Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 112 glasov Ocenite to novico!
Mitja Robar, Aleš Mušič in Žiga Jeglič
Majhni, spretni, trdoživi in nevarni - "risi". Navdajajo me s ponosom, a tudi z mnjenjem, da bi zaslužili nekaj več in boljšega. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
       Hokejski mikrokozmos je vse preveč realistična podoba vseh težav in zablod ter nepremišljenosti, ki pestijo našo deželo v gospodarskem in političnem življenju.       
Dvorana Stožice - hokej, SP 2012 divizije I - skupina A
Hokej je drag šport, a če si z 900 igralci, od tega 150 člani, 10 klubi in 7 dvoranami kos najboljšimi, potem Slovenija premore eno znanje in nadarjenost, ki bi ga bilo škoda zakopati. Foto: BoBo
       Zakaj ne bi ledena dvorana in olimpijski bazen postala športno-rekreacijska pogoja za status mestne občine?       
Matjaž Sekelj je na OI v Sarajevu z dvema zadetkoma sodeloval pri zmagi nad Italijo.
Olimpijski hokej ni neznanka slovenskim hokejistom, saj so se v dresu Jugoslavije kar petkrat udeležili zimskih olimpijskih iger, nazadnje v Sarajevu '84. Od skupno 60 hokejskih olimpijcev, jih je bilo kar 54 Slovencev. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Kaj se slepimo, hokeja in "risov" si ne zaslužimo

Priljubljeni slovenski šport že dolgo hodi po tankem ledu
26. april 2013 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zakaj za vraga Slovenija ob vsej hokejski nadarjenosti premore le 7 ledenih dvoran ter "klub in pol"? Ali smo vredni olimpijcev, svetovne elite in šampiona iz en-ejč-ela?

Ob sedenju v nekdanjem skladišču oglja sredi "železarne" in poslušanju o (ne)prihodnosti Jesenic sem v sebi premleval, zakaj je hokej strast, ki zna tako navdušiti Slovence in tudi mene. Reprezentančni, posamični in pogojno klubski uspehi so veliki in zdaleč presegajo statistično verjetnost, a po drugi strani je prihodnosti najbolj "kul" igre na sončni strani Alp realno ogrožena.

Zakaj? Ker nimamo niti enega normalnega vrhunskega kluba in predvsem, ker uspehi niso prinesli bistvenega za razvoj hokeja - novega ledu in s tem novih igralcev, novih klubov. Ali smo v letih igranja v elitni skupini svetovnega hokeja, po vstopu večnih tekmecev v ligo Ebel in zdaj že sedemletnem spremljanju iger Anžeta Kopitarja v NHL-u sploh dobili kakšno novo ledeno ploskev?

Spomladi leta 2001, ko se je Tivoliju ob neverjetni zmagi s 16:0 nad Estonijo spisala zgodovina in prvi preboj med elito, je bilo v Sloveniji 7 ledenih ploskev in slabih 200 članov. V teh 12 letih so v Zalogu dobili streho, v Kranju pa so podrli staro dvorano, nato pa so bili "orli" šest let brezdomci, preden so dobili nov objekt. V minulem letu so bili na Jesenicah celo zimo brez ledu v dvorani, nekaj mesecev so imeli vsaj led pod balonom. Živi pokazatelj, kako mizeren je odnos do hokejske infrastrukture, je odločitev Ljubljane, da izloči ledeno ploskev za "najlepšo dvorano v Evropi".

Preskok v Kolpern, kjer se je potrdilo, da je liga Ebel hkrati blagoslov in prekletstvo slovenskega klubskega hokeja. Nerealna ambicioznost je že pokopala HK Jesenice, ni skrivnost, da tudi HDD Olimpija ni najbolj zdrava ustanova, ki se je z več "bypassi" v preteklosti že znala izogniti starim bremenom, ki nominalno bremenijo predhodne klube, kar pa v novi "avstro-ogrski" ureditvi ne pride več v poštev.

Na Jesenicah kljub "tragediji" številni še naprej sanjajo o ligi Ebel in si je želijo, hkrati pa preostali Sloveniji dopovedujejo, da jo brez profesionalnega hokeja v Podmežakli čaka črna usoda. Dejstvo je, da se je večina najboljših "risov" kalila v Kurji vasi, toda ali je pričakovati, da se lahko to nadaljuje v nedogled? Brez moštva "erste klasse" res ne bo šlo, a to je predvsem jeseniški problem.

Jeseniško jeklo so sami ohladili in ga morajo tudi sami ogreti, pri čemer jim bo najlažje, če priskočijo na pomoč "mladim", ki so ohranili tradicijo in predvsem trenažni proces ter vse mlajše selekcije. Pri tem bo treba preseči medsebojne razlike in interese, nekateri se bodo morali sprijazniti, da so preteklost, drugi pa močno poprijeti za delo, da bodo prihodnost.

"Kako neposreden primer, da je šport samo odslikava življenja." Hokejski mikrokozmos je vse preveč realistična podoba vseh težav in zablod ter nepremišljenosti, ki pestijo našo deželo v gospodarskem in političnem življenju.

Da kljub za povrhu še letos grotesknem DP-ju ne bo vse črno - zame osebno je trenutni največji uspeh klubskega hokeja, da bo Celje po (pre)dolgih letih znova zaigralo s članskim moštvom, in to celo v "drugoligaškem" INL-ju (skupni slovensko-avstrijski ligi).

"Risi" se že dobro desetletje sprehajajo po robu svetovne elite, pa čeprav so silne zmage v "drugem razredu" po organizaciji bolj spominjale na udarniške akcije. A nato se je globoko zadolženemu HZS-ju in vseh obljub naveličanim veteranom "prikazala Marija". Zapihal je nov veter, zaslužni graditelji igre so odšli, prišli so nedolgo nazaj upokojeni asi, elana polno novo vodstvo se je vrglo v projekt Stožice, ki je postal mejnik v spektakelskem športu v Sloveniji.

Sledil je Vojens ... ne čudež, temveč prigarano, priigrano in več kot zasluženo uresničenje olimpijskih sanj. Reprezentanca - članska - je torej zgodba o uspehu, ki se bo predvidoma nadaljevala že čez nekaj dni v Stockholmu. Brez pripomb, pa četudi izpadejo. To je uspeh fantov, ki so verjeli nori napovedi selektorja Matjaža Kopitarja in bodo zdaj želi sadove lastnega dela, dobrih trenerjev in žrtvovanja družin.

Toda ali bomo zaradi Sočija dobili kakšen nov kos ledu? "Kriza je, varčujemo, hokej pa ni poceni špas," mi odgovarja hokejski znanec. Zakaj ne bi ledena dvorana in olimpijski bazen postala športno-rekreacijska pogoja za status mestne občine? "Ne sanjaj, to je stvar dveh vasi - Kurje in Spodnje Šiške. Pa čemu bi vlagali v šport, ki bo na nacionalni televiziji očitno le še na štiri leta, pa še to zaradi tega, ker je del, čeprav najbolj odmeven, zimskih olimpijskih iger," odgovarja pikri kolega, ki se zateče k priljubljeni temi - odsotnosti hokeja na RTV Slovenija. Da, krivda je tudi na naši strani ...

Nič, uživajmo, dokler traja šov "risov", ki mi niso dolžni nobene zmage, gola, obrambe, naleta ali pa tudi pretepa. Naj igrajo zase, saj če se lahko kdo v slovenski (hokejski) zgodbi pogleda v ogledalo in je lahko z videnim več kot zadovoljen, so to ravno hokejisti.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
a.orhidejca
# 26.04.2013 ob 12:15
Denarja je ogromno, samo je v napačnih žepih. In nič drugega ni po svetu, kot laži in kraje.
JCole
# 26.04.2013 ob 12:09
Dober clanek!
Amsterdam
# 26.04.2013 ob 12:25
Hokej bi moral biti slovenski nacionalni šport, tako kot majo črnogorci vaterpolo. Al jebiga, naše prekletstvo je da smo dobri v vsakem športu, ki se ga lotimo.
ban07
# 26.04.2013 ob 12:26
To sem enkrat v nekem komentarju že napisal, pa da ponovim.

Eno je, da ni nujno optimalna organizacija HZSja, pa sponzorjev, pa tega, pa tistega. V to se ne bi sedaj spuščal. Ampak nekaj pa mi navadni navijači slovenskega hokeja vseeno lahko storimo.

Moj mali hodi v hokejsko šolo pri Olimpiji. Kakor sem navdušen nad vzdušjem na treningih ter nad zagnanostjo trenerjev, sem enako razočaran nad obiskom. Hokej ni nič pretirano bolj drag šport od marsikaterih drugih športov. Vzdušje in na sploh okolica za malčke se mi zdi fenomenalna (ni negativnosti, ni kreganja, ni nepotrebnega presinga za 5 letnike,...). Sem mogoče pristranski, ampak sem prepričan, da marsikje v drugih športnih klubih ni tako. Niti ni važno, ali bo sedaj iz vsakega malčka zrasel pravi hokejist. Za te malčke bo drsanje praktično enakovredno hoji in vsekakor je to veščina, ki je zelo koristna za razvoj otroka in kdo si tega ne bi želel.

Pa vseeno pri Olimpiji, ki je vsaj drugi center hokeja v Sloveniji, več kot 30-40 malčkov v šolo ni vpisanih. Pa še to naj bi bil letos nek rekord. Sem prepričan, da marsikateri lokalni športni klub premore večji vpis, kot naša hokejska šola (pa z vsem spoštovanjem do vseh ostalih športov in klubov). Vpišite svoje malčke v šole hokeja, rolanja, ipd. po Sloveniji. Bo koristno tako za otroke, kot za klube kot nenazadnje za dolgoročni razvoj hokeja. Če pa jih še nimate, pa jih čimprej naredite :)
SkodaOctavia
# 26.04.2013 ob 12:20
Sramota da so uničli velik hokejski klub kod so jesenice. Mesto ki živi za hokej je prikrajšano za vrhunski hokej. To se ne bi smelo zgoditi. Ni niti večnih derbijev. Bojim se,če bo šlo tako naprej, bodo to prve in zadnje olimpijske igre za naše hokejiste :(.
2294
# 26.04.2013 ob 13:30
Predlog glede hokeja na RTVju.
Glede nato, da so tv pravice za EBEL ligo že odane, zakaj pa ne bi RTV prenašala INL ligo in to slovenske klube, tako bi se hokej ponovno vrnil na nacionalno tv, gledalci bi lahko videli domače igralce, klubi bi bili tako zanimivi za sponzorje. Tako da en prenos tekme na teden, v zimskem času, bi bil zelo dobrodošel.

Zadeva št. 2:
Naj zaboga že dovolijo točenje piva na športnih prireditvah, ne pa da moraš iti ven iz prireditvenega prostora, da lahko spiješ pivo. In tukaj mislim, da bi se morale posamezne zveze (nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska, smučarska) združiti in pritisniti na vlado, da spremeni zakon o točenju alkohola na športnih prireditvah ter ji pojasniti, da z vsakim litrom piva, ki ga prodajo tudi država dobil svoj del v obliki DDV.

Zadeva št. 3:
Poleg tega da bi se moral spremeniti zakon o točenju alkohola(piva) na športnih prireditvah, bi se moralo spremeniti tudi področje davkov oz. sponzoriranje klubov. In sicer, če podjetje sponzorira določen klub naj ima potem podjetje določene davčne ugodnosti in ne samo medijsko prepoznavnost.

Drugače pa Toniju hvala za članek.
Voly
# 26.04.2013 ob 13:12
Slovenija je v hokeju nedvomno največji svetovni fenomen v vseh ekipnih športih!
Samo podatek, da je kar nekaj držav, ki ima več dvoran, kot mi registriranih hokejistov, je neverjeten! Da ne govorim o številu resnih klubov!
In igramo v svetovni eliti 16 najboljših! In na tem prvenstvu nas bo vsak moral jemati prekleto resno, drugače se bo opekel! Naši risi se namreč ne bojijo nikogar!
Da smo se uvrstili med 12 na olimpijske igre, je pa zame eden največjih dosežkov slovenskega ekipnega športa!
Voly
# 26.04.2013 ob 13:15
Pozabil sem napisati še tole. Hvala bogu, da imamo Tonija Grudna, ki ta šport najbolj populira!
frank james
# 26.04.2013 ob 12:14
Super napisano!!!! Ledene dvorane in olimpijski bazeni so nuja v več slovenskih mestih!!! To bi avtomatsko pomenlo razširjeno bazo hokejistov in plavalcev!!!
Slycer
# 26.04.2013 ob 13:16
Po čem sklepaš da je neperspetiven šport?
Slavko Jerič
# 26.04.2013 ob 12:29
Odlično branje. V oči bode spoznanje o "nenapredku" infrastrukture in dela zveze od 2001 naprej, ko se je prvič "zgodila" elitna divizija.
ban07
# 26.04.2013 ob 13:21
spuzva1

prvič, zakaj bi sploh izbiral športe kamor bi vpisal sina po perspektivnosti? Saj ne delaš iz 5-letnika profesionalnega športnika. Naj trenira to kar je za njega koristno in fino. Sem prepričan, da hokej paše v to skupino. V hokeju se bo vsaj kaj naučil. Nekaj takega kar se sicer ne bo.

drugič, v kateri šport pa bi ga potem po tvoje vpisal, če izbiraš po perspektivnosti? Nogomet? Košarka? Rokomet? Več ali manj so vsi neperspektivni, razen če ne rataš res mednarodna zvezda. In ko smo že pri mednarodnih zvezdah, če se ne motim je najbolje plačan slovenški športnik prav Kopitar (če ni bil slučajno Nesterovič....).

