Kolumne
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 9 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kaj je bančna luknja v primerjavi z njeno sanacijo

Kolumna Studia City
10. oktober 2016 ob 21:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Islandsko vrhovno sodišče je pred dnevi potrdilo prvostopenjske sodbe za devet bankirjev iz reykjaviške banke Kaupthing, ki je bankrotirala 2008. Krivi so financiranja goljufivih nakupov delnic in ustvarjanja zavajajočega povpraševanja po njih.

Nekdanji direktor banke Sigurdsson že sedi v zaporu, vrhovni sodniki so mu celo dodali še pol leta kazni več. Ja, to je islandski model čiščenja po finančnem zlomu 2008. Ugotavljanje odgovornosti, kazenske in etične, so videli kot ključno za obrambo osnovne higiene naroda. Pri nas tri leta po pokrivanju 5-milijardne luknje in dokapitalizacijah bank ne vemo dovolj, kaj se je zgodilo in kdo je kriv, kakšna je bila vloga politike in regulatorjev.

Tožbe Nove KBM proti več nekdanjim uslužbencem, ki naj bi bili odgovorni za slabe kredite, so že padle, sicer pa sodnih epilogov odmevnih preiskav domnevnega bančnega kriminala in ovadb še ni. Narašča celo dvom, ali je bil minus v bankah sploh izračunan korektno, kar je nedavno podkrepila študija ekonometrika Velimirja Boleta. In po njej smo sanacijo preplačali za 1,5 milijarde evrov.

Napovedi na globalni ravni, da bodo po krizi strožje regulirali in zajezili manipulacije na trgu, filitriranje v davčne oaze, korporativno plenjenje in druge sporne prakse finančnega inženiringa nasploh, so zvenele lepo. A zdaj vroča zgodba Deutsche bank kaže, da se poker v globalnem bančnem kazinu nadaljuje in da v mednarodnih financah bomb, potencialno celo bolj rušilnih od Lehman Brothersa, ni zmanjkalo.

Pri nas smo dobili slabo banko, ki naj bi državljanom vrnila čim več denarja iz nasedlih poslov. A isti teden, ko Islandci dobijo potrditev sodb bankirjem, javno razkriti magnetogrami sej upravnega odbora DUTB razgalijo, kako tam mrtvohladno predlagajo izigravanje zakonov. In to predstavniki države.

To je naš postkrizni signal bankirjem in javnosti? Zakone imamo, a iščimo obvode. Navali narod. Ergo: sanirali smo banke, ne pa tudi bančnih praks in poslovne ter politične kulture. Si mnogi na vrhu pač mislijo, saj smo zapitek za bančni zlom že plačali: z rezi v socialno državo, šolstvo, neinvestiranjem v zdravstvo ... Še ena parafraza Brechta se za naš antikatarzični primer ponuja sama po sebi: kaj je bančna luknja v primerjavi z njeno sanacijo.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ogroženi
# 10.10.2016 ob 22:47
vnk in Belahalja; Arhar in Jazbec? :)
Predstavita mi prosim kontekst desnosučne oddaje (lahko konzervativne tipa NSI, nacionalistične tipa SDS ali neoliberalistične tipa SMC), kako bi na drugačen pogled pristopili k aktualnuim novicam s področja kulture, okolja, domače in tuje politike...saj tudi meni na StudioCity ni vse všeč. Je pa dejstvo, da so tradicija in imajo svoje kvalitete. Zaslužijo si, da obstajajo.

S Stepišnikom se mnogokrat ne strinjam in mi njegovi komentarji niso všeč. Ampak hej, človek ima nekaj povedati in to ne pove zgolj z neko jezo (kot je pogosto lastno Nežmahu) ampak z nekim mnenjem, ki ga je sam izdelal in ne zgolj kopiral od nekoga drugega.

In pripovedovanje kolumne v studio city ima že ozadje, ki ne zahteva obleke in kravate ampak se avtorji predstavljajo taki, kot so in kar izražajo. To je Stepišnik. Takšen on je (si vsaj tako predstavljam). V taki jakni, tako obrit, to je on. Avtor kolumne.
In v času njegove kolumne je na voljo še SLO2, SLO3, TV Koper... Zdaj razumem, da se še kdo drugi počuti tako, kot se jaz, ko gledam prispevke RKC ob njihovih praznikih, kar naprej v oddaji o verskih skupnostih in podobno. Bogu hvala za daljinec in tipko za preklop kanalov!

LP.
abria
# 11.10.2016 ob 10:54
Zapitek za bančni zlom bomo plačevali z rezi v socialno državo, šolstvo, neinvestiranjem v zdravstvo, infrastrukturo, kulturo ... še naslednjih 30 let !!!!
7 mrd evrov se pač tako hitro ne odplača.
Zahval gre skorumpiranim politikom, pravosodju in delavcem v javnem sektorju, ki so tiho in gledajo stran.
vnk
# 11.10.2016 ob 10:02
Stepišnika ne maram in sem pač rekel, če bi ga želel brati, bi se naročil na Večer. Zaenkrat mislim, da gledalci in bralci še lahko izrazijo svoje mnenje?

Predstavita mi prosim kontekst desnosučne oddaje (lahko konzervativne tipa NSI, nacionalistične tipa SDS ali neoliberalistične tipa SMC)

Zdaj razumem, da se še kdo drugi počuti tako, kot se jaz, ko gledam prispevke RKC ob njihovih praznikih, kar naprej v oddaji o verskih skupnostih in podobno.

Ne vem zakaj imaš to idejo v glavi, da bi jaz imel željo po neki desno usmerjeni oddaji, glede nato, da večinoma volim bolj levo, ali pa, da podpiram RKC na javnem medijo, ko pa sem ateist. Za slednje daj peticijo in jo z veseljem podpišem, sam tudi pogrešam čase, ko Cerkev ni imela takšnega vpliva.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo