Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

In tako moderna sredina utira pot na oblast skrajno ne

moderni desnici, ki živi od naših bojazni, ksenofobije, sovraštva do tujcev. Vendar, pravi prevod te grške besede je strah pred tujci, ki je verjetno eden najstarejših obrambnih odzivov človeških skupnosti. Ampak: strah pred katerimi tujci?? So nam res nevarni begunci, ne pa naši evropski prijatelji na severu, ki so begunce najprej vabili, sedaj pa jih zavračajo? Ki so bombardirali Libijo in Sirijo, pa beguncev sedaj ne sprejemajo?

Ena taka država je pravkar dobila poseben evropski status! Koga nas naj bo res strah, revežev, ki bežijo za boljše ali za golo življenje, ali Merklove in Junkerja, ki sta uničila Grčijo, sedaj pa ji očitata, da ne skrbi za begunce? Naj se bojimo migrantov ali raje finančnih gospodarjev evra, te čudne valute, ki smo jo imeli tako radi, a je vse bolj v prid le največjim in najbogatejšim, pravzaprav le protestantskemu severu?

Smo res tako zagovedni, bojazljivi in nemočni, da se bojimo neznancev druge vere in kulture, ki gredo le mimo, saj niti nočejo ostati, ne bojimo pa se bankirjev slabe banke, tudi Banke Slovenije, pa vsemogočih svetovalcev, odvetnikov, privatizacijskih borznikov, lobistov in drugih lakajev tujih finančnih interesov … pa so vsi našega jezika in kulture in jih dobro poznamo? Če je tako in če se kmalu ne otresemo onega strahu samega, namreč strahu pred politično elito, ki Slovenije pred pravimi grožnjami - tujimi in domačimi - ne zna ali noče zaščititi, potem smo, spoštovani, gotovi. Lahko noč in srečno.