tretjič, kaj pa veš kaj bo čez 20 let perspektivno? ;)
Pajkc_
# 26.04.2013 ob 12:25
prijetno branje, bravo... res je. Vizija HZSja je močna reprezentanca. ŽAL nič več. Vsakršni finančni vložko krovne organizacije v klubski hokej so nepričakovan pojav, in morda je tako celo prav. Mislim pa, da bi se vseeno morali na HZS zavedati, da brez močnih Jesenic in močne Olimpije bo njihova vizija kaj kmalu postala samo še iluzija. Ne apeliram na to, da bi HZS finančno pomagala klubom, lahko pa bi bi se angažirala kot support klubom. Pomoč pri lobiranju za finančna sredstva, prestavitev povezanih ciljev klubskega in reprezentančnega hokeja, in s tem napredek športa, ki bi pozitivno vplival na nacijo in šport, obenem pa imel tržen efekt za firmo, ki bi hokej vložila. Sponzorji ne smejo videti samo EBEL lige in INL lige.... morajo videti širšo sliko, in v tem pogledu, bi bila HZS lahko bolj v pomoč kot je..... dejstvo ostaja... če se na Jesenicah kaj kmalu ne dogovorijo za sodelovanje bo šlo vse v maloro. Če se dacarji usedejo na Olimpijo bo tudi hitro "gajžla zapela", in bomo vsi v istem dreku.... dokler bo 20 fantov igralo zunaj bo šlo, ko bodo ti končali svojo športno pot, bo pa tudi služba gospodov na HZS pod velikim vprašanjem.... torej s tem, ko bi zdaj pomagali klubom, bi posledično reševali svojo rit. To jim je pa menda ja v interesu!?
Cvetača
# 26.04.2013 ob 12:15
Bravo g. Toni!
Zaph00d
# 26.04.2013 ob 13:02
Ampak zanimivo... v enem malem selu z imenom Horjul so postavili balon s podlago za in-line hokej. In imajo vse selekcije (od malčkov do članov), ter stalno zasedeno dvorano. Res, da veliko ekip hodi igrat iz Ljubljane, ampak vseeno... hočem samo povedat, da se zelo strinjam s člankom. Če bi bila volja, bi se dalo veeeeeeliko več naredit, predvsem z mladimi.

Da ne govorim, kako je hokej že vrsto let zapostavljen s strani medijev, kar ga še dodatno uničuje...
Slycer
# 26.04.2013 ob 12:18
Res zelo slab razvoj panoge, glede na uspehe. Da se v 12 letih od prve uvrstitve ni naredilo več je sramota. Vseskozi smo povsod na meji bankrota.
Toni77
# 26.04.2013 ob 14:39
V teh 12 letih so v Zalogu dobili streho, v Kranju pa so podrli staro dvorano, nato pa so bili "orli" šest let brezdomci, preden so dobili nov objekt. V minulem letu so bili na Jesenicah celo zimo brez ledu v dvorani, nekaj mesecev so imeli vsaj led pod balonom. Živi pokazatelj, kako mizeren je odnos do hokejske infrastrukture je odločitev Ljubljane, da izloči ledeno ploskev za "najlepšo dvorano v Evropi".

Pozabili ste na Maribor, kjer je bila v popolnosti obnovljena Ledna dvorana in trenutno sprejme 2.000 gledalcev. V prihodnje bodo dodali še eno tribuno z okrog 1.000 sedeži in takrat bo to ena lepa dvorana, ki bo namenjena izključno hokeju na ledu.

olimpijahockey
# 26.04.2013 ob 13:28
Če bi bil hokej številka ena v Sloveniji, namesto dolgočasnega nogometa, bi Slovenci razturali vse pred seboj. Moški športi so za nas, to je dejstvo. Sramota je, da folk tega ne vidi.
Upam na boljše čase, čeprav težko uresničljive.
grobarrr
# 26.04.2013 ob 13:05
Čestitke Toniju za članek s katerim se v celoti strinjam. Očitno ne bomo izkoristili "momenta", ki ga imamo po zaslugi Anžeta in reprezentance. Kdaj, če ne sedaj? Nikoli.
Toni Gruden
# 26.04.2013 ob 13:01
@jabcek
Se strinjam - v osnovi se ravi ledene ploskve in ne dvorane kot veleobjekte. Zato se tudi sprašujem zakaj in če bomo kdaj dobili še kakšen dodaten kos ledu.

@sporties
Če se gleda mlajše letnike hokejistov, je vse več izstopajočih fantov iz Štajerske. Res pa, da U-18 ni tako konkurenčna kot ta generacija, ki je lani in letos zaključila z U-20.

Že zdaj pa je blizu prvega članskega SP-ja Rok Leber. Pa seveda Maribor je dal že 1. branilca Robarja in Murška. Moral sem par stvari/odstavkov prekrižati, ker je že zdaj na zgornji meji dolžine za kolumno.
jabcek
# 26.04.2013 ob 12:33
Težava je tudi v tem ker bi radi velebne dvorane, namesto da bi načrtovali manjše a hkrati funkcionalne objekte, ki zadostujejo za manjša slovenska mesta. Takšne zadeve niso tako drage, da ne bi bil denar za to. Zraven dvorane se organizira klub in se začne razvijati hokej v regiji.

Stadion v Kopru je lep primer tega, čeprav ne vem koliko je stal. Malo, funkcionalno in primerno mestu.
icefire
# 26.04.2013 ob 15:32
spuzva1
26.04.2013 ob 14:44
@icefire pri rokometu je vse postimamo. Tocno se ve, kdo pije in kdo placa oziroma so termini doloceni ze na zacetku leta. kaj pa hokej? Ne ve se kaksen je sistem, kdaj so termini itd. Potem pa finale dolocijo v dveh tekmah in to v nedeljo in ponedeljek. Wtf? In to par dni prej. Ti pa bi termin na nacionalki? Imamo sportne televizije, ki niso imele kaj za predvajati, pa niso prenasale hokeja. Malo objektivnosti, prosim. Najbolj pomenljiv stavek finala pa je bil: Vsi so komaj cakali, da je te farse konec.
________________________________________
_________

Prav. Pa mi pojasni zakaj nacionalka ni prenašala kvalifikacij za ZOI ??? Vedelo se je kje bodo, s kom bodo in ob kateri uri bodo. So pa lahko nacionalni fusbalerji komot prestavili eno prijateljsko loptanje iz Kopra v Lj. Pa ni bil noben problem glede spremebe kraja in časa. Ne me basat prosim. Koliko prenosov slovenske hokejske reprezenatnce pa je v zadnjih letih prenašala nacionalka? Enkrat se je moral celo Stare fajn skregati s tistimi govedi, da so potem prenašali eno tekmo več. Mislim, da je bilo to na Poljskem. Se ne spomnim več natančno. Jovanović je zame navadna baraba. Samo izgovarja se. Ima pa čas in denar prenašati vse kar se podi za katero koli žogo. Kadar koli in kjer koli. Ni važno. Samo še žogo naj si nabije na glavo pa bo olićenje tistega kar je. Za nogomet bi gate spuščali. V tem je problem. Zato nas posiljujejo z razno raznimi domačimi nogometnimi sranji, ki niso vredna ogleda. Če ne bi imeli priložnosti gledati LP in tujih kakovostnih lig, bi še razumel. Toda tole je pa več kot preveč. Hokej je in bo ostal nacionalni šport. Le tiste športne obsedence iz Kolodvorske je treba nogirati pa bo. Nacionalka mora imeti uravnotežen program. Ne pa tole s čimer nas pitajo že vseskozi. Tudi hokej je naš nacionalni šport. Problem je le v tem, da ga namerno zapostavljajo. Saj vedo, da je konkurenčen marsikateri drugi športni panogi, ki jo tako vneto favorizirajo. Samo za to gre. Nič drugeg. Po moje ne morejo spati od togote, ko so se naši risi uvrstili na ZOI. Sedaj bo celotna Slovenija videla, da obstajaj tudi slovenski hokej na najvišjem nivoju in se čudila zakaj ga prej sploh niso imeli priložnost videti. So pa zato tedensko gledali domača loptaćka sranja. Oprostite izrazu.
a.orhidejca
# 26.04.2013 ob 12:28
nema para zase kaj šele za otroke še :)
Toni Gruden
# 26.04.2013 ob 16:21
Dobro vprašanje @spuzva1

Tokrat gledam z optimističnimi očali:
- v SLO se glede na pogoje dela nadpovprečno
- manjša številčna konkurenca = velika verjetnost igranja za reprezentanco, s tem večja motivacija za sina v najstniških letih
- manj klubov, zato veliko turnirjev, potovanja v soseščini, same fejst stvari za mulce
- večja skupina sovrstnikov kot pri ostalih športih, večja verjetnost da se zgradi dobra klapa itd.

- če
icefire
# 26.04.2013 ob 13:49
Z vsem napisanim se strinjam. Toda dokler bodo na nacionalki športno politiko vodili opankarji si ne gre delati utvar glede kakršnega koli hokejskega prenosa. Razen že omenjenih ZOI, ki jih silom prilik morajo prenašati.
Zadnjič sem se prav grenko smejal ob prenosu finala državnega rokometnega prvenstva za ženske. V eni malo večji telovadnici so punce odšpilale svoje. Pošteno in do konca. O kakovostnem nivoju ne bomo polemizirali. Toda finala domačega hokejskega DP seveda nismo videli na tv. Čeprav slednje po kakovosti v ničemer ni zaostajalo za že prej omenjenim ženskim "loptanjem".
Pravzaprav bi HZS ter našim hokejistom svetoval, da na ZOI bojkotirajo vakega nacionalkinega novinarja. V opomin in opozorilo, da nogometni obsedenci pač ne morejo presojati o hokejskih (ne)prenosih. Da gre za SLOVENSKI šport z zelo dolgo tradicijo in izjemnimi uspehi, ki so si jih hokejisti priborili sami. Brez tuje pomoči in tudi brez medijske podpore. Čeprav je nacionalan televizija prva, ki bi morala skrbeti za prenose final državnih prvenstev ter nastopov reprezentanc. Katerih koli, ne zgolj loptačkih. Pa da vidimo njihove ksihte ter bebave odzive.
tigerček
# 26.04.2013 ob 13:39
Uvrstitev Risov v A skupino in na OI je res izjemen dosežek.
Ampak se tudi strinjam z Grudnovim kolegom, ki vseeno ni samo piker, ampak žal dokaj realen v razmišljanju!
V Sloveniji si bo enkrat potrebno naliti čistega vina tudi v športu, saj je večina klubov (bolj društev) še vedno v izredno slabem finančnem stanju (to velja za vse športe) ter odvisna od sponzorjev, ki so v delni ali celotni državni lasti.
Brez sponzorjev se pa vsak šport podraži, saj ga morajo financirati starši. Ker je pa trenutna gospodarska situacija katastrofalna, pa smo spet pri vprašanju, kje vzeti denar?
In prosim, prenehajte že s temi nacionalnimi športi in podobno, ker vse kar se drži tega imena, gre potem slej ko prej................
jst-ne
# 26.04.2013 ob 13:24
pitje,kajenje in seveda kreg! v tem smo med najboljšini! :)
daryankoff
# 26.04.2013 ob 13:20
Zakaj za vraga Slovenija ob vsej hokejski nadarjenosti premore vsega 7 ledenih dvoran ter "klub in pol"?

Zato, ker hokej v Sloveniji ni političen šport, ne zanima nikogar od vplivnih in bogatih.
Že v nekdanji Jugoslaviji je bil odrinjen na obrobje, kot vemo, pa se sedaj ni kaj veliko spremenilo.
Zagotovo to boli, očitno je hokej "prezahteven" šport za to mentaliteto. Odbojka tudi spada med zahtevne in zapletene športe, pa je recimo pri nas in tudi v Srbiji ta šport medijsko in politično odrinjen na obrobje, čeprav imajo izjemne uspehe.
iMe
# 26.04.2013 ob 17:15
Reklama za hokej: tudi moj 5-letnik se želi preizkusiti v hokeju, tako da greva 13.5.-21.6. na suhi trening HK Olimpija. Prvi mesec zastonj, potem pa po 72,00 EUR/mesec. Baje se za opremo kasneje najde od starejših dečkov, rabljena, samo da je, pa da so trenerji-pedagogi odlični in mulci urijo tudi socialne veščine ne le hokejske, kar je razvojno sila velik plus.

Drgač pa je žalostna ta trenutna hokejska zgodba, upam da vsi skupaj ne zapravimo prigaranega ugleda in rezultatov zgolj zaradi nekih partikularnih interesov (ki na daljši rok uničijo vse kar se da). Luč na koncu tunela sta edino solidarnost in strokovnost.
tajkun08
# 26.04.2013 ob 15:24
Spoštovani avtor članka:Danes imajo Risi zadnji test pred SP elite,pa si po mnenju nacionalnega medijskega portala niti najave ne zaslužijo
toliko o medijski pokritosti določenih športov in forsiranju drugih,tudi glede na priljubljenost in obisk
obelix complicus
# 26.04.2013 ob 14:20
spuzva1: Naj nekdo od zagovornikov hokeja odgovori. Zakaj bi sina vpisal v tako neperspektiven sport, kot je v Sloveniji hokej?

Mogoče zato, ker bi kot potencialni novi Kopitar ali Muršak zaslužil XX-krat več od najboljše plačanega slovenskega nogometaša recimo? Ja, tako neperspektiven je hokej :-)
LUDWIG
# 26.04.2013 ob 14:02
RTV - Gotoffi ste, sam vprašanje časa kdaj pridete na vrsto. Prekleta zalega, program nikakršen, ponovitve nezanimivih serij lastne produkcije do onemoglosti, vztrajanje pri Eurosong projektu, ... kasiranje denarja od naročnin zato da se lahko modeli ala Miša Molk, Lombergar, Vardjan, ...zadevajo za nič dela iz naših žepov... Tudi proti vam bo narod vstal, mogoče prepozno ko bojo, prej navedeni že v penziji...
Galaxy
# 26.04.2013 ob 13:48
spuzva1

Naj nekdo od zagovornikov hokeja odgovori. Zakaj bi sina vpisal v tako neperspektiven sport, kot je v Sloveniji hokej?

Saj ni važno kaj si misliš ti o hokeju ampak tvoj sin. Če hoče igrat hokej ne bit sebičen in mu to omogoči. Kaj ti ni važno otrokovo veselje?
fur80
# 26.04.2013 ob 13:43
Bravo Toni res super članek. Se strinjam, hokej je edini šport, kjer tudi ob porazu ne moreš bit razočaran, ko vidiš kako se fantje borijo, se trudijo,... zato je pa hokej tudi #1 za mene kot šport tako po tv kot v prostem cajtu :D
jst-ne
# 26.04.2013 ob 13:22
spuzva1,pol ga pa vpiš v perspektiven šport!aja,kater pa je perspektiven šport pr nas?
wisan
# 26.04.2013 ob 21:17
ZANIČ ČLANEK !
Kaj pa če bi malo bolj analiziral v kakem času živimo in zakaj je tako ? N.pr., cela Slovenija je bila proti univerzijadi v MB, ki bi SLO prinesla kar dve dvorani: čisto novo in sanirano obstoječo. Poleg večjemu razvoju hokeja na štajerskem, bi vsaj ena od obeh bi lahko služila tudi ze EP v košarki. Zdaj, tik pred zdajci, pa se bo za 10 milj. € sanirala tivolska dvorana !!?? Kaj misliš, da bojo otroci LJ politikov igrali hokej ? Mogoče na PC-ju, ob belem prahu. Lahko bi tudi malo raziskal kje so potencialni investitorji, domači ali tuji. Ne moreš imeti boljšega investicijskega projekta kot je Anže. Kot v časih železne zavese, bi ga država lahko prosila, da za SLO lobira pri LA investitorjih. Takega izjemnega ambasadorja je treba izkoristiti. Ne pa da v USA pošiljamo Turke in podobne bedake. In nikogar ne bi napizdli. Ker SLO je obljubljena dežela in to potrdi vsak, ki pride sem. Samo administracija ( politika ) kvari podobo o SLO.
Slovenija je v celem svetu: edina, enkratna, izjemna dežela, prepolna talenta, volje, znanja, zagnanosti, predanosti - a žal ZJEBANA OD GNILIH POLITIKOV, BORATOV, JANEZOV, ....
Halo gospod prispevkopisec: malo bolj resno se loti svojega posla.
Juninho8Slo
# 26.04.2013 ob 17:02
Zakaj si jih ne/ga zaslužimo?

IceFire,glej če tebi osebno športi z žogo niso všeč jih ni treba žalit in pisati,da je nivo 1rokometne lige,nogometne slab,ker isto časno lahko tudi rečemo,da je tudi domača hokejska liga glede kvaliteta slaba in nič boljša od lige,po kateri se lopata gor in dol,in ravno tukaj potem pride vprašanje je torej sploh smiselno prinašati hokej,če je na istem nivoju kot športi,kjer se žogo lopata gor dol? Pa pustimo to in raje rečimo tole,naši športi ni važno ali gre za nogomet,hokej so dobri tudi lige so dobre glede na investicijo le teh,sam vedno zagovarjam naše lige pa ni važno nogometno,rokometno,hokejsko saj pravim,da se v naši državi igra dober nogomet,hokej,rokomet itd,no ja mogoče nisem eden iz med tistih,ki sliši Slovenska liga,ah to je bedno itd itd. Če gremo na prenose hokeja,lahko bi ga bilo več,vsaj reprezentančene akcije bi lahko bile,kot je bila zadnja v MB in to bi lahko rtvslo prenašal,sicer pa jaz tako pravim,zakaj bi gledal nogomet,hokej po tv,sam kot navijač Olimpije grem v živo na tekmo pa ni važno ali v Stožice na nogomet in košarko ali pa v HT na hokej in mi nič ne manjka,gledam dober šport in uživam v dobrih igrah Olimpije tako v nogometu,košarki in hokeju.

Plan za prenos hokeja: 2na mesec tekma v INL lige in EBEL lige (prenaša se samo slovenske klube HTO in morda kasneje HKJ,če pridejo spet v EBEL,)
Reprezentančni hokej:Se ga vedno prenša,če so v sklopu akcije kot je bila ta v MB.

Srečno.
fedorov71
# 26.04.2013 ob 16:29
@jernejt - erazzem zgleda precej slabo spremljaš hokej. V elitno divizijo so nas prvič pripeljali v veliki večini igalci OLIMPIJE. Jeseničani pa so zaslužni za trenutno generacijo

Daj spisek, pa da pogledamo to VELIKO večino.
tomjaz11
# 26.04.2013 ob 15:43
Odličen članek, naš klubski hokej bi mogel biti za vsaj dva nivoja višje, ampak če ne pride denar do hokeja...
obelix complicus
# 26.04.2013 ob 14:12
Toni Gruden ... kapo dol :-)
neymar
# 26.04.2013 ob 13:33
Naj nekdo od zagovornikov hokeja odgovori. Zakaj bi sina vpisal v tako neperspektiven sport, kot je v Sloveniji hokej?

A to da bi mu dovolil, da sam izbere kaj ga zanima in kam bo z veseljem hodil, je pa za današnje profesionalne vohalce plenic prevelika znanost in umetnost?
daryankoff
# 26.04.2013 ob 13:27
HZS lahko tudi marsikaj naredi. Za začetek lahko izboljšajo spletno stran, postavijo nek forum. Potrebno je agresivno vstopit v medijski prostor, izboljšat PR delo na HZSu. Poglejmo KZS, kar naprej nekaj sporočajo medijem, pa čeprav je večkrat novica nepomembna.
luka097
# 26.04.2013 ob 13:16
Tako kot ne znamo voditi države, podobno je s klubi. Ali kdo ve, če je sploh že kdaj tako pomemben klub kot so Jesenice za slovenski hokej, na svetu propadel na tak način naj mi prosim pove kateri je to bil. To pove vse. Kako slovensko in žalostno je to.
giftman
# 26.04.2013 ob 12:34
Dobra kolumna, zasluženo 5 zvezdic! Še tako naprej Toni!

Olimpija in kasneje Jesenice, ko se bodo ponovno postavile na noge ne bi smeli imeti več kot 6 tujih igralcev! Tudi zgodbo o slovenskih igralcih, ki se borijo proti Avstrijcem se da prodati in bodo ljudje hodi na tekme! Samo to je bil vedno problem slovenskega hokejskega navdušenca. Vsi pridejo na tekmo, ko zmaguje tvoje moštvo, sicer le nekaj zvestih navijačev. In med tem, ko se na Jesenicah precej kvalitetno dela z mladimi (v okviru možnosti), težko enako rečemo za ostale. V mlade je treba vlagati, vendar hokej je drag šport in v današnjih časih je to še težje!
verbatim989
# 26.04.2013 ob 20:26
Pa še ena stvar (in verjetno en zadnja) je nesposobnost države pri črpanju evropskih sredstev za takšne namene. Preposto neverjetno. Že za Eurobasket bi lahko naši počrpali okoli 10milio€ (ne vem natančno), pa niso. Ali so nesposobni totalno, ali pa se jim ne da za take "stvari" jemat cajta.
verbatim989
# 26.04.2013 ob 20:22
Zakaj ni več hokejskih dvoran in moštev?

1.Denar je očitno pri napačnih ljudeh. Sami antišportniki, ki svoje milijone porabijo za kaj drugega, kot pa da vrnejo v okolje, recimo v šport.
2. Če tudi se najde kak "fanatik" za šport, pa mu država preprečuje karkoli.
3. Klubi ne morejo postati privat in tako ljudje niso pripravljeni dati denarja, da bo z njim upravljaja neka tretja oseba.
4.Slovenci se ne znamo it športnega turizma, kjer bi že iz tega lahko zgradili kakšno dvorano več.
5. Če kdo hoče kaj zgraditi in narediti, se najdejo ljudje, ki so fauš ali pa bi radi čim več iztržili pri tem, pa mečejo polena pod noge.
Robi S.
# 26.04.2013 ob 19:33
Dober članek . Je pa res da smo za elitno divizijo nekako malo preslabi, za divizijo 1 smo pa premočni in smo glih nekako zmeram na meji elite !! Je pa prav tu vprašanje ? Zakaj so v hokeju taki dobri rezultati ???? Odg. je čisto preprost, ker tisti igralci ki so poklicani igrajo s srcem za slovensko reprezentanco in so sami SLOVENCI , ki vejo kaj pomeni bit SLOVENEC. Ne pa v fuzbalu sami bosanci sej ni čudno da ni nič od njih da o košarki ne govorimo SEPTEMBRA tak nebojo daleč prišli, kaj šele medalja. Če je pravi SLOVENEC trener se točno ve kje je meja pa kje ne , če je pa BOSANAC se mu pa jebe za SLOVENIJO
sirt1
# 26.04.2013 ob 19:33
Zakaj ni hokeja na RTV?
Če citiram Iva Milovanovića:"Priimek pove vse!"(Prenos rokometa Slovenija-Portugalska)
Jovanović,Milovanović,Radisavljević,J
erković,Ćurlić.......................
....
ODGOVOR JE NA DLANI
zamudnik
# 26.04.2013 ob 18:45
Ajde, južnjak, pejt spat.
fedorov71
# 26.04.2013 ob 16:28
@TheStig - naj vas več hodi na derbije. Tekme med Slavijo in Olimpijo so superA je tega modela kdo od Jesenicačnov podtaknil žabarem, da jim dla tako sramoto?
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kazalo