Kolumne

Poudarki

  • Težko bi našli skupino ljudi, pri kateri je sprejemljivo tako lahkotno, neargumentirano in pavšalno podajanje vrednostnih sodb, kot se to počne pri navijačih
Navijači Olimpije
Demonizacija pirotehnike in nenehno strašenje z dogodki izpred dveh ali več desetletij hote ali nehote legitimira socialno izključevanje, ki ni zaobšlo niti nogometa. Foto: www.alesfevzer.com
       Poglabljanje razhajanj poteka popolnoma odkrito, brez sprenevedanja. Tako Mednarodna nogometna zveza niti ne skriva, kaj je povod za svetovno prvenstvo v Katarju, tej oddaljeni in za marsikaterega ljubitelja nogometa cenovno nedostopni državi brez nogometne tradicije.       
Liga prvakov, žreb, Nyon
Žreb za Ligo prvakov je po svojih pravilih naravnan tako, da izbranci klubskega nogometa tako rekoč ne morejo svoje sezone zaključiti pred boji za izpadanje. Foto: Reuters
       Knjižnično vzdušje na stadionu, tej kulisi za avtoportretiranje, pa prihaja s svojo ceno. S ceno ošabnosti, ki se meri v stotinah umrlih migrantskih delavcev v Katarju, katerih trupla so del cilja, ki ne izbira sredstev.       
Lazio
Intenzivnost čustev, ki jih navijač doživlja med igro svojega moštva, je težko pojasniti. Foto: EPA
       Sejanje panike po dogodkih, ki se niso zgodili (po tekmi med Olimpijo in Mariborom mrtvih in ranjenih pač nismo šteli), zato lahko razumemo kot del širše zgodbe razbijanja kolektivnih identitet, ki je zaščitni znak sodobnega časa. Časa, v katerem se prepad med enim in 99 odstotki svetovnega prebivalstva iz leta v leto bolj poglablja, pa kljub temu velika večina nima nobenega orodja, da bi se neenakosti zoperstavila.       

Ko nas razbiti stoli bolj skrbijo od poteptanega dostojanstva sočloveka

Zakaj se je treba upreti nekritičnemu moraliziranju v nogometu?
18. maj 2016 ob 07:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pretekli konec tedna ob slavju novega državnega prvaka v nogometu ni minil mirno. Izgredi so se s stadiona preselili na mestne ulice, kjer je policiji šele po nekajurnem posredovanju razgreto množico uspelo razpršiti.

Po prvih podatkih je v izgredih umrlo 12 ljudi, več deset jih je huje ranjenih. Razdejanje, ki so ga huligani pustili za seboj, pa znova odpira vprašanje, kako ustaviti nasilje med navijači in poskrbeti, da bodo tekme tudi pri nas polne srčnih in pravih navijačev kot se to dogaja v Ligi prvakov, kjer lahko družine na tribuno mirno pripeljejo svoje otroke, brez skrbi za njihovo varnost.

Uvodne besede so seveda izmišljene, a glede na količino dramatičnega sedanjika, iskanja krivcev in dežurnega moraliziranja, bi človek upravičeno pričakoval takšne vesti. Kljub temu je Slovenija dobila novega prvaka v nogometu, posledično pa se je tudi v prestolnici obudilo zanimanje za klubski nogomet. Brez mrtvih, ranjenih in z zanemarljivo gmotno škodo. Bo to odvzelo vetra iz jader dežurnih moralistov? Nikakor. Prej nasprotno, prej bodo dobili občutek, da so prav njihove puhlice pripomogle k ničelni bilanci žrtev, in s tem Slovenijo približali srčnim navijačem, ki krasijo tekme evropskih tekmovanj.

Težko bi našli skupino ljudi, pri kateri je sprejemljivo tako lahkotno, neargumentirano in pavšalno podajanje vrednostne sodbe, kot se to tako počne pri nogometnih navijačih. Tu so dovoljene poenostavitve, protislovni odnos do pirotehnike, ki je na Poljskem impresivna, v Sloveniji pa vsega obsojanja vredna. Dovoljeno je črno-belo slikanje pravih in nepravih oziroma srčnih navijačev, seveda v imenu varnosti otrok, tega nepogrešljivega čustvenega vzgiba za prikrivanje odsotnosti argumentacije. In ne nazadnje dovoljena je tudi uporaba izraza »iztrebiti,« ki bi, če bi bil izrečen v povezavi s katero koli drugo skupino ljudi, avtorja popeljal naravnost na sodišče.

Dovolite mi trenutek za samorazkritev, če ta še ni očitna. Sem navijač. To ne pomeni, da razbijam in z nožem napadam sočloveka, niti tega početja ne odobravam ali relativiziram. Pomeni le, da velik del mojih čustev pripada enemu nogometnemu moštvu. V praksi to pomeni, da me ljubezen popelje tudi do preživljanja noči z nosečo boljšo polovico na pločniku ob železniški postaji v družbi socialno izključenih domačinov. Neumno? Že mogoče, a tu pridejo na dan čustva, brez katerih ni navijaštva, s tem pa tudi občutljivost za moraliziranje, ki pogosto nima veliko zveze z resničnostjo.

Srčni navijači Lige prvakov
Napak bi bilo sicer trditi, da moraliziranje nima realne osnove. V zgodovini nasilja, povezanega z nogometom, so zgodbe, ki se ne smejo ponoviti. Toda od osemdesetih let prejšnjega stoletja se je spremenilo marsikaj, tako v nogometu kot tudi v družbi, kar se seveda kaže tudi pri navijačih in ne nazadnje tudi pri nasilju. Moraliziranje o navijaštvu, ki smo mu bili priča, se zato, vsaj v tistem delu, ki vsebinsko ni popolnoma prazno, zdi kot arhivski posnetek iz nekih drugih časov. A ni. Je tukaj in zdaj in hote ali nehote pomaga pri uvajanju sprememb v nogometu. Bolj črnim kot belim.

