Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 19 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Kje zmaguje usmiljenje?

Kolumna Petra Mlakarja
14. marec 2016 ob 21:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob petstoti obletnici smrti genialnega slikarja Hieronima Boscha je nekdo zapisal, da smo v svetu brez sočutja demoni. Zdaj smo v velikonočnem času, ki nas prepričuje, da bo zlo, ki smo mu v ogromnih razsežnostih priče, na koncu premagano. A še ni.

Kajti nasprotje od sočutja, torej brezbrižnost ali brezobzirnost, nasilje, sovraštvo, nestrpnost, egoizem, nesolidarnost prevagajo. In ti pojmi so železno zvezani s socialnimi krivicami, s pohlepom, s slo po politični moči. A če imaš vero, bi sklepal kak površen bralec Svetega pisma, boš kljub grehom zveličan. V Bibliji so res mesta, kjer vsa teža pripada veri. Spomnim se prizora iz nekega filma, kjer nesrečneža zverinsko ubijejo v cerkvi, pred tem pa morilec pomoli k Bogu, da mu umor odpusti. In koliko je ljudi, ki so verni, ker bi se radi imeli tudi na onem svetu lepo, kot se imajo tu, a trpijo zaradi njih množice.

Toda, mar ni vera to, kar ona uči? Ni to ljubezen do bližnjega, ni sprejemanje ljudi kot sebi enakih (zato je nacionalizem brezboštvo), ni pomoč ljudem, ki so je potrebni, ni usmiljenje? Koliko Slovencev, ki imajo lepe hiše in so verni, bi sprejelo na svoj dom ubogega begunca iz Sirije? Saj Kristus pravi, da kdor sprejme trpečega, mene sprejme. Kje danes v Evropi usmiljenje, ki se mu letos posveča Katoliška cerkev in brez katerega krščanstvo pade, zmaguje? Kje?

Zato bi bili gesti usmiljenja, ki ni le verska kategorija, da se zdravnika Radana, če bo spoznan za krivega, obsodi na manjšo kazen od predpisane, in da se policisti, ki so krivi, lahko spet vrnejo v službo. Kajti usmiljenje gre čez krivdo, je več kot zakon.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ivanetich
# 18.03.2016 ob 08:04
Jocipros, še dobro da ti veš, kaj je v Cerkvi, da spremljaš krščanstvo na naših tleh, bereš knjige... bravo

Kolumnista pa nebi komentiral, ker je to osnovnošolski spis, brez kakšne teže.
Jocipros
# 16.03.2016 ob 13:27
Usmiljenja ni. Niti v katoliški cerkvi. Ta je bolj prispodoba tistega, kakor pišete, da je v cerkvi najprej prosil boga za odpuščanje, nato pa človeka ubil. To je bistvo edine, svete in katoliške cerkve: Katolikom gre le za tri stvari: prva je denar, druga je denar in tretja je denar. Usmiljenja pa nikjer... Sicer pa vprašajte prelepo gospo Romano Kocijančič, ki vodi verske oddaje. Se vam bo lepo nasmehnila, potem bo pa pohvalila onega, ki je boga prosil odpuščanja in potem ubil človeka...
anny22
# 18.03.2016 ob 18:08
Deklarirani agnostik pridiga o usmiljenju, ki je izrazito krščanska vrednota. "facepalm"
luckyss
# 15.03.2016 ob 13:41
Kaj je ta zmazek ?
Osnovnošolski spis z naslovom "Usmiljenje ni mazohizem" ali kaj ?!
vnk
# 15.03.2016 ob 09:41
Kot ateistu mi dol visi, sicer pa taki zapisi niso vredni našega nacionalnega medija ampak sodijo na kak osebni blog.
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo