Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 13 glasov Ocenite to novico!
Andrzej Duda
"Zato bodo vrata predsedniške palače odprta za družbene pobude, tiste, ki jih podpiram, pa tudi tiste, ki jim nasprotujem. Odprt sem za pogovore, kajti ljudje zaslužijo spoštovanje. To ne bo zaprto predsednikovanje, pogovarjali se bomo," je po zmagi napovedal novi poljski predsednik Andrzej Duda. Foto: Reuters
       Vse skupaj bi zvenelo zelo obetavno, če ne bi "ljudski predsednik" pomenil nekoga, ki je sicer rad in veliko med ljudmi, v turbulentnih časih pa dlje od tega ne seže. A morda je to le predsodek, ki izvira iz ene druge zgodbe, za ljudskostjo Dude pa se vendarle skriva tudi nekaj vizije in vsebine. Bomo videli.       
Polona Fijavž
Polona Fijavž je RTV-jeva dopisnica iz Berlina, od koder pokriva tudi dogajanje na Poljskem. Foto: TV Slovenija

Dodaj v

Kaj si želijo Poljaki?

Kolumna Polone Fijavž
25. maj 2015 ob 12:39,
zadnji poseg: 25. maj 2015 ob 15:53
Berlin - MMC RTV SLO

Poljska je edina država v Evropski uniji, ki se je izognila recesiji. Njen BDP raste najhitreje v EU-ju, od leta 2008 je narasel kar za 20 odstotkov.

Poljska je pomemben partner Nemčije pri sprejemanju odločitev v Bruslju. Poljak Donald Tusk, zelo dober prijatelj Angele Merkel, je postal predsednik Evropskega sveta. Položaj, ki si ga druge "nove članice" lahko ogledujejo le s hrepenenjem. Tusk, član liberalne stranke Državljanska platforma, je za prevzem tega prestižnega položaja vodenje vlade na Poljskem prepustil nekarizmatični Ewi Kopacz, kar zagotovo odseva tudi nedeljski izid. Njena edina obljuba volivcem ob prevzemu položaja za eno leto, pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami, je bila, da do takrat ne bo nobenih radikalnih sprememb. A Poljaki so na včerajšnjih predsedniških volitvah pokazali, da si spremembe obupno želijo.

Odpor do političnih elit
Predsedniška tekma na Poljskem je bila v več točkah deja-vu neke druge predsedniške tekme pred tremi leti, le da gre Poljski gospodarsko veliko bolje, kot je šlo takrat drugi, veliko manjši "novi članici" Evropske unije. Predsednik Bronislaw Komorowski je ugleden, nekoliko dolgočasen mož, ki je položaj zasedel po tem, ko je v letalski nesreči umrl tedanji poljski predsednik, eden izmed bratov dvojčkov, Lech Kaczynski. Komorowskemu so javnomnenjske raziskave še pred tremi tedni napovedovale gotovo zmago, morda celo v prvem krogu, in skladno s temi pričakovanji je potekala tudi slabo pripravljena, neambiciozna predvolilna kampanja.

A je že prvi krog pokazal, da je Komorowski z ležerno prepričanostjo v zmago napačno ocenil želje in z gospodarskim razcvetom domnevno zadovoljne državljane. "Tako kot številni Poljaki tudi jaz ne morem več gledati tega političnega teatra. Zgoditi se morajo velike spremembe. Poljske politične elite so osredotočene le v svoje lastne interese, bolj kot v zdravo gospodarstvo ali blaginjo države. Zdaj je čas za spremembe," je za Financial Times tik pred prvim krogom predsedniških volitev dejal Marek Jakubiak, lastnik zelo uspešne pivovarne v Varšavi. Večina državljanov nima občutka, da imajo od gospodarske rasti kakšne koristi. Andrzej Duda, bolj svež obraz v poljski politiki, je obljubljal spremembe, več posluha za malega človeka in konec vezi z odtujenimi političnimi elitami v Varšavi in Bruslju. In zmagal.

Napoved za jesen
Andrzej Duda, 42-letni član desne konservativne Stranke zakon in pravičnost, evropski poslanec, ki v Evropskem parlamentu sedi med evroskeptiki, je ves čas predvolilne kampanje stavil na spremembe. Na spremembe, za katere v vlogi predsednika nima nikakršnih pristojnosti. A kar obljublja, bi lahko prinesla njegova Stranka zakona in pravičnost, če jeseni zmaga na parlamentarnih volitvah. Pričakovati je, da bo njihova predvolilna kampanja le podaljšek izjemno uspešne kampanje njihovega predsednika Andrzeja Dude.

In njegove obljube, s katerimi je prepričal volivce? Ponovno znižanje upokojitvene starosti, najbolj nepriljubljenega ukrepa na Poljskem, ki ga je sprejela sedanja vlada še, ko jo je vodil sedanji predsednik Evropske komisije Donald Tusk. Tudi ta ukrep je zunaj predsedniških pristojnosti. Na zunanjepolitičnem področju, kjer ima več pristojnosti, pa je stavil na večjo suverenost nacionalnih držav, na manj prikimavanja Nemčiji in na varnost državljanov, ki se ob zadnji ruski agresiji do Ukrajine čutijo zelo ogrožene, s tem, ko je obljubljal postavitev baz zveze Nato na njihovem ozemlju. Čemur pri zvezi Nato in še kje odločno nasprotujejo. Vse to pa lahko spremeni vlada. Seveda ne sedanja, ki ima drugačne prednostne naloge. Nova. Jeseni.

Moč evroskeptikov
"Evropska unija mora biti zveza, zaradi katere se čutimo varni, močnejši, ki nam omogoči, da lahko dosežemo več. Ne bi smela biti struktura, ki je za državljane sinonim za prepovedi, navodila in zapletene predpise," je govoril Andrzej Duda v predvolilni kampanji. Obljublja, da bo izpogojeval in na novo definiral odnose z Brusljem. Podobno kot britanski premier David Cameron, ki pri tem obupno potrebuje zaveznike. V Poljski, ki je bila doslej izrazito proevropsko usmerjena in ki je bila zadovoljna z nemško-francoskimi direktivami, Cameron dobiva močnega in zanesljivega zaveznika. Nad nemško vizijo Evropske unije s francoskim pridihom pa se zgrinjajo oblaki negotovosti, ki napovedujejo nove težave zveze, ki se bo v prihodnosti morala še več ukvarjati sama s sabo. Evroskeptični pol bi znal ob spremembi vlade na Poljskem postati še močnejši.

Človek za ljudi
Obkrožen z množico ljudi je Andrzej Duda dan po zmagi, v bližini ene izmed postaj podzemnih železnic, ljudem delil kavo. "Prvič, zelo sem hvaležen volivcem, ki so šli na volišča in volili zame," je razlagal ljudem in številnim kameram. "Kaj pa bo s slabimi pogodbami za zaposlitve za mlade, kako bo s temi?" je zanimalo mlajšega moškega, ki je tudi želel požirek kave, ki jo je delil skorajšnji poljski predsednik. "Te pogodbe moramo postopoma ukiniti, zamenjati jih moramo z rednimi pogodbami. To bomo uresničili," je pomirljivo odgovoril Duda. Tudi to seveda ni v pristojnosti predsednika, a kaže na prepričanje, da lahko to doseže ena druga vlada. Tista, ki je danes še v opoziciji.

"Zato bodo vrata predsedniške palače odprta za družbene pobude, tiste, ki jih podpiram, pa tudi tiste, ki jim nasprotujem. Odprt sem za pogovore, kajti ljudje zaslužijo spoštovanje. To ne bo zaprto predsednikovanje, pogovarjali se bomo," po zmagi pravi in napoveduje Andrzej Duda. Novo vlogo, bliže ljudem potrjuje s strežbo kave. Vse skupaj bi zvenelo zelo obetavno, če ne bi "ljudski predsednik" pomenil nekoga, ki je sicer rad in veliko med ljudmi, v turbulentnih časih pa dlje od tega ne seže. A morda je to le predsodek, ki izvira iz ene druge zgodbe, za ljudskostjo Dude pa se vendarle skriva tudi nekaj vizije in vsebine. Bomo videli.

Polona Fijavž, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
škorpijonček93
# 25.05.2015 ob 13:53
Na Poljskem razmere niti približno niso dobre kot se čuje na prvi poglej, naj povem še drugo stran , ki je novinarji ne , na poljskem je bilo leta 2013 pod pragom revščine 17,3 % Poljakov , socialno izključenih pa 25,8 % poljakov, kar je veliko boljše kot pred 10, 15 leti ampak še vedno veliko slabše kot na primer v Sloveniji, veliko poljakov dela prekerna dela, zanič pogodbe, slabe delovne razmere, to je pa druga plat te gospodarske zgodbe o uspehu ,v vsaki državi je drugače
frgo
# 25.05.2015 ob 13:14
Kaj si želijo Poljaki?

V Anglijo pa na Irsko
jože1956
# 25.05.2015 ob 15:35
@grozdje dom
Ti si toliko Poljak, kot sem jaz Američan.

@škrpijonček
Dobro si napisal, nekaterim pa še vedno ni jasno, da višji BDP še ne pomeni boljše življenje za večino prebivalstva. Če je nekaj odstotkov Poljakov postalo bajno bogatih in se je zato dvignil poljski BDP, ostali pa živijo povprečno, ali v revščini, sam si napisal da kar četrtina Poljakov živi v revščini, potem vsekakor ne moremo govoriti o idealni državi.
gozdjedom
# 25.05.2015 ob 14:06
Točno tako škorpijonček
TIGR
# 25.05.2015 ob 16:38
Na Poljskem se ne bo spremenilo ničesar, ker zahodni botri ne bodo nikdar dopustili, da bo izvoljen kdo drug razen Zahodne Lutke (ime si poljubno izberite).

Odraz "pravljičnega" stanja na Polskem so horde Poljakov na Otoku in Irskem.
mb128
# 25.05.2015 ob 16:43
Kaj si želijo poljaki? Kako smešno vprašanje! Želijo si back to the past. Pa ta past ni čas kumunizma, ta past so njihovi kralji. Takrat so imeli da so nekdo in nekaj sedaj imajo občutek da so niko i ništa. Poleg tega pa se tukaj skriva še prikrita želja po nadvladi sosedov. Če greste par stoletji nazaj boste tudi ugotovili, da je glavni človek v Rusiji bil poljak! In zato poljaki ne marajo rusov tako kot hrvati ne marajo srbov. Zgodovina pač!
škorpijonček93
# 25.05.2015 ob 15:02
v evropski uniji sta po zadnjih podatkih imele najnižji delež revščine in socialne izključenosti Češka in Nizozemska ( eurostat )
drugo mnenje
# 25.05.2015 ob 17:35
Česa si želijo Poljaki?
pravapot
# 25.05.2015 ob 17:17
Bomo videli popoln odmik od Rusov (Rusi največji sovražniki Poljakom)
vojnaslo91
# 25.05.2015 ob 16:41
komsomolec # 25.05.2015 ob 16:39
V Švico.
---------------------------------
Samo, da si ne želijo v Rusko Federacijo.... ostalo je vse normalno.
Krimsky
# 25.05.2015 ob 16:00
BDP je samo droben kamenček v mozaiku tistega, kar se v deželi dogaja.
~
Dva primera:
a • BDP naraste za 20%, tujci odnesejo 17%
b • BDP naraste za 3%, tujci odnesejo 1%
~
Navijate za primer a ali b?
No treba je malo razmisliti ... stvar ni eno-dimenzijska ...
gozdjedom
# 25.05.2015 ob 21:34
jože1956

Jaz sem Polakinja, ne Poljak ;-)
Tako dobro govorim slovensko? ;-) Predobro? :-)
melanholik
# 25.05.2015 ob 20:34
Višji BDP pomeni boljše življenje za večino prebivalstva.... samo nekaj posameznikov, ki so leni, nesposobni in niso rojeni pod srečno zvezdo... nimajo nič od tega.

Ne drži. Višji BDP gotovo pomeni boljše življenje za nekatere. Koliko jih je in ali je takih večina, pa niti slučajno ni gotovo. Tako se realni življenjski standard v zahodnem svetu ni povečal že nekje od 70. let, medtem ko BDP kar vztrajno raste. Seveda nas centri moči prepričujejo, da s tem ni nič narobe, ampak žal ne bo šlo tako zlahka.
komsomolec
# 25.05.2015 ob 16:39
V Švico.
sam-zee
# 25.05.2015 ob 16:13
@Rdecabaraba: popravek - ko bomo pometli z vsemi trenutno aboniranimi v parlamentu, bo bolje. Prej ne. Verjemi da bi ob pravi alternativi z rdečimi pometli zelo hitro, ker bi velik del levega telesa volil za to alternativo.
Violet33
# 26.05.2015 ob 21:57
Poljaki si zelijo predvsem: vec denarja, vec denarja in... vec denarja ;) Je to zalostna res... Tako vam rece resnica Poljakinja ;) Oprostite za moj slab slovenski- nimam slovenskih crk... Lep pozdrav :)
vojnaslo91
# 25.05.2015 ob 21:14
melanholik # 25.05.2015 ob 20:34
...
Tako se realni življenjski standard v zahodnem svetu ni povečal že nekje od 70. let, medtem ko BDP kar vztrajno raste.
------------------------
Bo treba kakšno definicijo tvojega realnega življenjskega standarda...

Recimo...če je zate povečanje števila debeluhov... enako znižanje življenjskega standarda... se strinjam s teboj.
pravapot
# 25.05.2015 ob 17:11
DE(j)MOKRA(s)T. Tile Poljaki so sumljivi----------------------------
Saj so nekateri "Slovenci" tudi sumljivi
nikhrast
# 25.05.2015 ob 16:48
Da ne rinejo v kakšen neosocializem, pa upam da k Putinu, in njegovem skorumpiranem kapitalzmu, tudi ne.
weylakuc
# 25.05.2015 ob 15:42
Tole bo med našimi forumskimi prorusi zelo slabo sprejeto da je nekdo ki je na čelu gospodarsko uspešne države anti ruski in anti komunistični.

Obstajata sami dve verziji nadaljnih odzivov pro-rusov, ali bodo poizkušali minimizirati dejanski gospodarski uspeh Poljske in jo predstaviti kot še vedno povsem revno in zaostalo, tako kot je, izredno zanimivo, izšla iz komunističnega raja ali pa se bodo obesili na njihovo anti-EU stališče ter poizkušali predstaviti le tega kot nekako subverzivno pro-ruskega.

Pa da vidimo.
endrug
# 25.05.2015 ob 15:29
Veliko so namenjali v znanost. Strokovnjaki z doktorati nato v firmah razvijajo stvari z velikim profitom...
pravapot
# 25.05.2015 ob 17:15
Bo Polona Fijavž Poljakom povedala kaj je prav in kaj narobe?
vojnaslo91
# 25.05.2015 ob 16:55
TIGR # 25.05.2015 ob 16:43
Nisi razumel.
Napisal sem, da tvoj zmazek nisem razumel. Upam, da razumeš razliko.
To je pa itak tvoj problem in ne moj.
Drugič se malo bolj potrudi, da boš bolj razumljiv.
patriot44x2
# 25.05.2015 ob 16:41
Pomoje dneva k ne bodo zelja pr vsaki zadevi jedl :D
DE(j)MOKRA(s)T
# 25.05.2015 ob 15:41
Tile Poljaki so sumljivi
Frecciarossa
# 25.05.2015 ob 15:26
novi poljski predsednik Andrzej Duda je nima rad prijatelja za Rusija , nikoli......
vojnaslo91
# 25.05.2015 ob 16:40
jože1956 # 25.05.2015 ob 15:35
...
Dobro si napisal, nekaterim pa še vedno ni jasno, da višji BDP še ne pomeni boljše življenje za večino prebivalstva.
----------------------
No, samo zate, ki ti je vse jasno... ha,ha,ha.

Višji BDP pomeni boljše življenje za večino prebivalstva.... samo nekaj posameznikov, ki so leni, nesposobni in niso rojeni pod srečno zvezdo... nimajo nič od tega.
gozdjedom
# 25.05.2015 ob 13:15
Hmmm gospa, kaj si želimo.. naj vam povem česar se ne želimo... Komunistov si ne želimo, hahaha, ne tako kot Slovenija....

Lep pozdrav iz Poljske :-)
Polona Fijavž
link
Ko želi Nemčija omejiti priseljevanje, Slovenija postavi ograjo
13. november 2015 ob 11:37 V Uradu kanclerke so prejšnji teden hvalili odlično sodelovanje s Slovenijo pri ravnanju z begunci. Da se Merklova in Cerar redno slišita in usklajujeta, so povedali. To je bilo v ponedeljek.
Več novic ...
Kazalo