bitki. Zavistno tehtamo naklonjenost novega – slovaškega – komisarja za energetiko Maroša Šefčoviča t. i. Južnemu koridorju. Ki bo le oplazil Slovenijo, če bo zgrajen krški plinski terminal. In lahko se bomo vključili v morebitni novi val razprav o tržaškem terminalu. Kot bolj ali manj zunanja akterka.       
Vladimir Putin
Bo ruski predsednik več kart razkril v četrtkovem rednem letnem nagovoru naroda o stanju države? Foto: EPA
Andrej Stopar
Andrej Stopar je med drugim sodelavec Radia Slovenija in nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Moskve. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

"Južna pruga. Južna tuga."

Kolumna Andreja Stoparja
3. december 2014 ob 18:01,
zadnji poseg: 3. december 2014 ob 18:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Dragi A., mi lahko strneš slovenske odzive na odpoved projekta Južni tok? Pripravljam oddajo na to temo …"

Kaj naj odgovorim moskovskemu kolegu? Da nekateri delajo naprej in čakajo na uradno stališče Moskve, kot da besede Vladimirja Putina in Alekseja Millerja ne bi bile dovolj? Škode ne bo, ponavljajo predvsem tisti, ki so ves čas prisegali na prednosti projekta, v katerega bi bila vključena Slovenija. Dokler je bila. Uradno je bila pravzaprav do konca, kot so zatrjevali v Moskvi, čeprav je bil ta status po spomladanskem povratnem manevru Avstrije vprašljiv. Vsi drugi slovenski "oblikovalci mnenja" pa so odpoved "tako ali tako pričakovali". Neverjetno, še ne tako daleč nazaj sem bil bolj ali manj osamljeni skeptik, zdaj pa se je karavana tuleč zagnala naprej …

Da razčistimo že na začetku: moja skepsa ni bila povezana z negativnim odnosom do projekta kot takšnega. Nimam razloga, da bi dvomil, da bi projekt Sloveniji koristil. Verjetno manj od pričakovanj, lahko pa tudi bolj. O izvedbi sem dvomil zaradi političnega projekta – gradnje cevi samo zato, da bi se izognili Ukrajini –, ki so ga skušali le ekonomsko zamaskirati. Zaradi žongliranja s cenami, z določanjem kapacitet, s ciljnimi in tranzitnimi državami. In z zakonodajo. Ki ima svoj namen. Če se tako zelo zavzemamo za pravno državo in EU kot povezavo vrednot, ne bi bilo logično, da bi si v tem primeru za cilj postavili oblikovanje zakonskih izjem. Toliko bolj, ker tudi kopenski podaljšek Severnega toka zaradi kazni Evropske komisije kot posledice neskladnosti s tretjim svežnjem evropske energetske zakonodaje ne deluje v polnem obsegu. Bi si želeli takšno cev tudi v naši regiji? "Če bodo zgradili Južni tok, bo to zame znamenje, da Evropska unija umira. To bo namreč pomenilo propad velikega dela evropske energetske zakonodaje. Tega, kar je Unija začela graditi leta 1998, ko se je pojavil prvi sveženj energetske zakonodaje, pa do danes. Vse to bo na neki način izgubilo smisel. Južni tok, zgrajen na način, kot ga hoče Rusija, ruši to zakonodajo. In obratno, če bo Uniji uspelo oblikovati enotni glas, bo to pomenilo, da je uspeh mogoč," mi je pred kratkim dejal Mihail Gončar, predsednik Centra za globalne študije Strategija XXI iz Kijeva. Če je to res, bi bilo bolje, da bi to povedali odgovorni iz EU-ja. Jasno, artikulirano. Zdaj, ko je spet nedvoumno spregovoril ruski predsednik, se Bruslju sploh ne bo treba izrekati. Namesto njega je delo (spet) opravila Moskva.

Rusija je imela za to dober razlog. Pa ne uradno navedenega, namreč težav z Bolgarijo, ki je ustavila projekt. Sofija je seveda ravnala po navodilih ali ukazih, kakor želite, Bruslja. Kar pomeni samo, da bi ravnala drugače, če bi se razlikovali ukazi sami. Za Bolgarijo je odpoved sodelovanja z Rusijo globlja nesreča. Podobna srbski. Tudi tam politično-historična mitologija igra svojo vlogo. Ne glede na to, kaj priznava uradna politika. Predsednik Putin je zgovorno opozoril tudi na problematiko suverenosti evropske članice Bolgarije. Upravičeno, čeprav se suverenost druge udeleženke projekta, Madžarske, ni obrestovala. Madžarska je prejšnji mesec celo zakonodajno pospešila gradnjo Južnega toka in tudi v tem pogledu se premier Viktor Orban ni oziral na Bruselj. A je ostal brez cevi. Južni tok je namreč igra velikih. Tudi Ukrajina, ki ohranja vlogo najpomembnejše tranzitne države, je v tem primeru le "kolateralna" etapna zmagovalka.

Nasprotniki evropsko-ruskega ali, natančneje, nemško-ruskega strateškega povezovanja si lahko manejo roke. Ukrajina, ne glede na njene legitimne ambicije oblikovati strateške naveze, kakršne želi sama, je uspešno razbila možnost tesnejših povezav EU-ja in Rusije. Pravzaprav je bila samo sklepni dejavnik, razbijalnih elementov je bilo predtem že nič koliko. Tudi že slišana opozorila o preusmerjanju ruskih energentov na Kitajsko in zdaj v Turčijo – mimogrede, krepitev plinovoda Modri tok je bila možnost, ki se je nakazovala že pred leti, če bi šlo z Južnim kaj narobe – ne podajo popolne slike. Argument, da sem skeptičen do uresničitve zaradi politične narave projekta, bi v drugačnih okoliščinah igral proti meni. Prav njegova političnost bi Rusijo lahko privedla do tega, da bi šla z glavo skozi zid. Če ne bi bilo krize. In sankcij. Tako pa cene nafte padajo, nanje so vezane cene plina, poraba slednjega v EU-ju se niža, evro je vreden rekordnih 67 rubljev, inflacija raste, rusko gospodarsko ministrstvo pa je napoved rasti za prihodnje leto znižalo na 0,8 odstotka. Rusija se tako sooča s trenutkom, ko mora z denarjem ravnati skrajno pazljivo. Po neuradnih namigih naj bi ga imela dovolj za dve leti. Nato se lahko začnejo dejanske težave. Še zmeraj bolje kot marsikatera druga država na svetu, boste rekli. Pa vendar: za Južni tok, okrog korita katerega se je prerival lep del ruske energetske in gradbene elite, oligarhična brata Rotenberga pa naj bi bila že odrinjena, kar kaže na nezanemarljive notranje težave vrhuške, je Rusija že porabila pet milijard evrov. Preostalih približno 20 milijard, če naj bi projekt na koncu stal med 25 in 30 milijard evrov, je bolj smiselno preusmeriti drugam. Na Kitajsko? Notorični kritik Kremlja iz emigracije, razvpiti politik iz 90., Alfred Koh se cinično sprašuje, kaj se bo zgodilo, če bo plinovod Moč Sibirije doživel isto usodo in bodo Kitajci na koncu dejali: "Najlepša hvala, z vašo pomočjo smo zbili cene turkmenistanskega plina, zdaj nam razmere ustrezajo, povečanja količin z vaše strani pa ne potrebujemo. Pravzaprav ga nikoli nismo potrebovali, ampak vi ste tako žalostno prosili, naj podpišemo memorandum …"

Skratka, ni malo mnenj, prepričanih, da skuša Putin z odpovedjo Južnega toka poraz maskirati v zmago. Nam to bore malo pomaga. Ostajamo na "južni razvojni progi". Brez konceptov in pametni pretežno po bitki. Zavistno tehtamo naklonjenost novega – slovaškega – komisarja za energetiko Maroša Šefčoviča t. i. Južnemu koridorju. Ki bo le oplazil Slovenijo, če bo zgrajen krški plinski terminal. In lahko se bomo vključili v morebitni novi val razprav o tržaškem terminalu. Kot bolj ali manj zunanja akterka. Ne samo "južna pruga", ampak tudi "južna tuga", torej.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
nekdodalec
# 03.12.2014 ob 18:44
Skratka, ni malo mnenj, prepričanih, da skuša Putin z odpovedjo Južnega toka poraz maskirati v zmago.

Ves clanek se bolj ali ne vrti okoli Rusije same in g. Kolumnist (v kolikor imate ta spis za kolumno), spretno a zelo ocitno tke javno mnenje v smeri, da nihce na juzni tok nima vpliva razen velikih itd. itd.

Resnica je, kar doticni g. Kolumnist rad pozablja (slucajno ali pac ne ;)))), in sicer da je juzni tok cenejsa varianta za drzave evrospke unije kot kakrsenkoli terminal v jadranu ali ob njem. Razlika je le v tem, da dobicek (ali pac dobicek od posrednistva) pri juznem toku ne pobirajo drugi --- torej ne gospodje in firme, ki se pasejo v senci evropske komisije, njenih lovk in t.i. "lobistov"...

Neizpodbitno dejstvo (katerega g. Kolumnist ne omenja), je to, da bi juzni tok bil zgrajen v kolikor bi katerakoli drzava EUja poslala ostri odziv v Bruselj glede svoje samostojnosti in svoje ekonomske politike!

Propad juznega toka poskusa g. Kolumnist (v kolikor imate ta prosti spis za resno nepristransko kolumno) prikazati bolj kot notranji problem Rusije, kar je jasno voda na mlin vsem kritikom juznega toka, kot tudi tistim, ki bodo v naslednjih desetletjih kot nori gradili terminale, onesnazevali ter porabljali davkoplacevalski denar za podizvajalce drzavnih projektov...

Razocaran sem nad Kolumno in raje bi videl, da ljudje ne bi dobili pesek v oci ala za vse so ponovno krive notranje ruske zadeve ali na kratko Rusi sami... tudi za to so krivi, da nimamo juznega toka...

Fenomenalno!
3dc
# 03.12.2014 ob 18:29
Skratka, ni malo mnenj, prepričanih, da skuša Putin z odpovedjo Južnega toka poraz maskirati v zmago.

Andrej je "slučajno" izpustil novo ameriško vlado v Ukrajini, pospešeno rusko zmanjševanje zunanjega dolga, ruski nakup 50 ton zlata samo v letošnjem letu, alternativo IMF-u in še marsikaj. Ob tem pozablja na zunanji dolg ZDA, recesijo v EU območju, in še marsikaj.

In to se potem plača iz davkoplačevalskega denarja. Đizs!
dejko
# 03.12.2014 ob 18:20
še čistega vina, prosim
kyllingen
# 03.12.2014 ob 19:05
za dve leti imajo denar?... ma dajte no, so neto dolžnik, kar pomeni da so jim drugi več dolžni kot so oni zadolženi... povprečje zadolženost v EU je okrog 70% BIP, Rusije 13%... zadolžujejo se lahko še nekaj desetletij na polno (po ukrajinsko :D) pa še tej nas ne uspejo dohiteti...
MarcoQ
# 03.12.2014 ob 19:32
Slovenija ima lahko do sebe napeljanih 5 plinovodov, ampak plin, ki po njih prihaja je treba še vseeno plačevati. Ceno določajo ponudniki.
Bolj kot si odvisen od enega produkta enega ponudnika, večjo moč ima ta nad teboj.
tptb
# 03.12.2014 ob 19:02
3dc
pospešeno rusko zmanjševanje zunanjega dolga, ruski nakup 50 ton zlata samo v letošnjem letu, alternativo IMF-u in še marsikaj.

Že 5-ič v zadnjem tednu berem, da je Rusija letos kupila 50 ton zlata. Moram vas popravit. Rusija je v tretjem četrtletju letošnjega leta kupila 55 ton zlata.
TIGR
# 03.12.2014 ob 18:24
Tako je ko se Evropa obrne proti Rusiji v položaju 90 stopinj, da jih nekdo odzadaj naguzi...
opusdei
# 03.12.2014 ob 18:11
Što južnije,to tužnije.
Epafrodit
# 03.12.2014 ob 21:13
"...mi lahko strneš slovenske odzive na odpoved projekta Južni tok? Pripravljam oddajo na to temo …"

Zelo enostavno. Povej jim, da smo mi hrabro in neomajno na strani poštenega, pravičnega, miroljubnega, humanega in mirovniškega petrodolarja in ne bomo dovolili, da ga kdorkoli ali karkoli ogroža ma ozemlju samostojne in svobodne Slovenije. Za ta svetli cilj so naše elite pripravljene v skrajnem primeru žrtvovati tudi življenja ostalih državljanov in se, da ne bi motile poteka zgodovine, še prej umakniti na kakšne tihomorske ototke.
stanolio
# 03.12.2014 ob 21:06
Mene malo zanima Putin in rusi, mene zanima samo to koliko mi izgubljamo s kimanjem Bruslju in tamkajšnjim odločitvam, ki za nas ne pomenijo nič dobrega. Komemtator pa bi si vseeno moral malo prečitati kaj je napisal je enostransko. Ali pa je prepričan, da to kar rečejo amerikanci mora veljati tudi za Ruse, mislim, da ne in o tem bi morala evropa premisliti, brez Stoparja.
Deveti maj
# 03.12.2014 ob 19:38
Pronicljivi Stopar je spet vse prepisal od Fjodora Lukjanova. Kako so ti naši novinarji nesposobni! Hkrati pa taka domišljavost: "jaz, jaz, jaz!"
Ofinger
# 03.12.2014 ob 20:12
Skratka, ni malo mnenj, prepričanih, da skuša Putin z odpovedjo Južnega toka poraz maskirati v zmago.

To je povzetek te in ostalih Stoparjevih kolumen - kako Putin skuša to in ono maskirati v zmago - ne glede ali gre za olimpijado ali energetiko. V dokaz nam neumorno servira "mnenja" raznih "kijevskih analitikov", "znanih blogerjev in kritikov Kremlja", ipd., katerih izjave so, resnici na ljubo, večkrat v posmeh njim samim in tistemu, ki jih širi, kot pa Putinu ali Rusiji.
3dc
# 03.12.2014 ob 19:06
Moram vas popravit. Rusija je v tretjem četrtletju letošnjega leta kupila 55 ton zlata.

5 ton gor ali dol. Malenkost za Ruse. :-)
mataj-finance
# 03.12.2014 ob 23:10
Avtor je pozabil omeniti eno malenkost: Nemčija, Bruselj in še par tanobel držav so Severni tok že dobili.

Za svoje riti so poskrbeli, sedaj pa se lahko zajebavajo.
naš človek
# 03.12.2014 ob 19:22
sicer BMK za tuje izraze v naslovih in člankih, ampak pri angleških izrazih zraven vtaknejo še zvezdico in prevod, a tu pa ni treba?
nekdodalec
# 03.12.2014 ob 19:05
Notorični kritik Kremlja iz emigracije, razvpiti politik iz 90., Alfred Koh se cinično sprašuje, kaj se bo zgodilo, če bo plinovod Moč Sibirije doživel isto usodo in bodo Kitajci na koncu dejali: "Najlepša hvala, z vašo pomočjo smo zbili cene turkmenistanskega plina, zdaj nam razmere ustrezajo, povečanja količin z vaše strani pa ne potrebujemo. Pravzaprav ga nikoli nismo potrebovali, ampak vi ste tako žalostno prosili, naj podpišemo memorandum …"

hehehehehe... a gre se bolj ocitno glede tega kdo sploh je narocnik te kolumne... in cemu naj bi kolumna v Sloveniji sploh sluzila...
dado.prso
# 03.12.2014 ob 18:29
"In z zakonodajo. Ki ima svoj namen."
..vsi vemo kaksen ima namen, sprasujem pa avtorja clanka, ali obstaja zakonodaja, ki ureja in zapoveduje vsaj malo neodvisne politike in ce do tega dejansko pride, potem preprecuje tudi "instant" charter obiske nekaterih visokopoziconiranih funkcionarjev, ki hitro opomnijo doticno drzavo na "sankcije", ki niso v nasprotju s pravom AMPAK v nasprotju z etiko in moralo. Resda je razlog politicne narave, ampak sem mnenja da niso bili dovolj izpostavljeni dejanski dejavniki. Protisk na Bolgarijo, pritisk na Madzarsko, Slovasko, mi smo se itak skorajda ze upognili..pritisk v kamuflazi cesa? Seveda da zakona, ampak ko je interes taksen. PREDVSEM pa zalostno da o SPOSTOVANJU zakonov poslusamo od tistih, ki jih po svetu masovno krsijo.
Hvala in lp.
ALFAinOMEGA
# 03.12.2014 ob 19:35
Ne razumem, zakaj se sploh še kaj piše in razglablja o južnem toku, če je projekt odpovedan, propade, the end, koniex, itd.
Novinarji, dajte raje pisat kaj o tem, kako bi država Slovenija postala energetsko cenejša in bolj neodvisna.
V EU nismo pridobili nobene neodvisnosti.
Še več.
Popolnoma smo jo izgubili in še naprej jo izgubljamo.
Branko3
# 04.12.2014 ob 05:41
Kriva je EU in nihče drug. Tam ne marajo projektov, ki bi si jih države izmislile same, nekako mimo njih. Slavijo pa seveda predvsem Američani, saj so uspeli preprećiti evropsko energetsko zanesljivo oskrbo in lahko še naprej ribarijo v kalnem in si podrejajo Evropo.
poop
# 03.12.2014 ob 21:03
Če bi bil jaz direktor tega "javnega" medija imenovanega RTV se tista vrstica na desni z "nacionalnimi" kolumnisti ne bi vsak mesec za eno vrstico povečala, ampak bi se prepolovila. Andrej ti si še mlad, me zanima kaj boš pisal čez 20 let, ko boš delal za Kitajca in za pest riža.
nekdodalec
# 03.12.2014 ob 18:53
Kolumna (v kolikor jo lahko sploh tako imenujemo) je eden rednih poskusov slovenskih medijev, pokazati s prstom na "hudobne" in predvsem "nesposobne" Ruse kateri se tako dober projekt kot je juzni tok sami "minirajo" zaradi notranjih nasprotij in nesoglasij...

Domisljavost danasnjih novinarjev je postala neizmerna in zaskrbljujoca...

Za prihodnost neke normalne druzbe se lahko ob takih clankih upraviceno bojimo ob tako pristranskih domisljijskih spisih... oziroma "kolumnah"...

Na zdravje Slovenija!
am shagar
# 03.12.2014 ob 20:34
@mirora

ja mi smo in ostala Evropa. Zato, ker je ameriška vlačuga Angelca rekla ne. In so izvajali malo pritiske naokoli. Ko je vlado zasikal nazaj je pa Angelca rekla, d anaj neha izvajat pritiske. In tudi plin ne teče več v EU, le kako zanimivo v Nemčijo pa. Torej bi Rusi lahko zaprli pipo, če bi hoteli. Ampak očitno ne.
frenkb
# 03.12.2014 ob 18:47
Subverzivna propaganda pa še kar deluje. Očitno je še dovokj denarja.
sLoVaN
# 04.12.2014 ob 00:45
Ne moreš s figurami za "človek ne jezi se",
proti Rusom šah igrat.
zaspan
# 03.12.2014 ob 20:53
plin bodo dobili turki.

bolgari, srbi, hrvati, slovenci itd. bomo pa še večji klošarji, kot smo sedaj.

thanks obama, pardon, thanks eu

medtem imajo pa nemci lepo speljan plinovod severni tok direkt v svoje dvorišče, s tem je pa seveda vse ok, ni nobenih težav...

in potem se seveda še najdejo ljudje (a ste sploh ljudje, imate možgane?) in komentatorji pred mano, ki jim je propad tega projetka ok... waw, kaj naj rečem.

samo da se kontrira rusiji, pa tud če crknemo, ajetako? Zgnijte, samodestruktivnci, vržte se pod vlak, nas normalne pa na miru pustite.

kitajska partija ima milijardo suženjčkov že doma. indija prav tako.

amerikanci uvažajo latino suženjčke, da lahko konkurirajo aziji.

eu bo pa seveda imela balkanske in vzhodno evropske suženjčke, pa malo bo še črnčkov in turkov uvozila.

in folk za tak set up še navija... bolno, waw.
Robiland
# 03.12.2014 ob 19:30
opus dei, ja in "sto severnije to srecnije" npr. v Sloveniji.
tureavanture
# 03.12.2014 ob 18:25
odlično kot vedno
tptb
# 03.12.2014 ob 23:13
Zdaj pa bodo hodli jokat? Bi McCaina nagnali iz Bolgarije, pa se bi v prihodnosti poceni greli.
Dokler se bodo pogovarjali z evropsko komisijo, ne bodo nič dosegli. EK dela v interesu multinacionalk, ne pa v interesu narodov

http://www.novinite.com/articles/165186/
South+Stream+Project+to+Top+Agenda+of+Bo
risov-Juncker+Talks
tulmun
# 03.12.2014 ob 22:51
zakaj sovražite ruse?
3dc
# 03.12.2014 ob 18:52
Subverzivna propaganda pa še kar deluje.

Bolano očitna. če se mene vpraša. :-)
il Sloveno
# 04.12.2014 ob 06:03
Zakaj se v Sloveniji sploh sekirate za pdpoved projekta? Slovenija od tega projekta tako nebi imela nic drugega, kot drag plin. Trasa plinovoda je ze tako znana in bi naj potekala cez Madzarsko v Avstrijo, kjer bi zadnjih 50km gradnje prevzel OMW. Vörst Alpine jeklarna pa je podpisala z Gazpromom dve pogodbi o dobavi cevnega jekla. Slovenija je pri tem projektu izvisela po celi crti. :))))
ALFAinOMEGA
# 04.12.2014 ob 01:49
Nemčiji privoščim, da nabavljajo plin preko nestabilne Ukrajine, kot to moramo početi mi.
ALFAinOMEGA
# 04.12.2014 ob 01:47
Preberite tole, mogoče vam bo kaj bolj jasno. Marsikaj nam naši mediji zamolčijo ali pa razložijo po "ameriško".
Rusija čini EU ovisnom o Turskoj
Južni tok ni propadel. Le na voljo bo nekomu drugemi.
Če ga je Bruselj miniral na balkanu in nam hlapcem ne dovoli cenejšega plina ter gospodarskega napredka, bo to težko preprečil Turčiji, ki ni članica EU. Južni tok se bo nato širil na Grčijo, katere opozicija se pripravlja na zmago in odhod države iz EU. Nato pa bo projekt nadaljeval pot na vse države, ki se mu bodo kasneje pridruževale brez diktata EU ali ZDA.
Rusija gre še vedno v vzpostavo južnega toka, le da ne bo dla EU razloga, da jo obtožuje za vsiljevanje in podobne bedarije.
Me pa zanima samo eno: kako bi jutri reagirala Nemčija, če bi Rusi zaprli severno pipico. Dvolična Merkova tetica bi ostala brez sape in seveda takoj razmišljala o ukinjanju sankcij.
nikhrast
# 03.12.2014 ob 23:48
Rusom zmanjkalo financ, rubrlj pada, cene naravnih resursov tako pada, se sploh splača to graditi?
Poglejte drugje, problemi z gradnjo plinovodov in naftovodov, Keystone pipeline v Severni Ameriki se vleče že nekaj let.
Slovenci so pa seveda tudi razočarani, računali so na provizije in podkupnine.
fakinaza250
# 03.12.2014 ob 23:30
Ce se EU sprasuje kako zmanjsati energetsko odvisnost od Rusije, bi morda ne bi bilo narobe, ce pobrska po sefih multinacionalk in uporabi njihove ze relativno stare patente. Na osnovi le teh bi bilo energijo moc pridobivati veliko ceneje, kot se to pocne danes. Vendar, kako bi potem bogati lahko bili se bolj bogati?
beli golob
# 03.12.2014 ob 23:05
Še nedolgo nazaj so za potrebe južnega toka množično zaposlovali, predvsem sorodnike zaslužnih, ve se koga. ali jih bodo sedaj tudi odpuščali, ali bodo ostali na Državnih seskih? Ker vkolker vem so plinovodi državna firma.?
tptb
# 03.12.2014 ob 19:17
5 ton gor ali dol. Malenkost za Ruse. :-)

Ne gre se za pet ton. Tretje četrtletje je Julij-September.

http://www.bulliondesk.com/gold-news/focus-russia-buys-55-tns-gold-q3-central-banks-seek-protection-wgc-85062/
izo
# 05.12.2014 ob 20:20
Južni tok? Kaj je to?

isto kot severni, cevi pa plin notri..
edi1
# 04.12.2014 ob 08:10
http://www.nytimes.com/2014/12/02/world/
europe/russian-gas-pipeline-turkey-south-stream.html?_r=0 Ha NY times kopiral slovenskega novinarja in prevzel njegovo mnenje... Diskreditacija Timesa sledi! Copy Paste mnenja...
Miholjovka
# 04.12.2014 ob 07:46
Pač, naši politiki nimajo tok jajc, kolkr majo dnarja. K bi vsaj jajc tok pokradl.
amigo
# 03.12.2014 ob 20:44
Ne vem česa se veseliš. Če bo prenehal teči plin, pomeni da so prsti na prožilcih. Koliko evropejcev je dovolj norih, da bi šli borit proti Rusom? Ne prav dosti.
astro
# 03.12.2014 ob 20:08
Zahodni in ruski mediji so pristranski.
Stoparjeva verzija o možnem kitajskem ravnanju je pa vseeno zanimiva.
Meni se zdi čisto dober poznavalec stanja v Rusiji in ne vem, zakaj toliko pljuvanja.
bre53
# 04.12.2014 ob 07:49
in vi se veselite tega da nebo dodatnih tisoc delovnih mest ta narod si zasluzi to klaj se dogaja
borut-blas
# 04.12.2014 ob 00:55
kakorkoli že rusi se bodo počasi morali naučiti da brez dela ni jela
in ta situacija bo prisilila politiko da ljudem ki znajo in hočejo pusti delati
nizka cena nafte je pravi blagoslov za ruske podjetnike
rubelj pada, uvoz se draži, politika si ne more več privoščiti ignoriranja njihovih zahtev
ko bo cena nafte spet zrasla bo rusija pripravljena in bo znala ta denar porabiti za razvoj
v vsakem primeru je evropa izgubila tržišče in kitajcem se lahko samo smeji
američani enostavno ne razumejo problema
prijaznemu debelemu medvedku so vzeli vir hrane
zdaj bodo dobili lačnega medveda ki bo lomastil po sadovnjkih in napadal ovčje črede
cenitamsok
# 03.12.2014 ob 23:28
Mockbi je zmanjkalo denarja, ker so ga dali vojski. Tko preprosto je to.
meteoriterain
# 03.12.2014 ob 23:06
Kdor iz Rusov norca brije je norec.
Vprašaj Bonaparteja, Adolfa in falango ameriških predsednikov.
dado.prso
# 03.12.2014 ob 18:30
Ugl izredno povrsen in pomankljiv clabnek, podpiram lastno razmislnje novinarjev ampak..vsaj malo vec podatkov pridobte in upostevajte dejanske okoliscine.
Lora
# 04.12.2014 ob 02:37
Ravno zaradi teh tveganj, ki so v končni fazi politična (namreč tudi tista ki so ekonomska imajo veliko opraviti s politiko) se mi zdi močno navezovanje Slovenije na Rusijo zgrešeno. Temelji na zastarelih predstavah (tu zastarele pomeni kakih 5 - 6 let) in nekoristnih predsodkih. Sprejeti moramo novo realnost, pa čeprav je prejšnja komaj prebavljena.

Drugače standardno dobra kolumna. Mogoče le dve faktični opazki, ki pa se nanašata ne zgolj na ta prispevek. Uradna ocena vlade je skrčenje gospodarstva za 0,8% (oz. nekoliko neposrečen izraz negativna rast 0,8%. In plin, za katerega je bila podpisana pogodba s Kitajsko bo prihajal iz nahajališč v vzhodni Sibiriji, torej drugih kot za Evropo, saj so predaleč.
janezdolzan
# 04.12.2014 ob 01:08
Vem da me ne marate.

Sočustvujem z Rusi. Smo Slovani.

Ok, kdor je pramagal podzavestno mržnjo do mene in se ni zadovoljil zgolj s klikom na minus gumb, naj mi razloži sledeča dokaj nepristanska racionalna vprašanja:

Zakaj južni tok - cevi - ni bil predviden Ruski do točke, ko pride iz Črnega morja in bi bil na kopnem v lasti Bolgarov, potem Srbov, Hrvatov, Madžarov... pač po katerikoli državi pač bi šel in se obenem spoštuje EU zakonodajo?
In zdaj so Rusi odpovedali, preden bi kdo drug (Bolgari so)... zakaj niso mogli najti skupne točke?

Na drugi strani, če naj bi bila agenda EU postati neodvisna od Ruskega plina, kaj škodi plinovod iz Rusije, je pač še ena dodatna možnost, ki ne omejuje ostalih alternativ...?

Pa ni treba teorij zarot, ampak čisto jasne odgovore, da se forum spravi na kulturni nivo, hvala v naprej.
Ojhaa
# 03.12.2014 ob 18:39
južni tok sploh ni bil zamišljen na resnih gospodarskih temeljih, ampak na politični odločitvi obvoza mimo ukrajine in tajkunskih računic, s katerimi bi se omastili nekateri.
Te debate so brezplodne.... prava debata je, kako zmanjšat evropsko energetsko odvisnost od rusije.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo