Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 27 glasov Ocenite to novico!
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Koga naj nas bo strah?

Kolumna Studia City
22. februar 2016 ob 21:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija je varna, pravi premier, a sodeč po anketah mu ne verjamemo, kljub žici in spogledovanju z Orbanom.

In tako moderna sredina utira pot na oblast skrajno ne

moderni desnici, ki živi od naših bojazni, ksenofobije, sovraštva do tujcev. Vendar, pravi prevod te grške besede je strah pred tujci, ki je verjetno eden najstarejših obrambnih odzivov človeških skupnosti. Ampak: strah pred katerimi tujci?? So nam res nevarni begunci, ne pa naši evropski prijatelji na severu, ki so begunce najprej vabili, sedaj pa jih zavračajo? Ki so bombardirali Libijo in Sirijo, pa beguncev sedaj ne sprejemajo?

Ena taka država je pravkar dobila poseben evropski status! Koga nas naj bo res strah, revežev, ki bežijo za boljše ali za golo življenje, ali Merklove in Junkerja, ki sta uničila Grčijo, sedaj pa ji očitata, da ne skrbi za begunce? Naj se bojimo migrantov ali raje finančnih gospodarjev evra, te čudne valute, ki smo jo imeli tako radi, a je vse bolj v prid le največjim in najbogatejšim, pravzaprav le protestantskemu severu?

Smo res tako zagovedni, bojazljivi in nemočni, da se bojimo neznancev druge vere in kulture, ki gredo le mimo, saj niti nočejo ostati, ne bojimo pa se bankirjev slabe banke, tudi Banke Slovenije, pa vsemogočih svetovalcev, odvetnikov, privatizacijskih borznikov, lobistov in drugih lakajev tujih finančnih interesov … pa so vsi našega jezika in kulture in jih dobro poznamo? Če je tako in če se kmalu ne otresemo onega strahu samega, namreč strahu pred politično elito, ki Slovenije pred pravimi grožnjami - tujimi in domačimi - ne zna ali noče zaščititi, potem smo, spoštovani, gotovi. Lahko noč in srečno.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Fr Ro St
# 22.02.2016 ob 21:46
Smo res tako zagovedni, bojazljivi in nemočni?

Ne tako, še veliko bolj. In še veliko bolj smo gotofi.

Ti še kaj ni jasno?
mend055
# 23.02.2016 ob 14:20
Glede na število komentarjev tule je g. Vidmarja slišalo/bralo malo ljudi. Očitno raje berejo Slovenske Novice in sveže pogrkljive stvari ...
Dejstvo pa je, da nam Slovenijo KRADEJO. Vsa politika je neumna, ker v USTAVO ne vstavi, da se naših dobrin ne prodaja (vode, zemlje, itd.). Ali je Heineken res kupil Laško in Union zato, ker je s tem dobil koncesijo na vodo? Ali ve kdo odgovor?
Saj so taki kot korporacija NESTLE, ki krade vodo po vsem svetu - z najodličnejšimi pravniki!
v USTAVO zapisati tudi, da se vsak državljan ki krade SLOVENIJO, do konca življenja kaznuje s prostovoljnim delom za družbo, kateri je kradel.
alcatraz
# 23.02.2016 ob 16:26
Vidmar bravo!
Res, golorokih se moramo bati.
Medtem ko nas lastni sonarodnjaki plenijo spredaj in zadaj in prelivajo naše imetje v svoje davčne oaze, ne bojimo se orožarjev, ki so smrt prodajali na hrvaško in v bosno....
Res čudno, da se teh lopovov nihče ne boji.
grom-instrela
# 23.02.2016 ob 10:31
Vidmar je povedal, pa so ga slišali vsi, ki bi ga morali?
Če so ga že slišali, ali so ga tudi razumeli?
ksenofobom pa tako in tako nič ne pride do živega. Preveč uživajo v lastni mlakuži in kvakajo o ogroženosti.
In kdo jih ogroža? Goloroki prišleki ali tisti, ki imajo v svojih rokah policijo in vojsko?
mend055
# 23.02.2016 ob 08:22
Pravilno razmišlja, čeprav to ni celotni del zgodbe ...
Postajamo hlapci, saj nam tujci kupujejo našo zemljo ...
Jeremy_T
# 23.02.2016 ob 22:49
Če poznaš kaj zgodovino, bi vedel, da so se na bližnjem vzhodu klali veliko bolj intenzivno kot v Evropi (čeprav takrat tudi) še preden je Kolumb odkril Ameriko, katera naj bi po izvajanju nekaterih bila kriva za vso grozo, ki se zdaj dogaja po svetu... Nikoli nisem bil ne za desnico, ne za Janšo, ampak tako kot ga zdaj kaka sedanja oblast, me je pa ne, da me je strah, GROZA me je, GROZA, predvsem tistih "revežev" (o katerih pisec govori), ki "pozabijo" doma potni list ali osebno izkaznico, ne pozabijo pa tablice, najnovejšega pametnega telefona in selfie sticka. Mislim... ŠE MOJ CUCEK RABI PASUŠ, ČE HOČEM Z NJIM NA HRVAŠKO! Ja, strah me je takšnega postopanja oblasti širom Evrope.. Kaj strah.. GROZA! G R O Z A ! Najbolj zahojeno pa je to, da ta ekonomski turizem vlada financira iz davkoplačevalskega denarja. Mojega denarja, ki ga plačujem preko najvišjih davkov na svetu!
Ljubiljančan
# 23.02.2016 ob 18:44
Vidmar je modro ugotovil. Koga se moramo bolj bati?
Beguncev se "bojim" samo zato, ker dajejo nekaterim alibi, da dvigajo prestrašitveni prah, za katerim naši lahko neopazno pretakajo javno v zasebno.
Ampak, če ne bi bilo konkretnih beguncev, bi si zmislili druge.
gazolin
# 22.02.2016 ob 22:15
Ha, ha, ha reveži, ki postrelijo pol koncertne dvorane, posiljujejo naokoli in njihove vere ne smeš kritizirat, drugače si ob glavo. Ja mogoče je že skrajni čas, da Slovenija postane muslimanska, ker bodo potlej levičarji postali muslimani ali pa jih ne bo.
garmond
# 23.02.2016 ob 07:03
Zdaj, ko se migrantom zmanjšujejo možnosti za vstop v raj na severu, bo tudi Slovenija postala dobra za njih. Vedno več bo takih, ki so res mislili iti samo skozi Sloveniji, zaradi vedno bolj zaprtih vrat, ki vodijo na sever, pa bodo ostali v Sloveniji. Histerično se zato pri nas že iščejo nove lokacije za azilante. Vidmar saj imaš dosti prav kar si napisal, naivnosti pa ti žal tudi ne manjka.
prostozidar
# 24.02.2016 ob 14:23
Saj je dosti stvari prav povedal,samo,nevarni so tako eni,kot drugi,zato pa eu kot taka mislim da ne more dolgo več obstati.Ampak gremo lepo po vrsti,prvo zaustavit ta begunski val,tem migrantom enostavno povedat da pri nas ni placa in da se ne cedita med in mleko,ampak moramo hudirjevo garat za to malo in vse manj kar imamo.potem pa so na vrsti tvorci tega migrantskega kaosa,saj se ve gdo vodi in diktira vse to.mislim da je stvar šla tako daleč,da z raznimi obsodbami da smo kao ksenofobi,nacionalisti,nepoučeni,...itd ne bo več učinka,ravno nasprotno,tak da nas zastonj obtožujejo.Rekli smo NE migrantom in to se bo moralo spoštovat,potem pa gremo dalje v nov boj proti tem,ki jih omenja vidmar
rooster
# 23.02.2016 ob 10:22
Koga naj nas bo strah?

naivnosti združenih levičarjev in samooklicane veleintelektualnosti njihovih vodij
B in .
# 23.02.2016 ob 11:19
Koga nas bo strah, naših sodržavljanov, sosedov, prijateljev - policistov in vojakov z mizernimi plačami?
Kaj je z vami narobe, diagnoza?
caven
# 23.02.2016 ob 04:50
Mene Vidmar in njemu podobni človekoljubi ne bodo uspeli prepričat,pa če se še tako trudijo.
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo