Igor Vidmar Foto: BoBo
Igor Vidmar Foto: BoBo

Kaj pa bruseljske komplimente za varčevanje, kar je mimogrede navrglo 50.000 več bolnikov v čakalnih vrstah? Ah ne, slavili so krasen vladni odgovor s kar osmimi milijoni za krajše vrste, zasebne zavarovalnice pa z dobički in stroški še kar "kasirajo" 10-krat več letno?

Je g. Cerar slavil etiko varčnosti državnih organov, ki, enako kot nemoralni podjetniki, sramotno plačujejo delavke prek posrednikov? No, g. Židan je kljub temu slavil; preteklost: 120 let socialne demokracije pri nas. Kaj res? Tudi če odšteje 20 let, se Cankar ne bo kaj manj obračal v grobu. Hlapcev Jernejev je vse več, delovnih inšpektorjev pa vse manj. In kaj za vraga je slavil g. Erjavec? To, da on in njegova stranka vedno znova uspešno na volitvah vlečeta za nos naivni del upokojencev? Dveletna stranka na čelu vlade da je nenavadna? Kaj nenavadno, farsično je, da teflonski karierist splošne prakse vodi zunanje ministrstvo.

A en pravi razlog za slavje pa ta vlada nedvomno ima: mi, večinski državljani, sol demokracije, mirno sprejemamo vsa ta početja, zablode in opustitve, evroposlušnost, državomornost in še na misel nam ne pride, da bi kak praznik zavožene državnosti preimenovali v praznik vstaje. Saj nismo Francozi, a ne.

Lahko noč in srečno.