Srčni in pravi navijači, ki krasijo Ligo prvakov, že mogoče nimajo s seboj bakel in edino svetlobno onesnaževanje prihaja iz bliskavic, s katerimi iščejo najboljši zorni kot za svoj obraz v ozadju, katerega je, zgolj kot kulisa, nogometno dogajanje. A to ne pomeni, da srčni in pravi navijači niso brutalni in nasilni. Posnetek po tekmi Lige prvakov med Atleticom in PSV-jem, ki si ga lahko ogledate spodaj je, žal, povsem logičen naslednji korak družbenih sprememb, ki nogometa niso zaobšle. Še en prikaz srčnosti evropskih navijačev pa je tudi dogodek po tekmi evropske lige med Laziem in Sparto.

Zakaj sta ta dva posnetka ostala le na ravni vestičk in brez odzivov dežurnih moralistov (in bi, roko na srce, brez ljubiteljskih snemalcev obtičala zunaj širše javnosti)? Deloma zaradi splošne nerazgledanosti, predvsem pa zaradi svoje posebnosti, zaradi katere ne spadata v banalne poenostavitve, ki so domet javnih razprav o navijaštvu. Če ni bakel, razgrajanja, divjanja, rasnih zmerljivk in seveda gmotne škode, potem moraliziranja ni.

Strah pred množico
Sejanje panike po dogodkih, ki se niso zgodili, (po tekmi med Olimpijo in Mariborom mrtvih in ranjenih pač nismo šteli), zato lahko razumemo kot del širše zgodbe razbijanja kolektivnih identitet, ki je zaščitni znak sodobnega časa. Časa, v katerem se prepad med enim in 99 odstotki svetovnega prebivalstva iz leta v leto bolj poglablja, pa kljub temu velika večina nima nobenega orodja, da bi se neenakosti uprla, saj se je v ospredje potisnilo iskanje posebnosti in raznolikosti vsakega posameznika. Vsak poskus iskanja skupne identitete zato prej ali slej trči ob lastnost, s katero se sami ne moremo poistovetiti in tako še naprej vztrajamo v veliki večini potisnjenih na rob.

Množica ima moč, ki je večja od vsote vseh njenih članov. Množice so v preteklosti že odstavljale voditelje in sprožale revolucije. Zaradi posebne psihološke dinamike pa so množice tudi težko predvidljive in obvladljive. Obenem pa je prav množica edini način za neposvečene posameznike, da vsaj za dobro uro občutijo, kakšen občutek prinaša moč. Zato je množica krovni strah tistih na pravi strani razhajanja v neenakosti. Razhajanja, ki se močno kaže tudi v nogometu.

Razhajanje med peščico izbrancev in preostalo drhaljo je postalo v zadnjem desetletju sestavni del evropskega nogometa. Od že ponižujočih razlik pri delitvah premij, od televizijskih prenosov do samega sistema tekmovanj. Tako se uboge pare že julija merijo na žgočem soncu za tako zaželene vstopnice za evropska tekmovanja na tekmah, kjer je lahko že ena napaka usodna za razplet celotne sezone, medtem ko se izbranci udeležujejo revijalnih in dobro plačanih gostovanj na drugih celinah.

Izključevanje brez sprenevedanja
Da se izbrancem niti približno ne more zgoditi, da bi v tekmovanju obtičali pred boji za izločanje, poskrbi delegiran žreb, pri katerem se izbranci vselej srečajo z znatno slabšimi ekipami, kjer si lahko mirno privoščijo tudi spodrsljaj ali celo dva, saj imajo na voljo še štiri popravne izpite. To v praksi pomeni, da si lahko v proračun za prihodnje leto že vračunajo premije vse tja do četrtfinala Lige prvakov in temu primerno zapravljajo. Neposvečeni te možnosti nimajo, saj je lahko le ena napačna naložba ob neugodnem izzidu na kvalifikacijski tekmi zanje finančni samomor.

Poglabljanje razhajanj poteka popolnoma odkrito, brez sprenevedanja. Tako mednarodna nogometna zveza niti ne skriva, kaj je povod za svetovno prvenstvo v Katarju, tej oddaljeni in za marsikaterega ljubitelja nogometa cenovno nedostopni državi brez nogometne tradicije. Tudi skrajno selektivne kazni nogometnih zvez jasno nakazujejo, da je nekaterim v nogometu dovoljeno precej več.

Tudi posvečeni klubi ne skrivajo več svojih ambicij po zajamčenem napredovanju. Letos je sistem Lige prvakov skorajda odpovedal, saj se je Bayern že v osmini finala srečal z Juventusom in tako skorajda ostal brez zajamčenega četrtfinala. Po tekmi je predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge takoj pozval evropsko nogometno zvezo k spremembi sistema žrebov, v katerem sta se že v osmini finala srečali dve močni ekipi, na drugi strani pa je pokazal proti paru Benfica - Zenit, ki si je drznil vključiti v zasebno zabavo posvečenih. Nezaslišano. Kot bi revnim ribičem dovolili privez njihovih smrdečih zarjavelih barkač v Monaku ob zasebnih jahtah premožnih ...

Ošabnost in prezir
Takšna ošabnost in prezir do neposvečenih na družbeni lestvici seveda ne moreta ostati brez svojega občinstva. Občinstva, ki vsa čustva vlaga vase in v svoja družbena omrežja. Občinstva, ki mu je stadion s tekmo le pregrešno draga kulisa za avtoportret, ki mora požeti najmanj 40 všečkov. V tej kulisi bakle nimajo kaj početi, saj lahko poškodujejo telefon, ki velja povprečno plačo, pa še zaudarjajo po nekih drugih neposvečenih ljudeh, ki bi jih morale pregnati že cene vstopnic.

Knjižnično vzdušje na stadionu, tej kulisi za avtoportretiranje, pa prihaja s svojo ceno. S ceno ošabnosti, ki se meri v stotinah umrlih migrantskih delavcev v Katarju, katerih trupla so del cilja, ki ne izbira sredstev. Odraža se v kopičenju mladih nadarjenih igralcev, ki pristanejo v rezervi posvečenih klubov, njihova karierna pot pa upada, čeprav bi se morali še razvijati. In navsezadnje se kaže v soustvarjanju sveta, kjer je edina dopustna ljubezen tista do denarja in lastnega socialnega položaja, ki jo kažejo srčni navijači na videoposnetku.

Za varnost otrok gre
Vsak poziv, kot so pozivi navijačev pod geslom »Against modern football,« ki se bolj kot v novodobno samopašnost ozira v čas, ko se je ljubezen do igre in kluba pokazala tudi na stadionih, pa takoj naleti na odpor dežurnih moralistov. Tako je vsak poziv k spremembam takoj označen kot korak nazaj v huliganstvo, ki ga je, ne pozabimo, treba dokončno iztrebiti. Vsak upor v smeri, v katero zahaja novodobni nogomet, je tako zatrt že v kali s sejanjem večkrat praznega strahu, povezanega z varnostjo otrok, ki zdaj lahko končno varno zaidejo na tribune in se v družbi srčnih in pravih navijačev še podučijo o družbeni neenakosti in prednostih življenja na pravi strani.

Konec koncev kaj pa je teptanje človeškega dostojanstva v primerjavi z razbitimi stoli na stadionu? Varnost otrok je le na prvem mestu.

Luka Lukič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Springbok
# 18.05.2016 ob 08:22
V zadnje letu sem bil na 5 nogometnih tekmah: v Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Soveniji in na Hrvaškem. Razlike:

1: policija je povsod, vendar le v Sloveniji so robocopi vidni. Drugod so robocopi v rezervi in navijači načeloma vidijo le normalno opremljene policiste. Nimam sicer doktorata iz psihologije, vendar vseeno menim, da prisotnost policije v bojni opremi izziva navijače.

2. V vseh ostali državah razen v Sloveniji, je glavno breme za zagotavljanje varnosti na neoboroženih redarjih. Policija se drži v ozadju.

3. V Nemčiji, Avstriji in Belgiji se pivo toči na stadionu. zato se navijačem ni potrebno na zalogo napiti pred tekmo pred stadionom.

4. Edino v Slovenij in na Hrvaškem se pri v vstopu na stadion nvijače kananlizira po sistemu ozko grlo v nekaj malo dolgih in zato počasnih kolon. Ker personalizacija vstopnic deluje tako, da je potrebno na odrezke ročno pisati imena, nastaja dodatna zamuda. Pa le še pet minut je do začetka tekme. Zato nervoza med navijači narašča, saj se bojijo, da bodo zamudili začetek tekma.

V Nemčiji, Avstriji in Belgiji je vstop na stadion možen na mnogih vprednih vhodih. Gneča ne nastaja, Vstopmice so personalizorane digitalno. Zato so navijači na stadionu hitro in gneče ni tudi pet minut pred tekmo.

Nisem sicer psiiholog, vendar menim,da slovesnka policija porebuje temeljit tečaj izobražavenja iz temeljev psihologije množic.
Tao3
# 18.05.2016 ob 08:21
Potrebno je ločiti navijače in huligane. Vzamimo primer Viol. Večina Mariborčanov je kulturnih navijačev medtem, ko je med violami nenormalno veliko zafustriranih nasilnežev in primitivnih huliganov. Enih in drugih ne gre enačiti. Najbolj žalost no pa je, da niti uprava niti kdo drug takšnega primitivizma, kot so se ga šle Viole letos ni posebej OSTRO OBSODIL! Zlatko ni. Vodstvo ni. To je SRAMOTA. In to je tudi del zatona Maribora. Če ne že glavni del. Z igralci se je fizično obračunavalo. HALO?! Fizično in psihično! Navijači so delili klofute igralcem in vdirali v klubske protore, UPRAVA PA NIČ! Halo kje živimo? V Afganistanu? Pa to so med drugim tudi KAZNIVA DEJANJA, Zaho pa nič ...
sirob
# 18.05.2016 ob 07:47
Gospod Lukič, ne bo šlo. Žal mi vašega "globokega" filozofiranja skozi oči razgledanega (pismenega) in artikuliranega strastnega navijača ne boste prodali. Situacija ni kritična, situacija je zelo kritična. Relativiziranje razbitih stolov in glav pač ne bo doprineslo k boljši situaciji na nogometnih stadionih (tudi na naših ne). Veste, če je za vas navijanje dveurno dretje "ubi ubi žabara", "ubi ubi štajerca" ali pa "ubi ubi ustaša/četnika" sprejemljivo (kajti v vašem "prostem spisu" teh prijaznih navijaških sloganov niti enkrat ne omenjate), potem vsekakor niste referenca za podajanje mnenja o težavah z nogometnimi navijači. Prav tako nikjer ne omenjate tega, da obe slovenski večji navijaški skupini v svojo ikonografijo vlačita simbole fašizma in nacizma. Seveda se strinjam z vami glede prpepada med 1% in 99%. Ampak veste, ljudje, ki pridejo na stadion svoje težave reševat z uporabo nasilja in sejanjem sovraštva, ta prepad samo še poglabljajo. Ja, tudi sam vem, da športnih stadionih ni prostora za "gledališko" vrsto občinstva, a to je ena skrajnost. Stran, ki jo vi zagovarjate ali pa vsaj relatizivirate, pa je druga skrajnost. Pa brez zamere.
KanoN
# 18.05.2016 ob 09:25
V moralisti, a Zmajčice pa nimajo prekratkih krilc?
Če bo otrok to videl, mu ne uide porno kariera.
runwithscissors
# 18.05.2016 ob 10:53
Nogomet je bil vedno več kot zgolj šport in neka športna tekma.
gledaec
# 18.05.2016 ob 09:28
Zanimivo razmišljanje..... ki gre v nos "moralistom". Na stadion že več let vozim otroka brez strahu za njegovo varnost, čeprav mi tisti, ki tam niso nikoli prodajajo kako nevarno je na slovenskih stadionih.
Po drugi strani pa je na povprečni vaški veselici več pretepenih in poškodovanih kot na vseh tekmah prve lige v enem prvenstvu.....
friks
# 18.05.2016 ob 09:00
V prispevku se vzročno povezuje stvari, ki niso skoraj nič povezane. Kaj ima družinsko vzdušje na stadionu veze s korupcijo v vrhu organizacije, delegiranimi žrebi in trpinčenjem delavcev v Katarju?

Popolnoma nič oz. popolnoma nič več, kot če na stadionu prednačijo zafrustrirani nasilneži, ki iščejo opravičilo in (lažni) razlog, za izražanje svoje zafrustrirane, agresivne narave.
esspero
# 18.05.2016 ob 08:00
Novinar L.Lukič se je potrudil , naredil lep prispevek, seveda pa vse ni "zdravo za gotovo" kot bi rekli na jugu. Tisti ki navijajo za največje klube imajo največji ego , se radi postavljajo in bi bili radi v središču pozornosti. Zato taki neredi. Torej so neredi predvsem psihološko vprašanje. Ob uspehih je rad vsak zraven , ko gre vse navzdol pa sprenevedanje in licemerstvo. Tako je sedaj z Olimpijo , v krizi navijačev ni bilo videti na stadionu , zdaj bi bili pa kar naenkrat vsi .
kaj_kaj?
# 18.05.2016 ob 10:23
Haha, a pri nas je situacija zelo kritična? Slovenija je verjetno edina evropska država, kjer v zadnjih 25 letih ni bilo hujših navijaških izgredov. Celotna zgodovina slovenskega navijaštva ima nekaj manjših in dva ali tri večje pretepe. In vsak, ki ga je danes strah hoditi na tekme, ne vem, kako je na tekme hodil v 90. letih.

Me prav zanima kako nekateri "ljubitelji" nogometa hodite na tekme v tujino, kjer poznajo smrtne žrtve itd.

Še v Avstriji so samo v zadnjih petih letih beležili več izgredov kot pri nas. Pa tam ne govorijo kako je stanje med nogometnimi navijači alarmantno.
Primus Rochwald
# 18.05.2016 ob 12:48
Ok, vidim, da bo potreben bistveno širši komentar, glede na to, da mi je bil prejšnji brisan, prosim admin za obrazložitev v kolikor boste 'brisali' ponovno (da ne govorim o tem, da je bil brisan hitreje kot ste ga lahko prebrali, praktično sekunda).

Kolumna ne opravičuje nasilja, prav tako ne opravičuje poškodovanja tuje lastnine v imenu 'navijaške scene'. Kdor zapis razume tako mu ni pomoči, oz. dvomim, da ste ga prebrali in ste kar začeli s pisanjem komentarja.

Osebno mi gredo kar malo na živce ljudje, 'moralizatorji' (še bolj novinarji zaradi svoje dvoličnosti, ki je v kolumni lepo opisana), ki aktivno podajajo primere iz zahoda, češ, kako je tam navijaška scena razvita v pozitivni smeri, čeprav ga lahko demantiram v sekundi, saj na zahodu za razliko od nas veliko hujši - dejansko pride celo do mrtvih. Hkrati pa se pljuva po Slovencih zaradi 3 bakel in 20 stolov (vem, ni dopustno, tudi 1 stol je 1 stol preveč, gre zgolj za primer 'običajnega' huliganizma pri nas).

Dalje: "Otroci niso varni na stadionu" najbolj pogost izgovor. Kje ste pa bili, ko se je 'rušil' Rastoder? Po 80 ljudi na tekmo, brez bakel in objestnežev, pa začuda nobenega otroka in družine. Da ne govorimo, da je vsako leto 16 domačih tekem kjer ne boste videli ne slišali za vandalizem (torej vse razen MB, govorim samo za Lj seveda, drugod so vse tekme 'varne'). Seveda je potrebno tudi poudariti, da pri nas na navadni tribuni ni nobene nevarnosti, verjetno v zgodovini slovenske lige ne najdemo incidenta. Enostavno se vam ne da iti ali pa uživate v nabijanju lastne večvrednosti. Bodite 'fer'.

Najhujša oblika ignorance pa se zgodi, ko se selektivno izbira in copy paste-a 'naše' argumente in sodi (tipa "si za bakle - ti si kriminalec"). Tiste, ki bi huliganom, osebam ki dejansko povzročajo škodo prepovedali vstop na stadion pa pač spregledajo. Se je lažje in lepše kregat z ljudmi, če se jim pripne demonska oznaka, saj tako le vstopimo v debato z precej višjo moralno pozicijo za sojenje.

^^ Še ena stvar iz kolumne, ki (opažam) moti večino komentatorje - primer modernega nogometa. Ljudje, 'moralizatorji' na eni strani obsojajo VSE navijače huliganizma in bi verjetno najraje izdali knjižico pravil celo kaj se sme reči na tekmi in kaj ne (prekršek verjetno pomeni doživljensko prepoved ali kaj podobnega), a hkrati pozabljajo, da so njihove ekipe iz Zahoda in 'smetana' nogometa izredno globoko v korupciji (utaja davkov, doping, sramotna porazdelitev nagrad in TV pravic, podkupovanje,...) in teptanju človekovih pravic (Katar,...).

Vi, ki ste bojda proti nasilju mi tudi povejte besedo ali dve o 'navijanju' pod komentarji, ko se je vsepovprek teplo navijače, tudi tiste nič krive v MB 2012 (kjer smo, btw, lahko prav srečni, da zaradi neprofesionalne policije ni prišlo do huje poškodovanih ali celo mrtvih). Ali letošnje špricanje v Stožicah na navijaški tribuni pa otroci, očetje, punce,... Komentarji tipa "Še bolj bi jih bilo treba" ipd... Vse to zaradi idiotizma policije in 20 razgretežev - kolektivna krivda - udri, eh? Agresiven sem pa jaz, navijač, ki ima rad dobro vzdušje in bakljado, pa čeprav niti muhi ne storim nič žalega.

Kolumna vpodbuja k ustvarjanju lastnega mnenja.
bor123
# 18.05.2016 ob 10:45
zzob, ampak v naših medijih ne prebereš, da je ljudožerstvo ok. V Ekipi pa je bil naslov v stilu "Fantastično vzdušje na nogometni tekmi," v članku pa slike bakljade. Medtem, ko bakle v Sloveniji pa obsojajo.
Sicer pa, bravo Luka Lukič.
kovalenkov
# 18.05.2016 ob 08:50
Kot povsod, ima tudi tu mularija problem s sprejemanjem svojih dolžnosti in bi rada uveljavljala samo svoje pravice. Dolžnost vsakega obiskovalca štadiona je, da se do objekta, moštev in nasprotnih navijačev, obnaša s spoštovanjem. Potem tudi nastopi pravica, da si v miru ogleda tekmo in da v normalnem roku, brez tveganja, zapusti stadion.
Če pa se navijač ne izpolnjuje svojih dolžnosti, tudi pravice, ki iz teh dolžnosti izhajajo, ne morejo nastopiti.
jodlzi
# 18.05.2016 ob 11:11
wtf? opravicevanje razbijanja javne lastnine? 30 ali koliko let se je cakalo na fuzbal stadion v Ljubljani in sedaj naj se kar mirno gleda kako ga nekateri zaradi frustracij razbijajo? kaksno bo torej sporocilo za druge taksne krsitelje?

ce je nekdo navijac mu to ne da nobene pravice za razbijanje.
zzob
# 18.05.2016 ob 10:59
V Ekipi pa je bil naslov v stilu "Fantastično vzdušje na nogometni tekmi," v članku pa slike bakljade. Medtem, ko bakle v Sloveniji pa obsojajo.

Aha, to je bilo mišljeno. Nisem vedel oz. se ne da tega razbrati iz članka, Ekipe pa ne berem. Seveda, to je potem dvoličnost novinarjev ... Z baklami na nogometni tekmi je pa tako kot s petardami za silvestrovo - eni brez tega ne morejo, drugi tega ne odobravajo, tretjim pa je vseeno.
Primus Rochwald
# 18.05.2016 ob 10:51
WoW, a je to res spisal 'naš' novinar?
Pohvala za kolumno, ki ne išče podpore in kimanja v 'večinskem mnenju' zgolj za nabijanje svoje lastne, lažne vrednosti.
gushtr
# 18.05.2016 ob 14:26
Primus Rochwald, dober si, da se ti da tako izčrpno prepričevati prepričane.
Večina pridigarjev je a)stadion videla samo na sliki ali b)itak ne prebavlja ničesar, kar se ne ujema v celoti z njegovo predstavo sveta.
Tako, pa sem še jaz malo pavšalno posplošil zadevo:)
Dzinks
# 18.05.2016 ob 11:15
Če poskušam povzeti poanto članka (in komentarjev), ki sicer spominja na obupan poskus protinapada z mnogo višjega moralnega zatočišča (delavci v Katarju, ljudje!): ne smemo obsojati navijačev, ker s tem obsojamo izključene na družbeni lestvici, podpiramo komercializacijo nogometa, teptamo človeško dostojanstvo in nasploh moraliziramo. Polomljeni stoli so neposreden izraz prizadetega dostojanstva - drugega razloga ne vidim, zakaj bi jih avtor omenjal v istem stavku.

Potem predlagam, da v stilu Japoncev ustanovimo posebne zaprte sobe, v katerih bodo lahko prizadeti nemoteno, brez ogrožanja ostalih in predvsem na lastne stroške razbijali krožnike, pohištvo, celo mini maketo stadiona se jim lahko postavi, da bo občutek bolj avtentičen. Ali pa morda k dvigovanju dostojanstva spada tudi to, da se vandalizem dogaja javno in na predmetih, ki jih je plačal nekdo drug? Dobro, očitno ne razumem teh zapletenih psiholoških nians, sploh, ker tokrat prvič iz ust kakega navijača ali novinarja slišim, da dejansko javno odpira te (pomembne, vsekakor) teme in vprašanja. Najbrž je krivda na meni, ker hodim v napačne gostilne, pa tudi na napačno tribuno kot kaže - med meščanske izkoriščevalce in teptalce človekovega dostojanstva, namesto med človekoljube in socialne revolucionarje. Mea culpa.

Vedenje navijačev seveda ni sporno: bakle niso sporne, ker so bakle tudi na Poljskem (kjer se enemu novinarju zdijo veličastne, kar je dovolj za posploševanje) in v Planici (kjer sicer ne letijo na doskočišče in ne motijo tekme, ampak so pa) in za Novo leto (mimogrede, tudi tu se najde polno moralizatorjev, ki nakladajo, kako nevarno je to, koliko poškodovanih otrok je zaradi pirotehnike in kako to pač ne sodi v mesta in med množico, prekleti pridigarji); žaljivke niso sporne, ker letijo na nasprotnike, mnogo huje je, če letijo na četudi neprilagojene člane istega tabora, kot si je to dovolil Stare - važno je, da si naš! - poleg tega je "ubi Štajerca" nedolžna metafora, "iztrebiti" huligane pa bi si zaslužilo vsaj nirmberško sodno obravnavo, kot pravi LL; pretepi niso sporni, ker so v tujini mnogo hujši in ker na koncu ne preštevamo mrtvih ali ranjenih (ranjene smo sicer preštevali, vendar na strani policistov, ne civilov, kar pa je povsem znosno in neomembe vredno); število pretepov je v tem smislu celo znak naprednosti, civiliziranosti, pravijo komentatorji, in prav dežurni moralizatorji so krivi, da Slovenija ni v družbi razvitih držav, kjer se tepejo in koljejo nekako tako redno, kot mi opravljamo soseda.

Ne pozabite, ljudje: možnosti sta samo dve, tako usodno je zastavljeno vprašanje! Ali bakle, pretepi in polomljeni stoli - ali pa poteptano dostojanstvo, mrtvi delavci in sicer dobro samoportretirano, a knjižnično vzdušje na štadionih. Problemov globalnega kapitalizma ne moremo rešiti drugače, kot da najprej rešimo dvoličnost našega odnosa do navijaških skupin, ki edine vidijo širšo sliko onkraj meja lastne riti. Za socialno izključene! Za delavce v Katarju! Za dostojanstveno razbijanje skupne lastnine! Proti selfijem! Huligani vsega sveta - združite se!
Rokobaroko
# 18.05.2016 ob 08:58
Z glavico, na žebljico! Stareta pa prosim, da naj zamenja klub. NK Zavrč, bo čisto OK. Človek, ki sramoti in obklada navijače lastnega kluba, z najhujšimi možnimi žaljivkami, si ne zasluži zelene barve!

Pa še to. Bakle res lepo gorijo v Planici ali na motokrosu, ko nastopa Gajser, a ne? Tam je to spektakel, na fuzbalu pa kriminal?! Posrani moralisti....
Primus Rochwald
# 18.05.2016 ob 14:05
@Dajo
Ja pa se samo na balkanu v evropi. Naštej urejene države kjer se na stadionu dogaja trganje stolov, pretepanje, neredi, solzivec, kletke?

Samo tokrat še, pa nikoli več. Naučite se uporabljati Google.

Primer iz Nemčije, samo 2 tedna nazaj, menda celo pretepli igralca

Navijači PSGja grozijo igralcem s smrtjo

Predvsem PSG navijači (Francija - urejena država) so znani po rasističnih eskapadah in nemirih ki se zelo radi razširijo v predmestja, dalje tudi v angleškem prostoru si imel napad na avtobus (kamenjanje) Man UTD s strani West Hama. Da ne govorimo o državah kot je Turčija, Poljska, uff, tam je šele s*anja,...

Primerov imaš še in še, preprosto vpiši državo, ki te interesira in ji dodaj besedo 'hooligans'. Pa seveda - ne obešaj tega name, da se s takšnim početjem strinjam, ker se ne, absolutno. Samo odgovarjam na tvoje zmotno prepričanje, češ "v urejenih prostorih pa se kaj takšnega že ne dogaja". Ker se, bistveno bolj kot v Sloveniji, za nameček pa novinarji te 'evropske prostore' celo hvalijo z neverjetnimi navijači, v pozitivnem smislu seveda, medtem ko žalijo in se dvigujejo nad nami, Slovenci. Tistim 30im prepovedi pa bo mir. Baklje pa popestrijo vzdušje, tudi v tujini, zahodu (poguglaj).

Sice pa dovolj prepiranja, lep dan vsem ! :)
Bivši uporabnik
# 18.05.2016 ob 13:38
Nimam nič proti, če se navijači po tekmi spravijo na ulice nasilno demonstrirat proti oblasti ali branjenju delavskih in drugih pravic.
A za božjo voljo, naj se to nikar ne počne na tribunah športnih prireditev. Šport je svet, v katerem ne sme biti prostora za politiko in nasilje.
Janx
# 18.05.2016 ob 12:11
Novinar je zadel žebelj na glavico.
Mislim, da gre tukaj pravzaprav za spopad dveh ideologij, kar pa seveda nihče ne želi priznati. Spopad namreč med sterilizacijo vsega, ki se najbolje pokaže kot skrb za domače ljubljenčke ob koncu leta ali pa kričanje dr. Stareta in med življenjem, ki smo ga in ga še poznamo, ko ne moremo predvideti/nadzorovati/poznati vsega in vsakogar in sprejemamo malo bolj pisano dogajanje okrog sebe, seveda vse v mejah normale in zakona.

Btw, Slovenija ni Afganistan in ne slikajmo je kot neko bojno polje. Vsak, ki malo približno pozna nogomet ve, kako je v mnogo bolj razvitih država, ve tudi, kako je bilo včasih med OLimpijo in MB, kako so se pretepali na zelenici, kako so letele bakle med navijače itd.
Dajmo vsaj reči, da je bolje kot je bilo in ne LAGATI da je slabše. Še skinov je manj kot včasih, vsaj upam. To je res edina stvar, ki mene osebno moti.
SF0100
# 18.05.2016 ob 10:54
kok se bojite za svoje "sončke"

pejte v petek zvečer poleti ven pa 14 letnice, napol nage, delajo vemo kaj... vsem na očem

to je pa okej. samo da ni kakšnega keltskega križa in bakle...

ps: če pa pogledaš tatooje otrok in pridnih ljudi je pa vse okej, DVOJNA MORALA

podpiram obe navijaški skupini.
friks
# 18.05.2016 ob 10:42
Ravno za to gre. Nogometna tekma bi morala biti športni dogodek namenjen navijanju in podpori "svoji" ekipi.

Ne pa prostor upora proti državi in izražanja vsesplošne jeze.
REsje
# 24.05.2016 ob 10:30
frika, bil sem na Kongresnem trgu od začetka do konca programa in tam ni bilo nikakršnega incidenta. Prav tako je blia vseskozi prisotna policija, ki prav tako ni zaznala nikakršnega incidenta. Tako, da, prosim, ne laži.
melanholik
# 20.05.2016 ob 17:27
ElTorro

# 18.05.2016 ob 21:05
Prijavi neprimerno vsebino Članek poln poenostavljanja in dokazovanja s pomočjo ekstremov.
Bom šel kar po vrsti....

- gmotna škoda je po mnenju avtorja zanemarljiva. Torej jo bo z lahkoto poravnal iz svojega žepa?

Samo tole bi pokomentiral. Ne, ne bo je avtor, pač pa klub. Dajmo enkrat to škodo postavit v kontekst. Že v slovenski ligi je strošek zamenjave tistih nekaj stolov daleč nižji v primerjavi z izkupičkom od vstopnic. Na vsaki masovni prireditvi nastane tudi škoda. Pa še vseeno jo pameten organizator izpelje z dobičkom.
wesley90
# 18.05.2016 ob 14:17
Škoda za filozofski ton, drugače solidno in precej presenetljivo da RTV tole objavi. Čeprav je jasno skrito kot se le da.

Pametnjakoviči in moralisti, ko boste prvič stopili na stadion, si zapomnite sledeče - naj vas ne bo strah navijačev, ampak zgolj in samo policije.
JurcJ
# 18.05.2016 ob 13:07
Dajo, nisi vreden čisto nič več kot organiziran navijač, ki pride na tekmo. Pavzaprav si vreden manj. Ti si tam, ko ekipa zmaguje, pravi navijači pa hodijo tudi v dežju na konec Slovenije, tudi, ko ekipa zgublja.

Tudi piva ne kupiš, ker ga ne moreš. Vprašaj raje to organizatorje in politike.

In ne to se sploh ne dogaja samo na blakanu.
Kobra
# 18.05.2016 ob 09:46
Bravo gospod Lukič!
Veste, če je za vas navijanje dveurno dretje "ubi ubi žabara", "ubi ubi štajerca" ali pa "ubi ubi ustaša/četnika" sprejemljivo (kajti v vašem "prostem spisu" teh prijaznih navijaških sloganov niti enkrat ne omenjate)
Sem se hotel zadržati..ampak se nisem mogel.. NE MORALIZIRAJ...
ne bom žaljiv ker je brez veze ampak, dj ne išči dlake v jajcu..
1. sosedski spori - žaljivke, pretepi, umori
2. odprtje novega Lidla,Hoferja ali pa razprodaje - gneča na vhodu, porivanje, prerivanje, vpitje, psovanje
3. gasilske veselice...
Pa še bi lahko naštval ampak ne bom in upam da dojameš moj point. Pa verjetno nisi bil niti na 1tekmi ker je teb bolš vzet v roke knjigo in brat, to spoštujem ampak pol mi ne moralizerat s svojim prostim spisom.. ker tekma je velik več kot ubi tega pa ubi druzga (btw to traja vse skp ene 5min na tekmo) umes imaš pa konstantno navijanje, petje pesmi, kulise takšne in drugačne..

pa če vas motjo bakle pa petarde.... pa povejte še za novo leto otrokom, da so ljudje popili malce alkohola in bojo sedaj metali petarde pa rakete..to pa je moralno sprejemljivo? pa se pejt sprehodt po kakšnem naselju, če maš jajca.. boš hitr kej mim glave dubu.. pa je samo novo leto ;)
lp
matjaz-koncina
# 20.05.2016 ob 09:52
Nekaterim je nogometno vojno stanje na derbijih všeč, drugi ga prezirajo. Pravzaprav razumem tako ene kot druge. Privlačnost udeležbe navijačev na nogometnih tekmah je prav v transgresivnosti navijačev. Kar je velik izziv za policijo in redarje. Lep primer navijaškega vzdušja na rimskem mestnem derbiju: https://www.youtube.com/watch?v=e_xJ3sgo
ht4 Po eni strani lepo in napeto navijaško vzdušje, kar daje tekmi potreben dodaten "čar", po drugi pa je situacija na meji vojnega spopada in je tako varnost obiskovalcev objektivno ogrožena.
alcatraz
# 19.05.2016 ob 11:34
Odličen zapis!
mutevz
# 18.05.2016 ob 23:45
Hahaha
Tole pa je "pamflet"

Navija se z glasilkami btw
INAZ
# 18.05.2016 ob 19:01
Kako neumni morajo biti, da razbijejo lasten stadion?
Ne navijat za takšno neumnost.
wesley90
# 18.05.2016 ob 18:04
Kdaj bodo pogruntali da sem jaz, ki pride z otrokom morda tudi ženo in kupi tam spominek, majco, kokice, pir pa še kaj za jest več vreden od razbijačev ki uničijo stadion, avtobus, vlak?

Nisi, vreden si precej manj, tako fantom na terenu, kot klubu, kot ostalim gledalcem ;) Imaš na voljo vse tekme v vseh slovenskih ligah, razen 4 na leto. Kje si takrat? Kje ste zloglasne družine vsako tekmo? Kje ste bili, ko je bil protest GD?
gledaec
# 18.05.2016 ob 16:13
Še vedno so mi najbolj všeč komentatorji, ki slovenskih nogometnih stadionov ne vidijo (praktično) nikoli pa vse vejo o nasilniškem obnašanju na njih.
Je nekdo enkrat rekel: "Le čevlje sodi naj kopitar."
REsje
# 18.05.2016 ob 15:15
@REsnica
Si s tem mislil antifa, ki organizira nogometni turnir Brcnimo Rasizem?
JurcJ
# 18.05.2016 ob 11:48
Čestitke za članek!
G. Lukič je na luciden in korekten način predstavil vso kvazi humano dobrodelnost doline šentflorjanske. V Sloveniji se je najboljše znajdeš, da kritiziraš vse in vsakogar, se vsega bojiš in v službi pridno delaš ter čakaš na nedeljsko govejo juhco.
Vsak politik, ki ima pet sekund časa ve, da bo s tem dobil točke, ko opozarja na huliganizem in nekoga, ki prižge bakljo označi za potencialnega morilca.
Še en primer iz razvitega severa, kamor se naši vrli in pošteni sonarodnjaki tako radi ozirajo, mogoče še skrita želja iz preteklosti: V Kolnu sio lansko leto navijači vdrli na igrišče in skoraj pol ure zavzemali travnato površino, razbijali, požigali... seveda te deviacije presegajo nogomet in so povezane z nižjim socialno-ekonomskim okoljem in vedno večjo izključenostjo.

Nekaj podobnega je tudi primer Lige prvakov, ki ga lepo opisuje G. Lukič. Vsi se slinimo nad njo v bistvu pa vidimo samo privid nogometa in neke figure, ki jih premikajo svetovni velekapitalisti. Stokrat bolj uživam v napetih bojih Olimpije in Maribora in tudi Krškega ter Drave, vsaj vem za kaj se gre.
fender6
# 18.05.2016 ob 11:45
Nogomet je bil vedno več kot zgolj šport in neka športna tekma.

jaz se s tem povsem strinjam, ampak kljub temu se zaradi tega ne more tolerirat razbijanje.
Če se komu nasilno demonstrira, naj prosim organizira svoje nasilne demonstracije in ne uvaža tega na fuzbalske štadione.
friks
# 18.05.2016 ob 11:32
Ja, zgleda je potem problem v tem, ker nogometno tekmo ljudje različno razumemo. Za nekatere je to samo športni dogodek, za nekatere druge pa prostor za demonstracije in izražanje svoje potlačene jeze.

Potem predlagam, da ti drugi ustanovijo svojo ligo, npr. ligo upora proti državi. Prizorišča so lahko zapuščena industrijska okolja, kjer ne bo nikogar motilo, če se malo tepejo in razbijajo. Igralci so pa lahko kar kakšni ljubiteljski nogometaši, saj za ta namen res ni potrebno, da bi trenirali od malih nog in vlagali toliko napora v razvoj svoje športne kariere.

Lepo urejene prizorišča zgrajena z denarjem državljanov naj pa prepustijo ljudem, ki bodo v konstruktivnem rivalskem duhu navijali za "svoje" ekipe in jim stali ob strani v dobrem in slabem.
frika
# 27.05.2016 ob 16:46
REsje, ne govorim o kongresnem trgu, preberi bolje in počasneje.
REsnica
# 18.05.2016 ob 15:06
pri nasilju ni nobene filozofije. huligani potrebujejo kazni in zdravljenje (tudi s palico, sanatorije, psihologe... ) in pika.

nogomet je kot magnet za primitivne, neizobražene, nedozorele in bolne opice, ki ga zlorabljajo za zdravljenje lastnih kompleksov. Temu ni kriv nogomet, ampak šibki osebki.
friks
# 18.05.2016 ob 14:35
Primus Rochwald

kot ugotavljaš so navijaške skupine povsod po svetu zatočišče agresivnih in nestrpnih huliganov, ki svojo destruktivno naravnanost zavijajo v strast do nogometa in boj za klubske barve (na ta račun celo mečejo slabo luč na vse ostale pripadnike navijaških skupin, ki jim gre res v prvi vrsti za nogomet.) Kar je še bolj groteskno je, da se to jedro huliganov večkrat uporablja tudi v političnih bojih.

Kot vem se povsod v teh državah s tem problemom aktivno spopadajo, saj nobena resna družba ne bo gledala stran in namenoma dopuščala da se ti pojavi razrastejo preko meja splošne varnosti. Zakaj bi pa v Sloveniji to podpirali mi pa ni povsem jasno.
Quinlan
# 18.05.2016 ob 12:25
Jaz se na nogometni tekmi bolj bojim policistov kot pa ultrasov. Ko se na tekmi človek bolj boji policistov kot organiziranih navijačev, potem imamo problem.
notananon
# 18.05.2016 ob 08:54
Bravo g.Lukič, eden redkih naših novinarjev s svojim mnenjem insposobnostjo kritičnega razmišljanja. Eden redkih, čigar kolumne in članke vsakič z veseljem preberem, ker vem da niso zgolj plod povzemanja tujih stališč, temveč predstavljanje lastnega. Dejstvo je, da je odkar smo imeli organizirane pretepe navijaških skupin izven igrišča že kar nekaj let, medtem ko je v drugih razvitih evropskih državah to še vedno stalnica. Moraliziranje 'za otroke gre' mi je pa milo rečeno smešno, ker se vidi da ti ljudje niso bili niti enkrat na civilni tribuni. Sektor za navijaške skupine je vedno ločen in v naj najslabšem primeru več deset, v veliki večini primerov pa več sto metrov stran. Ne spomnim se, da bi kdaj kakšna navijaška skupina vdrla na civilno tribuno in kakorkoli poskušala nadlegovat navadne navijače. Če gre za problem pirotehnike: Joj grozno, 300 metrov stran je nekdo prižgal baklo. Naj mi nekdo razloži, kako ga to ogroža. Če pa gre za problem žaljivih navijaških pesmi, pa naj vas potolažim, da tudi na civilni tribuni človek zelo hitro sliši precej mastne kletvice od sosedov, da kajenja ne omenjam. Skratka, v veliki večini primerov je ustvarjanje panike neutemeljeno, potem pa na tem forumu berem spise, kako ljudje pričakujejo mrtve na naslednjih tekmah,
fender6
# 19.05.2016 ob 01:40
ma vse to cmizdrenje ultrasov gre vseskozi na eno in isto vižo: Mi smo prizadeti, ker se dogajajo krivice in zato razbijamo: svetovno bogatstvo je nepravično razdeljeno, Uefa preferira bogate klube, politika je zanič, nzs je mafija....

Ma fuck off!

povedal bi samo še tole, ker mislim da ni bilo še omenjeno. Angleška liga pa liga prvakov in podobno so danes resda precej 'sterilizirane'. Ampak zato so huligani (=wannabe viole in dragonsi) prešaltali na nižje lige, kjer ni toliko policije in varnostnikov. V nemčiji npr obstajajo v nižjih ligah tudi kakšni pretežno srbski ali pretežno hrvaški klubi in tam se najdejo "četniki" in "ustaše" pa se klofajo. Pa dajte si še opice iz mariborskih in ljubljanskih vrst najdet ustrezne klube iz žnj lige, pa se tam nekje na vasi na njivah v miru garbajte, razbijajte in bakljajte kolikor hočete. Obljubim vam, da ne bom čisto nič moraliziral.
Bobrock
# 18.05.2016 ob 19:33
Springbok
V vseh ostali državah razen v Sloveniji, je glavno breme za zagotavljanje varnosti na neoboroženih redarjih. Policija se drži v ozadju.

katero tekmo si si pa ogledal pri Hrvatih derbija med Dinamom in Hajdukom verjetno ne
če nisi nikjer videl specijalcev
Dajo
# 18.05.2016 ob 18:52
wesley90 nimaš prav, ker sem bil v Kopru ko je bilo ene 1000gledalcev in so metali bakle na igrišče. Pred stadionom oborožena policija in ene 100razposajene mladine. Ne ves al bos dobil kozarec v glavo ali ga bo vrgel na tla.
Evropa to kaznuje in navijači nimajo prav da to počnejo. Kaj vam ni jasno, speljete se stran iz tribun. Ce bi bili klubi, NZS pametni bi podprli nas vas pa na Povšetovo ce vam ni jasno.
REsnica
# 18.05.2016 ob 15:01
omenjat v isti sapi huligne in dostojanstvo.... je podobno, kot pričakovat razum od vijol in zmajčkov....

čredni nagon in kompleksi ki te vlečejo v čredno združevanje do take mere, kot je to pri huligančkih, je najboljši dokaz šibkosti in nezrelosti teh živalicah.
GeorgeB
# 18.05.2016 ob 11:35
Tega ne bom nikoli razumel pa sem že krepko preko "Abrahama"...
fender6
# 18.05.2016 ob 11:31
jao, kakšen PATETIČEN zapis!

Najbolj smešno je pa opravičevanje navijaškega besnila zaradi globalne nepravične porazdelitve premoženja, hahaha

Rekel bom samo še tole:
jaz očitno spadam med 'moralizatorje' ne zato ker se mi moralizira, ampak ker sem skrajno naveličan opičjega obnašanja pri določeni grupi navijačev. In trdim, da v kolikor 'moraliziranja' (ki v končni fazi vpliva tudi na organe pregona) ne bi bilo, bi se ti izpadi samo še stopnjevali. Navijači, ki imajo percepcijo navijanja da to pomeni delat sranje, vseskozi testirajo do kam smejo iti.
mb128
# 20.05.2016 ob 17:54
Pa dobro, kaj ta človek sploh hoče povedati?!
Ja nič, Močvirniki so prvaki po 21. letih suše in očitno se je nekaterim malo....
Luka Lukič
link
Kdo bo obranil trg dela pred maminimi sinčki?
108
30. januar 2017 ob 06:34 Konkurenci na trgu dela, gospodarski krizi, previsokim dajatvam državi, splošni gospodarski klimi, svetovnemu trgu in drugim pojavom, ki so dežurni krivci za marginalizacijo mladih v izkoriščevalske ...
Več novic ...
Kazalo